Temska

T Rex

Junior member
Učlanjen(a)
22.08.2011.
Broj reagovanja
0
A kakva li je nekada bila kada se spajala sa Visocicom u punoj snazi?

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Japanac bolji si fotograf nego musicar  :p  Prelepe slike,prelepe!!!!

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
:doh: :D

T Rex, voleo bih i ja da sam tada mogao da je vidim.  :yeswink:

T Rex

Junior member
Učlanjen(a)
22.08.2011.
Broj reagovanja
0
Ma i ja sam je video samo na slikama a da je sada tolika odselio bi se s a zenom na vikendicu, na obalu Temstice jer mi je samo 3 m od dvorista.  :)

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Meni uvek tužno kad idem na Temsku, gledam divnu rečicu opustošenu krivolovom i prekomernim izlovom sportskim ribolovom, tuga jedna. Love se pastrmke od 15-25, uz poneki "ukenj" od 30-35, a reka ladno može da odgoji pastrmke od 50 cm. Hrane u vidu larvi, račića i sitne ribe kao pleve.

Nekad bih napisao da stroži režim ribolova i česta kontrola od strane ribočuvara to mogu da reše, sada znam da od toga nema ništa, ta reka će tako opustošena da teče još 50 godina. Onda će verovatno i na njoj na izgrade jezero...

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Do zatvaranja Visocice i vracanja vode kroz tunel ka Pirotu, Temska je (sa vodom Visocice i Toplodolske reke) na ulivu u Stanicenju, bila jaca od Nisave. Do 1991. sam se plasio da sidjem u nju pre jula meseca jer je bilo, omaknes li se u one brzake izbacuje te tek nakon 100 metra valjavice ili mozda u Stanicenju. Isao sam pretezno u Toplodolsku jer je ona nesto blaza, ne moze da te udavi, samo da malo izlomi. Kad s' proleca grunu vode u Temskoj je protok nekada bio i 200 m3 u sekundi. Zato, kad pogledate u samom selu, nema ni jedne kuce blize od 50 i ne nize od 10 m do same reke. Ovo sto se sada dogradilo nize i blize, pisti svake pete godine kad podivlja Toplodolska reka.
Stepen ribokradje i ribolova je stvarno takav kakvim ga opisujete ali ribe nece nestati, odrzavace se na ovom stvarno skromnom nivou dok se ne uvedu normalne (ne neke posebne) mere zastite. Bice i toga, samo polako, bitno da je za sada potpuno cista i sa puno hrane, treba neko da nas samo kao volove, na ular, uvede medju ljude i da se ono sto je napisano pocne da sprovodi.
Ovo,... volovi, ular, odnosi se na politiku i mangupe kojima odgovara trenutna anarhija u svim segmentima drustva a stanje fonda riba i ribolov mu dojdu k'o kolateralna steta. Ne mozemo mi tu mnogo da promenimo a pisanje u stampi, blogovima i forumima je dovoljno od ljudi koji uredno placaju svoje dozvole i nisu nikako odgovorni za ovo stanje. Kad bi se u odgovornim ministarstvima sekirali poput nas, odavno problema (bar sa ribom) ne bi bilo.

T Rex

Junior member
Učlanjen(a)
22.08.2011.
Broj reagovanja
0
Pozdrav Panicu, legendi musicarenja, koji mi je pokazao pre vise od 10 godina, kako se vezuje sve sto me je zanimalo, a da me maltene nije ni znao. Jos u vreme kada nije bilo ni internet vezivanja, ni javnog otkrivanja tajni. Sale, nadam se da ce Temstica zasijati u punom sjaju konacno jer to i zasluzuje. Moramo da pustimo Nislije da dignu u vazduh branu na Zavoju.  :hammer: Evo Goci je poceo da kotrlja stene sa brane.  :D Nego jel tacno da je ranije mogla da se pregazi na samo jednom ili dva mesta i nigde drugde ili se Rale zeza?

Djole  :bye:

