Totalni pocetnik ! :S

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
bojane , kada se sa nekim ne slazes i zelis da dokazes suprotno od onoga sto ti sagovornik tvrdi ...iznesi argumente i obrazlozi ih detaljno . komentari tipa ....ti nemas pojma , nista nisi video ...i sl. dovesce do reakcije kakva je bila moja a to nicemu ne vodi . a da ne govorimo da tako bez ikakvog razloga ljudi dolaze u sukob .
ja sam , da ne kazem uvek , ali u ogromnoj vecini svojih postova realan koliko je god to moguce . nikada ne nastupam kao expert ni u kojoj oblasti ali rado iznesem svoje misljenje i kada mislim da sam u pravu branim ga trudeci se da ne omalovazim i uvredim sagovornika . a kada sagovornik predje granicu pristojnosti onda sam u stanju svasta da mu napisem ,trudeci se cak i tada da ne preteram mnogo .
zato ti se sada izvinjavam jer sam te izvredjao u prethodnom postu ...
a sto se tice pocetnika i lomljenja stapova ...sto verujem da vise nekoga ko pocinje zanima od diskusije koja se razvija u ovoj temi i koja je veoma korisna i interesantna starijim musicarima i instruktorima ....
objasni mi kako se npr . stap orvis visoke klase moze polomiti veoma lako ne odgovarajucim kanapom i ne strucnim rukovanjem ?ovo veoma lako su tvoje reci
jedan moj prijatelj a tvoj poznanik je dva dana pokusavao da polomi ovaj stap u klasi 4 . verujem da si upoznat sa ovim slucajem i znas o kome se radi ? decko je uporan bio da to uradi upotrebom ...sa kanapom . posle bukvalno dva dana i svih mogucih muka koje je uspeo da smisli za ovaj stap uspeo je na slican nacin kao sto se na video snimcima proverava tacka loma stapa . dosao je do zakljucka da je to ne unistiv stap i da je totalno nemoguce polomiti ga upotrebom . da li si ti tako nesto video ili ti je neko pricao o takvoj situaciji ? evo ga moj argument na osnovu koga sam napisao post u ovoj temi na koji si ti vrlo grubo odgovorio.

A na koji nacin Sale da ti argumentujem sem recima kojim sam ti i napisao? Nisi brate video, sta cu ti ja tu? Ja sam video vise lomova samo zbog koriscenja neadekvatne strune. Zelis da ti snimam kamerom ubuduce, mislim kakvi ti argumenti trebaju? Stapovi su prepunjeni neadekvatnom strunom, uz visak snage koji 98% pocetnika koristi u FC eto belaja. Da ne pominjem udarce strunom u vrh stapa, sto je takodje cest slucaj.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
75
.....seća li se ko loma Vision-a na Adi od pre 2-3 godine i to u ruke Mandušića Vuka,MASTERA Ace Ivanovića!!!!!!
Definitivno nije početnik u pitanju,a pomenuti model štapa nije bio iz novih serija,već "one prve "kažu kvalitetnije izredbe pomenute firme  :)
Koliko ćovek može da se maaaaaaksimalno ispruži,nek tako i kupuje...nisam za razne NO NAME brendove,jeftine na prvom mestu,još manje upotrebne vrednosti..tako se mnooooooooogo sporo napreduje,prvenstveno moje mišljenje!!!Naravno sve u mnogome zavisi od nas samih,zašto i koliko hoćemo da ulećemo u flaenjeeeeee  :) i dokle želimo da se otisnemo...ako je periferno,moda,trend,komšija ili komšinica  :nowink: :tbumb: :hammer:

Mnogo ste mi ozbiljni...Krajišnik,mislim da te lepo posaveta gosn Ranđić...reke su ti blizu,ima vala previše toga u tvojoj okolini...prošetaj malo do Ribnika,ima tamo previše posetilaca,sedi sa strane ili prosto se priključi,pitaj otvoreno(svi mnoooooooooooooofo pričamo i obožavamo da se pokazujemo kao edukatori,pedagozi,generali,treneri/selektori i brzo ćeš se ušemiti,nemam sumnie u to)...

