Pa Vi ne znate pravilno dokument ni da nazovete, tj. da ga napisete kad Vam neko kaze sta treba da napisete, a o tome jedino moze da Vam govori g. Valkovic ili neko ko lose od njega prenosi to sto pogresno pisete. G. Valkovic je bio angazovan na izradi Srednjorocnog programa i placen novcem "Mladice", ucestvovao u krkanluku i spavao u Belviju o trosku narucioca izrade RIBARSKE osnove (riblja je corba ili paprikas), kao i radio godinama placeno za mene druge poslove. Sukob izmedju mene i g. Valkovica koji je rezultirao razlazom (osoba koja Vam je "tutor" prva je pogazila svoje opredeljenje da se ne dovodi svako na jednu lepu vodu za koju smo se slagali da mora da se ocuva cim je njegov licni interes i pretpostavljam nastala promena u karakteru to nametnula) reflektuje se ovde preko Vas, pa ako zelite da budete necije orudje, to je Vasa stvar, ali je toliko ocigledno da ste manipulisani da zvuci smesno jer Vam ni znanje, ni format ne daju odgovarajucu ubojitost. Izrada drinske ribarske osnove, terenska, analiticka i literarna, jedno mi je od najinteresantnijih iskustava za ovih evo vec 20 godina rada i u formi u kojoj je napisana jedina je do tada uradjena za Drinu. Imate li vi toliko godina rada u ribarstvenoj biologiji i ihtiologiji, ili bar priblizno? I odgovarajuce kvalifikacije? Ili Vas "tutor" mozda vec sa tolikim godinama ima znanje, sposobnost i pravo da daje ocene koje Vi prenosite? Stosta iz Vaseg posta ne prilici ni Vasim, a pogotovo njegovim godinama, niti kvalifikacijama. Dobar ribolovac jeste kvalitet, ali nije kompetentnost, a sto bi neko zeleo da bude nesto jeste lepo za pocetak, ali ne i dovoljno. Kao sto ste primetili, nikad nisam pokusavao da se namecem ribolovnim umecem kao sto se mnogi razumeju u ribarstvenu biologiju, tempo rasta lipljena, modalitete upavljanja ribljim fondom, itd. Ali, opet ponavljam, domace vaspitanje nije deklarativna, vec upotrebna stvar, a ocene o tome ne daje sama osoba, vec njeno okruzenje, ma koliko se to samoj osobi ne svidjalo. Meni je sasvim dovoljno sto je sadasnje stanje ribljeg fonda Drine bolje od onog pre pet godina i siguran sam da ce se taj trend nastaviti
O "nadlososkim" sposobnostima lipljena zaista ne bih, o tome se zna svuda u svetu. Na zalost, ipak nije poznato, bar do sad nije naucno zabelezeno da lipljeni iz vode kvaliteta kakvog je drinska savladavaju 12 m (6 - 8 ljudskih visina) vertikalnog vodopada da bi usli u vodu kvalteta Vrela posto prodje kroz 100-tonski pastrmski ribnjak.

Pa nemojte insistirajuci da ste u pravu ispadati i dalje smesni! Ovo ne verujem da Vam je "tutor" rekao, suvise je naivno, mada jest zabavno.
Sto se mog iskustva s lipljenom tice, imao sam lipljena jednom na stapu, ali vec vise od godinu dana tim fakulteta radi lipljena intenzivno, pa cete ipak dopustiti da su Vasa pecaroska znanja o lipljenu jedno, a moja znanja o toj vrsti su sasvim drugacija. I pored toga sto vise, vidim, cenite svoja znanja od tudjih, srecom je ovaj svet, ipak, drukcije ustrojen. Uostalom, pecarosi i njihovi funkcioneri su proteklih decenija dovoljno pokazali kako se upravlja ribljim fondom, pa smo ga zatekli 2000. onakvog kakav je bio. Ako Vas pamcenje ne sluzi, podsetite se (i preduzmite nesto povodom slabog pamcenja).
Ne branim propuste u radu ribocuvara, ali stavimo ih u stvarni kontekst. Voleo bih da u Srbiji postoji u kaznenim odredbama Zakona o ribarstvu odredba da osudjeni pored kazne zatvora i novcane kazne mora da provede u svojoj opstini sest meseci radeci dobrovolno kao lokalni ribocuvar nez naknade. E, onda biste posle pocesuiranja daleko opreznije kvalifikovali rad drinskih ribocuvara. Uostalom, o radu ribocuvarske sluzbe na Drini neko je vec ranije postovao. Mera od 25 cm je u zakonskom aktu (Naredbi) i ona ima i svoje utemeljenje i svoju svrhu. Kada se njeni efekti budu sagledali, ona ce biti preispitivana, a da li ce biti promenjena, videce se. Ako budete mogli da mi kazete sa kojim strucnim znanjem Vi zelite da o tome raspravljate, bio bih Vam zahvalan. Kao sto ste, nadam se primetili, ponavljam: ne raspravljam o zavezanim crevima sa lekarima, o trimovanju i stucovanju sa frizerima, niti o bilo cemu drugom sa skolovanim strucnjacima za to. Niti sa ribolovcima raspravljam o ribolovu. Valjda Vama Vasa kompetentnost i svestranost dopusta drugaciji pristup stvarima.
