Temska

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Prelepa reka! :drool: Odlicne slike.

Kakvo je stanje sa pastrmkom u njoj?

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Djomla stanje je poprilicno lose kao i na vecini nasih reka. Ali ima krupnih pastrmki (veoma krupnih), koje se retko hvataju.
Djole jel je na tvojim slikama samo Toplodolska(sa Visocicom ispod Zavojskog jezera gradi Temsku) reka?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
gringo je napisao(la):
Djomla stanje je poprilicno lose kao i na vecini nasih reka. Ali ima krupnih pastrmki (veoma krupnih), koje se retko hvataju.
Retko, ali...
main.php

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Uf kakva je prava divlja! Genestki zmaj od pastrmke!!!
Meni je Temska mnogo lepa reka. Voleo bih da se zabavljam i sa manjim primercima, samo da uzivam u toj divljini. :tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Par slika sa Temštice:

30042008a.jpg

30042008b.jpg

30042008c.jpg

Merio sam kilometre od Niša ka Temštici: na 65 kilometru se skreće sa magistralnog puta, vozi oko 6 km do sela  Temska i već odatle može da se peca pastrmke, ali se njena brojnost povećava idući uzvodno ka Toplodolskoj i Visočici. 6 km od sela Temska je HE Temac, odakle su ove slike.

Jedini razlog što smo na 65. km skrenuli levo je taj što je Nišava bila mutna. Nišava na ovim terenima (Čiflik, Crnoklište, Staničenje) je postala bolji izbor za lov pastrmke od Temske. Ima manje pastrmki, ali su bar 5x prosečno krupnije.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Goci, lepe slike, a reka jos lepsa!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ih, koliko puta sam izgazio ovaj kanjončić! Goci, nemoj da se prebrzo razočaraš Temskom. To je jedna od naših najlepših planinskih reka, idealna za mušičarenje i život potočne pastrmke. Tačno je da je za 10 pastrmki od po preko 25 cm potrebna cela sezona, za razliku od revira Moravica gde to može da se povadi za jedno popodne, ali divljakuša iz Temske je trofej o kome se sanja.
Namnožili se ribari, varaličari, mušičari, plovkaroši, pa češljaju Temsku danonoćno. Zato je pastrmke iz te reke teško primetiti. Njih nije othranio čovek, pa u njemu vide samo neprijatelja broj jedan od koga beže čim ga čuju, ne stigavši ni da ga vide, a kamoli on njih. Pošto znam da si tek počeo da mušičariš pastrmke, preporučujem ti da što više vremena provedeš u najlepšem kanjonu Istočne Srbije sa mušičarskim štapom u rukama.
Možda će nekoga ko nije iz ovog regiona zbuniti više naziva jedne reke. Temštica je isto što i Temska, a Toplodolskom se naziva gornji tok iste reke. :wacko:
Nadam se da momci koji je posećuju imaju dozvole koje izdaje "Srbijašume", jer je Temska u parku prirode "Stara Planina".

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Goci, nemoj da se prebrzo razočaraš Temskom. To je jedna od naših najlepših planinskih reka, idealna za mušičarenje i život potočne pastrmke. Tačno je da je za 10 pastrmki od po preko 25 cm potrebna cela sezona, za razliku od revira Moravica gde to može da se povadi za jedno popodne, ali divljakuša iz Temske je trofej o kome se sanja.
Potpuno se slažem. Priroda je divna. Svaka merašica je trofej i dao dih 10 sa Moravice za jednu sa Temštice, ali  meni na ovoj rečici nikako ne ide lov pastrmke. Prošle godine smo ja i ćale proveli ceo dan varaličareći. On je uhvatio 2 male, a ja se nisam ni upisao. Jedna mi se otkačila. Sada opet.

Lepe su i Visočica i Jerma, a tamo veoma uspešno lovim pastrmke. Prošle nedelje sam prvi put mušičario na Jermi i na prvi zabačaj nimfe uhvatio makedonsku od 30-ak cm. I to po velikoj i mutnoj vodi. Verujem da bih po bistroj bih imao 5-10 komada. Mislim da će slično (eventulano malo slabije) biti kada mušičarim i na Visočici. Ali tu se i ribe jasno vide. Bar znam da ih ima. Vidih ih u viru, na prelivu, kako skupljaju sa površine... Ali na Temštici ih nema ni za lek. Ili ih ja bar ne nalazim. Vidim pliske, klenove i potočne mrene kolko ti volja, ali pastrmke jok. U Toplodolskoj ih već ima više. Izgleda smo ja i Temštica pomalo zaratili...  :doh:

Prilično sam se dobro snašao u nimfarenju na Temštici. Na skoro svim mestima sam uspevao da provedem nimfu baš putanjom kojom sam hteo, i to idealnom brzinom, ali jok. Ma ni udarac. Istina pecali smo samo 2-3 sata i to u podne.

Čekam ja da se malo izbistri Nišava. Muti je Jerma. Danas je bio drug. I dalje je veoma velika.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Kako izgleda kanjon Temske? Kao idealno mesto za penjanje.

Prilozi

• Grand Canyon.jpg
    Grand Canyon.jpg
    83,6 KB · Pregleda: 266

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Temska je prava lepotica i moja omiljena pastrmska reka. Na njoj sam proveo nekoliko stotina mušičarskih dana loveći divlje pastrmke raznih dimenzija. Opet sam je obišao juče i tumarao njenim kanjonom. Mala je i potpuno bistra, tako da se pastrmke jasno vide i sa lakoćom love. Roji se više vrsta krupnih i insekata srednje veličine, tako da je sumrak veoma zanimljiv. Opremite se majskim, red spinnerima i velikim kamenjarkama, od krupnih, i BWO, Brown Sedge i Yellow Sally, od muva srednje veličine, i posetite Temsku ;).
main.php

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Evo nekoliko slika od danas!!!!!!!!!!!

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    221,9 KB · Pregleda: 301
  • 2.jpg
    2.jpg
    205,2 KB · Pregleda: 296
  • 3.jpg
    3.jpg
    211,7 KB · Pregleda: 278
  • 4.jpg
    4.jpg
    206,1 KB · Pregleda: 302

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Pozdrav Sasa,reci jeslu li se javljale na povrsini ili je nimfa odradila svoje...

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Famozni je napisao(la):
Pozdrav Sasa,reci jeslu li se javljale na povrsini ili je nimfa odradila svoje...
Pecao sam samo na nimfe,na površini nije bilo nikakve aktivnosti,osim dvojice kajakaša  :'(  i jedno 20-tak ribolovaca !!!!!!!!!!!

Vrh Dno