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Djole, hvala na lepim recima ali manimo te kvalifikacije, legenda ... to mi vec zamirisuje da sam se ubudjaveo. Sto se deljenja tajni tice, zar to nije svima nama posao, bilo da smo roditelji, ucitelji ili samo prijatelji. U protivnom,... sta? Da si nabijemo to sto znamo u dupe i odma' se zatrpamo u zemlju!
Temska je jedna od cetri divne reke pirotskog kraja i njihova buducnost nije tuzna, hemijski i bakterioloski su ciste a ovaj "kriminal" koji se na njima desava morace jednom da se prekine, jedno dobro poribljavanje (sa ribjnjaka poput crnoreckog ali naseg) i eto opet punog sjaja.
Jos jedna stvar, svi se zalimo na lopove i ribokradice, vecina njih su nase kolege koje su samo dovoljno glupe da u pastrmci vide meso i nista kvalitetnije. Tipicno ljudski i lako za shvatanje, zar i vecina musicara i varalicara koji pecaju na ovim a i drugim salmonidnim vodama ne uzima vise ili sitnije od propisanog, eto i odatle je izmedju ostalog ovo stanje. Nije kriv ribocuvar koji ne moze da obidje reku vec narav ljudi koji ne mogu da eliminisu strast ribokradje.
Sto se tice Temske od ranije, vodili su me sezdesetih, stariji od kojih sam ja ucio i dole kod manastira, gde je razlivena i gotovo mirna, bilo mi je zabranjeno da sam pridjem na metar do vode. Pa zar bi neko pre 80 godina zidao centralu na nekom potocicu, bila je to reka sa vodom veoma jakom, vec vam rekoh, po jakim vodostajima sam je obilazio i odlazio iznad sastava sa Visocicom. Voda na Bobaku, onom zadnjem jadnom viru  Visocice, koja sada pada kroz kanal sirok jedva pola metra, tekla je kroz slap sirok najmanje cetri i visok 5-6 m a vir je bio kao olimpijski bazen. Pastrmke od 3,4 i 5 kg nisu bile nikakvo cudo.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Koliko je Pirot blagosloven vodotocima i njihovim potencijalom, toliko je proklet balkanskim mentalitetom. Lepo bi bilo da nas "šačica jada" vođeni nematerijalnim povodom odlučijemo, ali taj film će da se gleda negde drugde, na žalost.  :(

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
pannic je napisao(la):
Voda na Bobaku, onom zadnjem jadnom viru  Visocice, koja sada pada kroz kanal sirok jedva pola metra, tekla je kroz slap sirok najmanje cetri i visok 5-6 m a vir je bio kao olimpijski bazen. Pastrmke od 3,4 i 5 kg nisu bile nikakvo cudo.
Lep vir, jedino što nikad u njega ne zabacih jer uvek neko peca na plovak. Nisam lenj pa im priđem i ljubazno pitam šta hvataju, kažu klena. OK, ima tu klenova, niti je zabranjeno tu pecati na gliste...  :doh:

Za one koji ne poznaju ove reke, ovo su bukvalno poslednji metri Visočice, tu ispod se spaja sa Toplodolskom rekom i tvori Temšticu (Temsku).

Prilozi

• VisocicaKraj.jpg
    VisocicaKraj.jpg
    492,2 KB · Pregleda: 244

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Bas lep vir za glistu mada mislim da bi "klen" radije uzeo kedera  :'( Kod mene tj na salmonidnim rekama u mom kraju ne pecaju klena nego "krkusu" i to najcesce na larve tulara  :'(

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ne, krkušu pecaju na brzacima, dok u ovakvim virovima pecaju klena. Nažalost imaju jako slabe ulove, dosadne pastrmke ne dozvoljajavu da ove ribe dođu do mamca. Mislim da zato stavljaju relativno velike gliste kako bi sprečili da pastrmka to proguta, dok je opšte poznato da za krupnu krkušu nema prevelikog zalogaja.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Japance, nije samo Pirot uporiste balkanskog mentaliteta, nagledao sam se za ove godine svega i svacega i od kolega koji dolaze na Visocicu i Jermu iz drugih sredina. Generalno, najvecu stetu stvarno cine domaci ribolovci (i plovkarosi i dubinkasi i musicari i varalicari)(da ne pominjem mreze, macole, struju i ruke) ali sam video zamrzivace od 50l na akumulator u kolima, registracije van Pirota kraj Jerme, Temstice i Visocice nakon septembra i musicare u rekama (prolazim kraj njih nakon sezone i zbog planinarenja i zbog lova) ali eto sve to one izdrzavaju jos uvek nekako.  Reagovao sam, jos kako sam reagovao ali jalovo je to, zavrsavalo se precutkivanjem ili razmenom socnih psovki i to je sve.
Lek ste vec u puno tema definisali a on ima samo jedan opis : promena mentaliteta i drukaciji odnos drzave prema tom prirodnom izvoru.
Mentalitet se menja i ovako, pisanjem i apelovanjem ali najbolje dobrim cuvanjem kroz duzi period. Siguran sam da ovo prvo ima vec efekata jer je malo bezocnog krsenja propisa u populaciji ribolovaca mladjih od 25-30 godina, dok je ovo starije formirano kroz prilicno inertno stanje ranijih godine, nemojte misliti da je stanje bilo bolje pre krize devedesetih samo je bio manji pritisak na pomenute vode.
Drugaciji odnos drzave bi za pocetak mogao da se menifestuje konacno kroz kategorizaciju voda, obaveznu doplatu (makar i simbolicnu i opet strogo kontrolisanu na terenu) i ulaganje u objekte za mrest kao i najrigoroznije kaznjavanje fizickog i hemijskog zagadjivanja voda.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Pre par dana...
Iznenadio sam se koliko je ledena Temska. Ne znam da li je za to zaslužno neko ispustanje vode iz Zavoja, ali napolju je bilo 35 stepeni, dok ni u teoriji reka nije mogla da se gazi bez waders-a.
Možda zato nije riba radila baš najbolje, ali je ulova ipak bilo na nimfe, i to sitne, potangstingovane.  :)
U svakom slučaju, kao i obično, lepo proveden izlazak (ovoga puta jutro).

Vrh Dno