Totalni pocetnik ! :S

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
bojane , nemaju svi para kao ti ...mnogima kupovina kanapa od 50 i vise evra predstavlja veliku investiciju u danasnje tesko vreme . zato ovakvi komentari nisu na mestu
a sta bi ti savetovao nekom momku koji bi da se oproba u musicarenju?
hajde konkretno koji stap , koji kanap i gde da peca?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sad si i vidovit bre? Viris mi u novcanik?  :D

Prvi ti si pocetniku preporucio kanap od 50e, DT da mu duze traje. A pocetnik je pocetnik i nema nista od toga da ce mu prvi kanap trajati koliko ti mislis. Obaska sto ce mu sa WF ucenje zabacivanja biti daleko lakse. DT kanap u danasnje vreme ne sluzi nicemu sem da duze traje i samo zbog okretanja strane. Inace budes li bacao duze od polovine, pohabaces daleko vise sredinu DT kanapa nego njegovu glavu, tako da se opet postavlja pitanje o isplativosti. Na kraju ces zavrstiti sa kanapom koji sa obe strane ima upotrebljiv prednji deo i nista vise. Ali to su price za neki drugi topic.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
sasats je napisao(la):

Ja mislim da bi na nasem govornom podrucju oznaku za DT profil trebalo preimenovati u DD, jer kod nas pod ovim DT se ne podrazumeva DoubleTaper vec DuploDuze!

Sale WF kanapi su ipak mnogo univerzalniji od DT kanapa i cesto pruzaju lagodniji ribolov. Pored toga pojedine stvari vezane za fly casting se i lakse uce sa njim!

To kako izgleda prosecan pocetnik nikako ne treba generalizovati i na osnovu toga dati preporuke oko izbora pribora jer je totalno pogresno. Ovakva preporuka ce nekom odgovarati a za nekog ce ovakav izbor biti prava nocna mora koja moze samo da ga odbije od musicarenja.

U poslednje vreme u par navrata sam se sretao sa odlicnim kanapima koji dolaze iz kine, i koji kostaju cak i mnogo manje od neke srednje klase brendiranih proizvodjaca. Cesto su to prekopirani taperi nekih brand name struna sa takodje pristojnim coatingom. Medjutim ako niste imali priliku da probate ovakav kanap pre kupovine ili da vam ga neko preporuci kao dobrog.. kupujete macku u dzaku jer obicno nemate pojma ni kakav je profil u pitanju ni kolika duzina glave... i sve je to nepoznato...

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
bojane , nemaju svi para kao ti ...

Znao sam da me laže.

Da mi odmah  vratiš pola od onih 500 000$, a drugu polovinu možeš i na rate.... :hammer:

Drale

Junior member
Učlanjen(a)
12.08.2011.
Broj reagovanja
1
Da li je neko koristio scierra hm3  9` 4/5# i da li bi bio dobar za mene , imam neku kombinaciju koja mi je prihvatljiva i koju bi mogao realizovati u septembru.

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
I ja sam prosle godine postavio slicno pocetnicko pitanje koje Sale pominje (pribor do 100 e itd). Od tad se mnogo stvari promenilo, a i potrosilo se mnogo vise para nego sto sam tad mogao da zamislim  ::)

Ono sto bih mogao da preporucim onima koji ulaze u ovaj sport je da kupe pribor u srednjoj ili srednje/nizoj klasi. Recimo stap od 130-150e (polovan moze i jeftinije) klase 4/5, moze sluziti godinama. Kasnije kada se 'primis' na musicarenje totalno, verovatno ces razmisljati o drugim stapovima, neka kraca 3/4 ili 7/8 motka, ali bitno je da ova 5-tica ne mora da se menja!
Ovaj sport nosi gomilu skrivenih troskova, koje ces otkriti kasnije... Evo ja sad razmisljam o priboru za vezivanje muva, o materijalima...  :doh:

Kada je prica o kanapima i profilima u pitanju, time se uopste ne bi opterecivao na pocetku. Naucices da zabacujes i sa DT i sa WF kanapom u klasi koja je deklarisana za stap. Bice vremena za eksperimentisanje.

Ovaj Scierra koliko vidim nije uopste jeftin stap. Ako je dobro ocuvan i ako ga dobijas povoljno, ne bi trebalo da bude greske. Jedino sto negde procitah da je fast akcija, to kazu da moze da bude malo problem pri ucenju zabacivanja... ali o tome ce neko strucniji...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
evo ja sam danas pod utiskom ove diskusije i problema sa kojima se srece pocetnik ....obrisao prasinu sa svog prvog kvalitetnog stapa sage launch 586-2 a izbor kanapa je bio Scientific Anglers ultra 4  DT5 :)
sa tako kompletiranim priborom otisao sam u C&R ribolov i maniru pravog pocetnika  :yeswink:
prvobitna zamisao je bila da se peca skobalj na sitne nimfe ...

p8200096resize.jpg

p8200104resize.jpg

p8200109resize.jpg

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
skobalj ni da pipne ali zato na brzaku klena koliko hoces . petnaestak ovakvih na nimfu ...

p8200108resize.jpg

p8200101resize.jpg

p8200102resize.jpg

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
i jos toliko ovakvih na bambulu  :)

p8200114resize.jpg

svima koji pocinju da musicare i pecaju klena na ovakvoj i manjoj reci ...preporucujem ovakvu kombinaciju pribora . takav komplet ce biti odlican i za pecanje pastrmke .. nimfom ili suvom muvom  :tbumb:

p8200116resize.jpg

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ma ja predlazem pocetnicima u musicarenju da uopste ne pomisljaju na musicarenje. :D

Prilozi

• som17.jpg
    som17.jpg
    56,6 KB · Pregleda: 191

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Ja predlazem da kupi naj bolje sto moze,ako moze da izdvoji 1000e onda komplet za 1000e,ako moze 100e, onda stotku...Koji stap? pa ako si pocetnik i pecaces 90% stuku onda neka jaca klasa,ako ces pastrmku onda neka slabija.Ja nikako ne verujem u univrzalna resenja vec u naj kompromisnije.
Jedino sto mogu pametno reci je da pribor maksimalno treba da se pazi i cuva.Ja moj prvenac Launch skrsi pre neki dan ali ne usled mog neznanja mahanja (a neznam mahati) nego nepaznje u transportu.Kreno bajsom na vodu a stap poneo bez tube... :doh:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Eh,da je pameti u ovom narodu ovakvi somovi bi se kod nas lovili i na mušičarski pribor.Gogo je skoro prevario jednog baš ovakvog,a nisu retki klipovi na kojima ljudi u belome svetu love somove od 50 kilograma upravo na mušičarske štapove,mušičarskim priborom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno