Šta nudi Srbija mušičarima u budućnosti

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nacisto smo skrenuli s teme. Kad se vrati laki iz bolnice poludece od ovih gluposti. Ali moram da priznam da je zabavno. Samo nema Sumadinca od kad je saznao da ja dolazim u Cacak. Izgleda da se uplasio. I treba, jer evo celo jutro optrcavam Cair, radim sklekove, ispravljam nogu uz sipke kao balerina...Cak sam uzeo i kung-fu trenera koji mi je pokazao udarac ocima (pogledom). :-x A tek specijano zabadanje nokta nalog prsta u petu protivnika, koji sigurno umire za 10 sekundi od srcanog udara! :evil: Vidis, Sumadinac, crno ti se pise. Pa jos ti i Simpson preti. Moraces da povedes jos nekog.
:hammer:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
:hammer: :lol: :lol: :lol: :lol: hehheh...evo bas sam doso sa posla, jeo i nisam mogao iscekati da vidim kako se odvija ova tema :lol: .... Stvarno, jadan nas Laki! Kada se vrati sa neurloške klinke če se vrati nazad na klinkiku ali na psihijatrijsko odelenje :lol: :hammer:. Mix, pripremi ga na ove događaje :) :lol: A mozda se vrati ko nov covek kao i ti kada si "uskrsnuo" :hammer: :lol: pa ga bude bas briga za sve :lol: pa ce da bidne Cool Lucky!:)

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Pozdrav!!! Ljudi sta bi sa temom "sta nudi srbija musicarima u buducnosti"? krenuli ste sa par postova u kojima su misljenja i na kraju nekakve nebuloze i gluposti.... nema veze sreca pa niste za stolom bilo bi svasta....

Nego da se vratim na temu koliko vidim ima ljudi koji zele da ucine nesto za musicarenje, imaju i ideje na sta treba da se usmjere itd..... generalno pitam sve: zar stvarno mislite da treba odmah napasti sa pravljenjem kojekakvih revira za musicare? zar je to rjesenje problema za musicare?

Ne znam kakvi su zakoni u Srbiji ali ako vidite rjesenje u pravljenju revira bez obzira kakvih to ne predstavlja neki problem (skupite se osnujte drustvo ribolovaca, dobijte neku vodu ili njen dio na gazdovanje i cuvajte je kako najbolje znate-ganjajte od ministrastva da vasu vodu proglasi izdvojenim ribolovackim mjestom i imate REVIR).

Moje misljenje je da rjesavate problem naopacke i da pravljenjem nekih revira necete nista ozbiljnije uraditi za musicarenje u Srbiji.
Morate gledati sire na problem, traziti rjesenje problema gazdovanja nad vodama i uopste ribolova. Ugledati se na iskustva drzava u susjetstvu (koje ne prednjace mnogo, mozda par godina). Problem koji je u srbiji nije taj sto nema prirodnih resursa (naprotiv ima ih), kojekakvih revira i slicno.....problem je u ZAKONU O VODAMA!!!
To morate da rjesite i da uticete na to, u Bosni postoji savez ribolovaca na drzavnom nivou koji utice (usko saradjuje) na donosenje kojekakvih odredbi u ministrastvu. To mu je i jedna od vaznih djelatnosti, izmedju ostalog zato smo ga i osnovali...pa tako predlozi raznih drustava i aktivnih ribolovaca prodju usvajanje na skupstini a onda organi saveza vrse uticaj na donosenje zakonskih odredbi (primjer: Pravilnik o visini naknade za štetu pricinjenu ribljem fondu; Pravilnik o posebnim revirima itd.)

Ljudi prvo to mora da se sredi, zatim uporedo stim treba da se promovise ribolov, drustva ojacaju, da privatnicima voda pod koncesiju bla bla...... tek onda ce samo od sebe doci pravljenje kojekakvih revira, bice vode bogatije, ocuvanije bla bla .....

Dakle moje misljenje je da ne trebate praviti revire koje ne mozete cuvati (srbija ima potencijal), odrzavati i sl. ... morate se dati na popularizaciju sporta i nalaziti rjesenja za sto bolju primjenu zakona koje vec imate, suzbijati krivolov, stititi od zagadjenja sve u svemu bolje se organizovati.
Recite bi primjer kad je neko od vas prijavio neko zagadjenje predsjedniku svoga drustva a ovaj zatim otisao u opstinu i podnio prijavu inspektoru za vode i sumarstvo (ili kako se vec zove to kod vas)..... recite mi kad ste uredno prijavili krivolov, prilozili potrebne podatke i dali predsedniku drustva a ovaj slozio prijavu sudiji.... dajte mi bilo koji primjer sta se kod vas u Srbiji radi da bi se ocuvaolo i unaprijedilo i to sto imate sad?

