U maloj nam deželi podalpskoj

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Prođe več skoro decenija od kako živim i mušičarim u Sloveniji. Debeo je led bio za probiti ali konačno poče da puca i sve sam bliži cilju. Naime, sve ove godine primoran sam bio loviti samo na dnevne dozvole. Zašto? Ovakvi i onakvi uveti su bili da jednostavno nisam mogao da se učlanim u neku od RD. Konačno prošle godine ozelene i moja grana. Nastadoše neke nove prilike i ta grana poče da cvate i eto nadam se ove godine da donjet če i plod. Ove godine trebalo bi da se desi i to da polažem slovenački ribolovački ispit i tako pridobijem zvanje "punopravnog člana naše RD". To znači da kada položim taj ispit mogu da idem na vodu sam bez obavezne pratnje mentora ili nekog drugog punopravnog člana naše RD. Takva pravila su svuda u našoj nam deželici i to je samo jedan dio od mnogih strogih pravila. Ako je, i valja da je tako! Time če se  i povečati broj mojih izlazaka na vodu. Večina nas ovde teško međusobno uskladimo vreme pa i danima kada bi mogao na vodu nemogu jer nemam s kime. Čim dođe do tog polaganja konačno ču moći i sam na vodu.
I tako to ide ovde u deželi nam podalpskoj. Prvo treba da se desi neko predavanje ili kako god to da nazovemo, onda literatura pa učenje i onda ispit. Tako mora svi da idu kroz to. Pre toga pola godine do 3 godine pripravništva (to ovsi od svake RD posebno). Kod mene je pola godine dosta ali prošle godine nije bilo mogučnosti polaganja ispita tako da sam eto prvu godinu imao kao neko pripravništvo. ok. taj uvet je ispunjen. Ima tu još dosta oko tih pravila i nikako nije jednostavno posebno za nekoga tko je došao iz druge države...i tu se pravila mogu razlikovati ali dugo sam radio na tome da sam dogurao do ove tačke na kojoj sam sada.
Ovde se ribolovački ispit radi pred komisijom ribolovačko saveza Slovenije i ne kod nekog čika Paje koji če se šečkati u prostoru i čekati da zaokružiš pravilne odgovore i eventualno ti pokazati šta treba sve zaokružiti  :hammer: da se zadovolji forma... nema ovde gledanja kroz prste a ako dođe do toga i to se zana nastane veliko sranje. Pored svega, svi jedva čekaju da nekoga uvate na delu i prijave ga pa makar to bio i rođeni brat!!!
E, kada je taj ispit urađen...ribolov postane češći, mnogo jeftiniji a ulov brojniji...  ::) nadam se ove godine dokučiti i taj cilj.
Evo, iako sam član ja moram da za mladicu da plačam punu cenu karte kao i svaki turista...ali sa tim ispitom za cenu jedne dobijem četiri. Da, mladicu se ovde ne može loviti na godišnju kartu nego se moraju kupiti dnevne. Ali kao punopravni član to dobijam znatno jeftinije. I opet, za mladicu su posebna pravila. Nju na 99% naših reka moraju loviti minimalno dvojica od kojih jedan mora da bude punopravni član lokalne RD. Sa godišnjom dozvolom lovimo samo na vodama kojima upravlja naša lokalna RD. Na drugim vodama ili imamo neki popust na dnevne a negde plačamo turističnu dnevnu. Nema da se sa jednom godišnjom lovi po celoj nam SLO. Nešto sam načuo da i tako nešto postoji ali  pre če da bude da je to neka bajka ili privilegija vrlo malog broja ribolovaca. U ovoj našoj maloj deželici podalpskoj su mnoga pravila, stroga pravila, večina ih poštuje i vode se ipak čuvaju mada na žalost nije na svim vodama ni ovde baš tako kako se priča da je. Ne cvate cveče ni u naše preduzeće. Ali, ipak daleko bolje je nego npr. u Srbiji. Ipak, zbog tih silnih pravila, visokih i teških kazni, napora mnogih ribolovaca i čuvara imamo i dalje vode u kojima se još uvek da lepo loviti i kapitalne ribe uloviti. Nije kako je bilo nekada u vremenima za kojima plaču naši stariji kolege. Moj dobar drug koji bi mi po godinama mogao biti otac uvek kaže...tu i tu ...ehhh tu je bilo normalno u svakom izlasku uloviti lipljena od oko 50cm. Onih od oko 45cm je bilo ko sada škobalja u jatima... pastrmke, potočare, one velike tu i tu itd. ali ok. šta je tu je a što je bilo nekada toga više nema. Vreme ide napred. I mi idemo naped sa tim vremenom. Nadam se da če ova nova 2013. da mi donese i taj ispit. 2012. mi je donela konačno to članstvo i mnoge lepe i kapitalne pastrmke ali i ostale riblje vrste. Eto, da čovek ne poveruje...decenija porđe da bi došao pred vrata samoga cilja. Ali, tako je to u mom slučaju.

