Zac, "opet" bi zanacilo da imas nesto drugo na umu. Moras reci na koju "drugu zabludu" si mislio.
Sto se vode tice, kolicina kisika u vodi ne ovisi samo o temperaturi. Voda moze biti hladna i bez kisika. Tocno je da se u hladnijoj vodi moze otopiti vise kisika nego u toploj. Ali kisik se u vodi otapa kontaktom sa zrakom. Znaci brckanje, valici, struje, vjetar...i te stvari. Izvorska voda, direkt iz brda, recimo, moze imati vrlo malo kisika iako je hladna kao led. A slicno je vrlo cesto i s vodom na vecim dubinama u jezerima.
S druge strane topla voda moze imati i puno kisika, ako se na neki nacin prozracuje. To recimo mozes vidjeti ljeti na konzumnim ribnjacima s intenzivnijem uzgojem, ako si bio nekom prilikom. To su one fontanice i brckalice.
U dubljim jezerima postoje slojevi. Da ti ne ulazim u detalje, jer si to ako te zanima mozes potraziti na internetu ili u nekoj knjizi, sloj vode u kojem postoje optimalan odnos kisika, temperature i hrane zove se termoklina. Tu je plankton, tu su male ribe koje ga jedu, pa velike koje jedu njih itd. Generalno, tu su ribe koje trazis. Iako to nije jedini kriterij kojim se ribe traze u jezeru.