Visočica

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
Nista posebno bitno- Goci dobio posao u Vladi i bojkotasi dobili dzabe dozvole.

Stanje ostalo nepromenjeno, osim toga.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
23
I ja cu kao Bahus, sto se tice staroplaninskih reka- kad naidju, (pot)platicu.
Necu da platim 4000 jer to jednostavno nema trenutno opravdanja iz logike.
Stvar je u tome sto nisu ni ti ljudi, koji bi eventualno naisli na mene zbog kontrole, nista krivi. Njima ovim odredbama/clanovima/stavovima "ni u dzep ni iz dzepa". Njih ne napadam- znam da im stoje nad glavom svakoga dana da im posao visi o koncu.
Licno ih nikada nisam video na rekama Stare planine, ali jesam na jezeru jednom.

A planiram da odem na Gradac i na Kokin brod (Uvac) ove godine i platicu, naravno, jer ima sta da placam, pa makar i za samo jedan dan!

dovla84

Senior member
Učlanjen(a)
06.06.2013.
Broj reagovanja
0
Koliko vidim, problem nije samo u organizacijama koje gazduju nekom teritorijom vec i u samim ljudima koji bi lovili na tim vodama. Upravo je vise clanova indirektno izjavilo da podrzava korupciju. Izgovori za to su potpuno irelevantni i sluze iskljucivo da osobi pruze dusevni mir zbog postupka koji  je sustinski pogresan. Svi smo u ovom sitemu uzrocno-posledicno povezani tako da ako je sam princip funkcionisanja  osakacen ne mozemo ocekivati bilo sta dobro.

Dozvolu cu kupiti regularno a po potrebi i neku dozvolu za ove posebne regione. To ne znaci da je trenutni sistem dobar vec ne zelim da idem u bilo kakvu ilegalu. Svako sa placenom dozvolom ima pravo da se buni ako smatra da nije dobio ono sto je platio.

Ovo deluje kao moralno smaranje ali to je ono u sta verujem. Da bi resili probleme sa kojima se srecemo moramo mi (ribolovci) da izgradimo moralne norme koje ce se kasnije preslikati i na organizacije. Ovo se ne postize protestom od 15 dana ili nekom tamo revolucijom vec je potreban duzi vremenski period.

Sta mislite, kakvu poruku saljete klincima koji citaju ovaj forum?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Baš pravi  :tbumb: I ja se ponašam ovako nekako i trudim da deci, kolegama, prijateljima "izgradim moralne norme" kako reče Vlada. I puno mi je srce kada moj Mića uhvati i pusti lepu štuku na Tamišu... Ili Vlada na Mlavi... Ili gomila mojih drugara sa Drine koji uglavnom sve lipljene puštaju...
A polusvet izbegavam i na vodi i na ulici  :yeswink:

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Sve je to lepo sto pricate, i u sustini je to pravi put...
Samo nismo mi ti koji jedini trebaju da postuju moralne norme, godinama smo svi placali dozvole a ljudi koji su izabrani da misle o nama i kojima je posao da misle o moralnim normama su ceo sistem izvrnuli ruglu...
Od njih treba poci,od ljudi kojima je posao da se time bave, tj od DRZAVE,  sistem se ne gradi od krajnjih potrosaca, nego od temelja a temelj nismo mi...
Placali smo dozvolu i sta smo dobili, nista tj dobili smo deponije na rekama i poluprazne vode...
Ja sam na pocetku svoje ribolovacke karijere uredno kupovao dovolu... ali kada sam video da mi ta dovola nicemu ne sluzi jednostavno sam prestao da je kupujem.... uredno idem na pecanje kad mi se peca i za ovih 6-7 godina koliko pecam jos nisam sreo cuvara...

I ne treba da se kupuju dozvole, jer ne ispadamo moralni nego glupi...