:bye: :tbumb:

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
StY_EsoX je napisao(la):
...
Moderni musicarski stapovi se odavno ne prave tako da se optimalno opterete sa tezinom 30ft strune iste AFTMA klase, vec naprotiv potrebno je daleko veca tezina odnosno ako se koristi struna iste klase kao ona deklarisana na stapu vise strune u vazduhu. Verovatno ste svi primetili da se mnogo bolje oseti punjenje i praznjenje stapa sa recimo celom glavom van vrsnog provodnika nego sa samo 3-4m strune van vrsnog provodnika. Sto je i logicno jer se stap mnogo dublje savija kada ga opteretite sa vise strune. Pretpostavljam da je svima jasno da neko ko tek pocinje nije u stanju da kontrolise recimo 12-15m strune u vazduhu, a pretpostavimo da je to neka duzina strune koja ima dovoljnu tezininu da sasvim fino puni stap i gde se sasvim lepo oseti punjenje i praznjenje stapa. Sa tezom strunom vise nece biti potrebno 10-12m vec mnogo manje recimo 8-10m sto je vec mnogo manje ambiciozna kolicina strune za nekog ko tek pocinje. U oba slucaja tezina strune je ista i stap je jednako napunjen.  Sto se tezine struna tice posle prvih 30' pravila o tezini ostatka strune vise NEMA!!! I nije neuobicajeno da je ukupna tezina glave jedne WF5 strune veca (ne manja) od ukupne tezine glave neke druge strune klase 6. Zasto dolazi do ovog paradoxa jer je aftma standardnom propisano da proizvodjac odredjuje klasu strune samo na osnovu tezine prvih 30' a ne na osnovu tezine glave strune. Upravo zbog toga sam rekao da treba izabrati strunu sa kracom glavom cija je duzina oko 10m da ne bi doslo do svih onih nezeljenih pojava koje dolaze kada se preoptereti stap, jer ukupna tezina glave kratkoglave strune nece dovesti do toga da  preopteretite stap.

Slazem se u potpunosti s ovim gore. Pocetnik ce puno brze nauciti bacati strunom kratke glave, odnosno s klasu tezom strunom, ako je rijec o struni duze glave i duzeg prednjeg konusa. Naravno, uz pretpostavku da ce za pocetak mahati s 5-10 metara strune preko vrha stapa.

Ipak, kupovinu teze strune duze glave pocetniku ne bih nikad preporucio iz razloga sto mu takva struna vise nece odgovarati onog trenutka kada bude mogao u zraku drzati 12 i vise metara. Bit ce preteska na vecini stapova, izuzev ekstremno brzih tipa TCR, TCX i slicnih.

Nedavno sam imao priliku probati ovu strunu:

http://www.looptackle.se/website1/1.0.1.0/399/1/

Ne bavim se trgovinom i reklamiranjem bilo cega, ali smatram da je to daleko najbolji izbor za nekog tko se pocinje baviti musicarenjem. Osim za lakse ucenje tehnike bacanja ova je struna fenomenalno ugodna za ribolov, i znalcu i pocetniku.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Alp ovaj kanap imam i koristim ga vec trecu sezonu. Koristim ga samo u nimfarenju i strimerisanju. Stap 5ca kanap 5ca. 1:1. I to najvecim delom su vodeni zabacaji. Dodje mu ko leteca glava. Odlican za ove ribolovacke namene ali se pak ne slazem da je dobar izbor za pocetnika.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Zasto nije dobra za pocetnika? Mislis da je cca 7-9 metra glave pocetniku premalo ili previse? Meni se cini da je ta mjera upravo taman. Garantiram da prosjecan pocetnik prosjecne motorike, uz dobre upute, ovom strunom moze baciti 15+ metara roll-a i kakvih 20 metara preko glave za samo nekoliko sati vjezbe. Ljepse, lakse i brze nego strunama s duzom glavom. Za normalan opusten ribolov ne znam sto mu uopce vise treba. U kombinaciji s konusnim predvezom od cca 4 metra lovio sam ovom strunom na suhu muhu. Cista divota. Bez puno mahanja po zraku. Jedino sto mi se na ovoj struni ne sviđa je cijena.   

