Zbog čega i kako sam postao mušičar

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Uauuu  :tbumb: za Zvezdana...

JA inače ovo
zvezdan je napisao(la):
...hleb,crvi,gliste,dubinac,varalica...
zovem osnovnom školom kroz koju svako mora da prođe :D

A tek "beli kanap za veš:tbumb: :tbumb: :tbumb: Ja sam prvu strunu nabavio posle 4-5 godina mušičarenja, ali štap mi je uvek bio pravi :bleh:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Sa kakvom sam ja močugom počeo  :doh: bila je jedno 250-300 grama teška. Ruka mi bila 2 nedelje kao tuđa posle prvog "pecanja".

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Čekajte, momci, da li da i ja uračunam vreme dok sam koristio germine, konopce, guščije pero i slične sisteme... :doh:
Ja svoje početke vezujem za pravi mušičarski štap, konac i čekrk.

Mada,  ???, ko bi znao, može biti da je i ono... :-X

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Mushicarenjem sam aktivno poceo da se bavim pre oko 2 god. ,pre toga sam na plovak pecao klena na visnju,pilecu dzigericu..... Od kada sam se rodio ja mislim da pecam,sa 5 god. sam upecao prvi ribu i bla,bla.....
Redovno sam gledao emisije Jovana Memedovica koji je mushichario i razmishljao kada cu ja ovako...,u pochetku sam mislio da je ovo neostvarivi san....Nakon nekoliko godina moj ujka koji je strastveni ribolovac,a sada mushichar je pocheo da se bavi mushicarenjem kada je u vojsci radio kao doktor neki covek ga je nauchio.Kupio je pribor,shtap,cekrk,konac.. Kada je jednog dana polazio na pecanje vratima od kola je prekratio shtap,i otad je shtap bio kod mene!! Ja sam skupio pare i kupio neki cekrk,ali za strunu nisam imao,posle mi je jedan poklonio strunu i ja sam pocheo da mashem. Kidao sam lisce,grancice,musice i sve shto se nashlo oko mene,ali nisam odustajao zeleo sam da mushicarim, i onda se to mlacenje po granama smanjilo i palo je prvo klence..  No ja sam primetio da nemogu lepo da zabacujem niti da udaram kontre pa sam reshio da kupim konac koji odgovara mom shtapu i nakon toga je sve bilo lakshe,zatim kada sam se ukljuchio na forum od jednog clana Gileta iz Krushevca sam dobio shtap kojim i sada mushicarim... Kako sam sve vishe vladao tehnikom tako sam sve vece klenove hvatao,i ove godine sam uhatio svog najveceg klena na muvu...... I od tada sam svakog dana letnjeg raspusta,vikenda na Rasini uzivam hvatajuci i zamarajuci kako sitne tako i krupne klenove. :lol: :lol: Sada samo mushicharim i neverujem da cu nekad prestati jer je ovo zaraza,virus koji nikad ne prestaje,kako sam i prochitao kada sam se uchlanio na ovaj forum. POZDRAV :bye:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Neko, nekad, negde je napisao da ima dosta plovkaroša, varaličara, dubinkaša koji su bili ribolovci a vremenom su to prestali da budu, prestali su da pecaju. Ni jedan mušičar, nikada nije prestao da bude ribolovac. I ja se nadam, da dok me služi vid, neću da prestanem da pravim mušice i da ih gledam kako ih voda nosi i ribe napadaju. To će biti još dugo, dugo...

grom

Newbie
Učlanjen(a)
02.02.2009.
Broj reagovanja
0
Hi!Novi sam ovdje!Zanimalo me kako musicarite i kako se druzite na prostorima bivse Yu,pa sam naletio na ovu stranicu.Zivim u Sweden i ovdje sam poceo musicariti,a ribarim od 8 godine i odrastao sam na Savi u BiH.Posto volim biti pored vode i ribariti a posrecilo mi se da zivim gdje zivim sto sa standardom sto sa bogatim i prelijepim mjestima za ribarenje.U Sweden je musicarenje jako rasprostranjeno mozda bi za Skandinavce mogli reci da su fanovi tog stila ribarenja.Vode su prebogate ribom i kultura ribarenja je na previsokom nivou sto hoce reci pravila se postuju i prevelike su kazne ako ih ne postujes.Sto se tice opreme koristim stapove AFTM 4,6,8.necu spominjat marke da ne bude da nekom vadim mast,ali cu reci da sam kacio jako velike komade i to da je gotovo nemoguce izac na vodu bez dobrih rezultata.Mislim da treba napomenuti da udara gotovo sve,ali ja sam se bazirao na par riba to su:Lax,Regnbåge,Smudj i Bucov...i u manjoj mjeri na Linjaka...
Toliko od mene za prvi post...Drugarski pozdrav i BISTRO

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
dobrodosao, samo prevedi te svedske nazive riba. poz

