Temska

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Peca se pastrmka u celom pirotskom kraju na gliste i larve, to svi mi znaju. Od sve muke to neki ribočuvari tolerišu! Šta više, mislim da trenutno i nije zabranjeno pecati tamo na žive mamce, samo je zbranjeno pecati pastrmke na žive mamce.

Sve to se rešava kategorizacijom voda i proglašvanjem od koje tačke uzvodnu su Temska, Visočica i Jerma pastrmke vode, na kojima je po difoltu zabrano loviti na žive mamce.

Trebalo bi bar 2/3 Temske tako proglasiti, celu Visočicu i najmanje pola Jerme u svom donjem delu prolaska kod Srbiju.

Uzred, ova slika ne znači da je kolega denmil pecao na plovak. Vidim na drugoj temi pastrmku sa muvom u ustima.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Opet je potrebno objasnjenje, mozda sam trebao u startu sve potanko da iznesem...
u nedelju, 22.5. OSR "Sidro" iz Pirota je organizovalo takmicenje u pecanju na plovak na Temstici...
ja sam ispred nase lokalne organizacije vozio nasu ekipu na takmicenje, i iskoristio priliku da
musicarim dva, dva ipo sata dok je trajalo takmicenje...riba koja je slikana i u temi "Pastrmka 2011"
je upecana u selu Temska neposredno iznad mosta i brane, znaci izvan dela reke gde je se odvijalo takmicenje i naravno pustena nazad...
slika na kojoj se vide stap i cuvarka je3-4 km uzvodno, na mestu gde je pecala nasa ekipa, ko zna dobro reku moze da prepozna mesta...
uzgred, na takmicenju je bila i ekipa iz Babusnice, ljudi koji takodje musicare, malo smo popricali, razmenili iskustva, a i po neku muvu...pozdrav za njih ako procijaju ovaj post  :bye:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
sve mi ovo cudno i nelogicno?
goci prica o kategorizaciji voda , a legalno drustvo iz pirota organizuje i popularizuje pecanje na plovak na koliko razumem cisto pastrmskoj reci?  :doh:
ako je nas drug denmil musicario pastrmke cak 4 km nizvodno od lokacije takmicenja onda dolazim do zakljucka da 4 km uzvodno nikako nebi trebalo da bude deo reke koji naseljava babuska ili deverika . bas me zanima koja popularna plovkaroska riba obitava u delu reke gde se odrzalo takmicenje?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
sve mi ovo cudno i nelogicno?
goci prica o kategorizaciji voda , a legalno drustvo iz pirota organizuje i popularizuje pecanje na plovak na koliko razumem cisto pastrmskoj reci?  :doh:
ako je nas drug denmil musicario pastrmke cak 4 km nizvodno od lokacije takmicenja onda dolazim do zakljucka da 4 km uzvodno nikako nebi trebalo da bude deo reke koji naseljava babuska ili deverika . bas me zanima koja popularna plovkaroska riba obitava u delu reke gde se odrzalo takmicenje?

Zahtev za kategorizaciju podnosi upravljac a ako mu ne odgovara ne mora. Ovima sa Temske ocigledno ne igra kategorizacija te reke.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Dobro pitanje, sasats
Za sve nas koji odemo na Temsticu sa namerom da musicarimo pastrmku, najnormalnije je da je to salmonidna voda, i da takvo ophodjenje i zasluzuje. Za lokalne ribolovce i udruzenje ocigledno nije,
po tradiciji oni svoj kup organizuju na Temstici, iako im je bliza Nisava a bolje Zavojsko jezero...
O tome pise Goci, pecanje na zivi mamac nije zabranjeno, samo tako nesme da se peca pastrmka...
da zlo bude vece, takmicenje je odrzano na nekih 4-5 km toka otprilike, pa je svaka ekipa dobila po jedan bolji vir, a merila se sva riba, mada je ubedljivo najvise upecano dvoprugastih uklija ili plocajki...
ja nisam hteo da pecam u delu gde su bile rasporedjene ekipe, vec sam sisao nizvodno do sela, i obzirom da je bila nedelja, video sam puno izletnika koji su izasli da provedu dan na reci.

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Prosle godine sam imao priliku da obidjem temsku i ove terene,koliko vidim pecalo se od HC temac pa uzvodno jer par kilometara nize je selo Temska gde kako pise denmil i uhvatio pastrmku,posle prvog dana boravka u selu sam video sve i svasta,pocev od plovkarosa koji navodno hvataju krkusu,zatim mrezarosa i to nekoliko,a usput i nekoliko kupaca koji harpunima love pastrmku i odusevljavaju sve prisutne kao da ajkulu love :doh:

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Peka, pecalo se od sela pa do HE, mozda sam ja preterao sa rastojanjem, tako mi se cini...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ovo što radi pirotsko udruženje je skandal...  :(

10 godina slušam kako tolerišu lov pastrmke na plovak, a sada organizuju i takmičenje!!

Imaju na 10 km od grada Zavojsko jezero koje je dušu dalo za takmičenje, imaju Nišavu u centru grada punu bele ribe, a oni idu 30 km dalje u vukojebinu na Temsku da organizuju takmičenje, u sred pastrmskog dela!