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Ne bih se baš složio. Temelj države smo upravo mi, potrošači. I mi biramo ko će rukovoditi državom. Kakav narod, takva vlast i država. Kad se promeni naša svest, promeniće se i država i vlast. Uvek treba krenuti od sebe.

dovla84

Senior member
Učlanjen(a)
06.06.2013.
Broj reagovanja
0
Upravo mi treba da postujemo moralne norme. Drzavu cini narod/ljudi.
Ako prolazeci ulicom izduvam nos u maramicu i to bacim u kantu za djubre, klincu koji pored mene prolazi saljem poruku da je to nacin na koji treba da se ponasa. Ako izduvam nos na asfalt i jos pljunem preko toga velika je verovatnoca da ce to isto uraditi i deca koja vide sve to.

Cilj treba da bude da mladi ljudi misle i deluju ispravno, a kada postanu vecina onda ce stvari krenuti na bolje.

Sve je ovo mnogo sire od ponasanja ribolovaca, ribolovackih udrzenja i tako toga.

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Ne treba mnogo da filozofiramo, treba da pogledamo kako ljudi rade u Evropi i da taj sistem prekopiramo kod nas...
Samo kazne mogu da promene navike ljudi...
Promene moraju da budu energicne, konkretne i stroge... a da se uzdamo u to da promenimo neciju svest pa taj neko da se brine o nama nije izvodljivo... i to treba da se radi ali to tesko moze da donese neke konkretne rezultate...

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
338
Dovla84, svaka ti je na mestu! Besmisleno je i licemerno cekati da se sve oko nas promeni da bismo se mi ponasali kako to ocekujemo od nekog drugog i da trazimo opravdanje za svoje lose ponasanje u rdjavom ophodjenju pojedinaca/udruzenja/drzave

nikola renegade

Full member
Učlanjen(a)
07.01.2013.
Broj reagovanja
11
Goci je napisao(la):
Nikola, postoji način da se bar poveća šansa da se mini HE ne izgradi, a to je da se pastrmka rečica kategoriše kao prirodno plodište pastrmke, plus stanište neke ugrožene životinje, poput potočnog raka.

Zavod za zaštitu prirode iz Niša je tako kategoriosao gotovo sve pritoke Visočice, tako da su one relativno bezbedne.

Nažalost, imao sam prilike da pogledam neke projektne dokumentacije za izradu nekih mini HE i velika većina napisanog je samo puka formalnost. Oni se nisu ni potrudili da kontaktiraju nekog studenta biologije da lažira podatke o uticaju na životnu sredinu, već su sami iznalupali gluposti tipa:

Reka je veoma bogata ribom (u pitanju je inače salmonidni potočić protoka 30 L/s), u njoj žive pastrmka, šaran i skobalj, a planirano smanjenje količine vode za 90% (27 litara, dakle ostaje 3 L da curka) na dužini toka od 3 km neće ni najmanje ugroziti živi svet.  :doh:

Malo sam ušao u tu oblast i na kraju digao ruke, jer se rečima ne može opisati kakva je to prevara i privredni kriminal, i direktnoj sprezi sa državom.

Mogu da pretpostavim kakve sve nebuloze pored ovih su izrecene :eek:

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Ne osecam se nimalo prozvanim ni u kakvom obliku Bahus je samo napisao,da u dozvoli nosim obaveznoi 20 eura za koju ima nameru da plati dnevnu dozvolu ako naidju a ako ne onda nista.Na Visocicu idem nekoliko puta godisnje kao i na staroplaninske potoke,nikada nisam sreo ribocuvare.Tamo odlazim samo zarad uzivancije,posebno staro njeno korito Temstica Toplodolska i sva ta okolina sa jos par potoka.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
:D Hvala sto si me nasmejao,iskreno receno ja stvarno neznam kolko ce kostati dnevna dozvola, imali tu kakvih izmena,cujem da nove doyvole jos nece stici tek krajem januara.

Vrh Dno