Babuška

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Zvezdane od prošle godine nema ograničenja u izlovu ovog korova. Ako znaš nekog ko ima puno mačaka biće ti zahvalan :yeswink: :hammer:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Rancic je napisao(la):
...ta smrdlja, babuška, nema mužjaka....

Ima, ima, očistio sam mužjaka sa mlečom onoliko. A naravno da je sveta istina da je mogu oploditi i druge vrste izi porodice ciprinida i rezultat je uvek babuška :doh:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ja sam ih navatao na tone na mnogim vodama za ohoho godina i nikad nisam natrčao na mužjaka.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Tako je mužijaka ima, odnosno svaka je i mužijak i ženka Hemafrodit bar je to moj zaključak ali mužijaci su obično manji odnosno u malđem uzrastu. Korov koje je savršena riba za preživiti u svim uvjetima u zadnjih par godina je ima i u Neretvi obilato iako je Neretva čisto solomonidna voda brzog toka.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Dobra je,dobra je,ona od kilo na mušičarcu se bori kao luda,o selektivnosti neću ni da govorim!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Dosta toga ste krivo skontali... Pisano je o tome u par navrata na forumu, zar teba opet?  :doh:

U vezi one slike i gornjih postova:

1. Babuška ima mužjaka.
2. Babuška se retko hibridizuje sa drugim srodnim vrstama, a ako dođe do hibridizacije, rezultat nije čista babuška (genetski), niti tako izgleda.
3. Riba se slike je najverovatnije čistokrvna babuška, samo sa nekom genetskom "greškom".

U početku, dok osvaja novu teritoriju, babuška se mresti ginogenezom. I skoro sve su ženke. One podmeću svoju ikru mužjacima drugih srodnih ciprinida. Spermatozoid srodne vrste probija membranu ikre, trigeruje  proces deobe, ali ne dolazi do jezgra i NE vrši oplodnju, već umire, ne pronosi svoj genetski materijal, ne dolazi do spajanja hromozoma. Ipak, ponavljam, on je okidač procesa deobe ćelija i bez njega ne može. Od ikre se dakle razvija klon svoje majke.

Kada babuška osvoji teritoriju i postane dominantna, onda više nema dovoljno mužjaka drugih vrsta da "oplode" sve te silne ženske babuške. Tada se nekim čudom počinju javljati muške babuške, verovatno iz istih onih jaja koja su snele ženke i koje bi takođe trebalo da izrastu u ženke, ali se nešto desi. Ja ne znam šta, pitanje da li su naučnici uspeli ovo da odgonetnu do danas. A inače to nije neko čudo, i već je opisano mnogo puta u svetu životinja. Recimo neke vrste krokodila nose jaja koja nisu ni muška ni ženska, već od temperatue na kojoj su razvijaju zavisi pol. Ako je toplije od recimo 30C izrastu mužjaci, ako ne ženke. Verovatno i jaje babuške na neki način "razmišlja" u šta da se ispili. Možda nekako oseća da ima previše ženki i da fale mužjaci. Feromoni i druga čuda, možda...

Kad se pojave mužjaci onda se ženke klasično mreste i sa njima (spajanje hromozoma), ali nikad ne odustaju i od ginogeneze kako bi "prcale" mužjake drugih vrsta i uništavale im spematozoide, plus ostavljale mnogo jajašca drugih vrsta (kojim su ti spermatozoidi bili namenjeni) neoplođena.

Kod babuške, kao i kod mnogih ciprinida, često se rađaju ribice sa nekom greškom. Drečavo obojene, veliki rep, buljave oči... Sve te nakaze prirode majka priroda najčešće ubije, tj ili uginu gladne ili ih nešto pojede ili... Ipak, braća Kinezi su ih odabirali i u veštačkim uslovima gajili, ukštali i od njih izrodili desetine vrsta zlatnih ribica koje su ništa drigo da naša babuška, lat Carrassius auratus u prevodu zlatni karaša, zlatni ribica. Ironija je što su normalne babuške srebrne, a još veće ironija što je 10.000 km odatle postojala druga srodna vrsta, naš obični evropski karaš (Carassius carassius) koji je boje starog zlata, pa smo ga mi dolaskom srebrnog uljeza iz Azije prozvali zlatni karaš.

Tu je cela zavrzlama oko ovih imena.

