Bodorka (žutooka)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
nema na čemu. inače ova muva mi je najdraža za lov bodorke jer je dosta vidljiva i u mutnijoj vodi, pa kada nestane verovatno je več u ustima ribe  ;) i proverim to blagom kontrom, ali inače ja najčešče lovim u bistroj vodi gde vidim ribu i nimfu :D  Isprobaj ju i verujem da te neče razočarati jer mene nije ni jednom do sada.

Vidljiva ribolovcu i ribi, jednostavna i lovna!  :)

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Rekao sam ujki da mi napravi i napisao sam mu ono preko mejla sto si mi ti napisao kako se pravi dolazi kod mene sledeci vikend i valjda donosi pa cu da je isprobam.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Sebastiane, svi hoćemo da vidimo taj recept! Onaj crv izgleda odlično, nemoj da tajiš tog ubicu bodorki.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ako pazljivo pogledas moju fotku na ovom topicu (str. 2) videt ces bodorku ulovljenu bas ovom muvom, strlji joj iz usta... kad dobijes muve samo napred i sretno! ;-)

Ja inace koristim velike udice npr. 10 i 12 tako donekle napravim selekciju ulova. Mada se desi da ju zagrabi i neka manja, verovatno im se tako dopada da se i ove manje trude progutati vecu udicu  :hammer: :D

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Mix sebastian je napisao recept za pravljenje na drugoj strani.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Drage kolege evo vam i recepta "step by step in photo" na http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=764.0

citamo se  :bye:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Proučavajući malo o bodorci, pored crvenperke, naišao sam na podatak da postoji i mIgratorna forma bodorke koja periodično migrira iz brakičnih voda Crnog, Baltiickog i Kaspijskog mora u reke zbog mresta. Kako je ova migratorna forma veča može da naraste do 50cm dužine i 2kg težine. Koliko je to vama poznato i po vašem mišljenju tačno? Da li je ovde u stvari reč o nekoj njenoj srodnici ili o istoj ribi ili ... o nekoj sasvim levoj a sličnoj ??? ?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam negde pročitao da je svetski rekord bio težak oko 1.9 kg!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Prošle godine se napalih na crvenperku toliko žestoko, da sam je stavio na prvo mesto svojih omiljenih riba stajaćih voda, ispred bodorke. Međutim, razlika je mala, a bodorke su mnogo češće u okolini Niša. Ono što će me ponovo privući mušičarenju bodorki je ulov jednog mog prijatelja plovkaroša od (navodno) 1.1 kg.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Počeo sam malo ozbiljnije da ih proganjam i odmah se isplatilo. Na malu nimfu, pond olive nymph, došla je moja najveća bodorka u karijeri, dugačka (do vrha repa) 28 cm. Popravio sam svoj rekord za 2 cm, a ova mi je, sasvim sigurno i najteža, jer je debela "kao mečka". Trebalo bi da nabavim neku preciznu vagicu, primerenu light fly fishingu.
Danas sam u lovu bodorki nimfom testirao štap Enigma EM-G 8'6"/5 i oduševio se, jer ovaj štap, koji je lakši od 60 g, u potpunosti briše bilo kakvu potrebu za štapićima AFTMA 2, 3 i sličnim igračkicama. Neverovatno dobar štap i za ovakve stvari.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Sad bi bata Žakula reko: "Lele, lele, kolka džukela!"  :)

Odličan ulov Mix!  :tbumb:

Samo nešto da proverm - ovo što kažeš 28 do "vrha repa", jel misliš na dužinu ribe uključujući i repno peraje (TL - Total Length, što bi rekli naučnici)?

Ja, u skladu sa pravilima u Srbiji, uvek merim dužinu bez repa (SL - Standard Length).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam za total length merenje. Ne vidim zbog čega bi skraćivali ribu za rep, kada joj je to deo tela. Ja uvek svoje ulove merim cele.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja isto uvek meri TL...Mix čestitam! Moja največa je bila nešto više od 28cm (par milimetara više), beše to prošle godine. Ove godine se nadam jednoj od 30cm. Crvenperku od 30cm sam več bocnuo sada je red na tebe  ;)  :D Največe crvenperke i bodorke koje sam ja ulovio mušičarskim štapom su na onu moju imitaciju crvića.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
sebastian je napisao(la):
Največe crvenperke i bodorke koje sam ja ulovio mušičarskim štapom su na onu moju imitaciju crvića.

Da znaš da planiram baš takav mamac da upotrebim. A znaš li zašto? Volim da vidim nimfu i bodorku ili bilo koju drugu ribu kad je srkne. Bare na kojima mušičarim su izuzetno bistre i najveće zadovoljstvo mi predstavlja nimfarenje "na viđeno". Bela i žućkasta boja se najbolje vide iznad tamnog dna.

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Hvatao sam bodorke na imitacije crvica ali me interesuje na koje suve musice da pokusam da prevarim neku?Pitam jer na barama na kojima sam pecao pored drveca koje je strcalo iz vode bodorke su stalno skupljale nesto sa povrsine.

Vrh Dno