Momci udruzite se, popularizujte ribolov (ovaj sajt je dobar primjer), ucite mladje sta je ruzno, prijavljujte sve sto mozete (ako je brat onda ga nalijepite i sljagu mu jednu spucajte) .... od odstete koju dobijete (i love od dozvola) placajte cuvanje rijeke, neka dio od dozvole ide cuvaru nek on najvise zaradjuje ....... slovenija je dogurala dokle je dogurala cuvanjem i samo cuvanjem, zabranama (cak i totalnim) pa za 5 godina vratila sjaj svojim rijekama...poribljaval je tek drugi krug djelovanja (ne vrijedi poribljavati kad ne cuvas to je bacanje para) ... svaka voda za 5 godina dobrog cuvanja ima da bukne..

uh al sam se izblebeto, nadam se da ne zamjeriti imam malo vremena pa reko da ucestvujem ... dosta je i mene

ajd BISTRO!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Rasho, u Srbiji vec postoje i zakoni i ribocuvari. Ja sam poceo da ih malo bolje upucujem u specificnost cuvanja pastrmskih terena, ali jadnici ne mogu da sacuvaju pastrmku u rekama koje moze Carl Lewis da preskoci. To je jednostavno nemoguce. Samo Bog cuva pastrmke u Srbiji. Sreca je sto ta riba opstaje u nepristupacnim planinskim potocicima, pa tako opstaje. Sto mi vise popularizujemo musicarenje, sve je vise pocetnika koji bi da nalove bas pastrmke i lipljene. Jedu ih!!??!
Ja sam najbolji zastitnik salmonida u Srbiji. Savetujem musicare da se klone planinskih reka i da love vrste koje nisu tako ugrozene. Na najbogatijim rekama Srbije jedva mozete uloviti poneku pastrmku u meri, ali jos uvek ima dosta klenova, stuka, bucova... Ostavimo salmonide na miru i upoznajmo stilove musicarenja za koje jos uvek postoje dobri uslovi. A kad se pastrmke i lipljeni namnoze, onda...

misha

Junior member
Učlanjen(a)
03.01.2006.
Broj reagovanja
0
U Srbiji postoje zakoni a da li se oni primenjuju i postuju to je vec prica za sebe. A sto se tice ribocuvara u to vec nisam siguran. Nesecam se kad sam poslednji put video nekog.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
vec je sumadinac pisao isto kao i rasho...STRGOCA! Cuvanje, lešenje krivolovaca po đepu, zabrane... Jednom mi pričao otac od moga kolege kako je pre lovio velike pastrmke i mladice na peša, naravno živog, pre desetak godina na samoj savi bohinjki, što je bilo strogo kažnjivo kao i danas...lepo je on uživao, bacao iz ruke itd. Dok ga jednoga dana nije uvatio čuvar. Debelo je platio i smučile mu se sve one ribe koje je pohvatao... Sada još nakon toliko godina ne pomišlja ni da proba bez karte da lovi, a buduči da nije mušičar od tada više nikada nije otišao na bohinjku... On je naučio lekciju kao i mnogi takvi... Sada je bohinjka predivna mušičarska voda, ne ribnjak sa pitomim ribama koje vata svaki slepac, to je cuvana divlja reka, a sto se tice poribljavanja to se radi proracunato... Riba ima mir i sama se razmnožava, a što se tiče dolinke to je tek priča za sebe...ona je divlja reka u punom smislu... Kada kod da sam otisao na vodu sreo sam cuvara. A kako ja ne pecam odmah na prvom otvorenom mestu nego često pročešljam mesta gde je tesko pristupacno. Cak i na takvim mestima me je pronasao čuvar, dakle obavlja svoj posao kako treba a ne da dođe malo do vode i okrene se i ode nazad. Ako sam ceo dan znao provesti na vodi obišli su me čuvari par puta. Ujedno su kulturni i ljubazni a ako treba onda su i strogi i nepotkupljivi... Pored drugih zemalja također Slovenija je dobar, izvanredan primer gazdovanja vodama, kako su neki vec pre naveli!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Rasho i Sebastian stanuju u drugim drzavama i sasvim je razumljivo da ne poznaju dovoljno stanje kod nas, zato im niko nece uzeti za zlo. Ali ovi 'nasi" kao Mix sa ovakvim blebetanjem i nebulozama, to mi nikad nece biti jasno. Koji bre zakon imamo? Iz koje godine? Kolika je kazna za nedozvoljen ribolov? Koliko kazni je naplaceno u prosloj godini?
Kako bre mozes toliko napamet da pricas???

Rasho pitanje i za tebe. S'obzirom da znam da imate dobar zakon, daleko napredniji od naseg... Koliko u Bosni ima reka gde je stanje odlicno a da nisu reviri u pitanju? Znaci interesuje me da mi nabrojis nekoliko salmonidnih reka i da kazes "evo ovde je super, ne vazi poseban rezim, puno je pastrmke i lipljena i vazi mi godisnja dovola koju sam jeftino platio"?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Simpsone, pazi na rečnik. Budimo pristojni. Mixmaster ne blebeće napamet, mada to tebi tako izgleda. Razgovarao sam sa ribočuvarima i oštro ih kritikovao, oči u oči. Raspitao sam se baš o ovim stvarima koje tebe muče. Kazne su sve strožije i ozbiljnije. Sudije koje su do sada zatajivale su se razradile. Preporučujem Simpsonu da poseti revir Moravica i proba da peca prirodnim mamcem ili da ponese pastrmku. Jeste da se retko pojavljuju, ali kog uhvate...
Slovenački ribočuvari su slabi za srpske ribokradice. Ovde su potrebni najžustriji ribočuvari na svetu. U Srbiji je ribokrađa postala ne samo način da se dodje do mesa, već i omiljeni sport većine seljaka. Danas smo na Sekciji raspravljali o tome. Lako bi bilo iskoreniti ribokrađu da je u pitanju samo krađa ribljeg mesa. Da li znate da su ribokradice u Srbiji navučene na svoj hobi? Oni su zavisnici o nadmudrivanju sa ribočuvarima i naivnim ribolovcima. Skrivanje i prevare ih pale. Ponose se svojim lopovskim uspesima baš kao i mi, sportisti. Kako protiv toga? Slovenački ribočuvari bi sigurno izgubili bitku sa takvima. Zamislite zemlju sa oko 70,000 sportskih ribolovaca u kojoj su ribokradice još brojnije! Srbija...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixe ti znas da ja nikada ne pricam napamet, stoga ti nudim i opkladu. Evo opet po stap, da cu ja da pecam kod nas gde ti kazes i da cu da prodjem sa 2-5000din kazne!!! Jel moze?
Sta znace ribocuvari, sta znace bespravno doneti interni odstetni cenovnici, kada je zakon los. Kazna za lov ribe u lovostaju je 5000din maksimalna a za lov bez dozvole 2000! Za male pare cu da otkupim taj tvoj RST, da mu operem plutu i da zaradim duplo na njemu!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
u slo. po tom pitanju je ukljucena i policija, a sami ribočuvari nisu neki Janezki koji znaju samo da jodlaju i budu ljubazni...znaju da budu gadni, naoruzani su i najveci problem sto se tice ribokradnje jesu bili uglavnom "nasi" ljudi iz bivse juge (srbi, hrvati i bosanci)... bilo je tu svega na pocetku, tucnjava i pucanja, znam za mnoge ruzne događaje...to je bio mali rat koji su dobili ovi koji gazduju vodama. Jos uvek se tu i tamo nađe neki lopov, ali kada će da dolijaju i oni... taj komentar o slo. cini mi se da je samo pretpostavka! Sloveija je puna nasih ljudi, i bas sam pre par dana na poslu u garderobi cuo kako se jedni hvale sa mladicama ulovljenim na kažnjiv način...pogodite tko su ti ljudi... slovenci nisu :) ovi "naši" su...ne želim pljuvati po našima, ali oni najviše prave probleme, kradu i agresivni su, ali im se svima pre ili kasnije skrati rep...a jos pored svega kada im stigne GADAN racun (kazna) na onda se cese godinama.... Simpson ima pravo nemam pojma kako je stanje u srbiji jer i ne zivim u njoj, ali jedino sto ja poznam kao resenje jesu rigorozne mere.

Jos nesto sto se tice Slo.kod mene na Bledu ako zelite biti clan drustva morate proci tri godine pripravnistva sa svojim određenim mentorom pa kakav god da si ti ribolovac, najbolji, prvak sveta... Ispit smeš polagati tek nakon jedne godine pripravništva, pa još preko 50h (koliko se sečam) rada u korist šrd Bled. Naravno tu je i visoka cena članarine i da bi uopče upao unutra. Ne možeš na salmonidnim revirima da pecaš 360 dana nego svega 20-30 (ne da ,i se sada proveravati tocan broj), postoji jos i mogucnost da se sve to preskoci za počasne članove ali to je druga priča. O rigoroznosti i strogoči bi mogao da pišem još i još...ukratko tako je kod nas... Ali zbog svega toga imamo vrhunske mušičarske vode, ne ribnjake, nego prave mušičarske vode, talijani nam dolaze, austrijci koji i sami imaju mnoge vode ali dolaze kod nas.... rigorozne mere, red!!!

chelle

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Eeee, dok ti zakoni i kazne stignu iz Slovenije do nas u Srbiji, ima mi da se nacekamo. Bilo bi lepo kad bi se nasao neko ko bi posudio, prepisao i malo promenio Slovenacki zakon o ribarstvu (izbaciti novcane, a uvesti zatvorske kazne!), a tek jos i kad bi ga sproveo na delu, mozda bi i mogli da razmisljamo o buducnosti musicarenja. A dotle mozemo samo da se nadamo i da cekamo i vidimo dali ce gospoda "strucnjaci", koji prave taj istoriski zakon uradeti nesto, ili ce to i dan danas biti samo mrtvo slovo na papiru.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Bas mislim da nisi u pravu za kazne. Treba uvesti samo novcane kazne ali tipa 30-50000din za ribolov bez dozvole i 150.000 za ribolov u lovostaju, a jedno 300.000 din za ribolov nedozvoljenim sredstvima. Da vidis kako bi se sve promenilo za 10 dana.

Vrh Dno