Štap za mušičarenje lipljena

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam puno eksperimentisao sa štapovim različitih dužina i akcija, u lovu lipljena. Pošto sam iz Niša, koji je veoma daleko od lipljenova, u početku sam čitao časopise i prihvatio ono što je pisalo u njima. "Stručnjaci" su mi preporučili mekan štap. Kao, mekan štap amortizuje begove snažnog lupljena, ne oštećujući mu nežna usta. Zvučalo mi je logično. U preksi, to se pokazalo kao veoma loš izbor i imao sam mnogo otkačinjanja, spadanja.
Odlučio sam da sledeći put ponesem jak i mesnat štap, čvrstog vrha. E, tada sam mogao da osetim svaki trzaj glavom zakačenog lipljena i da mu blagovremeno popuštam. procenat promašivanja ili otkačinjanja smanjio se višestruko. Ništa bez vlastitog iskustva.
Već desetak godina koristim čvrste i osetljive štapove za ovu ribu.
Dužina ne treba da bude veća od 2.55 m, za reke poput Tare, Ribnika ili Uneca, ali za Drinu, Unu ili Plivu, bolje je da bude 2.75 m. U oba slučaja težina konca bi mogla biti 4-6.
Moje preporuke su sledeće:
SAGE Z-Axis, ako ne znate šta ćete s parama
GLoomis GLX, isti slučaj
GLoomis, odličan izbor
RST M3 Express, skup, ali dobar
Vision GT Four, ako ste mudri
Orvis T3, nije loš
Shimano, novi modeli, najjeftiniji kvalitetni lipljenski štapovi..

Ja koristim RST MPL, 865, koji se, nažalost, više ne proizvodi, a više je nego dobar, i Vision GTFour 906, koji mi je za veče reke.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja imam osečaj da nemam neko posebno pravo da nešto pišem na ovu temu budući da sam ciljano počeo loviti i proučavati lipca tek u ovoj godini. Moj trenutni izbor zbog več navedenih razloga koje je Mix naveo, štapovi srednje akcije u klasi od 3-4 na manjim i srednjim rekama, za veče reke bi se usudio preporučiti 5 - 6 (prema tuđim iskustvima). Brži štapovi su mi nekako primereniji za ribe sa tvrđim ustima. Ali da nešto više kažem....za to ču moati da sačekam nekih bar 10 godina.... :D

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Ni moje iskustvo sa lipljenom nije veliko, pecao sam ga svega tri - cetiri puta. Ipak, mislim da je mnogo vaznije da stap bude takav da pomiri bacacko znanje i afinitete ribolovca i  zahteve vode na kojoj se lipljen peca. AKo je to Drina, duza i ostrija petica, a na manjoj vodi dobra je bilo koja cetvorka svake akcije. Jer, meksi stap nije jedino sredstvo koje cuva lipljenova usta od povreda, niti resava njegov ostanak na udici, tu je i elasticni tipet, i kocnica cekrka ili palac ribolovca i njegov osecaj, i odgovarajuci nacin kontre, zavisno od udaljenosti na koju se zadaje... Mislim da se lipljen puno mistifikuje i da se njegova borba neopravdano preuvelicava u odnosu na pastrmku. Jednstavno, lipljen je uvek u otvorenom stanistu, cesto u vecem volumenu vode i to mu daje vece mogucnosti i on je razvio drugaciju taktiku za oslobadjanje od udice sa begovima i bodenjem u dno i sa poprecivanjem u struji. Ali, pastrmka iste velicine u istim uslovima... Naravno, vrlo rado cu se kad budem bio u prilici igrati lipljenima, jer su veoma lepe i atraktivne ribe.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Pre mislim da je potrebnije uskladiti stap sa rekom u kojoj je lipjlan a sto se njega samog tice ono sto mix kaze osetiti svaki trzaj je kljuc i popustati mu na samoj ivici spadanja,kidanja i ne preforsirati ga. Mislim da je u ovom slucaju sredina zlatna i da su stapovi medium fast mozda i najbolji izbor , ja licno pecam sa launch-om i uglavnom kad gubim ribu ako to nije losh prvi kontakt onda je u 90% slucajeva to moja greska .... uf mistake,mistake kako mrzim kad ga isforsiram ko zadnji dzudza... i mislim da onaj ko se u tom adrenalinskom shocku iskontrolishe i ,,ubije '' lovca u sebi , zaista ima sve predispozicije da uziva.... bez obzira na stap . Sto se tice ostrijih stapova ,oni se mogu ,,utupiti'' po potrebi - mada mislim da nema potrebe ako se pravilno rukuje a sa bas mekim nisam pecao ta ko da no comment .         
P.S.  evo jedan lep par debeljuca , na njihovu i moju zalost nisam ih ja uhvatio...   

