Skraćivanje Mušičarske Strune

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Ajmo fly casteri ,zanima me konkretno šta bih dobio kada bi skratio prednji Tip na staroj SA expert distance wf5  i na koliko do front tappera  ,prezentacija me ne zanima znači ,koristio bi je samo za nimfe i lagane strimere .Šta bi se poboljšalo ?

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ajd nekim redom. KONKRETNO taj kanapi ima "TIP" krajnji prednji deo od 0,5' - 15 cm koji je ravnomernog precnika. Namena mu je da kada se menjaju konektori - moze kratiti u toj duzini - vise puta po malo.

Ja sam licno imao problema s jednim kanapom s kojim kada bacam oko 20 tak m predvez nece da se ispravi. Raspitao sam se i saznao da skracivanjem tog dela moze se resiti ovaj problem. Skracivanjem mog kanapa malo pomalo resio sam taj problem. Ne smes preterati, mada proizvodjaci kazu mozes da seces samo koliko je TIP ali samo usled promene konektora ili sl.

Obavezno pogledati na kutiji ako je imas (imate) koliki je TIP kanapa. Napisao sam da te prezentacija ne zanima a ja sam ipak ovo radio zbog bolje prezentacije. Ako bi isao vise da seces, ne vidim svrhu jer se gube osnovne karakteristike kanapa a vezano za prenosenje energije do kraja kanapa.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
pogrešno sam se izrazio Djole tj mislio sam da kažem da mi ne treba neka "delikatna prezentacija" kao kod suvih muva ......

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Video sam, s tim sto oko skracivanja rekoh dokle sam ja otprilike isao i kako preporucuju proizvodjaci i savetuju iskusniji. Jedino ako neces SH da pravis  :) skracivanjem glave na pola

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Kako ti bre Šone ne treba delikatna prezentacija :-\
Ne znam ima li osetljivije ribe od bucova ako mu strimerče ne padne kao perce na površinu,posebno kad je gore i krstari!Vratite minus da mu lupim jedan :bleh:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
:D ma kad mu furnem u one moje brzake ništa on ne vidi ...  :hammer:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Pitaj Daneta Esoxa na com.-u! On ima puno iskustva sa budzenjem i skracivanjem struna pa ti mozda moze pomoci!!!

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Posle dužeg nećkanja rešim ja sinoć da preduzmen neke mere oko friziranja WF osmice sa glavom dugačkom oko 8-9 metara. Probao sam kanap na ulici ispred kuće, leti lepo ali mi se nekako ne ispravlja najbolje a strimer jeste bio od onih wind resistant ali ne veliki. Šta ću kako ću, rasklopim neki katalog od odavno i gledam Cortland kanape i profile. Lepo ljudi objasnili koji čemu služi. Meni u oko zapali neki Rocket taperi ali ne biva, ne mogu tako da prepravim kanap. Gledam dalje i vidim TARPONski kanap, kratka glava oko 5,5m prolete mi ideja kroz glavu ali mi se nekako ne hvataju makaze u ruke. Nećkam se nećkam i rešim. Kratim ga za 4 metra pa šta bude. Makaze u ruke i fik. Žena me gleda i pita se dal sam poludeo ili me ubila promaja. Montiram ja predvez i vezujem srneću poperčinu i na ulicu ispod bandere. Da li sam napravio štetu ili sam pogodio to šta sam hteo. Zabac unapred, zabac unazad pa opet unapred, kanap mi beži iz leve ruke i izliće kao metak. Blagi osmeh  :) mi ozari lice. Izvukoh još kanapa i jovo nanovo. Poper leti kao mala suva na 14ici. Blagi osmeh se pretvori u radost i veselje  :D :drunk:

Moguće je da sam ja napravio nešto slično kao što je taj kanap iz kataloga a možda i nije. U svakom slučaju sam prezadovoljan. Kada kanap ide unapred i ispravi se, lepo se oseti blagi cim unapred a isto se dešava i unazad. Lakše sam ocenjivao trenutak za zabac i punjenje štapa.

Retko mi se dešava ali sam ovog puta oduševio samoga sebe  :D :D

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
I nju, razume se  :D Kad sam ja srećan onda sam i vredan  :yeswink:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Vrlo zanimljivo Kuzmo ,znači skratio si glavu na ukupno 5.5 m ? Da li imaš možda taj cortlandov katalog sa objašnjenjima skeniran ili da li ga ima negde na netu da se pogleda?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Ja sam odprilike napravio ovaj kanap u odgovarajućoj klasi.... nadam se... ali bez ovog tonućeg vrha.

Prilozi

• Letecaaaa glavaaaaa.JPG
    Letecaaaa glavaaaaa.JPG
    88,2 KB · Pregleda: 217

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ne secite kanape  :eek:. Za svaki kanap prozivodjac je deklarisao koliko tacno sme da se sece. Osnovno je da glava kanapa ima odredjenu tezinu koja je adekvatna klasi stapa.

- Primer: duga glava od npr 15 metara je iste tezine kao kratka SH od 6 m

Ovim secenjem mozete logicki zakljuciti sta moze da se dobije. SH nikako u toj klasi u kojoj je bio kanap pre secenja vec moze da se dobije "SH" u nekoj nizoj klasi cak za 3, 4 klase manje u zavisnosti od oblika orginalne glave kanapa.

Stelac je pokusao da dobije SH. Ako je uspeo u tome svaka cast i jos bolje ako mu zavrsava posao samo ja to nikome ne savetujem i ne preporucujem. Prvo se dobro informisite, kanap, svrha, namena, iz cega se satoji, sta se sme sta nesme... Itekako bitan deo pribora koji i nije bas jeftin da bi se tek tako igralo s njim

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
U pravu je Đole 100% jer skraćivanjem olakšavamo kanap za onu težunu koju odfikarimo. Ja sam siguran da sam sa mojim sečenjem onog kanapa dobio upravo to šta sam hteo. Mogu sa njim da zabacujem bez problema velikog mokrog popera koji sem što je težak pruža veliki otpor prilikom zabacivanja tako da usporava ceo sistem. Sa ovakvim friziranjem koje sam preduzeo napravio sam pun pogodak.

Ja sam ovim kanapom pogodio to šta sam hteo, što ne znači da bih sa nekim drugim uradeo isto. Rizik je veliki ali ako se pogodi mesto za sečenje može da se pogodi i da uspete. Ukusi su različiti, ja sam hteo da osetim cim prilikom zabacivanja i unapred i unazad, to sam definitivno dobio.

Vrh Dno