Rod building

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja sam do sada u celoj ribolovačkoj karijeri izgradio tri različita štapa u vrlo skromnimm uvetima ali to više iz neke moje radoznalosti....zadnji projekat mi je najviše otvorio pogled u taj svet. Sledeči projekat če verovatno biti kratki staklenac. Ali to tek kada budu pravi uslovi za to i to ču uraditi polako i na tanane i bez preteranog šparanja. Ko voli da lovi svojim imitacijama još veči užitak je ako to radi i svojim štapom koji je urađen po vlastitim željama.

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Mislim da je ovo zadnji post sa moje strane na ovom topicu a ubuduce cu bit suzdrzan i na svim ostalim, cisto zbog cjepidlacenja teme, i navodjenja iste da ode u propast.

Ovde niko nije izjavio da se performanse blanka mogu promjenit, blank je takav kakav je i to je konstanta. Sta ce majstor il fabrika da urade od njega to je na njima.

Jos uvjek stojim iza toga da ce navezani blank bolje koristit svom vlasniku nego fabricki stap za siroke mase. Ako vlasnik ima ikakve ideje sta zahtjeva od istog. Tu do izrazaja dolazi izbor komponenti i njihov raspored na blanku. Neko voli striper vislje neko nize, neko voli da doda "tamer" izmedju stripera, neko voli oversize vodilice(kao ja jer lovim i zimi). Neko preferira jednostopalne neko hoce klasiku sa dvostopalnim vodilicama, jedni vole da podvezu vodilice neko ih stavlja direktno na blank.....

Svaki nblank ima svoju tvrdju i meksu stranu, to je nepobitna cinjenica. Ukoliko stap nije slozen kako treba doci ce do uvrtanja sekcija pri vecim naporima blanka tkzv. "torquing" na engleskom. I to je nepobitna cinjenica. Ovo sam siguran dosta vas mora da korektuje pri svakom izlasku, nakon x zabacaja ili riba morate da poravnate sekcije na stapu, obicno se vrsni dio pocne uvrtat. Blank i da je pun a ne supalj ima kicmu i trbuh. Zato je vrlo vazno odlucit se gdje postavit vodilice a da se blank ponasa "prirodno", a ne da se bori sam sa sobom.
Zbog toga i postoji osnova za pakovanje blanka, a to je pronaci kicmu, od toga sve pocinje. Stapovi vise klase od 7wt pa navise imaju sprovodnike na kicmi, oni od 6wt pa na nize ih vecinom imaju na trbuhu, ocgledno postoji razlika jer su jedni radjeni za bolju amortizaciju dok drugi ciljaju na distancu i bolju kontrolu na vecim razdaljinama.

Vi ako smatrate da ja lupetam, slobodno se drzite svog stava, ja znam sigurno da nisam jedini sa ovakvim misljenjem. A ovo kad sve ispricam instruktoru Wayne-u(poljak i majstor za musicarce vec 40 i kusur godina, prvi covjek koji je doneo CTS i dancraft blankove u kanadu) ima da se nasmeje do suza. Ja nemam ogromno iskustvo i nisam se sa time ni istako, ali imam osnovno znanje, i dobre prijatelje(sa daleko vecim stazom) u ovom hobiju koji ce da me upute. Za cudo je koliko informacije dobijes za par tabli dobre slanine :)

Vidim navode se i strucni bacaci, kojima je sasvim svejedno kakv stap da koriste oni ce da postgnu isti rezultat. Po tom pitanju kreh i braca rajeff ne tebaju stap jer sam ih gledo kako bacaju kanap iz ruke, imaju vise kontrole nego svi oni u gledalistu skupa.

Sigurno da nisam svario sve moguce nacine bacanja kanapa, takvi su veoma retki, ali sam stupio u kontakt sa April Vokey, koja je sada i diplomirni instruktor, pa ako se pruzi prilika jedino bih njoj platio za usluge ucenja :) Salu na stranu, za dve godine sam shvatio sta radi za mene i za terene koje posjecujem, samouk sam i nemogu da tvrdim da sve znam jer neznam. Ono sto sam naucio do sada me dobro sluzi, a cinjenica je da u ovom sportu zauvjek ucis tako da se nadam vreme ce ucinit svoje da se usavrsim koliko god mogu.

