Visočica

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
visocica je dobra pocetkom sezone, jer jos uvek ima neka prezivela iz jezera koja se mrestila....kako godina odmice sve je manje ribe...

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Ja nemam nikakvih problema u dozvoli uvek drzim 20 eura i lovim slobodno na svim podrucjima RS.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Bahuse, ovde nije problem u 1000, 2000 ili 4000 din, koliko su majstori odrezali...
Problem je u tome šta dobijaš za te pare. Videli smo ovde komentare da je 4000 din godišnje
za Gradac malo, da ljudi sa cenom te godišnje ne mogu da isfinansiraju sve potrebno, itd...
Za Staroplaninske rečice , po meni, SVAKA doplata je suvišna i nema nikakve osnove.
Predpostavljam da redovno obilaziš ovu reku, da li si zadovoljan količinom pastrmki u njoj
i načinom kako se gazduje parkom prirode? Ja nisam  :nowink:
Pa sad, to što nema ribe i ne bi bilo tako strašno da na svakom koraku ne nailazimo na raznorazne
oblike krivolova i bezobrazluka, koji prosto udaljavaju sve poštene ribolovce...

nenad bumbar

Junior member
Učlanjen(a)
24.01.2013.
Broj reagovanja
2
Upravo tako.kad bi se vodio red i imalo dovoljno cuvara bilo bi i riba i doplata nebi bila problem.tereni su fenomenalni i steta je sto nema vise riba.

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Goci je napisao(la):
Ne čini ti se, tako je. Zato sam rekao SAMO za one koji pecaju na planini. Za sve ostale mnogo ne valja...

Ima rešenja i za to, čak sam ga lično rekao ljudima u ministrastvu onomad: dozvoliti ljudima koji žive unutar nekog ribarskog područja da dobiju jednu doplatnu/dopunsku gratis, čime se izbegava izbecilan scenario da za pecanje ispred svoje kuće (Uvačka jezera, Vlasinsko jezero, Drina...) neko mora da plati 6000+3000 din. (Sada je malo bolje, sada je samo 4000, al tu i nigde više.)

Ili da sve te neke sitne dopltane/dopunske kako li se već zovu budu samo za ljude koji dolaze van tog ribarskog područja.

Ima puno rešenja, alli smo džaba trošili pare za gorivo i pričali zidovima te kancelarije u zgradi ministastva kad su unutra bili gluvi i glupi ljudi.

Nema ništa od toga, moj Japi, piši propalo odmah... Ja sam ovu zemlju definitivno označio kao somodestruktivnu, a planirano guranje u kilometarske cevke nekoliko STOTINA pastrmskih potoka je samo finalni čin samouništenja, tako da je prilično i bespredmetno pričati o cenama dozvola kada za 5-10 godina više nećemo imati planiske reke.

Pozz (neću više da tupim)

Goci ne tupis i sve pravo zboris , tim prokletim cevima su nam unistili veci deo crnotravske reke i celu bozicku koja je bilaa najlepsa i najveca i sa velikim potocarama , naravno uzet i veci deo brankove koju jos unistavaju strujom i raznim sranjima ljudi iz politike i stranaka  dno dna  :mad:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
To je, nažalost, tek početak kraja. Te rečice su uništene, zatim CELA Jošaničika reka, pa CEO SLIV reke Vlasine... Trenutno se rade projekti izrade mini HE tipa "cevka" za nekoliko desetina planinskih rečica, a ukupan planirani broj je 600. Ako svaka buda duga 2 km, konačno će faliti Srbiji oko 1200 km planiskih reka, a ribolovcima toliko pastrmskih terena.

Sledeća na redu je pravi biser Srbije, Crni Timok u svom najlepšem pastrmskom središnjem delu. Planira se 90% vode gurnutu u cevku dugu 3 km...

Propast, apsolutna propast...

Ja zaista ne vidim prigodniji komentar od onog: "Bože, oprosti im, ne znaju šta rade..."

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Goci sta cekas, napravi hitno bojkot upozorenja...
Samo nemoj da se zavisi kao onaj prosli...  :/
Cekaj, kako se zavisio onaj prosli? jer smo postigli sta smo hteli ili?

