Barbus barbus - Mrena

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Odmah cu da naglasim da su moja iskustva u musicarenju mrene vezana iskljucivo za J.Moravu.
U 90% slucajeva mrenu sam pecao u jutarnjim casovima na razne ceske nimfe,gamaruse...Stekao sam utisak da najradije uzima zuto-crnu i zeleno(maslinasto)-crnu kombinaciju.Pecao sam ih na prelivima do metar dubine kad je J.Morava bistra i to na vidjeno.Moje je misljenje da se tad najaktivnije hrani.Svaki put kad primetim da se okrecu na bok,presijavaju se,uspevao sam da prevarim po nekoliko komada.
Pokusavao sam i u podne i predvece ali nikad nisam imao uspeha kao rano ujutru.
Mozda ovo nista ne znaci ili je skroz pogresno ali moja iskustva su takva.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
Svaki put kad primetim da se okrecu na bok,presijavaju se,uspevao sam da prevarim po nekoliko komada.
Uklapam se u ovu pricu bilo je pred mrak , al se jesu okretale i presijavale i jato je bilo pristojno , mada nisu bile nesto velike sto bi rekli vlasotincani ,,pedarci''

pedarac-mrena do 500g
šiljka-mrena do 1000g
mrena je tek preko kilo... ovako to izgleda otprilike

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
St.Igor je napisao(la):
Svaki put kad primetim da se okrecu na bok,presijavaju se,uspevao sam da prevarim po nekoliko komada.
Uklapam se u ovu pricu bilo je pred mrak , al se jesu okretale i presijavale i jato je bilo pristojno , mada nisu bile nesto velike sto bi rekli vlasotincani ,,pedarci''

pedarac-mrena do 500g
šiljka-mrena do 1000g
Ova terminologija mi je poznata posto sam iz Leskovca.Ako cemo po naski ja sam samo pedarce i hvatao  :D Mozda je bila koja preko 500g ali nista posebno.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
crni je napisao(la):
St.Igor je napisao(la):

pedarac-mrena do 500g
šiljka-mrena do 1000g
Ova terminologija mi je poznata posto sam iz Leskovca.Ako cemo po naski ja sam samo pedarce i hvatao  :D Mozda je bila koja preko 500g ali nista posebno.
to smo otprilike svi hvatali :D :D e sad kako da dodjemo do mrene ? :drool:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
evo malo da pohvalim našega kolegu koji je imao privilegiju prošle godine da ulovi par lepih Mrena
main.php

Možda bi čika Mix mogao da opiše kako su se ponašale 2ove njegove prije nego ih je ulovio? Koliko se sečam lovio je tehnikom tzv. "mrtvog puštanja, tako sam i ja ali one vaše kako ih več nazivate  :D one od jedva 500gr :blush:
Zašto sam se setio ovoga i zašto sam se izfrustrirao zadnji put...e pa zato što sam se gnjavio mrenama od oko 3 kg i jedna je imala garant malo preko 4kg od oka. Bile su ogromne i to je obečavalo takvu borbu kakvu dugo nisam osetio. Štuka od 4kg je ništa naspram mrene od 4kg (što se borbe tiče, žilavosti, ustrajnosti - "ljuta" je to riba).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Hvala Sebastianu za pohvale i poštovanje, ali ja sam samo 3 puta zakucao mrenu u 23 godine karijere, tako da ne mogu da se pohvalim posebnim znanjem o mušičarenju te vrste. Nisam od onih koji ulove dva lipljena ili pastrmke i odmah se proglase stručnjakom. Moraću malo redovnije da ispunjavam svoju čuvarku gomilama mrena da bih mogao da delim savete.  8)
  Ipak, nešto bih mogao da napišem.
Kao i svaka druga riba i ova ima svoje periode kada je aktivna. Normalno je da i ovu ribu potraga za hranom ponekad izvuče na mesta prikladna za mušičarenje. Ponekad su njeni zalogaji upravo oni što mi dobro poznajemo.
Ja sam nakon ove dve lepe mrene, koje sam prevario u roku od pola sata još nekoliko puta pokušavao da dođem do našeg bonefish-a, ali mi nije uspelo. Pokušaji da prevarim tu čudnu ribu završavili bi ponekom pastrmkom, kao i otkačinjanjem jednog monstruma, prošlog novembra.
Sećam se da je na dan kada sam maznuo ove dve lepe mrene i ostatak ribljeg sveta u reci ludovao, tako da sam shvatio da naprosto mogu da biram koju ću vrstu da lovim. Normalno, jato mrena koje su bukvalno pasle dno pred mojim očima i plakale za nimfom, bile su logičan izbor.
Eto, neka savet onima koji bi da izmušičare mrenu bude da, ako primete da sve ribe u reci "plaču za muvom", probaju da ulove i neku od zahtevnijih vrsta, poput mrene.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
to je ta enigma koja mene muci...zasto i kada uzima nase nimfe, da mi je slomiti tu zagonetku pa da mogu predviđati. Jedni govore rano jutro, drugi ceo dan, treči predvečer. I ja imam različita iskustva pa sam malo zbunjen. Tačno je Mix rekao, na par ulovljenih riba se ne da mudrovati previše.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Mrena je riba brzaka i dubine. Takvo joj je i telo - potpuno prilagođeno tome. Krupna je najradije pored većeg kamena u najjačoj matici, u zaklonu i čeka da joj voda donese hranu.
Krupne mrene se teško vade iz vode ako dno nije ravno, koristi maksimalno i efikasno sve prirodne prepreke na dnu, zavlači se pod ili iza kamena, pod granu, - što uglavnom dovodi do trenja predveza o kamen, šljunak ili granu i pucanja ili ispravlja udicu.
Ako je deblji predvez - ne prilazi, a tanji....obično se kida.
Najveću sam uhvatio (ne na mušicu) nizvodno od Miloševa - 2,3 kg. Kidanja bezbroj.
Ala, strašan borac.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Rancic je napisao(la):
Mrena je riba brzaka i dubine. Takvo joj je i telo - potpuno prilagođeno tome. Krupna je najradije pored većeg kamena u najjačoj matici, u zaklonu i čeka da joj voda donese hranu.
Krupne mrene se teško vade iz vode ako dno nije ravno, koristi maksimalno i efikasno sve prirodne prepreke na dnu, zavlači se pod ili iza kamena, pod granu, - što uglavnom dovodi do trenja predveza o kamen, šljunak ili granu i pucanja ili ispravlja udicu.
Ako je deblji predvez - ne prilazi, a tanji....obično se kida.
Najveću sam uhvatio (ne na mušicu) nizvodno od Miloševa - 2,3 kg. Kidanja bezbroj.
Ala, strašan borac.