Kom obojci kom opanci, ja sam zavrsio u ovoj raspravi, pozdrav svima, i naravno poseban pozdrav za varalicare :)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Fali i gumica....

Sredjivanje jednog blanka je meraklijska rabota. Covek ima mogucnost da ga ukrasi i dotera po svojoj volji i to ne utice toliko na samu akciju stapa.
Sama promena akcije se moze vrsiti ali nije meraklijska rabota vec tehnicka za koju je potreban dobar alat i znanje.
Moze se drasticno promeniti akcija. Blank se moze produziti, skratiti. Moze se od recimo od jednog stapa brze, progresivne akcije 9,6ft i klase #7
napraviti mekana osetljiva cetvorkica od 7ft.
To je zahtevan proces i zasniva se na najfinijem smirglanju blanka.
Mislio sam da cu ove zime imati vremena da prepravim  jednu staru peticu od 9ft na #3 i duzine 7ft i da sve to dobrano obradim u posebnoj temi ovde na forumu ali moram to ostaviti za kasnije.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
zanimljivo nesp, na takvo nesto nisam nikada ni pomisljao.... :tbumb:

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
nespetro je napisao(la):
Sredjivanje jednog blanka je meraklijska rabota. Covek ima mogucnost da ga ukrasi i dotera po svojoj volji.

To je sustina svega. I koliko god ja bio mlad i koliko god nemam prava da Vam kazem to, reci cu i pokusajte da shvatite kao savet, jer to i jeste!

Umesto svi ovde da se divimo ljudima koji makar pokusavaju da urade sebi stap po meri, vi ih sta? Omalovazavate? Napadate?
Cim neko pokusa nesto novo, 'ajde da ga pokopamo, jer je drugaciji od nas i gle cuda, zeli da podeli ideju i iskustvo s nama. Pa i ako covek gresi, recite mu to na lep nacin, ne morate da ga napadate. Pa i ako hoce da pogresi, neka pogresi, to je njegova greska i naucice nesto posle nje.
Gluposti. Ponasate se tu kao neka deca, umesto da ovaj forum bude jedno lepo mesto...

Zakljucak i resenje cele rasprave dao je Crni:

crni je napisao(la):
Zasto pravite i pecate na musice koje ste videli na netu ili kod nekog kad realno ne mozete da je iskopirate u toj meri da bude ista...najbolje je kupovati musice?!

Jednostavno, osecaj koji imate kada musicarite priborom koji je pre toga izradila vasa ruka je nesto neprevazidjeno. Nesto nezamenjivo.
Jeste li se zapitali nekad zasto uvek pre uzmate svoj prvi stap u ruke nego neki novi, bolji?
Zasto su Vam draze vase musice i musice koje dobijete direktno iz necije kutije od nekih koje ste nekad kupili, cak i ako su te koje ste kupili perfektno izradjene?
Razumem da neki ljudi zele i vole da plate za kvalitet i da se ponose time.
Ali... setite se svog prvog stapa, gazenja po vodi u patikama i sortsu za kupanje ili u nekim gumenim cizmama, setite se kad ste koristili svoje prve muve na kojima se konac odvezivao posle 20-ak zabacaja, setite se svojih prvih zabacaja kad ste se mrsili u kanapu, setite se svoje prve ribe...
Sto duze i vise budete postovali ta secanja to cete vise osecanja unositi u celu svoju pricu oko musicarenja.

Nemojte da budete kao "many men" iz nase poznate izreke, shvatite i volite to:
"Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not fish they are after."

P.S. Jerpli i Nespetro, samo napred u ostvarivanju svojih zelja...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Jeprli dobro da si napomenuo to o kicmi blanka. Ona je dosta izrazajna kod malo jeftinijih stapova jer proizvodjaci koriste jednostavno secenje karbona koji ce se namotati na mandril. Kod skupih stapova se koristi drugacije secenje gde ima vise otpadaka ali se kicma totalno eliminise ili je nebitna.
Postoje tu i male cake velikih majstora koji polaganjem vodjica po blanku ,u  odnosu na kicmu, dobijaju stapove koji su vise za spey bacanje nego za overhead. Cilj je da stap reaguje malo mirnije  na privlacenje kanapa, a eksplozivnije na sam izbacaj.

