Ja sam puno eksperimentisao sa štapovim različitih dužina i akcija, u lovu lipljena. Pošto sam iz Niša, koji je veoma daleko od lipljenova, u početku sam čitao časopise i prihvatio ono što je pisalo u njima. "Stručnjaci" su mi preporučili mekan štap. Kao, mekan štap amortizuje begove snažnog lupljena, ne oštećujući mu nežna usta. Zvučalo mi je logično. U preksi, to se pokazalo kao veoma loš izbor i imao sam mnogo otkačinjanja, spadanja.
Odlučio sam da sledeći put ponesem jak i mesnat štap, čvrstog vrha. E, tada sam mogao da osetim svaki trzaj glavom zakačenog lipljena i da mu blagovremeno popuštam. procenat promašivanja ili otkačinjanja smanjio se višestruko. Ništa bez vlastitog iskustva.
Već desetak godina koristim čvrste i osetljive štapove za ovu ribu.
Dužina ne treba da bude veća od 2.55 m, za reke poput Tare, Ribnika ili Uneca, ali za Drinu, Unu ili Plivu, bolje je da bude 2.75 m. U oba slučaja težina konca bi mogla biti 4-6.
Moje preporuke su sledeće:
SAGE Z-Axis, ako ne znate šta ćete s parama
GLoomis GLX, isti slučaj
GLoomis, odličan izbor
RST M3 Express, skup, ali dobar
Vision GT Four, ako ste mudri
Orvis T3, nije loš
Shimano, novi modeli, najjeftiniji kvalitetni lipljenski štapovi..
Ja koristim RST MPL, 865, koji se, nažalost, više ne proizvodi, a više je nego dobar, i Vision GTFour 906, koji mi je za veče reke.
Odlučio sam da sledeći put ponesem jak i mesnat štap, čvrstog vrha. E, tada sam mogao da osetim svaki trzaj glavom zakačenog lipljena i da mu blagovremeno popuštam. procenat promašivanja ili otkačinjanja smanjio se višestruko. Ništa bez vlastitog iskustva.
Već desetak godina koristim čvrste i osetljive štapove za ovu ribu.
Dužina ne treba da bude veća od 2.55 m, za reke poput Tare, Ribnika ili Uneca, ali za Drinu, Unu ili Plivu, bolje je da bude 2.75 m. U oba slučaja težina konca bi mogla biti 4-6.
Moje preporuke su sledeće:
SAGE Z-Axis, ako ne znate šta ćete s parama
GLoomis GLX, isti slučaj
GLoomis, odličan izbor
RST M3 Express, skup, ali dobar
Vision GT Four, ako ste mudri
Orvis T3, nije loš
Shimano, novi modeli, najjeftiniji kvalitetni lipljenski štapovi..
Ja koristim RST MPL, 865, koji se, nažalost, više ne proizvodi, a više je nego dobar, i Vision GTFour 906, koji mi je za veče reke.