Zašto sve ovo natipkah?!?

Da vam malo dočaram "pravila igre u našoj deželi".


 

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Poruke
4.518
Broj reagovanja
25
Lokacija
trstenik
sve ovo pazljivo citam i razmisljam sta mi to hocemo da promenimo u nasem ribolovnom zakonu?hocemo li ovakvo nesto kod nas?
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
To da mladicu ne smes sam da lovis sumnjam da bi si to zeleli. Sa jedne strane je to dobra ideja ali sto se tice strane licne komocije i nije bas fino.


opče:

To da sa jednom dozvolom mozes da lovis samo na dva tri "revira"  lokelne RD hmmmm nisam siguran i da to zelite...

Da plačate 50% dnevne ili celu dnevnu na drugim vodama...a imate godišnju... ne, mislim da ni to ne želite...

To da ribolovački ispit mora da bude strog, i da "mladi" ribolovci ne mogu da love kada hoće i kako hoće to vam  je možda i OK

Da su dozvole skuplje...hmmmm sumnjam da bi to od večine vas to želio

Da ako ne uradite određen broj sati za lokalnu RD platite nekih 100tinjak eura + sličnu svotu za članarinu + godišnju bila ona 1€ ili 101€....sumnjam da i to želite ali meni se to čini ok.

da....ah ima toga još podosta  :hammer:

inspiraciju da vam sve ovo pišem sam dobio od onog "bojkota"... sa jedne strane podržavam sve to sa druge strane...ma mač je to sa dve oštrice... ;)
 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Seb,prvo da ti čestitam što si nadomak zacrtanog cilja!
Verujem da ćeš nas još mnogo puta obradovati  fantastičnim slikama i reportažama sa bogatih i očuvanih voda Sloivenije.
Nama ostaje da zamišljamo i maštamo o bogatstvu srpskih voda,a da tu i tamo prevarimo po neku ribu dostojnu dobre fotografije.
 

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Poruke
3.309
Broj reagovanja
203
Lokacija
Zvornik
Postoji kod nas zakon ali na papiru i dobro je sročen.Problem je u sprovođenju istog.
Ovo za ispit mi se sviđa jer bi se otklonile sumnje "nisam znao".
Neki dan sam starijem kolegi objasni oda svaka zaraubovana riba se mora isjeći na kockice i baciti u vodu-prosto je vrisnuo od muke,jer je svaki škobalj kojeg je zakačio bio zaraubovan!
Mnogi pecaju a da i neznaju koja je koja riba  a tek da li je pod zabranom i slično.Mjera ne postoji!
Da bi se ovi zakoni kod nas prepisali morale bi i vode da se kategorizuju a to se neće desiti nikada!
Jer kod nas se nezna ni ko pije ni ko plaća.

