RIBLJI KOTLIC

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Odlicna corba se pravi i od jedne vrste.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Djomla je napisao(la):
Da li ima neki recept sa malo drugacijim ribicama?
Grgeč je najbolji za čorbu! Lepo belo čvrsto meso sa veoma malo kostiju!  :tbumb:

Poslednje grgeče sam doneo kući 2002. godine (od tada svi pušteni). Dva puta po 4 komada. Lepi behu - 150-300 g. Pojeo sam ih baš u čorbi. Evo jedne od te dve četvorke:

s4gky7.jpg

Čorbu nisam slikao...  :blush:

Recept zna moj ćale, pa bih mogo da ga pitam da ovde nabaci par redova.  :)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Ja cu da napisem metod kojim mi pravimo corbu,izvrsna ispadne,ali ne sumnjam da su i drugi nacini pripreme ista losiji.
1.povrce(luk,sargarepa bela i crvena,paprika)sipati u kotlic,dodati ulje i vodu,dinstati po zelji,mi sve to odugovlacimo na dugo,dugo vremena.Obavezno mesanje.
2.U istom trenutku dok se povrce dinsta,supruge(ko ih ima),ko ih jos nije dobio neka uposli nekog od prisutnih,neka stave pripremljenu ribu da se bari(dovoljno je 20-30minuta).
3.Ne zaboravite da ponekad dodate vodu u kotlic da ono povrce ne izgori,istovremeno ne ostajte ni sami suhog grla.
4.Onu ribu sto ste obarili,ocistite od kostiju,to u mom slucaju radimo kum i ja(obojica imamo malu decu koja kusaju corbu,pa ciscenje temeljnije obavimo),vodu u kojoj se barila riba niposto ne prosipajte,ta voda ide u kotlic onog trenutka kad ste poceli da cistite ribu,a ispasiranu ribu ociscenu od kostiju naposletku srucite u kotlic.
5.Po zelji dodajte "Fant" ili "Alas", ljutu papriku,so ili vegetu,moze i sok od paradajza,udarite dobar kljuc jedno deset minuta i nakon toga mozete skloniti kotlic sa vatre da se hladi.
6.Ovo su sazeti koraci pri zgotivljenju kotlica,neko ovo radi za sat vremena,neko po 3 sata,ovde ne moze da se omane.
      I da, nama se ranije desavalo da kotlic pocne jedan da pravi a zavrsi ga deseti.Onda smo se opametili,samo jedan majstor.Prijatno.

Prilozi

• dezurni cistaci.jpg
    dezurni cistaci.jpg
    99,3 KB · Pregleda: 274

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Djomla je napisao(la):
Cim otvorim ovaj topic, tako mi se otvori apetit da bih pojeo ceo ovaj kotlic! :drool: :tbumb:
Ja sam samo jeo riblju corbu po restoranima, dok ova prava ribarska mi izgleda vrhunska!  :yeswink:

Najgore sto nikada nisam imao kontakt na vodi sa stukom,bucovom,somom,karasom koji su ovde osnovni sastojci. Da li ima neki recept sa malo drugacijim ribicama. Mix, pomenu neku pastrmsku? Mozda da dodam skobalja,ploticu,sarana-amura,krkusu...? :D

Možeš i nešto od ovoga pored grgeča koje je spomenuo Goci. Grgeč je pored onoga što je Goci nabrojao dobar jer sadrži dosta masti u svom mesu ali ne smrdi na mulj. U svakom slučaju može bilo šta od šaranskih riba,
neki malo veći masniji primerak klena, skobalja, još bolje šarana ili amura. Mogla bi i mrena ali pazi samo na njenu ikru. IKRA MRENE JE OTROVNA!!!

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
39
E hvala 100ka!

Al sada se opet javlja problem, gde uhvatiti strasnog grgeca? :doh: :( Izem ti ovakve vode kod mene...
Kupicu par kalifa, one su onako masnije, ili cak u Maxi-ju nekog soma ako nadjem!
Hvala u svakom slucaju! ;)

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Bata Đomla, ako ti je baš zapelo za čorbu od grgeča (za koju ja tvrdim da je eXtra  :tbumb:), a nemaš gde upecati/kupiti malog bodljikavca, napravi od smuđa. Jedan kilaš je više nego dovoljan za čorbu za 5-6 osoba. Istina, retko ko trpa kvalitetnog smuđa u čorbu, ali to ti je najsličnije grgeču, a i relativno lako dostupno.

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Prekjuce sam oteo stricu kljus od vikendice koja se nalazi izmedju Pestana i Slankamena,pa planiram da odem neki dan sredinom juna na soma i smudja...
U tom selu su svi alasi i kako čiča kaze prave opasnu corbu.
Probacu da upijem sto vise fazona od njih pa iznosim ovde...ima da im se popnem na glavu dok mi neko ne pokaze kako se sprema... 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Za promenu kotlic bez ribe.

Prilozi

• kotlic.jpg
    kotlic.jpg
    218,6 KB · Pregleda: 338
Vrh Dno