Domaći, evrpski, obični karaš, kod nas (zbog boje tela) zvan zlatni karaš (Carassius carassius):

carassius_carassius03-500.jpg

Azijski karaš, babuška, kod nas (zbog boje tela riba iz prirode) zvan srebrni karaš (Carassius auratus):

C.%20gibelio.jpg

I isto to, samo drečavo, kod nas zvano zlatna ribica:

goldfish.jpg

Koja može da ima rep kao ova Gogova:

Carassius_auratus.jpg

000099.jpg

Ili buljave oči:

celestial.jpg

Ova poslednja trsi suve muve samo tako!  :hammer:

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
a šta je ono što zovu "melez" ?  kao nešto izmedju šarana i babuške ?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Šta ti je borba za opstanak, šta sve prođe ta riba samo da bi nastavila vrstu. Rekli bi mnogi OLOŠ od ribe, zamislite samo kad bi se pastrmke ili štuke ponašale kao ta babuška.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
zar melez nije u vojvodini babuska???
babuske su pravi borci nema sta ,ima ih kod mene na zasavici ne zna se koliko i kolike??? ali cinjenica je da je riba veoma prilagodljiva svakoj vodi i da je ima ama bas u svakoj rupi gde ima vode.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
gegula je napisao(la):
zar melez nije u vojvodini babuska???
babuske su pravi borci nema sta ,ima ih kod mene na zasavici ne zna se koliko i kolike??? ali cinjenica je da je riba veoma prilagodljiva svakoj vodi i da je ima ama bas u svakoj rupi gde ima vode.

kod mene nema  :D

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Šone je napisao(la):
a šta je ono što zovu "melez" ?  kao nešto izmedju šarana i babuške ?
Kolko ja znam, "melez" je naziv za babušku. Običnu babušku, a ne nekog hibrida (meleza) babuške i neke druge vrste.

Viđao sam (čak i upecao par komada) hibride raznih ciprinida: deverike i bodorke, deverike i krupatice, deverike i crvenperke, beovice i bodorke, šarana i zlatnog karaša... ali zanimljivo nikad nisam, čak ni na slici, video hibrida babuške i neke druge vrste. Što naravno ne znači da se takve hibridizacije ne dešavaju...

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Goci je napisao(la):
... Spermatozoid srodne vrste probija membranu ikre, trigeruje  proces deobe, ali ne dolazi do jezgra i NE vrši oplodnju, već umire, ne pronosi svoj genetski materijal, ne dolazi do spajanja hromozoma.
Joj bole me očiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :mad:
Goci nemoj da te trigeruje neki lektor negde iz sasede :D

Babušku u Vojvodini zovu melez zato što su mislili da je mešanac šarana ili neke druge šaranske ribe i ko zna čega. Ali zovu i američko somče manjov, zato što liči na manića :doh:

Video sam u "Ribolovu" prošle godine na naslovnoj strani pisalo je "šarbuška" i negde unutra je bio i tekst kao mešanac šarana i babuške, mislim da je ulovljen(o) na jezeru Joca.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
To o nekom "melezu" mi je ispričao jedan drugar što ih peca na plovak ,na moje pitanje šta je "melez" mi je odgovorio da je to neki mešanac babuške i šarana ,da naraste do 2.5 kg i da veoma liči na babušku ali i da ima neke razlike ,a kakve zaboravio sam .Najviše ih kaže ima na deliblatu i još negde - opet sam zaboravio. E sad čovek je ribolovac a ribolovcima nije baš sve za verovati  :hammer:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
100ka je napisao(la):
[

Video sam u "Ribolovu" prošle godine na naslovnoj strani pisalo je "šarbuška" i negde unutra je bio i tekst kao mešanac šarana i babuške, mislim da je ulovljen(o) na jezeru Joca.

To je hibrid izmedju sarana i zlatnog(barskog) karasa i to je negde iz Britanije.

@Goci Babuska hibridizuje sa zlatnim karasem sto je u kombinaciji sa kompeticijom sa svim alohtonim vrstama uzrok sto je ova vrsta na ivici nestanka u nasoj zemlji i sire!!!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Znam da se hibridizuje sa karašem, a verovatno može i šaranom i ko zna kojim još ciprinidama. Ali definitivno najčešće sa karašem (ipak su isti rod).

Ja samo rekoh da su hibridi babuške prilično retki.

Pazi scenario: možda se relativno često hibridizuje sa karašem, a veoma retko sa drugim ribama. Karaša ima veoma malo, a njegovih hibrida (sa babuškom) sigurno mnooogo manje neko samih karaša, pa ih zato extremno retko srećemo.

Recimo (lupam brojke), da na jednog karaš x babuška hibrida dolazi 50 karaša. I recimo da na 1 karaša dolazi u Srbiji nekih 100 babuški. To znači da je među 5.000 babuški tek jedna hibrid sa karašem. Onako, ofrlje računato...  :-[

Vrh Dno