Zbog čega i kako sam postao mušičar

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Kotarac je napisao(la):
Moja prica je najkraca jer nemam nista da ispricam :D Tek pocinjem, gledam, ucim, citam pa sta bude. Nadam se da cu se vratiti jednoga dana na isto ovo mesto sa nesto duzom i zaqnimljivom pricom.

Pozdrav svima,

Nesa Kotarac.

Ako, ako, dobro došao!  :yeswink: Uči se, koristi prilike za na vodu i sastavit če se i tvoja priča do kraja ;)

@Gogo, jošjedna  lepa priča. Pročito sam ju u dahu kao i prethodne!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
@Rancic - ti si već mušičar, čim te toliko vuče ka nama :tbumb:

a Gogo - mnogi mu zavide na onim ulovima, fantastičan napredak uz život na pravom mestu  :yeswink:

Vidimo se mi na nekoj vodi već dogodine čini mi se 8)

gjors

Junior member
Učlanjen(a)
16.11.2008.
Broj reagovanja
0
Eto i mene,kad bi tražio "krivca" za početke mog mušičarenja onda je jedan od njih sigurno GOGO :firends: jer sam od njega 2003 prije odlaska u Norge dobio komplet za vezanje mušica uz riječi "kad tad će ti to gore zatrebati",u svojoj priči zaboravio me spomenuti kako smo mahali po karašici tražeći klena iz karašice  :bangbang: ,naravno mnogi bi prolaznici sa čuđenjem gledali u nas :D. Drugi krivac sigurno je slovenac čini mi se S.Omerzu sa gospođom koji je mušičario kod nas u Baranji i u proljetnom periodu na šarkanju uhvatio par  dunavskih šarana , on je sigurno prvi mušičarac kojeg sam vidio kod nas u ravnici.Mušičarim (još učim) uglavnom u Oslo fjordu,ganjajući morsku pastrvu  (a hvatam sve ostalo) :hammer:
pozdrav svima

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
moja prica ce se najvise svideti verovatno mixu,

bio sam klinac kraj osnovne,mozda prva srednje, tada sam jos uvek voleo da idem po dzunglama krak morave i jurim kojekakve ptice i zeceve, naravno u zbunju negde steknem stap i vobler na njemu pa pecam kasnije klena. i tako jednog dana pecajuci u donjoj gorevnici posle gomile sitnih gurkanja varke vidim lika kako mase, sa nase strane je plicak i unutrasnji deo krivine a sa druge strane je malo veca dubina tok vrbe nad vodom, odlozim svoj stap i sa obale gledam sta radi covek, jednog za drugim vadi glavonje od min pola kila pa sve do kila, kao da u ribnjaku peca, posmatrao sam ga i uzivao,kad je izasao cuvarka puna, pitam ga nasta on mi pokaze neke cupave udice, apsolutno mi nije bio jasan klen, ja nemogu na imitaciju ribice a covek ga odvali na nesto cupavo i nikakvo.
prica druga je slicna, malo iznad cacka, sad vec pokojni Dragan brica je mahao i opet odvaljivanje klenova, ovi su sitniji malo ali ih je gomila, hvata i pusta sitnije vece uzima....upoznam se sa covekom on mi malo objasni kako i sta, ja se nalozim,kupim od njega prvi musicar neki silstar composite #7 nisam ni znao da je prejak, pocnem da masem, prvo su se beovice zaletale,ali me je fasciniralo kak cak i nji perfektno osetim na stapu, prve klenove koje sam lovio sam redovno zamarao sa suprotne strane od mesta udarca jer su redovno leteli u kontri meni iza ledja :) , jbga tippet  od 0.20mm nece da pukne, kasnije me komsija,odlican musicar Nes nauci nekim forama u mahanju, haul.... i od tada ne prestajem,a i odgovoran sam za jos par musicara u gradu :)

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Mozda malo kasnim ali nema veze !
Otac ,deda ,stric,ujak,teca,cak i jedna sestra svi su ribolovci!Zar je iko sumnjao da cu i ja biti!?I to na kraju onaj najzagrieniji!
Poceo sa ocem sa vec par godina da idem na  pecanje!Cale se secam ranih 80 hvatao sarane na plovak i cuk a ja mali hvatao klencice i pijore uz obalu na gliste!
Secam se jednog leta bio je raspust taman sam zavrsio prvi razred znaci imao nekih 7 god. ja i cale cistili neku supu babi kad tamo jedan veliki osinjak !Baba brzo ugreja lonac vruce vode i cale onaj osinjak nekako lupi nekom lopatom padose ose u vodu i problem babi resen!Jaa sav radostan nema vise osa da me jure oko kuce ali mom ocu druge ideje na pameti !Otvori cale onaj osinjak kad ono unutra osinja deca kako sam ih ja tad zvao
Kaze cale ajmo na pecanje!Sta cu ja hteo nehteo moram a i iskreno uvek mi je bilo lepse sa caletom nego kevom!podjemo mi na juznu moravu koja je na dvadesetak metara od nase kuce namesti meni sistem bez olova onako tarzanski samo plovak i  udica i to jedan dobrani pampur obojenog vrha !Imao malu dvodelnu germinu ijedan prastari sheakspeare cekrk za musicarenje namotan monofilom ako se dobro secam bila je 1,65 ili tako nesto i svaki treci zabacaj bio je mrsenje!
Zabacim ispred sebe u nekom bzaku i samo odmotam dva tri metra najlona i landaram onim stapom!Cale peca tamo u drugoj je dimenziji i samo me tera da se skoncetrisem na "osinje dete i gledam kad ce nesto da ga uzme!
Kad mi je zveknuo dvesta gramac klen zamalo se nisam upisao !Izvucam ga ja jedva i  jos par manjih komada
koje mi je naravno otac skinuo sa udice gubeci svoje dragoceno vreme!
Od tad provodio sam svako leto pecajuci na brzi pec i to je ostavilo najveci uticaj na mene da pocnem kasnije da musicarim!
Mada dugi niz godina bio prezauzet plovkarenjem,varalicarenjem i dubincima drago mi je da sam pronaso sebe u svojim prvim decjim radostima i u neku ruku probudio stare uspomene i ljubavi!Dosta sam kasno poceo da masem i nakupilo se puno razne opreme ali verujte mi da svaki put kad se uhvatim za futrolu uvek prvo se setim misicaraca!Jednostavno cini mise da sam sve ove godine protracio loveci klenove ,mrene ,skobalje i propustao ono najlepse!
Ali sada znam !Nikad vise bez musicarenja!!!