Seb da položiš što prije i da pecaš još više  :tbumb:
 

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Poruke
2.674
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
sve ovo pazljivo citam i razmisljam sta mi to hocemo da promenimo u nasem ribolovnom zakonu?hocemo li ovakvo nesto kod nas?

ja bih prvi glasao za ovako nesto,da se zna ko kosi a ko vodu nosi..ovako kod nas vode su prazne a svi nesto filozofiramo i pravimo se pametni..te vode moraju biti ovakve i mora taj i taj da gazduje o prekopavanju vodenih tokova necu ni da pricam...na nasim vodama jedini su planovi gde napraviti elektranu u buducnosti...jednostavno nista se ne zna a daje se 60e na godisnjem nivou,za sta?????ili bolje za koga????
 

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Poruke
4.518
Broj reagovanja
25
Lokacija
trstenik
slovenija raspolaze strogo salmonidnim vodama pogodnim za turizam . od pecanja oni zarade debele pare. zato je takav zakon i zato se tako cuva . ovde je to nemoguce . ko ce da sacuva dunav , savu , drinu , lim , ibar ,tri morave...? i uz njih hiljade kilometara pritoka?prihvati da ce ovde uvek biti kao sto je uvek bilo .
 

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Poruke
2.674
Broj reagovanja
0
ja sam se sa nasim stanjem i ribljim fondom odavno pomirio,mene ispunjavaju klenovi do pola kg kad odem na drinu i znam da svaki put kad odem da cu da se napecam klenova...
predlozio bih da se jos neke reke kao sto je gradac privatizuju i da imamo i mi lepe salmonidne vode pune ribe ali pitanje je da li je to moguce....
slazem se da nase velike reke je tesko kontrolisati mada i pored kontrole opet se zna ko krade i ubija ribu,sve se to radi dogovoreno....na dunavu ide lik u sred bela dana i strujom u sred bela dana izvadi 200kg soma na nestinskom naperu,svi znaju svi cute....eto to je srbija,mada i da ga prijavis opet nista ne bi bilo...
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
zvezdane i tommylee hvala na lepim rečima...jedva čekam poziv na seminar i datum polaganja...

Ima voda u srbiji gde ako ne potočata kalifa bi se sigurno dobro primila i pošto su vode kod vas veče imate kapacitet za one prave ribetine...još ako su i vode dosta hladne imali bi ribe u samo takvoj kondiciji
 

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Poruke
575
Broj reagovanja
0
Lokacija
zajecar
Boze kava nakaradna pravila,kada bi to zavisilo od mene nikada ovo u Srbiji nebi podrzao.Nasi zakoni su odlicni,ali jedini problem je sto se ne sprovode u delo.Gledam sada oko polaganja ispita za vozace kakvo se pravi nauka oko pet brzina,prosto vredja zdrav intelekt,ali sta cemo kada se nalazimo u nakaradnom globalizmu u kome pravila kreiraju utvare,bauci bliske nam buducnosti.
 

