XXL Strimeri

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Evo otvaram jednu temu gde možemo postaviti XXL (25cm+) strimere i deliti svoja iskustva.

Neke moje xxls-e sam uništio a jednog izgubio zadnji put u popodnevnim satima kada sam pokušavao prevariti neku (alpsku) mladicu.  Tako da nemam neku posebnu sliku ali upravo sam nešto pripremao za stegom pa možda za koji dan budem uradio jedno "strimerče" od 30cm  :D Sa takvim strimerima se pomalo bakćem več dve godine ali ništa ozbiljnije nisam probavao sa njima. Sada me je ideja o XXL strimerima posebno okupirala.

Kod tolikih strimera treba pronaći odgovarajuću udicu ili staviti dve ili čak tri.

Strimer  od 30cm je za mene jedan poseban izazov jer želim da ima odličan rad u vodi i da lepo izgleda i naravno da je lovan.

Vidio sam kolike ribe progutaju mladice od 20kg, soške pastrmke od 20kg i štuke od 15kg...somove nebi ni da spominjem.

Naravno, sve tako velike ribe se znaju uloviti i na imitacije od tek 10cm ali 30cm je daleko uočljiviji mamac  ;)

No, nadam se da nisam jedini na ovom forumu koji se bavi takvim idejama i da če te se pridružiti temi.

Dakle, izvolite sa svojim slikama, savetima, idejama, sbs-ima...
 

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Poruke
1.054
Broj reagovanja
11
Lokacija
Nis
  Ideja je odlična. Veliki strimer znači velika riba. Veliki strimer je dobar jer je selektivniji u odnosu na manje strimere.
Isti takvi su poželjniji u pomalo zamućenoj vodi-vidljiviji su, a i po lošim vremenskim uslovima.
  Ipak, za pecanje XXL strimerima mora postojati neki preduslovi da sve to ne bi ispalo pomalo glupo.
Prvo neophodna je voda gde ima većih riba,
zatim potrebna je veća voda-na manjim barama (gde ima većih ribetina) ovaki veliki mamci vrlo lako mogu da izazovu podozrivost kod ribe, veliki strimer može nezgrapno pasti na vodu blizu ribe i uplašiti je
neophodno je imati odgovarajući pribor- ne može se bilo kakim štapom i kanapom mahati ovolikim muvetinama
Ukoliko postoje svi navedeni uslovi za mušičarenje XXL strimerima-ja sam za. Njima bih dao prednost.
 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
2.004
Broj reagovanja
255
Lokacija
Norway
              Koji bi materijal bio idealan za njih? Da li bi morao da bude neki laksi?
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Da, upravo tako kako je Kuzma napisao. Adekvatan pribor i vode. Ja imam čime to da bacam ali planiram tome nabaviti još adekvatniji kanap jer moja DH motka od 10' je više tipa "surf" nego svič motka tj. za overhede koristeči leteće glave.

Do sada sam radio takve strimere od Yak Haira u kombinaciji Slinky Fibera. Sada mi več močno fali nešto boja tog materijala pa planiram probati nešto drugo. Isto i adekvatnih udica nemam pa ču morati malo da se zamislim šta ču i kako ću. No, važna je ideja  :)

Težina, no fino je da ima barem nešto težine kod glave zbog akcije mada se sa brzotonučim kanapima može svašta raditi.

Šta bi sve moglo da se koristi od materijala?! Moglo bi stvarno mnogo toga: npr. Petlova pera, dugačke fazanove fibre pa i noj, može i bucktail kao dodatni materijal i naravno dugački materijali kao što je Yak Hair (koji je i veoma otporan na oštečenja), Islandska ovca koja je dosta mekša od Yak H. i tako življa u vodi što je važno kod stajačih voda. Ima dosta različitih materijala.

Veči problem mogu stvarati udice ako ne želite da je udica kod glave strimera nego negde na sredini tela ili trečini (prema repu). 
 

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Poruke
2.004
Broj reagovanja
255
Lokacija
Norway
            Stvarno jedva cekam da smotas neki. Zvuci interesantno. Ali imaj u obzir da cu sedmicom pecati, nemoj da mi stavljas pola kg materijala... :doh:
 

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Poruke
616
Broj reagovanja
0
Meni su se ove jeseni strimeri XXL strimeri odlicno pokazali u lovu stuke na Joci, to su mahom bili strimeri oko 25 cm +,- koji santimetar ali je bilo i onih oko 30 cm!

