Skobalj

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Laki, mogu li se komentari počev od "Skobalj pod lovostajem??? Nemoj da te cuju Nislije... " prebaciti u posebnu temu pod nazivom recimo "Minimalne mere i lovostaji ostalih riba" ili nešto slično?

Meni zanimljiva tema, ali ne bih pod "Skobalj"...  :-X

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Umalo zaboravih da prijavim ovaj ulov nimfom, od pre desetak dana, sa ušća tople vode u Niškoj Banji. Posle silnih promašaja, na nimficu se zakucao jedan skobaljčić.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ma, ništa posebno, Sebastiane. Sitan skobalj. Ipak,hvala.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Obilazeci Nisavu par dana mogao sam primetiti da se skobalj toliko namnozio da je prosto za neverovati.
Grupisani su  u virovima,ispred brzaka,na mirnim mestima gde se mogu videti i prave --CEPANKE--..
A ovaj sto je MIX uhvatio (svaka cast) ima ga u tolikoj meri da bi se trebalo malo vise vremena posvetiti njemu.
Sta se tice dela na kome ga je uhvatio i tu ga ima dosta kao i u samoj Toploj Vodi gde je pre nakoliko dana moj otac na plovak uhvatio nasred Tople vode 15-tak komada na crvica...
Eto nam lepe zanimacije ukoliko ostala riba zakaze...

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Citajuci postove o skobalju nisam naisao na neki koji detaljno objasnjava sve o toj ribi,kao dugogodisnji plovkaros,napisacu nesto o ovoj ribi..
                                                    --  SKOBALJ --
                                              (Chondostroma nasus )
Skobalj,Shkobalj,podust,jatnik,a ima i jos narodnih imena na koja mozemo da naidjemo a vezana su za ovu ribu..
Naseljava sve regione pocev od nizijskih pa do pastrmskih voda,ali ga najcesce ribolovci nalaze u regionu mrene..
Telo mu je duguljasto,malo spljosteno,ledja tamnozelena,a bokovi i trbuh srebrno beli.Gornja vilica mu je hrskavicava i nesto izduzena u odnosu na donju pa otud u mnogim mestima mozete naici na ime--PODUST--..
Skobalj je jatna riba koja se uvek drzi dna izuzev u vrelim letnjim danima kada izlazi na povrsinu radi skupljnja hrane..
Najbolja mesta za lov skobalja su tamo gde se brzina toka smanjuje,a dubina naglo povecava.
Sto je tok vode ravnomerniji to je najbolje mesti za lov skobalja..
Netreba ga ocekivati na mestima kada se "VALJA" po dnu jer tada struze vodeno bilje sa kamenja pa u tom trenutku drugu hranu ne uzima.... 
A sto se tice musicarenja ove ribe u tom slucaju nista nemogu naoisati jer do sada nisam imao izlaske na vodu namenjene ovoj ribi sto ne znaci da ih necu imati...
Pozz

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Blue FOX je napisao(la):
Obilazeci Nisavu par dana mogao sam primetiti da se skobalj toliko namnozio da je prosto za neverovati.
Ako, ako, da imaju buduće mladice šta da jedu...  8)

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Goci,i to one od po pola metra sto cekaju NAS da oremo virove nimfama ??  :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Da, i te pastrmke od pola metra jedu skobaljčiće od 10-15 cm, ali ja mislim da prave mladice od metar i kusur, koje bi tamanile skobalje pokilaše... Njih ne bismo na nimfe, već radije na strimere imatacije glodara!  :)

Nego ja da priupitam nešto - dok se letos lovile one nišavske pastrmke na nimfe, da li je bilo slučajnih ulova krupnih skobalja? Ti tereni su prepuni ogromnih skobalja. To nekoj teoriji, najkrupniji skobalji u Srbiji žive u Drini i Nišavi. Piroćanci su majstori da u jednom danu uhvate par komada preko 2 kg! To retko gde može osim na Drini.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ljudi opasno se zeznuh u nameri da odgovorim Gociju nesvesno nabacah zadlji set slika i smesti ih u "SKOBALJ"
Nadam se da mi necete uzeti za zlo, a nadlezne molim da ovo prebace  by IZLOZBA MUSICA 2008 - NIS-

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Lijane kupi novi aparat ili nauči da slikaš
+ za trud ali su ti slike u najmanju ruku očajne koliko su mutne. :(

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Sve mi je jasno druze,kamo srece da je foto aparat nego,MOB.TELEFON,kome nisam stigao da podesim optiku jer smo leteli,ali u svakom slucaju totalno si upravu,treba mi jedan Dobar digitalni aparat.. :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Imaš sad za 100 jevrića solidan aparat da uzmeš. Al otvaraj novu temu ako oćeš da ne brljamo ovde.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Moram prvo da zavrsim stap"Vision 3zone" pa onda cu da razmisljam o ostalim stvarima.
Danas Dragojlovic rece da je dobar stap i da ga i sam poseduje nekoliko godina tako da mi je sklonio sve nedoumice vezano za to.
A sto se brljanja tice samo opusteno PM SLJAKA...

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Pazite da vam se skobalj ne pre namnozi. Ovamo u Lim-u i Drini  ima sigurno najproduktivniji mrest od svih vrsta!

Vrh Dno