Rod building

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
rango kolika je usteda u odnosu na fabricki stap ...kada kupis blank i sve komponente normalnog kvaliteta ...bez izivljavanja ?

a to sto sage daje garanciju na blank uslovljenu pravilnim postavljanjem provodnika ti sve govori o izmisljanju tople vode i menjanju rasporeda u kucnoj izvedbi na svoju ruku

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
mislim da se definitivno treba držati rasporeda karika kojeg predlaže proizvođač mada postoje 100% sigurne metode kako se može odrediti pravi položaj karika za svaki blank.

Custom motka može biti jeftinija ali i skuplja od fabričkog....sve je stvar izbora i mogučnosti. Ako ga radi majstor za vas pošteno je platiti i trud i veštinu majstora.

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Usteda nije velika ali imam granicu do koje placam stap a fabricki je prelazi.

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Da li je stap bacacki ili nije, to odredjuje sam blank. Moguce je razlicitim rasporedom malo omeksati ili ukrutiti vrh stapa, ali je to ne znatno. To mi, kod musicarskih stapova, ne mozemo ni osetiti, tako reci. Sage i Orvis su vrhunske firme, sa izvarednim konstruktorima i treba poslusati njihov savet oko rasporeda vodjica.
Sasats, moze se ustedeti na vodjicama, pluti, snaperu...(rasprodaje, akcije itd). Najvise se stedi na ruci jer cena sata kod nas i u svetu nije ista ( Erhard Loidl naplacuje 390 e svoj rad sa komponentama).  Prednost kod hand made stapova je i sto mozes birati komponente ( npr. duzinu i kvalitet plute) i uticati na lepotu zavrsne obrade ( npr. boja konca, lamete) a sve pod uslovom da je majstor vrhunski. Pa ja sam pristalica hand made stapova. Imam ih osam (setio sam se i bolonjeza).

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Ukratko da odgovorim kolegi sasats...

Blankove koje koristim uzimam u lokalnim radnjama koje prodaju rod building opremu, dozvoljeno je otpakivanje i sastavljanje pre kupovine tako da mogu da si uzmem vremena i utvrdim ispravnost blanka kada ga sklopim u ravnini sa kicmom. Ukoliko sklopis nkoliko blankova(iste tezine bacanja i duzine blanka) istog proizvodjaca uvidit ce se razlika od blanka do blanka. Blankovi radjeni od 3 i vise sekcija znaju da budu poblematicni kad se sastave po kicmi, retko koji ce biti prav, u vecini slucajeva svaka sekcija ce da vuce na svoju stranu. Ovo se u fabrikama resava tako sto se stapovi slazu da budu pravi a kicma gdje je tu je. Kad dodje prava riba saznat ces :)

Ne toliko rasporedom, koliko odlukom na koju stranu postaviti sprovodnike. Velika je razlika dal su na kicmi, stomaku, ili negdje izmedju. Ovde samogradnja dolazi do izrazaja jer imas izbor da prilagodis stap svojim namjenama.

Nema revolucija samo prilagodba licnim zahtjevima, imas slobodu kretanja, nesto sto proizvod za siroke mase manjka, jer je uradjen za svakoga. Neko kvalitet opravdava cjenom, ja ne. Ne znam dal ce nesto da provale al znam da ce koristit materijal efikasno jer zive od toga, stoga kvalitet izradjivanja i nije bas tako visok kao sto se smatra. Fabricki radnik radi na sat ne na sklopljen ugovor. Siguran sam da ce i orvis i sage i bilo ko drugi pre da zadrzi efikasnog radnika nego neku cjepidlaku na traci. Marketing je prva stvar u zapadnom svjetu nemoj to nikad da zaboravis, a kvalitet je prica za sebe. Otud im garancije(kobajage lojalnost kupcu).

Svaka osoba je posebna za sebe pa bi tako trebala da bude i licna oprema za ribolov, ukoliko znas sta ti je potrebno ako ne onda moze i nesta gotovo sa trzista da te zadovolji. Zamisli kad bi se auta prodavala sa fiksnim sjedistima, vozili bi ih al nebi svakom bio udoban.