Slika pokazuje kako se pronalazi kicma.

Jos malo informacija: http://sem-proceedings.com/05s/sem.org-2005-SEM-Ann-Conf-s072p1-Measurement-Fly-Rod-Spines.pdf

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
momci, vašu "zanimljivu" raspravu nastavite u pm-u ova tema nek ide u "pravcu naslova".....hvala!

@Nesperto, metodu sa slike sam ja koristio za onaj moj tzv. "lifting svič" pa zatim još kod postavljanja provodnika sam se držao metode što sam gledao jedan video, tip je pokazao ceo proces izgradnje na nekom SAGE blanku. Ako pronađem video tu ču ga postaviti.

schok

Senior member
Učlanjen(a)
19.12.2011.
Broj reagovanja
0
Ajde sad svi koji su ovde pominjali da grade stapove da to fino isprate slikom ili videom i opisom,a ne ovako,svaku temu nabacate svime i svacim[uglavnom nicim] ;)

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
144
Tema očišćena, izvinjavam se ako kontekst nije najbolji. Pa nastavite o rod buildingu...

Za one koji bi i dalje da tupe, http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=4251.0

@Jeprli: I ja bih jedino April platio za časove... Platio bih joj za bilo šta kad razmislim :lol:

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Evo obecavam slike al cim zavrsim stapic,samo da se nateram da namotam sprovodnike i finisiram ih,onda kacim slike da ne bude da ga samo tupim.Evo da postavim i jedno pitanje,koliko je ''kicma'' bitna na glas dvodelnom blanku a klase 3wt ???

schok

Senior member
Učlanjen(a)
19.12.2011.
Broj reagovanja
0
aca-laki je napisao(la):
Evo obecavam slike al cim zavrsim stapic,samo da se nateram da namotam sprovodnike i finisiram ih,onda kacim slike da ne bude da ga samo tupim.Evo da postavim i jedno pitanje,koliko je ''kicma'' bitna na glas dvodelnom blanku a klase 3wt ???

opet nema sustine naslova ove teme.nemoj ga slikati kad ga zavrsis jer se to ovde netrazi.SUSTINA , proces izrade slikaj ili snimaj uz opis,da nepricam koje materijale za pocetak koristite za gradnju stapova,konac,epoxi itd.ovde nije toliko bitan finalni proizvod uslikan,vec nacin,sistem i tok gradnje,nadam se da sad kapirate. :doh:

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Razumem sta druze ti zelis,ali sam mislio da kad ga zavrsim,ubacim sve slikice koje imam i da otkucam koju rec uz to.Al ajde moze i ovako.
Evo par slika slakanih telefonom. Blank je Lamiglas 3wt 7' dvodelac drzac cekrka je ATC sa rosewood umetkom,pluta je sada namontirana na blank,i ako ovde nema slike (slikano pred njenu montazu).Plutu i drzac cekrka sam lepio Pro Bond 2 komponentnim epoksijem. Vodjice su jednostopalne crne Pacific Bay,sem prve koja je dvostopalna takodje crna sa umetkom.Konac crne boje ProWrap naylon.I Pro Kote finis za sprovodnike tj konac.Ostalo je drzac udice crni i burmica nikl finisa.Ne znam dal treba da se napominje kako se mesa 2 komponentni epoksi ili kako se turpija i smirgla pluta  :) .

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Cekaj da ja nesto pitam gde vi sve to nabavljate mislim na blankove,haltere,vodjice,plutu....

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Druze Crni ima uvek po nesta na sajtovima tipa Tajmen i Mistpool ali naj veci izbor je naravno preko bare  :'( ja sam porucio ove delove i stigli mi za svega 6-7 dana i to bez carine a prodavnica je http://www.mudhole.com Ima kod Hegera takodje da se kupe delovi za samogradnju kao i u Cabelas sopu.
Pozdrav
Laki

Vrh Dno