Rod building

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja mislim da ja drug Crni misleo dali ima negde kod nas da se nabave ove komponente. I mene interesuju ove rabote. Razmontirao sam jednog starog fiberglasa  i hteo bih da mu zamenim rukohvat i držač čekrka. Plutu nikako da nabavim, ležište čekrka je u izradi i nadam se da će majstor da se pokaže dobro.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Crni, imaš ogroman izbor na www.ebay.com

;)

Ima ovde kako da se na paypal registruješ, a ako ti šta treba još...  ;)

http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=3515.0

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
schok je napisao(la):
Ajde sad svi koji su ovde pominjali da grade stapove da to fino isprate slikom ili videom i opisom,a ne ovako,svaku temu nabacate svime i svacim[uglavnom nicim] ;)

bilo bi lepo da nam se predstaviš ko' si i odakle si jer je lepo znati sa kim se dopisujemo ovde na forumu ;)

istina je da se po forumu "nabacuje svime i svacim" ali i to ima svoju čar ;) ali u svakom slučaju na kraju krajeva može da ima svoj smisao ako to neko želi da vidi. Ako je tema Rod building znači da je opširna i daje slobodu čoveku da piše i postavlja šta god hoće u vezi te teme i nije dužan da postavlja uvek i samo kako su i od čega radili svaki segmenat štapa. Postoje i starije teme o "samogradnji štapova" i tamo sam koliko ako se dobro sečam opisao i proces mog prvog mušičarca rađenog više entuzijastično nego profi u vrlo skromnim uslovima i mogučnostima (http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=3210.msg61700#msg61700).

Možda bi ovu temu trebalo da premestimo u stariju istu tu temu  :blush: http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=975.0

U svakom slučaju pozdravljam tvoj apel i pridružujem mu se  :tbumb: :yeswink: ("Ajde sad svi koji su ovde pominjali da grade stapove da to fino isprate slikom ili videom i opisom,").

schok

Senior member
Učlanjen(a)
19.12.2011.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
bilo bi lepo da nam se predstaviš ko' si i odakle si jer je lepo znati sa kim se dopisujemo ovde na forumu ;)

istina je da se po forumu "nabacuje svime i svacim" ali i to ima svoju čar ;) ali u svakom slučaju na kraju krajeva može da ima svoj smisao ako to neko želi da vidi. Ako je tema Rod building znači da je opširna i daje slobodu čoveku da piše i postavlja šta god hoće u vezi te teme i nije dužan da postavlja uvek i samo kako su i od čega radili svaki segmenat štapa. Postoje i starije teme o "samogradnji štapova" i tamo sam koliko ako se dobro sečam opisao i proces mog prvog mušičarca rađenog više entuzijastično nego profi u vrlo skromnim uslovima i mogučnostima (http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=3210.msg61700#msg61700).

Možda bi ovu temu trebalo da premestimo u stariju istu tu temu  :blush: http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=975.0

U svakom slučaju pozdravljam tvoj apel i pridružujem mu se  :tbumb: :yeswink: ("Ajde sad svi koji su ovde pominjali da grade stapove da to fino isprate slikom ili videom i opisom,").

Imas moj nickname i to ti je dovoljno,nevidim nikakvu svrhu svog predstavljanja tebi,jer je to uopste nepotrebna stvar za dijalog na forumu sa nepoznatim ljudima.a sa ovim se uopste neslazem sa tobom,da svako moze sve i svasta da pise u odredjenim temama,nemislim da to ima svojih cari. 8)

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
75
E Gorane,Gorane...gde zapoce ovu temu....moj savet je da svakako batalis sve ovo i pazaris originalno fabricko izdanje, znas kod koga kupujes,imas sigurnu garanciju i imas stap za Drinu  ;) :)
Bez rizika i razmisljanja(premisljanja),razbijanja glave....i kako ce se ponasati na ribi,dalekim zabacajima,lakim*teskim musicama,raznim strunama i njihovim glavama itd.
Sta god da odlucis vidimo se na Plavom Camcu il barem na Budinom kamenu  :tbumb: :bye: :)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
sebastian je napisao(la):
momci, vašu "zanimljivu" raspravu nastavite u pm-u ova tema nek ide u "pravcu naslova".....hvala!

@Nesperto, metodu sa slike sam ja koristio za onaj moj tzv. "lifting svič" pa zatim još kod postavljanja provodnika sam se držao metode što sam gledao jedan video, tip je pokazao ceo proces izgradnje na nekom SAGE blanku. Ako pronađem video tu ču ga postaviti.

Ja se druze ne usudjujem da sam radim stap od blanka. Ima dosta stvari koje su veoma vazne tako da se jedan isti blank koji je fabricki izradjen, moze mnogo razlikovati od domace radinosti. Pocevsi od tezine i vrste sprovodnika, do njihovog rasporedjivanja....sve moze jednostavno upropastiti blank.
Sto se vise priblizavamo samom vrhu blanka to je sama tezina sprovodnika odlucujuca.
Dodaj nekom svom stapu samo 0,5 gr na vrhu pa vidi razliku u ponasanju.
Recimo vrsni deo SAGE ONE u petici tezi 3,54gr sa pet sprovodnika plus vrsni.
I najmanja promena te tezine ce totalno promeniti celu akciju stapa.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@schok, napisao sam "Ako je tema Rod building znači da je opširna i daje slobodu čoveku da piše i postavlja šta god hoće u vezi te teme".  U VEZI TE TEME. U tom kontekstu sam pisao a ne kako si ti izvukao van konteksta BILO ŠTA U TEMAMA  ;) To znači valda da sam i ja protiv da se po temama piše baš bilo šta. Ti/vi ostani anoniman ako se tako bolje osečaš  :bye:

@svi, Dakle, nastavljamo u tom smeru opčenito o "rod bildingu" :)

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Ukoliko su karike original Sage i raspored kako fabrika predlaze a na njihovom sajtu mozete videti imaju semu za sve modele neki se odavno neproizvode kako se menja akcija stapa? Proto ti si protiv teg na vagi taman sam sebe obodrio a ti sabotiras  sad moram sve ispocetka hahaha.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
rango je napisao(la):
Ukoliko su karike original Sage i raspored kako fabrika predlaze a na njihovom sajtu mozete videti imaju semu za sve modele neki se odavno neproizvode kako se menja akcija stapa? Proto ti si protiv teg na vagi taman sam sebe obodrio a ti sabotiras  sad moram sve ispocetka hahaha.

Ovde treba da budemo malo precizniji.
Akcija stapa je odredjena blankom i samo je drasticne promene kao skracivanje ili fino smirglanje mogu promeniti.
Ono sto se menja rasporedjivanjem karika i njihovom tezinom je frekfencija stapa.
Zamisli da bacas jednom istom duzinom kanapa i stap se savija od tacke A u prednjem stopu do tacke B u zadnjem,
To savijanje je je odredjeno modulusom karbona i jos nekim drugim stvarima i naziva se akcija.
A brzina kojom ce se stap kretati od jedne do druge tacke je frekfencija stapa meri se i Hz ili MOI.
Dakle rasporedjivanjem karika se stap moze ubrzati ili usporiti ali zadrzava istu akciju.
Pogledaj ovaj link: http://web.cecs.pdx.edu/~graig/me411/Xrod-rept.PDF
Ako volis brze stapove tj, sa vecom frekfencijom mozes upotrebiti lake karike, posebno vrsni i obratno.

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
Interesantna mi je ova tema. Nisam manualac, nikad nisam napravio sebi štap,  i ne kapiram ovolike razne poglede na samogradnju. Pogotovo ne kapiram izjave da ljudi hoće da uštede ali da ipak imaju Sage. Imao sam priliku da držim i neke Sage štapove nastale u ovoj varijanti. Ništa njema ne fali.Ali, Sage je Sage samo kad je Sage. Po mom mišljenju.
Još jedna stvar. Ja gledam na samogradnju malo drugačije. Još iz ledenopg doba mog varaličarenja, stalno sam prebudživao haltere, drške, prevezivao karike. Normalno, ne ja, već majstori poput Ljubiše iz KArlovaca sremskih i Dragana Mitrovića, verovatno pionira u ovoj zabavi. Bili su to vrhunsku radovi, CUSTOM MADE za mene. TAko da mi i sad ostalo to...
Kako već rekoh, nisam majstor, ne umem jbg.<zs to treba imati vremena i živaca. Ja nemam. Normalno, to ne znači da se ne razumem. Jer, u svakom oku je druga ljepota. I nema potrebe da znam kako se to radi da bih znao šta mi lijepo. JBG, ne znam ni kako se Ferrari radi.

OStajem kod svog stava i dalje. Kad mi se radi štap, želim da bude za mene i samo za mene, po mojim željama. Skoro sam poručio jedan bambus. Totalni šiz jer sam tražio Mid fast , 13 uglova, spoj bez metalne hilzne i strip kariku od dragog kamena. Uslov je bio da se napravi takav samo jedan i ni jedan više. Ne pitajte za cijenu. Prava sitnica...

Tako da, 100 ljudi 200 yaya. U ovom hobiju treba uživati na sve moguće načine. Ako je samogradnja jedan od njih, samo mašta je ograničenje.

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Probao sam keca i bas takva akcija mi odgovara moje pitanje je ukoliko koristim sve fabricki zasto bi se menjala akcija a karike i njihov raspored su identicni sa fabrickim, nezelim da je menjam?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Neces je promeniti u tom slucaju, samo ces dati stapu svoj potpis  :tbumb:

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Sage je dao potpis blanku Ljubisa ce stapu a ja bih bio zadovoljan da se upisujem sa pastrmkama i lipljenima  ::)

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Nije mala ušteda kad neko želi baš taj određeni blank i njegove karakteristike.

Evo npr ovo

http://www.ebay.com/itm/NEW-Sage-One-590-4-rod-building-blank-kit-9-foot-5-wt-/190622084800?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c61f62ec0

a cena fabričkog je $725 u USA i prijatno iznenađujuće malo niža kod nas.  :)

Čini mi se da samo za ruke kod nas može da se prođe i za 50-ak €, mada nisam u toku već neko duže vreme.

Dakle za oko 350€ ceo štap. 200€ niže od cene fabričkog i novog ovde kod nas.
S tim što ovako kupljen i navezan, ne dolazi s alu tubom, koja itekako ima i stvarnu i tržišnu vrednost.
Ja bih rekao da se može uštedeti oko 150€ kod štapova visoke klase, mada lično ja, s obzirom da ne znam da vezujem... sve prihvatam na svetu, samo da nemam posla s ovdašnjim majstorima (mislim uopšteno u svim zanatima pa i u rod building-u; svaka čast retkim izuzecima).  :lol:

Naravno, ima ljudi koji vole isključivo fabričke štapove.

Vrh Dno