Nadam se da si donekle zadovoljan mojim odgovorima, ovdje moze da se ide u beskonacnost sa obrazlozenjima, ali nema potrebe, internet je pun informacja samo ih treba potrazit.

Sad tek procitah vase postove za sage garanciju, koliko mi je poznato sage mjeri poziciju dna stopala vodilice, sto za mene nema smisla, jer svaka vodilica je malo duza ili kraca. Osim toga mislim da su jedina kompanija koja postavlja ovakve uslove, bezveze. Zbog toga su za mene na dnu dna.
Dobro pa ne traze da kupis citav kit ako hoces zadrzat garanciju :)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
jeprli je napisao(la):
Ne znam dal ce nesto da provale al znam da ce koristit materijal efikasno jer zive od toga, stoga kvalitet izradjivanja i nije bas tako visok kao sto se smatra. Fabricki radnik radi na sat ne na sklopljen ugovor. Siguran sam da ce i orvis i sage i bilo ko drugi pre da zadrzi efikasnog radnika nego neku cjepidlaku na traci. Marketing je prva stvar u zapadnom svjetu nemoj to nikad da zaboravis, a kvalitet je prica za sebe. Otud im garancije(kobajage lojalnost kupcu).

postavicu ti jos samo jedno pitanje?
iz tvog posta sticem utisak da ces sastaviti neuporedivo kvalitetniji sage one koji zeli rango nego fabrika sage od istih komponenti?
kolega rizikovacu da se naljutis na mene ali zar ne mislis da si malo preterao jer koliko sam zakljucio iz tvojih postova tek zadnjih godinu ipo imas kontakta sa musicarskim priborom a vec govoris o izradi custom made stapova koje mozes da prilagodis specificnim potrebama korisnika . ja skoro 10 godina pecam ovom tehnikom i stvarno nemam predstavu sta bi trebalo da se odradi na sage one stapu da bi odgovarao mojim potrebama a da to fabrika sage nije vec odradila...
sto se tice kvaliteta...
ako govorimo o ekonomskoj klasi stapova donekle cu se sloziti sa tobom . ali kad su u pitanju modeli u visokoj srednjoj klasi pa na vise kod priznatih i poznatih firmi , sumnjam da se stapovi prave na pedalu ...samo nagazis i oni ispadaju . ubedjen sam da se mnogo vodi racuna o celom procesu izrade jer drugacije ne bi opstali u vrhu u danasnje vreme kada proizvodnja grafitnih stapova nije nikakva posebna tehnologija i materijali su dostupni svakome . kvalitet materijala i pedantna i precizna izrada su kljuc uspeha jakih firmi i zato su tu gde jesu.

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Sasats ti si strasno vezan za Sage-a, gledaj, ako moras sebi da opravdas kintu koju spucas na pribor idi trazi sebi srodnu dusu, pa sa njim/njom deli svoje uzbudjenje. Jebiga ja ne volim na gotovo, sta cu mu...volim da uticem na situaciju koliko god mogu, ti volis da platis za glupost i ja ti to opravdavam, samo napred...ja volim da se igram lepkom i pusti me na miru.

jel mozemo sad da se vratimo na konstruktivnu stranu rod buildinga?

belibora

Newbie
Učlanjen(a)
24.11.2009.
Broj reagovanja
0
Rango nije mi jasno sta ti kupujes stap, kola ili petarde. Ali za slucaj da kupujes stapa, vidim cipovanje je lepo krenulo i ostalo je jos da se unesu emocije u lak i konac i to je to. A posto si trazio misljenje, najbolje bi bilo da sutra uvece dovedemo Ljubisu da ti da neki savet u vezi stapa ali naravno Trgovcevica  :p