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
PROTA71 je napisao(la):
.....seća li se ko loma Vision-a na Adi od pre 2-3 godine i to u ruke Mandušića Vuka,MASTERA Ace Ivanovića!!!!!!

Tada je nas kolega Tomassini ostao bez štapa ali koliko se ja sećam taj štap nema nikakve veze sa Vision-om. Iskreno rečeno tada sam malo isprobao taj štap. Imao je poprilično loše izabranu DT strunu koja je veoma loše klizila kroz sprovodnike. Zato je Aca i pokušao da Tomasiniju pokaže da je i sa takvim štapom moguće ispucati celu strunu i ...u Mandušića Vuka...krc!!!
Na svu sreću Tomassini je uspio da od prodavca  :tbumb: izboksuje zamenu.

NajIgor

Full member
Učlanjen(a)
20.04.2010.
Broj reagovanja
0
ChaDu Newbie

Datum registracije:
    Septembar 14, 2010, 06:24:58 pm
Lokalno vreme:
    Avgust 19, 2011, 03:07:08 pm
Zadnji put prijavljen:
  Maj 30, 2011, 12:38:14 pm

Odustao covek na vreme  :hammer:

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
NajIgor je napisao(la):
ChaDu Newbie
Odustao covek na vreme  :hammer:

Registrovao se novi pocetnik i opet ce da pita iste stvari.
Datum registracije:
Avgust 18, 2011, 12:11:38 pm
Lokalno vreme:
Avgust 19, 2011, 03:16:34 pm
Zadnji put prijavljen:
Avgust 18, 2011, 12:22:19 pm

Dobro nam dosao Zeko-peko!!!

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Imao sam priliku da probam ovu loop-ovu strunu doduse samo na travi. Struna se zaista lepo ponasa a sto se duzine glave tice mislim da je taman po meri nekog ko tek pocinje. Medjutim stekao sam osecaj da je glava strune nesto teza. Ocigledno je proizvodjac dodao jos par graina kako bi ovako kratka glava bolje punila stap, i po svemu sudeci tezina prvih 30'  ove strune  odstupa malo od aftma standarda. Upravo sa ovim proizvodjac je postigao isti efekat kao kada se koristi struna za broj veca,  tako da u ovom slucaju nema potrebe za overlineingom odnosno upotrebom kanapa za klasu tezen jer je glava strune vec neznatno teza.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Dane i jeste nesto teza u tezina smestena u 7.5 metara koliko sam izmerio na 5ci (mom kanapu). Idu duzine od 7.1-9.2m u zavisnosti od kalse a redje ih od 4-6 tako da eto tu 6ca jedva dodje do 30'

Iz iskustva, gledano kad dam nekom da proba kanape i stapove a spada u pocetnike - vecina kaze da mu bolje ide sa tezim kanapom? Zasto? Iz razloga sto nema razvijen jos osecaj kada, sa koliko snage sa kojom brzinom, sa kolikim zabacajnim pokretom, uglom i jos 100-nu stvari i uveren sam (to je deo i odgoovra na alpovo pitanje zasto mislim tako) da se stvara lazna slika koliko je potrebno cega u zabacajnom pokretu.

Druga stvar je oblik glave kod tih kanapa a tice se oblika i duzine zanjeg konusa (kratak i veli ugao konusa) i kako on prenosi energiju. Za sta su i namenjeni kanapi takvih oblika i glava? O tome vec ima svuda i neretko se mogu naci u kategoriji specijalizovanih kanapa za neke vrstre ribolova.

