Goci, poslacu ti sutra sa posla tekst koji vec nekoliko godina salem i sada bivsem udruzenju Pastrmka i Srbijasumama i g. Petru Necaku rukovodiocu za ribarstvo u JP Srbijasume. Mozes da ga preradis i turas u novine kao javni apel, posaljes opet na sve te adrese ili nesto trece. Kategorizacija koju predlazes bila je uradjena i posredno kada su delovi svih reka pre desetak godina bili proglaseni musicraskim revirima pa se automatski podrazumevalo da su salmonidni a tako i oni uzvodno od njih. Ostatci tog rada su sadasnje Vlasko zdrelo i Boboviste kao reviri C/R i delimicno sa povecanim merama za ulove. Na Temskoj je revir pocinjao od Temca i nije se zavrsavao nigde. Ribocuvari su odlicno kontrolisali u to vreme ali su imali i plate i vozila i gorivo a i nagrade. Svega toga sada nema a voleo bih da vidim bilo kog od vas koji pominjete cuvanje, da vam zivot da decu u skoli, nezaposlene zene, kredite i radno mesto bez sestomesecnog primanja i tehnickih uslova za rad. Jednom recju i Srbijasume su kao i cela drzava otisle u krasni kurac a ti ljudi ne mogu pesice i gladni da rade posao koji ne mozemo da zamislimo kakav je. Krivac je onaj koji je iz jednog relativno uredjenog stanja prepustio reke haosu a pozadina je politicka sprega i uspesan pokusaj da se ribolovci distanciraju od problema kakvi ce tek doci sa izgradnjom hotela na Jablackom ravnistu i kretenskih elektrana zamisljenim od bioloski potpuno nepismenih ljudi. Da ne pricam samo u prazno, evo vam moj savet. Cim primetite gore nesto lose okrenite policiju, tresu sve do gole koze a posebno ako je u pitanju ribokradja i lovokradja. Ljudi su informisani i o merama i o kolicinama i o nacinu lova. Patrole neretko zalaze i do reke kad primete parkirana vozila, svaka im cast. Tek da znate da reka nije skroz napustena. Jos jedna stvar, kod velike vecine ljudi koji krse propise upali taktican razgovor i mozda ponuda da mu se pokaze kako pastrmka moze da se upeca i na musicu. Vecina hoce da razgovara, prozbore uobicajene izgovore .... nase je to, da kolegi koji je takodje ribolovac, ukazemo da negde gresi, nista vise od toga jer problemi nastanu lako a posledice ne moze da predvidi niko. Svako ko zaziva kavgu nije ni dao ni primio nasilje, za pametnog coveka bolno je i jedno i drugo. Za ostrinu i grubosti postoje oni kojima je to posao i duznost.
Ovo takmicenje je budalastina nevidjena i odrzalo se na Temstici samo zato sto su ljudi iz organizacije Temstani a i na Temcu se krckala ovca. Dan pre toga sam bio u Termskoj i kad su mi pricali o takmicenju milsio sam da ce se takmiciti na Zavoju pa nazad na Temac da se kao i obicno iznaubijaju od jela i pica. Kad ono, pokrice za bahanalije trazili su u Temstici. Treba reagovati na neki nacin i najbolje je uputiti krititku JP Srbijasume sto javnije. Ako nije kasno zbog zakljucenja broja clanak u novinama je prava stvar. Javi se!