saleja

Senior member
Učlanjen(a)
14.07.2010.
Broj reagovanja
3
Samogradnja stapa mi se jako dopada, izraditi nesto unikatno samo za sebe.. Ja konkretno se majem sa jednim bambusom, radim ga bas za svoju dusu... posto ne narucujem sa neta svu opremu pravim sam. jos malo je ostalo, sprovodnici su problem. E sad sto se tice samo gradnjom moze se napraviti "bolji stap"? mozda, ali samo bolje da lezi u ruci i lepse na oko da izgleda... kod nize klase renomiranih firmi kicma je u milimetar u ravni.. tu greske nema i nikad je nece biti, menjanjem razdaljine u karikama moz menjati akciju stapa, ali zasto jednostavno ne izabrati brzi ili sporiji blank.?Jos i ovo mi je neverovatno, varijacije u istom blanku???? druze to je toliko ne moguce, pa cak i da postoji to niko nebi mogao da provali. Ukoliko si upoznat sa izradom grafitnog blanka to ce ti biti potpuno jasno.Ako je cena kompromis da se upustas u samogradnju, nemoj, jer to nikako ne treba da bude motiv. bolje kupi dobar a polovan, koristi ga normalno i unucima ces moci da ga ostavis. pozzz..

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Kolega ja to ne radim zbog cene/novca nego interesovanja. Veruj mi ovdje je market polovnim stapovima preplavljen i moze da se kupi dosta toga za vrlo prihvatljivu cenu, jedva koristeno, ima i rasprodaja obustavljenih modela, kao sto je sada z-axis. Meni stvarno nije problem doci do "skupog" pribora, da me to zanima odavno bi ga pazario, novog ili koristenog.

znam kako se prave grafitni blankovi, i vrlo mi je poznato da svaki blnk ima "overlap", prema tome uvjek ce bit gresaka, ne kazem da su ceste ali se desavaju. Da, nije svaki blank isti, stojim iza toga i nisam jedini takvog misljenja, neki jednostavno ne legnu ravno kad se sastave po kicmi i to mu utice na akciju, svaka sekcija vuce na svoju stranu. Neki proizvodjaci svedu defekte na minimum ali nemoguce ih je potpuno uklonit.
Kazes svaki stap je u milimetar sastavljen na kicmi, meni nije jasno kako mozes potvrdit gde je kicma ako su vodilice vec navezane? ako to ocenjujes po preseku na spoju, na osnovu overlapa onda se varas. Ne zaboravi da se grafit mota na mandrelu!

izraditi nesto unikatno za sebe....u tome je citava poenta!

Ne secam se da sam igdje naveo da cu ja licno uradit bolji stap spram sage-a, ali verujem da jedan pravi majstor sigurno moze. Ja ovo radim kao hobi, za svoje potrebe i svoje zadovoljstvo.

Kolega se raspitivo o sklapanju stapa, ja sam samo naveo neke stvari koje mogu da se dese ako ga kupuje na slepo, tek toliko da se dobro razmisli, da nebi izaslo skuplje nego gotov proizvod. Ovim putem se izvinjavam kolegi Rangu na unistenom topicu, to mi nije bila namjera.

Saleja uzivaj u svom bambusu, mene to jos necacka, ali verujem da ce i to doci na red.

Japanac hvala na potpori, meni bi uzelo deset stranica da sve to objasnim.

Ja ne zivim u Montani ali zivim u Alberti, jugozapadnom cosku provincije, i pravo je cudo da tek pre godinu dana vidjeh musicarac(), Ali ti znas bolje pa ostani pri tome samouverenju, jer iz centra Srbije ti to bolje osmatras/shvatas situaciju na americkom trzistu. Kako bi se ti izneverio u americki san....

Bilo kako bilo covjek ce sam da odluci sta valja za njega, ja ga nemogu ubjedit u nista kao ni ti.

Radde

Newbie
Učlanjen(a)
18.01.2012.
Broj reagovanja
0
Sasats,samogradnja stapova nije molekularna biologija,niti je nesto komplikovanija od motanja muva,niti ti u danasnje vreme treba puno vremena da dodjes do potrebnih informacija,ako te vec ne interesuje stvarno ne razumem cemu ovoliki tvoji postovi...