to je istina, mesta gde ću ja opet probati prevariti je baš puno kamenja i stena. Na dunavu sam vec imao bliskih susreta sa mrenom vise puta, bilo je i kidanja, najveca oko 8kg ali to nema sada veze sa musicarenjem. Mogu reci da sam jednu lekciju dobro naucio - nezainteresirana mrena = jato ili jedna koja/e ne stoje na mestu nego plivaju okolo i naokolo. Nigde se ne zadrzavaju previse dugo. Ne hrane se...tako jato sam ja terao da jede nesto dlake i perja namotanog na udicu  :doh: i naravno ulovio samo kapitalnu frustraciju.  :D :hammer: Nadam se da ce sledeci put biti na mestu i kupiti insekte koje nosi tok...ako budu samo mirovale ko prikovane za teksturu dna bojim se da ce mi biti kao i moj drugi ciljani pokusaj na mrenu cega je rezultat bila opet frustracija. Moj problem je sto ne mogu kao nekada da visim svaki dan ili mnogo puta mesecno na vodi pa da potrefim pravi dan  :'( :blush: Ipak dovoljno sam uveren u sebe i da cu prvom prilikom bocnuti pravu mrenu (sto podrazumeva - ne nesto od 500g). Za uspesan lov mrene musicarenjem, koliko mogu zakljuciti iz mojega i drugih iskustava je kljucno "sto cesce ici na vodu"...isto je u za skobalja mada je to vec van teme o mreni ali dodiruje se...na neki nacin  :blush:...dakle, sto cesce na vodu i sanse su vece jer treba potrefiti dan ili pronaci aktivnu mrenu...raspoloženu da kupi insekte koje nanosi tok.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Baš tako kako kažeš,
Ribu pecaju isključivo dve stvari ZNANJE  i VREME.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Joj ljudi kako se ja i moji drugari ostrimo za mrenu ove godine. Vezujem teske nimfe i dok motam olovnu zicu premotavam u glavi mesta koja sam snimio dok sam jurio klena na Zapadnoj i Velikoj Moravi.

Cekam jos da mi stigne tonuci predvez o kome je pisano u prvom broju Musicara i spreman sam.

Generalno, ove godine nas trojicica (trojica)(ja i moja dva drugara) ulecemo krupnim koracima u nimfarenje, uh uh :drool:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
sto se tice borbe u nasim slatkim vodama, tko nije osetio mrenu od minimalno 1,5kg u brzaku ili mrenicu od 2-3kg mnogo je propustio...ja sam imao sa kapitalkom oko 8kg 30 minuta znojne borbe i jos avgust...nazalost tada nisam ostvario to na ff stap. Nadam se i ja ove godine barem jednoj od 2kg pa jos malo da ode u vir pa da zapumpa...čisti gušt!  :tbumb: a adrenalin na 100% mrena ja naš slatkovodni bonefish ;)

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ja planiram ovog leta da se posvetim drinskim mrenema pa me zanima koji stap jacine bi bio adekvatan za ovu vrstu lova...inace na delu drine gde ja pecam skobaljasi ubijaju na mrezicu i skobalja i mrenu..eto i mene na leto :drool: :drool: :drool:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja bi koristio osmicu jer nikada ne znaš na šta češ naletrti....ipak je to na drini. Ne znam kakve su tamo prosečne mrene ali recimo ako su to ribe od jednog kilograma pa do četiri (u proseku) onda bi šestica bila super...imao bi lepe borbe i još malo više od toga a mogao bi da bacaš sa njim teške nimfe bez problema. Sa peticom bi to več moglo da bude malo teže...peticu bi uzeo za manje vode...za mrenu treba koristiti stvarno konkretno otežane nimfe i da bi ih normalno prezentira i imao kontrolu nad njima dok zabacuješ tu treba i adekvatan tj. jači štap....i to ti je več dobra šestica e sada...ja bi poneo osmicu za svaki slučaj pa ako te ne mrzi nodi dve motke pa vidi.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
hvala ti seb, tako i planiram ,imam neku 7 koju sad trenutno koristim za more ali posto nije morski stap taj cu poneti u srbiju za mrenu,fast akcija,pogotovu gde ja pecam drina je blizu usca u savu i voda poprilicno nosi.mrene koje do sada su pecane su u toj kilazi kao sto si rekao mada nosicu i stap 5 pa cu videti koja je bolja varijanta u svakom slucaju hvala na info.......

Vrh Dno