Iako alp kaze da lepo baca sluve musice s stapom 4 ok, moze ali on moze jer ima mnogo iskustva. Pocetnik tesko da ce to bas kao sto on moze. Ovaj kanap sa vise metara van stapa "nek bude 15 m" ce ubiti pocetnika. Ubit mislim na drzanje kanapa u vaduhu u cilju vezbanja ne u cilju pecanja.  Ubice ga lazni zabacaji. Padace ce mu na nekoj vec za njegoj srednjoj daljini ird. Pocetnik nije onaj kome je samo prvi dan druzenja sa tapom i kanapom. Da se razumemo moze to biti i bacac sa mnogo duzim stazom ako iz pozitivnog ugla sagleda svoje znanje i umece. . S ovakvim kanapima kratkih glava traze nesto brze radnje, dok sa duzim glavama, duzeg zadnjeg konusa to ce ici lepse i bolje. I mnogo elgantnije i sa manje snage i sa ne toliko brzine.

Ima jos dosta toga oko pravilnog izbora i ja sam za stap i kanap iste klase i duzina od 12-15 metara glave. Izdovojicu po neki kanap o d razlicitih proizvodjaca koji bi mogli tu da se nadju:

- Rio Gold
- Loop Evotec 140
- SA Mastery Series Trout
- GuideLine Hi Water
- Vision Target

Ima jos sto jeftinijih sto skupljih ovo onako iz glave sta mi palo iz prve

Da li je DT kanap nepreporucljiv za pocetnika?

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Djole je napisao(la):
DIako alp kaze da lepo baca sluve musice s stapom 4 ok, moze ali on moze jer ima mnogo iskustva. Pocetnik tesko da ce to bas kao sto on moze. Ovaj kanap sa vise metara van stapa "nek bude 15 m" ce ubiti pocetnika. Ubit mislim na drzanje kanapa u vaduhu u cilju vezbanja ne u cilju pecanja.  Ubice ga lazni zabacaji. Padace ce mu na nekoj vec za njegoj srednjoj daljini ird. Pocetnik nije onaj kome je samo prvi dan druzenja sa tapom i kanapom. Da se razumemo moze to biti i bacac sa mnogo duzim stazom ako iz pozitivnog ugla sagleda svoje znanje i umece. . S ovakvim kanapima kratkih glava traze nesto brze radnje, dok sa duzim glavama, duzeg zadnjeg konusa to ce ici lepse i bolje. I mnogo elgantnije i sa manje snage i sa ne toliko brzine.

Djole ovo sto ti pricas je potpuno pogresan pristuo ucenju nekog fly castingu. Kao instruktor treba prvo da upoznas klijenta sa konstrukcijom WF strune i da mu objasnis kako se takva struna koristi. Kada mu pojasnis da nakon sto glava napusti vrsni provodnik da se znatno gubi na kontroli nece mu padati napamet da drzi u vazduhu 15m strune.. sto do duse ni jedan pocetnik poprilicno dugo vremena nije u stanju da uradi ni sa nekom drugom strunom, ovih 7-9m se mnogo lakse dostize.  Takodje kao instruktoru treba da ti je poznato da je upravo to boljka mnogih pocetnika da su previse ambiciozni da uvek pokusavaju da drze vise strune nego sto su u stanju i da na taj nacin ruiniraju zabacaj i sticu vrlo lose navike koje je kasnije tesko ispravljaju. Upravo ovakva struna sa kratkom glavom i nesto teza ce nekog ko tek pocinje uz dobru sugestiju mentora nauciti da nema potrebe za velikim brojem laznih zabacaja i za bespotrebnim mahanjem u prazno sto je cisto rasipanje energije i gubljenje vremena.  Sa druge strane uciti nekog da prvo besprekorno kontrolise 15m strune u vazduhu pa onda preci na sve ostalo je jos vise besmisleno, i takav pristup traje daleko duze a i rezultat je daleko losiji posto se sticu pogrene navike.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Djole, neko tko je prvi put uzeo stap u ruke ne moze mahati po zraku s 12-15 m glave. Ni prosjecan musicar koji samo lovi ribe i ne bavi se bacanjem na livadi to sasvim sigurno ne moze. Mozes li ti mahati s 15 m strune preko vrha stapa bez "holanja", što je cca 20 m od mjesta gdje stojis do muhe, a preporucas pocetniku? Koliko ljudi znas koji to mogu?

