..jeste ista fizika pa kad si bacao onaj moj marker sa devetkom nije ti islo bas glatko.. i prvo sto si pitao kakva je ovo "sisarka"..
Aj kad sam se vec javio na ovom mrskom mi forumu

(jer nisam mogao da izdrzim da ne cimam simpsona) da ipak budem malo od koristi. Davno se slozismo da ne postoje 2 fizike.. nego samo jedna...ali sistem koji se posmatraju su malo razliciti.
Kod zabacivanja otezanih nimfi i teskih strimera problem stvara skoncentrisana tezina na kraju predveza u vidu muve. Ova dodatna masa ima i svoju inerciju, koja se manifestuje kroz karakteristican "kick" koji se oseti u trenutku kada se predvez ispravi jer muva i dalje tezi da se krece u istom pravcu. Elipsoidni zabacaji su zbog toga vrlo dobro resenje za zabacivanje tezih nimfi i otezanih strimera jer nema nagle promene pravca kao kod standardnog overhead zabacaja. Ovaj problem sa inercijom ne postoji kod zabacivanja suve musice, koja je tako reci bestezinska i vise utice na ceo sistem otporom koji pravi tokom kretanja kroz vazduh (koji je takodje zanemarljiv) nego svojom tezinom.
Sa druge strane kod zabacivanja velikih cupavih strimera koji prave veliki otpor tokom kretanja kroz vazduh javlja se potpuno drugaciji problem jer u mnogome usporavaju sistem i smanjuju inerciju strune koja nosi ceo sistem. Da bi se ovaj otpor savladao potrebno je malo vise ubrzati strunu... i u becku i frontu kako bi struna imala vecu inerciju i lakse ponela strimer. Ako ste primetili vecina musicara koji musicare na moru ili krupne slatkovodne predatore i svkodnevno se srecu sa ovim problemom uglavnom koriste neke varijante side casta, i vrlo retko mozete videti tipican overhead cast gde struna prelece iznad glave. Ja imam utisak da je to pre svega zbog mogucnosti da se struna visa ubrza u becku kad se koristi side cast, jer ovde teze prolaze varijante beck casta kad se struna samo prebaci preko glave i pusti da se lepo ispravi pod uticajem zemljine teze i zadatog ubrzanja u stopu posto struna uglavnom nema dovoljno inercije da se ispravi vec loop ostaje neotvoren (boki zbog tog ti je "sisarka" unosila toliki poremecaj u ceo zabacaj). Svakako tu je i faktor bezbednosti jer nije bas svejedno kad ti strimer sa udicom 3/0 prozuji par centimetara iznad glave...
Da bi nam olaksali zabacivanje teskih nimfi/strimera ili "bulky" strimera proizvodjaci nude musicarske strune koji imaju prilagodjen taper za ove "specijalizovane" potrebe. Ovakve strune (Nymph, Bass, Clouser kao i gotovo sve SW strune) se obicno odlikuju malo masivnijim prednjim taperom sve u cilju da struna ima vecu inerciju kako bi uticaj dodatnog otezanja ili velikog otpora bio sto manji. Strune tezih klasa imaju vecu inerciju zbog vece tezine i zbog toga se i sa tezim priborom lakse izlazi na kraj sa ovakvim muvama.