Za letnji nocni ribolov mladice obratite se Vasim "vidjenijim sugradjanima" koji se bave ribolovom na Drini, kako napomenu jedan raniji ucesnik foruma, ali i "najvidjenijim medijskim ribolovcima" Srbije. Verujem da cete Vi i Vama slicni svojim dobrovolnim ribocuvarskim nocnim radom efikasno suzbiti taj vid krivolova, jer veliki entuzijazam progovara iz Vas. Cak me cudi sto su Vam i do sad onemogucavali da volonterski duz Drine prijavljujete nocne krivolovce. Mislim da ce ubuduce takav vid Vaseg doprinosa (ukljucite i "tutora") biti pozdravljen, a ako se ribocuvari ne oazovu Vasoj (i njegovoj) prijavi, imate pun osnov za kritiku. Licno se ne zalazem za zabranu letnjeg ribolova mladice, jer je vecina ribolovaca-turista LETI, a ne ZIMI na Drini, i ako mogu da love danju mladicu a da to doprinese regionalnom razvoju, tu mogucnost ne treba iskljuciti, a nocni ribolov mladice se moa braniti i sankcionisati. Iz ovog vidite da Vas pecaroski pseudoprirodnjacki pristup nije los za kafanu, ali i da ipak treba upravljanju ribljeg fonda treba pristupiti daleko svestranije i profesionalno, a ne kafansko-pecaroski, kao sto Vas verovatno "tutor" savetuje.
O degradaciji fonda lipljena i mladice najbolje govore ovogodisnji ulovi lipljena i proslogodisnji, a evo vec i ovogodisnji mladice. Cini mi se da se pomenuli da se hvataju male mladice u reviru? Otkud to znate ako niste bili tamo i sta cete tamo gde je zabranjeno? Opet, ako niste bili, kako ste siguni da su Vam zaista rekli istinu o mestu ulova? Na kraju, te male mladice samo su dokaz stanja ribljeg fonda Drine i na osnovu toga procenjene uspesnosti rada korisnika.
Citiram:
"
lipljan se bukvalno unistava ovim praistorijskim nacinom ribolova ali to nema veze , moze da se peca na tirolac i u vreme mresta , jer na tirolac se lovi mrena ,skobalj, kao da se mosicarenjem ne moze uloviti ni jedna druga riba osim lipljena"
Konstrukcija recenice je takva da samo naslucujem sta ste hteli da saopstite. Egoizam koji zastupate kao musicar nece musicarenju i musicarima doneti nista dobro, jer Drina, kao kompleksna voda, ciljna je i za ribolovce koji love drugacijim tehnikama ostale vrste riba. To sto ne mozete da se uklopite u postojeci milje nego ga "cepate" i hocete svoj, jednostavan i samo Vama lep sasvim dovoljno govori o Vasem i karakteru Vama slicnih. Iako sam samo musicar, bio sam i plovkaros, i varalicar i nisam blesav da teram druge zato sto pecaju kako vole. Ulov ribe u mrestu i ispod propisane velicine su prekrsaji ako se riba zadrzi, a tirolac nema puno veze s tim, vec primena zakona i propisa. Ali, Vasim dobrovoljnim radom Vi i "tutor" to cete vec ispravljati (ne bi Vas valjda ostavio da radite to sami, opasno je, u paru, posebno snjim, bice Vam mnogo lakse).
Sad vec daleko manje postovani gospodine,
ovo dopsivanje rapidno gubi smisao. Ukoliko je Vas izneti stav (uz lose sufliranje sa strane) i stav MFS (kakva god to bila organizacija), iole normalni musicari ce se kloniti nje dok je takva. S obzirom da je dosta musicara koje znam jako individualno opredeljeno i sa prilicno jasnim i snaznim licnim integritetom, siguran sam da im ne pada ma pamet da slede pravac koji ste gore zastupali. Ovako deklarisani, kao potpredsednik, oslikavate MFS kao EKSTREMISTICKU (ribolovno-laicku) organizaciju, uskih interesa i netolerantnu. Na iste adrese gde ste sugerisali da se uputi podrska iniciativi MFS danas cu uputiti svoj dopis licno se potpisavsi. Taj dopis bice stavljen na ovaj topics i sto se mene tice, prica o ovoj temi je zavrsena.
Bistro.