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Grome, dobro dosao na nas forum! Rece li ti to Linjaka...mozda i njega lovis muvom? Ako da slobodno nam opisi svoja iskustva...tu temu o linjaku smo vec otvorili.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ja to primetih! Linjak.... :eek:  Samo da nas poduči malo ili bar ohrabri da i mi krenemo. Od mene je već dobio dobrodošlicu na PM. :yeswink:

sasabr

Junior member
Učlanjen(a)
10.04.2006.
Broj reagovanja
0
Pa odakle da pocnem...
Zivim u prelepom gradu Nisu koji je okruzen jos lepsim vodama. Od malena sam pecao sa drugarima, ocem, bratom, jednostavno pecanje je uvek bilo prisutno kao vid razonode i zabave. Veoma volim prirodu, narocito onu netaknutu i umeo sam sa drustvom cesto provoditi vreme u prirodi na pecanju ili onako. Pecao sam uglavnom na blinker varalicama ili zivim mamcima na skakavca, popca, svitca... Najlepse dane provodio na Toponickoj reci uzvodno od sela Miljkovac (gde imam vikendicu) gde je priroda prelepa a voda bila prepuna velikih klenova.Slobodno vreme u Nisu sam koristio na Nisavi oko vrezinskog bazena uzvodno i nizvodno. Cesto sam imao obicaj da cak i sa devojkom budem pored vode. Znate ono cebence neka klopica pice i neizostavno stap cisto da razbijemo monotoniju! Takvog jednog dana sa tadasnjom devojkom, a sadasnjom suprugom sedimo kod zute stene na obali i uzivamo... Malo bacim varalicu, malo se zezam sa zenom, u principu opusteno. Ona pocinje da me zeza kako mi nista ne ide, da ostavim taj stap da se ne mlatim itd. Kaze ja sam bolji ribolovac od tebe, vidi kolikog sam soma uhvatila!? :D
I u tom trenutku dolazi tip, onako sminkerski obucen u neopren sa prslkom i mahacem. Polagano zagazi u brzak ispod vira gde smo mi sedeli... I otpoce spektakal. Ja sam kao hipnotisan posmatrao sta ziv covek radi. Kao u najlepsem filmu, motao je konac kroz vazduh sa takvom vestinom da mi je zastajao dah u grudima. Sunce je bilo u padu i bacalo svoje zrake prema nama, akonac je svetlucao kroz vazduh bacajuci kapi vodu unaokolo... Prizor kao iz najlepse ribarske bajke. A mesto na kome sam se ja dotada mucio kao da je odjednom ozivelo. Udarac za udarcem, mada mi to i nije bilo toliko vazno bio sam inpresioniran samim nacinom pecanja stilom, pojavom, gracioznoscu...
I tada sam se zaljubio u tu vrstu ribolova. Proslo je jos dosta vremena pre nego sam uhvatio mahac u ruku, do tada sam sa prijateljem Prof. Vladom cesto isao na pecanje uglavnom na plovak, ali smo uvek razgovarali o FF. Posto mi je supruga jedno vreme radila kao prevodilac za Norvezane koji su poslovno bili u Nisu, normalno sprijateljili smo se sa njima i tako kroz razgovore jednog dana dosli i do teme ribolova. Prijatelj, norvezanin mi otkrije da je ribolovac i to musicar i tako smo danima raspredali price o ribolovu narocito FF i onda on posle kraceg odmora u Norveskoj dodje u Nis i pozove me tel. kaze ima poklon za mene. Zamislite moje iznenadjenje kad je dosao! Musicarac sa sve cekrko i koncem! Moja sreca je bila neizmerna samo sto nisam skakao i vristao po stanu! Sutradan izadjem na krov zgrade da probam stap ividim moguli ja to. Odusevljeno sam pozvao svog prijatelja profu ionda zajedno otisli do caira gde sam uzeo svoj prvi komplet musica i nesto jos od opreme. Na moje iznenadjenje i profa je istog dana uzeo stap cekrk i nesto od opreme i odtada smo se posvetili samo musicarenju. Do duse ja sa manje izlazaka na vodu zbog finansijskih problema ali uglavnom ostali nacini ribolova su prestali da postoje. Svoj napredak kao i razumevanje musicarenja i dugujemo Randji sa kojim smo se upoznali odmah u pocetku i koji nas je svojim savetima izveo na put. I ranije sam bio borac za ekologiju  i odrzavanje cistoce nasih reka, a pogotovo sada od  kada se bavim ovim hobijem ili sportom (kako ko voli).FF je nesto sto coveka priblizava prirodi, nesto sto ispunjava i duh i telo. Treba ziveti u skladu sa prirodom, i pokusati da je sto manje narusis.

sasabr

Junior member
Učlanjen(a)
10.04.2006.
Broj reagovanja
0
Uf, zaboravih da dodam, veliku pomoc u mom pocetku kao musicara pored Mixa pruzio mi je i ovaj fantastican sajt kome ovom prilikom odajem priznanje! Hvala vam inastavite tako!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@vangen, hvala za tvoju priču...sa oduševljenjem sam je pročitao skoro u jednom dahu. Kako si opisao mušičara kojega si prvi put video na delu odmah si me svojom pričom vratio nazad u moje detinjstvo...bio sam klinac 7 ili 8 godina (tu negde između)...planinareći sa roditeljima bo bivšoj Jugi na nekoj reci u sloveniji sam prvi put ugledao mušičare...i ja sam se tada tako divio toj tehnici i maštao da ču jednoga dana samo tako pecati i tako sve do 2002/3 sam pecao uglavnom varalicama tu i tamo muvom ali bez mahača da bi prvom prilikom nabavka ff opreme sve načine ribolova batalio i tako sada nekih 5 godina lovim samo ff priborom. Mušičarenje zaista ima posebnu čar...bacanje, vezanje...ceo pristup ribolovu je autentičan i na neki neobjašnjiv način romantičan. 

:tbumb: prekrasna priča  :yeswink: :tbumb: :tbumb:

Vrh Dno