Ima sutra da ih zovem i da tražim objašnjenje, a ako mi se ne bude svidelo ima da zovem ministarstvo i prijavim ih kao neodgovorne za posao koji rade, pa nek ih menjaju.

A zvaću i Srbija šume koji su zaduženi za ovu reku, pa da čujem i njihovu priču...

Ovako više ne može, tri prelepe reke (Temštica, Visočica i Jerma) koje treba da budu ponos Srbije već decenijama se uništavaju...

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Ima sutra da ih zovem i da tražim objašnjenje, a ako mi se ne bude svidelo ima da zovem ministarstvo i prijavim ih kao neodgovorne za posao koji rade, pa nek ih menjaju.

Vidim ja da ti jos malo pa neces smeti u Pirot da odes  :doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ma briga me, oduvek sam voleo da "pišam uz vetar" ako je u službi borbe protiv krivolova, iako sam često zbog toga posle imao velikih neprijatnosti...

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Druže možeš i "preko glave da pišaš" i pre je bila loša situacija na svim rekama o kojima pričaš a od kako su "srbijašume" počele da upravljaju vodama nastao je još veći haos,ribočuvari mesecima nisu primali plate,nemaju čime na teren(koji je ogroman) i nema ni teoretske šanse da njih 3-je i šef kao 4-ti član pokriju ni 20% ribolovnih voda.S druge strane "šumari" kažu da im je upravljanje vodama nametnuto pa se i ne sekiraju mnogo šta se dešava na vodi.Sve u svemu ovakvim tempom ribokrađe za par godina ove reke će biti samo "kanali" ispunjeni vodom !

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Goci, poslacu ti sutra sa posla tekst koji vec nekoliko godina salem i sada bivsem udruzenju Pastrmka i Srbijasumama i g. Petru Necaku rukovodiocu za ribarstvo u JP Srbijasume.  Mozes da ga preradis i turas u novine kao javni apel, posaljes opet na sve te adrese ili nesto trece. Kategorizacija koju predlazes bila je uradjena i posredno kada su delovi svih reka pre desetak godina bili proglaseni musicraskim revirima pa se automatski podrazumevalo da su salmonidni a tako i oni uzvodno od njih. Ostatci tog rada su sadasnje Vlasko zdrelo i Boboviste kao reviri C/R i delimicno sa povecanim merama za ulove. Na Temskoj je revir pocinjao od Temca i nije se zavrsavao nigde. Ribocuvari su odlicno kontrolisali u to vreme ali su imali i plate i vozila i gorivo a i nagrade.  Svega toga sada nema a voleo bih da vidim bilo kog od vas koji pominjete cuvanje, da vam zivot da decu u skoli, nezaposlene zene, kredite i radno mesto bez sestomesecnog primanja i tehnickih uslova za rad. Jednom recju i Srbijasume su kao i cela drzava otisle u krasni kurac a ti ljudi ne mogu pesice i gladni da rade posao koji ne mozemo da zamislimo kakav je. Krivac je onaj koji je iz jednog relativno uredjenog stanja prepustio reke haosu a pozadina je politicka sprega i uspesan pokusaj da se ribolovci distanciraju od problema kakvi ce tek doci sa izgradnjom hotela na Jablackom ravnistu i kretenskih elektrana zamisljenim od bioloski potpuno nepismenih ljudi. Da ne pricam samo u prazno, evo vam moj savet. Cim primetite gore nesto lose okrenite policiju, tresu sve do gole koze a posebno ako je u pitanju ribokradja i lovokradja. Ljudi su informisani i o merama i o kolicinama i o nacinu lova. Patrole neretko zalaze i do reke kad primete parkirana vozila, svaka im cast. Tek da znate da reka nije skroz napustena. Jos jedna stvar, kod velike vecine ljudi koji krse propise upali taktican razgovor i mozda ponuda da mu se pokaze kako pastrmka moze da se upeca i na musicu. Vecina hoce da razgovara, prozbore uobicajene izgovore .... nase je to, da kolegi koji je takodje ribolovac, ukazemo da negde gresi, nista vise od toga jer problemi nastanu lako a posledice ne moze da predvidi niko. Svako ko zaziva kavgu nije ni dao ni primio nasilje, za pametnog coveka bolno je i jedno i drugo. Za ostrinu i grubosti postoje oni kojima je to posao i duznost.

Ovo takmicenje je budalastina nevidjena i odrzalo se na Temstici samo zato sto su ljudi iz organizacije Temstani a i na Temcu se krckala ovca. Dan pre toga sam bio u Termskoj i kad su mi pricali o takmicenju milsio sam da ce se takmiciti na Zavoju pa nazad na Temac da se kao i obicno iznaubijaju od jela i pica. Kad ono, pokrice za bahanalije trazili su u Temstici. Treba reagovati na neki nacin i najbolje je uputiti krititku JP Srbijasume sto javnije. Ako nije kasno zbog zakljucenja broja clanak u novinama je prava stvar. Javi se!

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Najlepša reka na kojoj sam ja pecao.  :)
Za divno čudo, još uvek ima pastrmke u njoj.
Slike su sa terena niyvodno od HE Temac, a uyvodno je još lepša reka i okolina.

Vrh Dno