Jedina izrazito Spska reka na kojoj imamo polulaciju lipljena je Rzav. Ovu reku bi trebalo drzava ili institucije za zastitu ugrozenih vrsta i zivotne sredine da uzmu pod zastitu, jer je sa pravom najlepsa srpska reka. Izrazito divlja voda, teska kako za ribolov tako i za cuvanje. Vrlo malo je mesta gde je moguce prici autom do same vode. Nekoliko neprohodnih kanjona uspevaju da regenerisu ovu reku uprkos cinjenici da se neizmerno izlovljava. Protice kroz cetiri opstine, Ivanjicku, Uzicku, Pozesku i Ariljsku. Rzav nastaje od Velikog Rzava i Malog Rzava. Oba izviru na Ivanjickoj tetitotiji, tacnije na podrucju mesne zajednice Mocioci. Kroz taj deo Ivanjicke teritorije lipljena nema, reke su toliko male da je nemoguce musicariti. Govoricu od Velikom Rzavu koji je naseljen populacijom lipljena. Lipljen naseljava uglavnom donji tok Velikog Rzava, kao i deo reke ispod usca malog Rzava do akumulacije Sevelj. Posto su Uzicani Djetinju sveli na rezim Uhvati-Pusti, svi ne dobronamerni ribolovci hrle na Rzav pustoseci ga zarad kila ribljeg mesa!!!!Prosle sezone sam zatekao nekolicinu Uzicana koji varalicama, zivim mamcima i drugim nedozvoljenim sredstvima love i ubijaju ribe bez mere. Posto je lipljen pod trajnom zabranom ne predstavlja problem za nesavesne ribolovce koji ga zajedno sa pastrmkama od 20cm trpaju u kesu i nose. Nije to slucaj samo na Uzicanima, gomila Ivanjicana, Ariljaca i Pozezana ponasa se jos gore. Reka je ove sezone postala ne zasticena. Ribocuvarske sluzbe nema ni za lek. Ostali smo mi ribolovci da se nemocno borimo protiv gamadi koja nam brani ono zbog cega zivimo-da uzivamo muricareci lipljena. Pored toga Rzavu prete i seljaci, koji mu cud znaju bolje nego iko. Postavljanjem koseva, pregradjivanjem i odvodjenjem reke takodje pogubno deluju na riblji fond. Mislim da sa ovom rekom mora da se povede racuna. Ovo je jedina izrazito srpska voda u kojoj jos uvek imamo polulaciju lipljena. Zalosna je bolna istina sa kojom se suocava Rzav. Bas iz tog razloga pokusavam da polarizujem ovu salmonidnu vodu, kako bi sve vise bilo musicara u fazonu C&R ne bi li pozitivno delovali na ostale. Mnogo puta sam imao priliku da pored mene peca covek na belog crva i plovak. Sve do jedne ribe trpa u kesu, do momenta dok mi muvu nije pokupio liplac od nekih 40cm, izvadio sam ga nezno, oslobodio udice i poljubio i vratio u vodu. Da ste mogli da vidite facu tog lika, sada bi se smejali. Mislim da se osecao toliko bezvrednim da je to strasno. Ne znam ni sam da li je pobeleo, pozeleneo, pocrveneo, uglavnom menjao je boje kao kameleon. Okrenuo se spakovao onaj stap i otisao. Mislim da je umro od stida, verujem da nas je vise ovakvih kao sto sam ja da povedemo racuna o ovoj nadasve najlepsoj srpskoj reci, sigurno da bi delovali vaspitno da takve ljude. Bas iz tog razloga pokusavam da skrenem paznju na pokret C&R, koji ima izrazitu vaznost za ocuvanje ribljeg fonda u Rzavu. Niko nam drugi nece sacuvati reku ako je sami ne sacuvamo!!! Ukoliko bi uspeo mrest lipljena u mrestilistu Braduljica, sigurno da ce i Rzav dobiti svoj deo. Danas je najugrozenija populacija lipljena od 10-15cm, ti sitni jednogodisnji primerci, lako postaju plen polovkarosa. Manje su oprezni, napaze se na mirnijim prelivima u priobalju.
Danas na Rzavu imamo primerke lipljena preko 45cm. Imao sam priliku prosle godine da ulovim jednog takvog, ali sam isto tako bio svedok hvatanja lipljena od strane jednog nesavesnog musicara (onog koji kupi sve ko usisicac, protivnika C&R, protivnika lovostaja....), naime uhvatio je lipljena od 52cm. Od sramote nije dozvolio da se slika, a verovatno ga je pojeo. Dok je ovakvih ljudi u okruzenju lipljenu preti propast. Imam podatak koju ukazuje da je protekle zime, nekolicina ribolovaca po niskom vodostaju na plovak i zivog moljca(veliku kamenjarku), satrlo veliku kolicinu lipljena oko sela Svrackovo i Roge. Niko ih nije sankcionisao niti upozorio. Strasna istina.
Veca populacija lipljena sada naseljava musicarski revir "Bosa noga", gde je ugvavnom prohodan teren i dobro cuvan od strane pravih musicara i prijatelja Rzava, tako da je vrlo tesko prokriumcariti ribu sto me raduje. Obavezna je uoptreba udice bez povratne kuke.
Sve do mementa dok se neke ozbiljnije organizacije i institucije za ocuvanje vrsta koje nestaju ne umesa, Rzavu preti pogubljenje u pravom smislu te reci. Posto je nedavno osnovana Musicarska federacija Srbije, osecam da ce se nesto bitnije promeniti i da ce se Rzav ipak naci na listi najcistijih reka Evrope na kome cemo svi uzivati loveci kralja salmonida lipljena!
Danas na Rzavu imamo primerke lipljena preko 45cm. Imao sam priliku prosle godine da ulovim jednog takvog, ali sam isto tako bio svedok hvatanja lipljena od strane jednog nesavesnog musicara (onog koji kupi sve ko usisicac, protivnika C&R, protivnika lovostaja....), naime uhvatio je lipljena od 52cm. Od sramote nije dozvolio da se slika, a verovatno ga je pojeo. Dok je ovakvih ljudi u okruzenju lipljenu preti propast. Imam podatak koju ukazuje da je protekle zime, nekolicina ribolovaca po niskom vodostaju na plovak i zivog moljca(veliku kamenjarku), satrlo veliku kolicinu lipljena oko sela Svrackovo i Roge. Niko ih nije sankcionisao niti upozorio. Strasna istina.
Veca populacija lipljena sada naseljava musicarski revir "Bosa noga", gde je ugvavnom prohodan teren i dobro cuvan od strane pravih musicara i prijatelja Rzava, tako da je vrlo tesko prokriumcariti ribu sto me raduje. Obavezna je uoptreba udice bez povratne kuke.
Sve do mementa dok se neke ozbiljnije organizacije i institucije za ocuvanje vrsta koje nestaju ne umesa, Rzavu preti pogubljenje u pravom smislu te reci. Posto je nedavno osnovana Musicarska federacija Srbije, osecam da ce se nesto bitnije promeniti i da ce se Rzav ipak naci na listi najcistijih reka Evrope na kome cemo svi uzivati loveci kralja salmonida lipljena!