Strimeri za bucova

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Kuzma je napisao(la):
ne prima boju za tkaninu, samo ga minimalno nijansira, ali nedovoljno, mozda ce i ta nijansica vremenom da se spere. Nekako mora da moze da se farba, pa majku mu , i oni tamo gde ga prave valjda ga farbaju

Kuzmo pitao sam kevu, imam jednu lošu vest. Boje za tekstil su namenjene farbanju prirodnih vlakana (pamuk, svila, viskoza...). Sintetička vlakna poput jambolije se farbaju pod pritiskom. Jedino da probaš u ekspres loncu (ovo je moja ideja), ali tu nastaje problem previsoke temperature koja će otopiti jamboliju najverovatnije.:(
Videću sa kevom da pita bivšu koleginicu kojoj je struka bojenje tekstila, da li postoji neka boja za bojenje sintetike u kućnoj radinosti.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Ja sam uspesno ofarbao sineticko krzno tonerom za inkjet kertridze, bilo je bele boje a sad je rozikavo, da sam ponovio postupak jos jednom bilo bi vise crveno a i postojanije. Toneri su zahvalni zbog cene i zbog mogucnosti mixanja tri osnovne boje  :bye:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
@strashni
Da li se boja ispira?

Drugari moram da vas razočaram u potpunosti. Sad sam pričao sa ženom koja je radila u fabrici tekstila u bojačnici. Jambolija ne može da se farba u kućnim uslovima. Tj. moglo bi ali bi vam trebala mini laboratorija u kući i smrdela bi vam kuća toliko da bi ste mortali da je prodate  :-*

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  100le , ovo su ti kvalitetne informacije, to je previse drndanja oko bojadisanja sintetike.
Sto se tice ovog materijala problem sam resio. Alkoholni  markeri tj flomasteri, probao sam i odlicno se drze na materijalu, nekoliko boja vec imam, jos da se dopunim sa zutom, plavom i zelenom, i cao.
Na nekim klipovima sam gledao kako lik napravi slicne strimere u skroz beloj boji-jednobojni. Kasnije, na vodi koristi markere i farba ih po zelji, prilagodjava se trenutno  situacijama na vodi. Svidja mi se ta fora, mozda cu i ja to odraditi

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Da li govoriš onim markerima što pišu po raznim materijalima ili o običnim markerima za podvlačenje teksta?

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
  Te koje pominjes za podvlacenje, ili prelazenje preko teksta-oni debeli, su super. ima ih u lepim bojama i onako debeli lako nanose boju. ali. Njihova namena je iskljucivo za to, znaci za papir. sa sintetike se skidaju i razmazuju.
Ne skidaju se alkoholni, ili oni koje prodaju za cd-ove i sl.
Predlazem da pri kupovini prvo probas na licu mesta-nece se ljutiti prodavci. ja to probam na celofanu od cigareta ili na noktu. sacekas nekoliko sekundica, liznes prst  :doh: i probas da skines pisanije. ako se ne skida i ako nije jeftiniji od 100 kinte- KUPI GA. 
ja sam od danas bogatiji za jedan plavi, ali ruzno plavi, neki indigo. vise sam voleo neki morsko plavi  :whistle:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
100ka je napisao(la):
@strashni
Da li se boja ispira?

pomalo, ako ponovis postupak vise puta bice postojanije, mada to je bio samo mali experiment, mene mrzi da se cimam sa tim farbadovanjem - sta ima kupim sta nema i ne treba.  8)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Danas sam vezivao neke strimere sa belim materijalom sa grejača za uši od Kineza.
Veštačko krzno je mnogo dobro,lako je za vezivanje,ima lep oblik na udici,lepo se šiša,a još bolje prima boju!
Prvi je sa dodatkom belih sintetičkih vlasi u vidu repa,dok je drugi sa polarnom lijom.Mali strimerčići,oko 5cm.

Prilozi

• beli fiber1.jpg
    beli fiber1.jpg
    78,2 KB · Pregleda: 331
  • beli fiber2.jpg
    beli fiber2.jpg
    86,8 KB · Pregleda: 300

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Stvarno kinezi mogu da budu izvor dobrih materijala!  8)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Evo  materijala od kog mogu da se naprave fini,prozračni bucovski strimerčići!Učkur iz ukrasnih kesa je dovoljno malo raščešljati da se dobije fina siluetica.Boje su neograničene!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
:tbumb: Odličan! A i svaka čast za kreativnost i snalažljivost!  :yeswink:  :respect1:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
U pozamanterijama imas te uckure u mnogo boja, ja sam kupio dvadesetak, samo obratiti paznju, nisu svi sinteticki ima i pamucnih ali oni ne valjaju :blush:

Taj materijal je dobar za sinteticki dabing za musice za klena, vrhunski pliva  :tbumb:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ja taj materijal koristim za dabing sitnih mušica takođe,ali je ovaj odličan i za ovako male strimere!Ovaj je čista sintetika,neuništivo!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Neko vreme koristim i ja jedan sinteticki materijal za  antenice i krilne pupoljke kod midge imitacija ali i za mnoge druge stvari a to su vrlo fina vlakna mislim polipropilenska koja sedobiju iz majlar trakica za ukrase, nit su bele svetlucave. Od njega sam uradio neku moju verziju ep strimera...dobar materijal za male imitacije i ribe bez zuba....jer ove sa zubima ga umrse posteno i onda na vodi treba procesljati strimer. Inace strimer od ovog materijala i ako je malo gušče vezan u vodi postane skoroproziran što ga čini vrlo prozračnim. Do sada sam sa njim ulovio samo par bandara ali ga nisam ni mnogo forsirao, napravio sam ga eto toliko da probam materijal. Ako mi se ukaže ove sezona za bucova i na njemu ču da probam.

evo ovako izgleda:

Prilozi

• 6cm.jpg
    6cm.jpg
    52,9 KB · Pregleda: 257
Vrh Dno