A kada bi na istoj struni skratio drzanje u zraku na 10 metra, sto je maksimalno preporucljiva duzina pocetniku, stap bi bio podopterecen. Odnosno teoretski gledano mogao bi doista uzeti strunu klasu tezu, kao sto je rekao Esox, da bi imao osjecaj punog sklada kod ucenja osnova bacanja.

Loop Opti Stream struna je odlican izbor za pocetnika zato sto:
- po zraku se mase iskljucivo tim kratkim komadom strune duzine 7-9 m (ovisno o klasi) koji je jasno oznacen bojom, plus duzina hola i predveza (kakvih 15 m strune van stapa Djole?!);
- taj kratak komad strune optimalno puni stap (za razliku od polovice strune duze glave iste klase) trazi krace i sporije pokrete koje je pocetniku znatno lakse kontrolirati;
- nakon sto savlada osnovni zabac, jednostavno pusti strunu koja povuce jos koji metar. Dovoljno za ici na vodu i pecati u miru na daljinama do 20 metra;
- osnovna tehnika se vrlo lako in brzo moze nadogradjivati (single, doubele daul, swith, spey...)

I za nekog tko savrseno poznaje tehniku vrlo ugodna struna za relaksirano pecanje do 25 m. Iznimno dobra struna za jednorucni spey.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Slazem se sa Djoletom. Mnogo je bitnije nauciti kako se kontrolise kanap uopste nego osecaj prepunjenog stapa.

Ovaj kanap je odlican za sve osim za fine prezentacije. Ko zeli da odmah pocne sa strimerima... odlican izbor, ali mislim da nije dobar za ucenje.

Tezi kanap, iziskuje brze i precizne pokrete i kod njih nema mesta za bilo kakvo cekanje ili nedoumice tipa: sta sad?

Pocetniku treba kanap sa finim dugim prednjim taperingom kome treba malo vise  vremena da se razmota i sa kojim ce kasnije da lovi.

GA, recimo, uci da treba poceti sa 6 metara kanapa, plus predvez duzine stapa. Kada se napravi potpuna kontrola nad tih sest metara povecava se duzina za dva metra i tako redom. To je ujedno i najbrzi metod za koji znam, a i za njega treba dosta vremena.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
StY_EsoX je napisao(la):
Djole ovo sto ti pricas je potpuno pogresan pristuo ucenju nekog fly castingu. Kao instruktor treba prvo da upoznas klijenta sa konstrukcijom WF strune i da mu objasnis kako se takva struna koristi. Kada mu pojasnis da nakon sto glava napusti vrsni provodnik da se znatno gubi na kontroli nece mu padati napamet da drzi u vazduhu 15m strune.. sto do duse ni jedan pocetnik poprilicno dugo vremena nije u stanju da uradi ni sa nekom drugom strunom, ovih 7-9m se mnogo lakse dostize.  Takodje kao instruktoru treba da ti je poznato da je upravo to boljka mnogih pocetnika da su previse ambiciozni da uvek pokusavaju da drze vise strune nego sto su u stanju i da na taj nacin ruiniraju zabacaj i sticu vrlo lose navike koje je kasnije tesko ispravljaju. Upravo ovakva struna sa kratkom glavom i nesto teza ce nekog ko tek pocinje uz dobru sugestiju mentora nauciti da nema potrebe za velikim brojem laznih zabacaja i za bespotrebnim mahanjem u prazno sto je cisto rasipanje energije i gubljenje vremena.  Sa druge strane uciti nekog da prvo besprekorno kontrolise 15m strune u vazduhu pa onda preci na sve ostalo je jos vise besmisleno, i takav pristup traje daleko duze a i rezultat je daleko losiji posto se sticu pogrene navike.