Kao sto rece Kuzma prvi uslov za efikasan ribolov ovakvim strimerima je to da na vodi na kojoj pecamo postoji zavidna populacija predatora koji su dovoljno veliki a i radi da napadnu ovolike strimere. Jezero Joca i vise nego ispunjava ovaj uslov.  8)

Prijatno me iznenadilo to, da su i stuke "normalne" velicijne one oko 2-3 kg vrlo pa i manje, rado napadale bas te XXL strimere uz takodje dobru realizaciju udaraca i ako sam mahom koristio strimere sa jednom udicom velicine 6/0.
Jos jedna stvar koju treba naglasiti je to da je relativno lako napraviti lagani strimer duzine 25+ cm ali koji nema dobar volumen, to jes hocu da kazem da bi strimer bio zaista XXL treba da ima i dobar volumen to jes i odgovarajucu siluetu. Ako smo naparavili "glistu" od 25 cm, takav strimer ni priblizno ne odaje utisak velikog plena i socnog zalogaja kao strimer iste duzine ali odovarajuceg volumena i siluete.

Kada su materijalu u pitanju za takve strimere sam koristio Buck tail koji daje dobar volumen, onada big fly fiber, unique hair, pera petla koja daju fenomenalnu akciju i volumen a i duzinu strimeru ali su osetljiva na stucije zube, takodje i sljastecih materijala poput flashabou i angel hair-a su bili redovan sastojak ovih strimera. Kod ovih XXL strimera sam izbegavao upotrebu zonkera zbog osobine da piju vodu i dodaju tezinu a i takodje nisam zadovoljan volumenoom trakica koje sam nabavljao.

Pribor za ovakve strimere treba da bude odgovarajuc da bi se efikasno i bez mucenja bacali. Po meni neka donja granica je #8 i to uz upotrebu odgovarajuceg kanapa koji nije lose da bude za broj veci od deklarisane snage stapa. Dobra devetka(#9) se lepo nosi sa ovim XXL karakondzulama ali mislim da je # 10 prava stvar da se bez muke i po jakom vetru bacaju ovakvi strimeri.
 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.090
Broj reagovanja
893
Seb najbolje neke od morskih udica za ovakve strimere da probaš jer su sigurno jake otporne a i ima ih fala bogu stvarno velikih :yeswink:
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
Varivas 2600 i Gamakatsu LS4644F bi bile odlicne udice sa kratkim vratom koje bi u tandemu bile super kombinacija.

Evo upravo stigoh sa posla i među starim slikama na pc-u sa pronašao jedno strimerče od 25cm i ovako izgleda. U vodi zbog bucktaila ima bas ok volumen kojega spominje ekoLjubiša. Upravo sada planiram sesti u kola i do jedne radnje skoknuti pa usput možda pronađem neke fine udice za takve strimere.

Planiram uraditi nešto mnogo šire od ovoga iako ni ovo nije glista. 

-----------------------------------------------------------------

evo vratih se iz "sela" pa jedino što sam našao od udica koje su mi se dopale su Ownerke ST-36BC 1/0....Da, upravo tako počeo sam i ja da menjam mišljenje o upotrebi udica u mušičarenju. Na zapadu odavno koriste za tube udice sa dve ili tri kuke pa što nebi i ja  :smoke: No, probat ču nešto i sa time samo moram da pronađem adekvatne tubice (neke metalne cevčice).
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
E nisam izdržao nego sam mogao preokrenuti sve moje materijale i izabrati nešto. Ideju kakvu sam imao sam realizirao iako ne sa materijalom kakvog bi hteo da upotrebim tako da sam improvizirao.

Tu je nešto petlovoga pera bele boje, bucktail bele boje, yak hair tan boje (s tim da sam jedan deo pofarbao crnim permanentnim markerom), beli šenil, dve velike udice povezane sajlom (tandem). Oči i "škrge" moj rad kao i inače  ;) i naravno debela olovna žica za otežanje u glavi. Naravno ima i nešto flešbaua.

Prva udica ima vrh kod glave na 25tom cm-u, druga kod 15tog cm-a.

Dakle, njegova "malenkiost" XXL Strimer od 30cm  :lol:
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
@nesp, kako god da je ispao ima da ima dobar rad jer ima raspoređenu težinu i velika večina materijala su prirodnog porekla. Velike štuke, somovi i kapitalne mladice su njegova meta. Nadam se u subotu izaći ponovo na Savu ali to za sada još visi u zraku. Do 15. Februara imam fore  i onda nema više ništa od mladice do Oktobra. Ali zato Maja počinjemo ganjati štuju a možda i pre ako nekim slučajem posetim Jocu  ::)

Ovaj XXL definitivno ima i dužinu i volumen  :D
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
@ekolj., hvala...upravo sam ga probao pod mlazom vode u kupatilu...da ravno u ponoć  :doh: :hammer: mnogo lepše izgleda pod vodom.

Danas je toliko svakojakih materijala na izboru da bi se mogle praviti prave lutkice ovih dimenzija na svemoguče načine. Trenutno imam u mislima velike kovinske tubice ili pak "tandem".

 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Poruke
3.918
Broj reagovanja
17
Ovaj zadnji baci nekoj somini kad je vidiš tu kod tebe :tbumb:
 
Vrh Dno