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Sale, moze hand made Sage biti lepsi od fabrickog ali ne i bolji. Moze se uraditi po tvojoj zelji sto se tice duzine plute ( Sage ugradjuje kracu plutu ) i boje konca, moze lameta i ne mora. Nije ti dakeko Ks i majstor Pedja pa dodji da vidis. Pa i kod tvog brata Ace mozes da vidis dva varalicarca hand made i da das svoj sud. Ja sam polomio gornji deo od Sage SP, stigao mi drugi iz USA, Pedja motao sprovodnike pa i to mozes da vidis.
A sada malo i o samogradnji. Kicma nije toliko bitna kod musicarskih stapova kao i kod varalicarskih, tesko da ima idealno pravog blanka a to sve treba ukomponovati. Rasporedom vodjica moze se ne znatno, ukrutiti ili omeksati vrh ali ne i izmeniti akcija stapa. Ko je od nas u mugucnosti da dva ista blanka uradi na ovaj ili onaj nacin pa da uporedjuje dva stapa. Bolje bi nam bilo da radimo na casting tehnici jer Polu Ardenu bilo koji stap da das, on baca isto. U prevodu " U rukama Mandusica Vuka, svaka puska bice ubojita". Pozdrav svima
P.S.  Napravite od jednog glass stapa brz i ostar stap, promenom rasporeda vodjica :whistle:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ivke037 je napisao(la):
Sale, moze hand made Sage biti lepsi od fabrickog ali ne i bolji.
ova recenica je sustina cele price .
a sto se tice umeca i kvaliteta rada majstora iz krusevca ....meni je popravio orvisa cetvorku koji sam polomio svojom greskom i nepaznjom. bukvalno nema sanse da se primeti gde je krpljen stap . cak je i nijansa konca ista na popravljenom provodniku .

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Licno meni se svidja ta ideja oko samogradnje,i uskoro zavrsavam jedan stapic.Razlog sto sam odabrao da ga sam sklapam je i to sto zelim stap koji ce biti delimicno jedinstven (mislim na detalje) a drugi je sto za takav nov u prodavnici kupljen bi platio vise para (mozda ne neka velika razlika al meni je znacajna).A jos jedan razlog je sto su mi par iskusnih kolega (koji su takodje sklapali stapove) preporucile da mi je za neku laksu klasu stapa i manju duzinu bolji glas blan nego grafit.A kod nas nije bas lako naci glas stap u prodavnici za male pare. Sve u svemu Lamiglas 3# sa ostalim potrebnim delovima me kostao 80e.
Dal ce stap ispasti bolji od fabrickog modela (mislim na isti blank) ? Mislim da nece ispasti ni osetno bolji a ni gori (ako se radi kako treba) samo se moze udovoljiti nekim licnim ukusima i potrebama koje nece znatno uticati na krajni ishod a pogotovo na ribolov.To je bar moje misljenje ne znaci da sam u pravu...

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
jeprli je napisao(la):
Ukratko da odgovorim kolegi sasats...

Blankove koje koristim uzimam u lokalnim radnjama koje prodaju rod building opremu, dozvoljeno je otpakivanje i sastavljanje pre kupovine tako da mogu da si uzmem vremena i utvrdim ispravnost blanka kada ga sklopim u ravnini sa kicmom. Ukoliko sklopis nkoliko blankova(iste tezine bacanja i duzine blanka) istog proizvodjaca uvidit ce se razlika od blanka do blanka. Blankovi radjeni od 3 i vise sekcija znaju da budu poblematicni kad se sastave po kicmi, retko koji ce biti prav, u vecini slucajeva svaka sekcija ce da vuce na svoju stranu. Ovo se u fabrikama resava tako sto se stapovi slazu da budu pravi a kicma gdje je tu je. Kad dodje prava riba saznat ces :)
Ovo me posebno interesuje, ako može malo detaljnije pojašnjenje sa posebnim osvtrom na zadnju rečenicu. Malo sam se igrao sa par blankova ali zbog nedostupnosti ,u to vreme, prvenstveno lepkova i lakova sam odustao. Krajnji proizvodi nisu bili estetski savršeni ali sam štapove koristio u ribolovu bez problema a i danas su u takvom stanju kakve sam ih  napravio. Ono, čemu sam posvetio najviše pažnje, je bio odabir provodnika po veličini i težini kao i sam njihov raspored. O kičmi štapa tada stvarno nisam imao predstavu. Ovo pitam iz razloga što bih nešto eksperimentisao, znači na tržištu to nemogu da nađem, čak ni cena nije problem, a posebno mi je bitno da iz štapa izvučem ono najbolje.
Što se tiče mog stava po ovom pitanju u potpusti se slažem sa onim što je napisao aca-laki

Vrh Dno