Prilozi

• debeljani.jpg
    debeljani.jpg
    142,3 KB · Pregleda: 546

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Negde sam već ovo pisao... ali ajmo iz početka  :)
Za lov lipljena na Drini koristio sam Cormoran CorFly #5, pa Sage DS2 #6, pa Sage SLT #5 i sada Sage XP #6. Svaki po par sezona, tim redosledom.
Po mom iskustvu najprimereniji je ovaj poslednji (XP906) zato što je sa njim najlakše vladati velikom količinom strune u vazduhu i vodi sa jajcima pod vodom  :D Oko 80% ribolova na Drini je na relativno pristojnim daljinama ali ovakve debeljuce su po pravilu u onih 20% daljina. A ima i dana kada su sve ribe koje se javljaju jaaako daleko.
XP je inače lagan i oštar, prilično osetljivog vrha, kidanja i spadanja koja sam nekada imao i sa lakšim priborom danas mi se mnogo ređe dešavaju - sigurno su i ona bila razlog neiskustva a ne "prejakog pribora klase 6" kako sam ja nekada mislio.
Na Ribniku lipljena pecam u zavisnosti od vodostaja najčešće sa #3 po niskom vodostaju pa do #5 po srednjem i visokom. Lepa stvar kod lipljena je što su predvezi tanki i muve sitne, pa možete uživati i sa finim priborom!
p.s. Bilo je lude zabave na Drini prethodna 2 vikenda  :bleh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Milanče koristi odličan štap, SAGE XP, ali nisam ga preporučio, jer se više ne proizvodi, baš kao ni moj lepi RST MPL.
Umesto njih, tu su SAGE Z'Axis i RST M3 Express, pa njih treba potražiti u prodavnicama.
Ovo i nije tema u kojoj treba raspravljati o firmama i top-modelima. Hajde da pišemo o tome koje osobine štap za lipljena treba da ima.
Ja sam preporučio veoma skupe štapove, ali sam pazio da u taj izbor ne ubacim one koji se često lome, ili imaju druge loše osobine. To ne treba pogrešno shvatiti. Štap za lipljena ne mora da bude vrhunski. To zavisi od ribolovca, a ne od ribe.
Treba razmišljati i o tome da štap za lipljena služi i za pastrmku i klena. Te tri vrste su u tom pogledu veoma slične i ne treba imati posebne štapove za njih. Ništa pri mušičarenju lipljena štap ne treba da radi, što, na istom mestu, neće pri lovu klena ili pastrmke.
Najvažnije upozorenje! pri izboru štapa za lipljena
Ovo će neko smatrati provokacijom, ali ne bi trebalo, jer je ovo vrlo važno i dobronamerno.
Pazite se čudne mode, koja je zavladala u nekim mušičarskim krugovima. Kupuju po nekoliko najskupljih mušičarskih štapova za svaku reku ili ribu. Nemojte se ugledati na takve. Nemojte biti toliko glupi. Uživajte u mušičarenju (ribolovu), a ne u trci za najmodernijim štapovima. Zavidite onima sa puno iskustva i riba na udici, a ne onima koji imaju skuplji štap.
Bitno je da se to napiše baš pod ovom temom, jer su ljubitelji mušičarenja lipljena, najbrojniji među žrtvama ove glupe pojave.
Ako primetite da se neko više hvali svojim skupocenim "lipljenskim" štapovima nego što ih koristi, bežite daleko od njega ili mu pomozite da se izleči od te teške bolesti.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Pazite se čudne mode, koja je zavladala u nekim mušičarskim krugovima. Kupuju po nekoliko najskupljih mušičarskih štapova za svaku reku ili ribu. Nemojte se ugledati na takve. Nemojte biti toliko glupi. Uživajte u mušičarenju (ribolovu), a ne u trci za najmodernijim štapovima.
Neko voli kupus, a neko pečenje. Neko voli fudbal, a neko kuglanje.
Iz mušičarenja se svakojake pasije izmeću - neko počne da vezuje mušice i stigne do hiperrealističnih imitacija i nikada više ne peca! Nekome je najvažnije koliko će daleko zabaciti, a nekome koliko će sve to lepo stilski izgledati. Neko voli klena, neko lipljena, neko basa a neko bodorku. Neko voli punu kesu klenovine, a neko pušta svaku ribu koju uhvati. Neko peca sve jednim štapom, i to klase #7. A neko skuplja štapove i čekrke kao značke i salvete i uživa u tome.
Svi su oni (svi smo mi!!!) slični - NEMOJTE SE PAZITI NIKOGA OD NJIH i činite ono što Vam pričinjava zadovoljstvo.  :bleh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Milanče pomalo voli da pravi "zalihe". :) Nisam mislio na ribolovce koji znaju šta im treba i to kupuju, pa makar i malo preterali, nego na one koji nemaju pojma, a kupuju sve što je šareno. Mnogo para se potroši na to, a mušičarenje ne treba da bude skup sport.
Tačno je sve što piše Milanče, da ima raznih mušičarskih pasija, ali pri mudrom izboru štapa, treba izbegavati one kojima je strast kupovina pribora i, tada, bežati daleko od njih.
Kada završite kupovinu, onda se vratite u njihovo društvo. :yeswink:

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
hehehehe ko u stara dobra vremena :doh: :doh:
Znači ovako....sa Milančetom se slažem u potpunosti. Lep i tačan kako rezon i prikaz našeg sporta. Sa druge strane ja u potpunosti kapiram Mixa i slažem se i sa njim. Jedina zamerka koju bi ja eventualno uptio je pristup. Svako ima pravo da kapira mušičarenje kako hoće, sloboda bre...Problem nastaje kada se jedan pristup favorizuje i smatra jedino ispravnim. Tu je problem...ovo važi i za one koji smatraju kako je neophodno da se ima ultra džidži midži ovo ono štap i sl. i za one koji smatraju da je to potpuna besmislica. Ja kažem da više pripadam grupi kojima pribor nije bitan. Bitan je, ali ne da od toga pravim fetiš. Naravno da me uzbuđuje pomisao na npr. Z-Axis kao i svakoga, ali da ulazim u analizu da li ja i zašto bolji od GLoomisa...Ali zato pravim fetiš od flytyinga...znači individualno. Ako se neko pali na fancy i skup pribor neka mu, meni polemike o tome, kao pojedincu, a ne kao uredniku sajta, NE interesuju. Veoma su mi dosadne. Bio sam par puta u situaciji da slušam kako tipovi o tome tupe do besvesti i ubio sam se od dosade. Da nisam zamišlajo neke sexy doživljaje, mislim da bi mi mozak prso. Ali ako je njima merak, neka im. Sa druge strane bilo koja diskusia o pa pošteno svemu ostalom vezanom za mušičarenje me interesuje. Pali mene i pribor, ali ne u  idolopoklonskom smislu!
Sa druge strane ideja moja prilikom stvaranja sajta je bila da okupi na jednom mestu SVE mušičare dobre volje. I zato smatram da je polemika o priboru na sajtu bitna, postoje ljudi koje to interesuje i uzbuđuje.
Live and let die
Zato problem nije u pristupu mušičarenju, već u forsiranju takvog pristupa kao jedniog ispravnog.
uh....boring!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ja sam za to da se koriste skupi štapovi. Vratite se na moj prvi post i videćete nabrojane sve same top-modele, sa prosečnom cenom od oko 400 eura.
Nemojte toliko obraćati pažnju na moje upozorenje (iako je veoma važno) da izbegavate savete onih koji prave kolekcije kod kuće i klanjaju se svojim štapovima.  Savete pri izboru štapa za lov lipljena prihvatite od dobrih lipljenaša. To ste već i sami znali.
Milanče mi deluje kao jedan od takvih. I ja sam u toj grupi. :tbumb:

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Medium fast je vrsta stapova koje ja volim koristiti jer imaju dovoljno snage u sebi ali isto tako su i prilicno mekani.Misljenja sam da je takav stap idealan za lipljana ,kad govorimo o klasi stapa mislim da to zavisi od rijeke gdje lovimo.Ja naprimjer lovim na jednoj Svedskoj rjeci velicine DRINE al nemoram zabacivati preko 20 metara da bih ulovijo lipljana.Dovoljno mi je zabaciti nekih 10-15 metara i lipljana koliko zelis recimo za ovu rijeku je sasvim dovoljna klasa 4 dok bih ista ova 4 na DRINI slabo prosla.Idealan stap za lipljana je onaj stap koji pase vodi na kojoj pecas bar se to meni tako cini

marinjo

Junior member
Učlanjen(a)
20.03.2008.
Broj reagovanja
1
Evo i od mene jednog malog pitanja, mozda je malo offtopic, ali jbg: Sage Launch ili Sage Fli? (oba duzine 8`6, tezine #5)
*Planiram prvenstveno da lovim lipljana na Limu i Drini, pastrmku na Djetinji i Rzavu...
tako da... UPOMOC!!! 

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Znam od koga ces da dobijes najbolji odgovor za bas ovaj Sage sto te zanima (JR), ja sam nabavio Sage Fli ail 7-cu od 10 fitta. Od sutra pocinjem sa prvim testovima  ::)

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Zar nije duzina 9  stopa prakticnija i bolja za vecih rjeka ................

Vrh Dno