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Goci je napisao(la):
Ja zaista ne vidim prigodniji komentar od onog: "Bože, oprosti im, ne znaju šta rade..."
ma znaju oni dobro sta rade . mi imamo ogroman problem sa energijom . na ovakvu mrtvu privredu nemamo dosta struje za sijalice a da se nekim cudom pokrene industrija najveci problem bi bila struja . u kolubari ima rezervi uglja za 30 godina a nemamo nuklearnu elektranu niti velike reke pogodne za hidro centrale . zato ce da stradaju male reke cvidjalo se to tebi i meni ili ne  :blush:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Milan VB je napisao(la):
Goci sta cekas, napravi hitno bojkot upozorenja...
Samo nemoj da se zavisi kao onaj prosli...  :/
Cekaj, kako se zavisio onaj prosli? jer smo postigli sta smo hteli ili?
a sta da bojkotuje ? struju?

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Goci je napisao(la):
To je, nažalost, tek početak kraja. Te rečice su uništene, zatim CELA Jošaničika reka, pa CEO SLIV reke Vlasine... Trenutno se rade projekti izrade mini HE tipa "cevka" za nekoliko desetina planinskih rečica, a ukupan planirani broj je 600. Ako svaka buda duga 2 km, konačno će faliti Srbiji oko 1200 km planiskih reka, a ribolovcima toliko pastrmskih terena.

Sledeća na redu je pravi biser Srbije, Crni Timok u svom najlepšem pastrmskom središnjem delu. Planira se 90% vode gurnutu u cevku dugu 3 km...

Propast, apsolutna propast...

Ne znam da li postoji mogucnost da se te reke stave pod zastitu ili ih je mihajlovicka sve isplanirala za HE  ???

pexony

Senior member
Učlanjen(a)
14.11.2008.
Broj reagovanja
0
Ovo je samo još jedan dokaz kolike smo mi ovce za šišanje. Pošto živim u Pirotu uglavnom ovde i pecam i to je za mene možda i bolja varijanta, jer ću manje da platim dozvolu ali postavlja se pitanje zašto da plaćam dozvolu lopovima. Naime svi znamo  kako rade lopovi iz šumskog gazdinstva  "ribo čuvari ".Ali opet nisu ni oni toliko krivi jer takođe znamo i za kakve plate rade, pa ljudi moraju da se dopunjuju na neki način. Druga  stvar oni ne daju nikakvu garanciju da će da se menjaju pa makar dozvola bila i skuplja nego guraju neke otrcane stare fazone i uzimaju štapove deci koja nemaju dozvolu a njihovu braću lopove puštaju da rade svašta i to nama ribolovcima na oči rade.
Znači tema je neiscrpna i možemo od danas do sutra da razglabamo na forumima te ovo te ono, država nam je takva kakva je i teško da će se tu nešto menjati uskoro jer nema pomaka duži niz godina.
Trenutno je Zavoj pun mreža sigurno i svi koji se bave ribolovom to znaju i "ribo čuvari" isto to znaju ali ih zabole jer živimo u jednoj usranoj državi gde se ništa ne vrednuje.
Oduvek se po selima visoka znalo kako se riba hvata: rukama, koševima, čukovima mrežama i u modernije vreme strujom i dinamitom.
Retki su oni pošteni ribolovci koji su koristili štap i čak imali i dozvole za ribolov.
Ali nije ni bitno ja sam se raspričao a ova priča nema kraj...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Nikola, postoji način da se bar poveća šansa da se mini HE ne izgradi, a to je da se pastrmka rečica kategoriše kao prirodno plodište pastrmke, plus stanište neke ugrožene životinje, poput potočnog raka.

Zavod za zaštitu prirode iz Niša je tako kategoriosao gotovo sve pritoke Visočice, tako da su one relativno bezbedne.

Nažalost, imao sam prilike da pogledam neke projektne dokumentacije za izradu nekih mini HE i velika većina napisanog je samo puka formalnost. Oni se nisu ni potrudili da kontaktiraju nekog studenta biologije da lažira podatke o uticaju na životnu sredinu, već su sami iznalupali gluposti tipa:

Reka je veoma bogata ribom (u pitanju je inače salmonidni potočić protoka 30 L/s), u njoj žive pastrmka, šaran i skobalj, a planirano smanjenje količine vode za 90% (27 litara, dakle ostaje 3 L da curka) na dužini toka od 3 km neće ni najmanje ugroziti živi svet.  :doh:

Malo sam ušao u tu oblast i na kraju digao ruke, jer se rečima ne može opisati kakva je to prevara i privredni kriminal, i direktnoj sprezi sa državom.

Vrh Dno