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Poruke
890
Broj reagovanja
0
Lokacija
Vrnjacka Banja
Jesu nakaradna pravila, i slazem se sa tobom da nam tako nesto nije potrebno nama je potrebna dobra cuvarska sluzba, par izmena i dopna zakona i nista vise...
Ali pogledaj sta se krije iza tih "nakaradnih" pravila, pogedaj kakve ribe love ribolovci iz slovenije pa na to dodaj pare od ribolovnog turizma koji nije uopste male pa pogledaj gde smo mi...
A ovo za polaganje vozackog ispita podrzavam u potpunosti, mladi vozaci zauzimaju prvo mesto po izazivanju nezgoda u saobrcaju i potrebna im je duza i bolja obuka. Ko nije vozio auto pre polaganja vozackog ispita zna kakav je vozac bio posle stare obuke od 40 casova, nikakav...
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Sad pocetkom februara moram dobiti slobodno od sluzbe da mogu na tri predavanja koja su obavezna a onda krajem februara ispit. Ako mi uspe moji izlasci na vodu ima da budu daleko cesci nego do sada. Do sada sve ove godine od kako sam u slo sam se za svaki izlazak morao snalaziti na sto nacina.
 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Iz "naše" perspektive pravila deluju nakaradno,inače,ona su sasvim opravdan alat za sistem koji želi da stvori disciplinovanog,a besprekornog ribolovca.Uz to,naravno ide i očuvanje potencijala voda koje se eksploatišu.Kod nas je baš ovakav sistem vrednosti neophodan,da ne uzme svaka šuša štap u ruke,nego samo istinski pasionirani ribolovci.Da se napravi selekcija,pa ko voli sportski ribolov,nek izdrži.Uostalom,dok su naše vode pohodili zaista pasionirani ribolovci(u mom slučaju Dunav),i dok lov ribe štapom,a i "ostalim oruđima",nije postala socijalna kategorija,i naše vode su bile bogate ribom.Čak i najveći eko sistemi se za desetak godina opustoše premanentnim izlovom.Đerdapsko jezero je tipičan primer pomenute situacije.Veliki broj ribolovaca svih vrsta,i onih pasioniranih,a i onih drugačijih potreba i poriva,za petnaestak godina je na vodi između dve hidroelektrane Đerdap,prilično osiromašilo potencijal vode.
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
upravo tako, nas sistem zeli da napravi besprekornog ribolovca ali ljudi smo brzo pokvarljiva roba...mnogi se pretvaraju da su sportska gospoda ali kada dođu do ispita dosta njih se ponovo pretvore u obicne mesare koji pokusavaju da zaobiđu zakone i ponesu po koju ribu više. Dobro je da sa godišnjom dozvolom ne možeš da loviš 366 dana u 12 meseci nego od 30 do 50 puta na jedan revir, ovisi kako u kojoj RD.

Zamislite da jedan ribolovac u proseku lovi npr. samo 35 dana u godini i da svaki taj dan odnese npr. 2 pastrmke ili lipljena.
To je 70 riba godišnje na jednog ribolovca. E sada recimo da svi članovi u proseku love isto i da je tih članova recimo 200 što nije nerealan broj jedne prosečne RD. 70 da uhvati svaki od tih 200 je 14000 riba...koliko je to tona ribe uzeto iz jednog revira koji ima možda svega od 5 do 15km dužine. Šta bi bilo da tih 200 ljudi može da lovi 366 dana u godini...to bi bio genocid jednog revira.

Ja eto nisam ni jednom uzeo ribu iz revira u koji idem loviti samo radi razonode. Kada lovim zbog mesa idem na mesto gde važi pravilo C&K a inače na svim vodama se držim C&R-a. Takvih kao što sam ja nije baš nešto mnogo ni u SLO. Nemam protiv da se nosi riba po propisu ali protiv toga sam da se uvek mora poneti po neka riba. Kod nas je narastao broj ribolovaca i zato ni nase vode nemaju slavu koju su imale pre 20 godina. Ipak, kakvi god da smo ljudi i kakav god da je nas rezim i sistem ipak nekako funkcionise i uspeva nekako da spasi sto se spasiti da. Inace, ovde da nije takav sistem nema sanse da bi mogli da ulovimo "lepu i poštenu" ribu. Vec i sada pored sistema koji je strog sve pocinje da skripi ali jos nekako ide.

Lovce i lovačka društva bolje da ne spominjem...sve je tako rigorozno i strogo za običnog smrtnika ali za određene krugove važe drugačija pravila ;) Sve ovisi koga poznaš i sa kim si dobar. Tako je u našoj prosvetljenoj i nekorumpiranoj EU  :hammer:
 

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Poruke
575
Broj reagovanja
0
Lokacija
zajecar
Seb druze sve si nam rekao i nemam nameru da se razmecem pamecu,nije sve idealno kako pojedinci zamisljaju ovde na forumu, u buducnosti ce ova nasa pasija postati razonoda privilegovanih,lov i ribolov ce se svesti izletom i pokazivanjem opreme ko sta ima i koliko vredi.
Prosecnost nece nikako biti u modi.
 
Vrh Dno