Pozdrav svima,
Prijavio sam se na vaš forum upravo i jedino zbog ove teme. Naime, tražio sam poneku informaciju o ribolovnom priboru i opremi, poneki savet za poklon koji želim da kupim i privukla me je ova tema.
Moja majka je iz Ariljskog kraja, pa ukoliko mogu pomoći nekim od budućih putnika namernika, ribolovaca, što da ne...
Sliv Velikog Rzava obuhvata dve reke, Veliki i Mali Rzav, kao i nekoliko brdsko-planinskih potoka. Pastrmka potočara je autohtona vrsta naravno, a njena populacija je dovedena na jako niske grane pogotovo tokom 70-ih i 80-ih godina, kada raste neadekvatna upotreba herbicida u poljoprivredi. Tokom 90-ih su se mnogi oprobali u istrebljenju ribe dinamitom, a lokalno stanovništvo je u tome prednjačilo. Međutim, ribolovci, ribočuvari i opština su se izborili sa ovim problemom posle 2000. godine, tako da se sada poribljava ceo sliv Velikog Rzava. Ono što je bitno pomenuti je da se potočara razmnožava i vraća u Rzav, dok je kalifornijska pastrmka u upotrebi jedino kad je potrebno da se nešto snimi.
Naravno, budući da se ne ulove svi primerci, a da se kalifornijska pastrmka mnogo lakše prilagođava uslovima u Rzavu, ima je više nažalost od naše potočare. Pre par godina sam lično prisustvovao kada je jedan meštanin u gornjem slivu reke (a neću vam reći gde) izvukao primerak od oko jednog kilograma.
Kad se krene prema mestu Visoka (magistralnim putem prema Kokinom brodu), u prvih 16 kilometara izgrađeno je 13 ribnjaka za uzgoj pastrmke, a nedavno na 25-om kilometru i ceo kompleks za uzgoj smuđa i soma (za neverovati geografski). No, da ne dužim o lokalnoj ekonomiji, u svakom slučaju ova riba se ne koristi za poribljavanje sliva.
Bosa Noga je već tradicionalno mesto za pecanje, a postoji i jedna lokalna plaža kada se krene od motela Mlinarev San putem Visoke na samo 1500m koja se zove Žuta Stena. Tu se može lepo pecati, nema nikoga ko bi vam smetao, osim u letnjim mesecima, kada je broj kupača veliki, a i vodostaj je veoma nizak, reka bistra, tako da se ne treba nadati ulovu. Nedaleko odatle će se u budućnosti nalaziti hidrocentrala, koja će zahvaljujući svojoj akumulaciji omogućiti i pecanje pastrmke u veštačkom jezeru, svakako nešto sasvim novo za Arilje i okolinu...
Ko ima želju da pokuša u gornjem slivu, može da se odveze do Visočke banje. Ne očekujte bilo kakvu banju a-la Vrnjačke banje. To je lokalno kupalište za koje se veruje da pomaže u lečenju bolesti, ali zbog prirode, poneke lepe fotografije i naravno pecanja, vredi otići.
Čak i leti se tamo može sa matorim bambusovim štapom, malo strune i povećim skakavcem (ili konjskom muvom) na udici upecati ponešto, ali ako vas ne mrzi da ustanete oko 4 ujutro.
I naravno, nemojte da se rastužite ako se desi da kiše lije k'o iz kabla, već kabanicu na sebe, pribor u ruke i pravac na reku, jer tada pastrmka najbolje radi.
Ono što sve treba da raduje je činjenica da su se u jednom od potoka, Zebi, tačnije blizu njegovog izvorišta pojavili rečni rakovi. Nije ih bilo od 70-ih, a pojavili su se ponovo pravo niotkuda. Znak da je voda jako čista, tačnije nezagađena, što treba da raduje sve one koji uživaju u prirodi i nadaju se dobrom ulovu u budućnosti.
Ako se odlučite za avanturu u gornjem slivu i ipak ništa ne upecate, na putu, nekih 15 km od Arilja naićićete na kafanu, popularni "Ribarac", a cene za kompletan obrok uz piće su manje od par tura piva u beogradskim lokalima. Natpisa na kafani nema, ali uočićete gomilu parkiranih automobila na putu ili jednostavno pitajte. 8)
I naravno, ko ima avanturističkog duha, može pratiti reku i zabaciti ponegde, gde mu se učini da je lepo mesto. Jedino ne preporučujem nošenje dugačkih štapova, jer je reka zarasla u šumu. Sve je manje meštana koji se staraju o uređenju obale, a opština Arilje nema novca koji bi mogla potrošiti u te svrhe.
Ukoliko vam se desi da gde zalutate, pitajte bilo koga. Svi će vam rado pomoći, a često se događalo da se putnici namernici zapiju sa domaćinom kog su upoznali samo par sati pre toga.
Eto toliko od mene, nadam se da sam nekom i pomogao, a nemojte se ljutiti ako nisam.
Srečno svima ili kako vi to kažete: Bistro!