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Interesantna pričica, Vlado nisi protraćio ništa, imaš godine iskustva s ribom koju je baš interesantno mušičariti,znaš joj navike,jelovnik, "adresu i kućni broj" primjeni to u fly tehnici i uživaj ponovo i u tim ribama. :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@gjors & vladan - dobro došli na forum!
@oholi, gjors & vladan - lepe priče  :yeswink: :tbumb: Sa užitkom pročitam svaku priču o tome kako je tko postao mušičar. Izčitavanje takvih pričica me vrati u atmosferu detinjstva kada sam čitao meni omiljene pustolovske priče u koje sam se uvek uživeo u potpunosti.

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Hvala vam na podrsci i iskreno veoma mi je drago sto je Mix otvorio ovu temu jer ima tako puno interesantnih prica da bi mogli i neku zbirku vec da napravimo pa mozda i odstampamo!
Muci me samo sto jos nemotam sam muve ali vec se polako pripremam!
Usput da pitam jel zna neko koji sajt gde ima podosta literature o insektima i vezivanju muva gladan sam znanja!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
na YU jeziku ima...www.musicarenje.org  ;) samo ga treba celog pročitati  :D U engleskom jeziku toga je malo more...čim si na google i upišeš nešto na tu temu več si na otvorenom moru informacija. Naš forum ima skoro sve...više manje sve što je jednom početniku potrebno je ovde ispisano po silnim temama. Također se ovde spominju i druge stranice vezane za mušičarenje a da su na našem YU jeziku.

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Ja sam u Uk tako da mi nije neki problem da nadjem, mada reko bolje je nesto po preporuci nego da trazim po moru sajtova!

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
240
  Pozdrav Vladane..ako ti nije problem nadji ovo... ::) ::)..na oko 300 strana...od insekata,materjala,tehnika vezivanja..od prirodnog insekta do vestackih imitacija istog..u mesecima kada se javlja..jednom recju i vise nego dovoljno za pocetak.. :bye: :bye:

Pozdrav.

Marko Mašić

Prilozi

• Fly-fishers-HANDBOOK.jpg
    Fly-fishers-HANDBOOK.jpg
    99,9 KB · Pregleda: 189

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Hvala ,hvala odmah cu potraziti p[o netu da narucim jedan primerak ili mozda u WHS smith-u tamo verovatno imaju!
Evo da ti se oduzim jednom pesmom u znak zahvalnosti mozda ti se svidi!
http://uk.youtube.com/watch?v=sFb9UqELX8w

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
vladan je napisao(la):
Hvala vam na podrsci i iskreno veoma mi je drago sto je Mix otvorio ovu temu jer ima tako puno interesantnih prica da bi mogli i neku zbirku vec da napravimo pa mozda i odstampamo!
Muci me samo sto jos nemotam sam muve ali vec se polako pripremam!
Usput da pitam jel zna neko koji sajt gde ima podosta literature o insektima i vezivanju muva gladan sam znanja!

Vladane, preporučujem ti da ovde postaviš sva svoja pitanja. Veruj mi da jedva čekamo da ti odgovorimo na sva, ali baš sva. Raspali!

vladan

Junior member
Učlanjen(a)
24.05.2008.
Broj reagovanja
0
Ma ja sam lud sto se tice pecanja a Mixe ako se secas pitao sam te ranije nesto u vezi stega sta da narucim i gde!
Lozim se svakodnevno da pravim muve samo sto bi mi u praxi mnogo vise trebalo!
Nego polagano za sad imam za order knjigu i stegu pa cu da ih motam kao baba vreteno!
Ma da vas pitam sta mislite o onim Monarch cekrcima koje salju kod nas !Jel vredi to ilijok?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
vladan je napisao(la):
Hvala ,hvala odmah cu potraziti p[o netu da narucim jedan primerak ili mozda u WHS smith-u tamo verovatno imaju!
Evo da ti se oduzim jednom pesmom u znak zahvalnosti mozda ti se svidi!
http://uk.youtube.com/watch?v=sFb9UqELX8w

This video is not available in your country.

Vrh Dno