Sve si lepo napisao samo sto nazalost nisi se potrudio da shvatis sustinu. Izgleda mi kao da si samo delimicno preleteo preko mog posta. Govorim o kupovini jedne strune a ne vise, prve sa kojom ce shvatiti, razumeti, ili sta vec savijanje, punjenje, praznjenje stapa i sl a zatim i druge koja ce odgovarati njegovim rbolovnim potrebama. Govorim o, ako i slobodno mogu da se izrazim o nekoj blagoj varijanti "All Around" kanapa s kojim ce se sluziti neki dobar period, sto se tice ucenja a i sto se tice pecanja.

Oko konstatacja i sudova sta bi trebao da znam kao instruktor, preskocio bih komentare koji se doticu toga.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
alp je napisao(la):
Djole, neko tko je prvi put uzeo stap u ruke ne moze mahati po zraku s 12-15 m glave. Ni prosjecan musicar koji samo lovi ribe i ne bavi se bacanjem na livadi to sasvim sigurno ne moze. Mozes li ti mahati s 15 m strune preko vrha stapa bez "holanja", što je cca 20 m od mjesta gdje stojis do muhe, a preporucas pocetniku? Koliko ljudi znas koji to mogu?

A kada bi na istoj struni skratio drzanje u zraku na 10 metra, sto je maksimalno preporucljiva duzina pocetniku, stap bi bio podopterecen. Odnosno teoretski gledano mogao bi doista uzeti strunu klasu tezu, kao sto je rekao Esox, da bi imao osjecaj punog sklada kod ucenja osnova bacanja.

Loop Opti Stream struna je odlican izbor za pocetnika zato sto:
- po zraku se mase iskljucivo tim kratkim komadom strune duzine 7-9 m (ovisno o klasi) koji je jasno oznacen bojom, plus duzina hola i predveza (kakvih 15 m strune van stapa Djole?!);
- taj kratak komad strune optimalno puni stap (za razliku od polovice strune duze glave iste klase) trazi krace i sporije pokrete koje je pocetniku znatno lakse kontrolirati;
- nakon sto savlada osnovni zabac, jednostavno pusti strunu koja povuce jos koji metar. Dovoljno za ici na vodu i pecati u miru na daljinama do 20 metra;
- osnovna tehnika se vrlo lako in brzo moze nadogradjivati (single, doubele daul, swith, spey...)

I za nekog tko savrseno poznaje tehniku vrlo ugodna struna za relaksirano pecanje do 25 m. Iznimno dobra struna za jednorucni spey.

Prvo deo koji si pisao nema dodirnih tacaka sa mojim postom. Ne vidim gde sam napisao ovo sto upravo spominjes, tako da ne mogu dalje komentaristi.

Drugi deo pitanja oko tezeg kanapa. Jel posle nekoliko casova ili dana, sta vec kad pocetnik ovlada oko osnova, onda mu kazemo, OK sad si ovladao osnovama, znas, razumes, sada kupi kanap odgovarajuce klase?!?!? Ispravi me ako gresim ali se radi mozda i o ljudima koji zele da se oprobaju u ovom nacinu ribolova a imedju njima ima broj koji ne nastavi dalje a i broj koji nema finasijksih mogucnosti za drugi kanap.

Zadnji deo, kanap jeste izvstan i jos mu nisam nasao zamenu vec treca godina. Ali za situacije koje sam naveo, oko ostalog vec sam gore napisao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno