Pozdrav!!! Ljudi sta bi sa temom "sta nudi srbija musicarima u buducnosti"? krenuli ste sa par postova u kojima su misljenja i na kraju nekakve nebuloze i gluposti.... nema veze sreca pa niste za stolom bilo bi svasta....
Nego da se vratim na temu koliko vidim ima ljudi koji zele da ucine nesto za musicarenje, imaju i ideje na sta treba da se usmjere itd..... generalno pitam sve: zar stvarno mislite da treba odmah napasti sa pravljenjem kojekakvih revira za musicare? zar je to rjesenje problema za musicare?
Ne znam kakvi su zakoni u Srbiji ali ako vidite rjesenje u pravljenju revira bez obzira kakvih to ne predstavlja neki problem (skupite se osnujte drustvo ribolovaca, dobijte neku vodu ili njen dio na gazdovanje i cuvajte je kako najbolje znate-ganjajte od ministrastva da vasu vodu proglasi izdvojenim ribolovackim mjestom i imate REVIR).
Moje misljenje je da rjesavate problem naopacke i da pravljenjem nekih revira necete nista ozbiljnije uraditi za musicarenje u Srbiji.
Morate gledati sire na problem, traziti rjesenje problema gazdovanja nad vodama i uopste ribolova. Ugledati se na iskustva drzava u susjetstvu (koje ne prednjace mnogo, mozda par godina). Problem koji je u srbiji nije taj sto nema prirodnih resursa (naprotiv ima ih), kojekakvih revira i slicno.....problem je u ZAKONU O VODAMA!!!
To morate da rjesite i da uticete na to, u Bosni postoji savez ribolovaca na drzavnom nivou koji utice (usko saradjuje) na donosenje kojekakvih odredbi u ministrastvu. To mu je i jedna od vaznih djelatnosti, izmedju ostalog zato smo ga i osnovali...pa tako predlozi raznih drustava i aktivnih ribolovaca prodju usvajanje na skupstini a onda organi saveza vrse uticaj na donosenje zakonskih odredbi (primjer: Pravilnik o visini naknade za štetu pricinjenu ribljem fondu; Pravilnik o posebnim revirima itd.)
Ljudi prvo to mora da se sredi, zatim uporedo stim treba da se promovise ribolov, drustva ojacaju, da privatnicima voda pod koncesiju bla bla...... tek onda ce samo od sebe doci pravljenje kojekakvih revira, bice vode bogatije, ocuvanije bla bla .....
Dakle moje misljenje je da ne trebate praviti revire koje ne mozete cuvati (srbija ima potencijal), odrzavati i sl. ... morate se dati na popularizaciju sporta i nalaziti rjesenja za sto bolju primjenu zakona koje vec imate, suzbijati krivolov, stititi od zagadjenja sve u svemu bolje se organizovati.
Recite bi primjer kad je neko od vas prijavio neko zagadjenje predsjedniku svoga drustva a ovaj zatim otisao u opstinu i podnio prijavu inspektoru za vode i sumarstvo (ili kako se vec zove to kod vas)..... recite mi kad ste uredno prijavili krivolov, prilozili potrebne podatke i dali predsedniku drustva a ovaj slozio prijavu sudiji.... dajte mi bilo koji primjer sta se kod vas u Srbiji radi da bi se ocuvaolo i unaprijedilo i to sto imate sad?
Momci udruzite se, popularizujte ribolov (ovaj sajt je dobar primjer), ucite mladje sta je ruzno, prijavljujte sve sto mozete (ako je brat onda ga nalijepite i sljagu mu jednu spucajte) .... od odstete koju dobijete (i love od dozvola) placajte cuvanje rijeke, neka dio od dozvole ide cuvaru nek on najvise zaradjuje ....... slovenija je dogurala dokle je dogurala cuvanjem i samo cuvanjem, zabranama (cak i totalnim) pa za 5 godina vratila sjaj svojim rijekama...poribljaval je tek drugi krug djelovanja (ne vrijedi poribljavati kad ne cuvas to je bacanje para) ... svaka voda za 5 godina dobrog cuvanja ima da bukne..
uh al sam se izblebeto, nadam se da ne zamjeriti imam malo vremena pa reko da ucestvujem ... dosta je i mene
ajd BISTRO!!!