Bojkot upozorenja 2013

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
Sve u svemu treba nama nekakav slovenacki zakon jer je takav zakon definitivno usmeren ka ocuvanju voda i riblje populacije. Ali da vidis kakva bi onda to buna bila protiv takvog zakona kada bi svi skapirali koliko mora da ih kosta dozvola.
Mislim da i sa trenutnim parama korisnici područja mogu bolje da čuvaju vode. Glavni problem, pa i jedan od razloga za ovaj bojkot, je što nema kontrole korisnika r. područja. On dobije svojih 50-100.000 evra godišnje i samo je njegovoj savesti prepušteno da li će ih trošiti na plate ribočuvara ili će dobar deo staviti u džep, možda i skroz legalno kroz visoke plate (čujem da jedan upravik ima 120.000 dinara mesečnu platu!). Imaš ljude koji pošteno rade posao i troše pare da bi čuvali vode i one koji na čuvanje voda gledaju samo kao na dodatni trošak. Pa neko je na forumu napisao da su mu iz Južne Morave 2, koja "upravlja" ovim delom Srbije, rekli da ne idu dalje od Aleksinca (30 km) jer im je predaleko i preskupo gorivo. E to treba menjati. Ako ne možeš da čuvaš teritoriju površine X*X km2, oduzećemo ti pola! To treba da radi neka državna inspekcija na inicijativu ribolovaca. Toga trenutno nema.

Čujem da je predhodnim izmenama zakona bilo predviđeno da na svakih nekoliko (valjda 5) stotina prodatih dozvola moraš da imaš najmanje 1 ribočuvara. Sasvim fina zanonska obaveza. Ipak, korisnički lobi je sredio da se izbaci iz predloga zakona.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Milan VB je napisao(la):
Trebas da se zabrines odma da ti kazem jer je Simsonu tvoj rezon potpuno ispravan....  :D
Decko moze da ima svoj stav ali ne moze da sudi o nekom koga poznaje iz sacu da ti kaazem koliko sam recenica napisao od kad se covek registrovao, 24 posta....
Kakva istina mene boli covece sta pises? Jer znas ti da nikad kesicu nisam ostavio iza sebe bilo gde u prirodi, jer znas da ni jednu jedinu salmonidnu ribu nikad sa nijedne reke nisam odneo, jer znas da sam u zivotu ubio riba da mogu na prste jedne ruke da nabrojim, jer znas da sam par stotina pastrmki licno kupio, dovezao i pustio u jedno jezero.... Plus sto sam u svim prilikama zagovarao i propagirao ocuvanje prirode i C&R...  Citaj malo za sta se ja ovde zalazem i razmisli malo o tome sto citas pa kazi jer nisam ispravan....

Covece ne sudi on o tebi vec o onome sto si napisao, ti ili bilo ko drugi. Kapiras da je to forum i diskusija na forumu. Ako sam rekao nesto suprotno tvom stavu to ne znaci da te mrzim ili ne podnosim. Sta god radio, koliko god ne nosio pastrmke ti si pecao bez dozvole da to radis. U svakoj normalnoj zemlji bi za to platio debelu kaznu a ako ponovos vrlo verovatno bi dobio dozivotnu suspenziju za bavljenje ribolovom. Covek je sasvim normalno reagovao na to.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Goci je napisao(la):
Mislim da i sa trenutnim parama korisnici područja mogu bolje da čuvaju vode. Glavni problem, pa i jedan od razloga za ovaj bojkot, je što nema kontrole korisnika r. područja. On dobije svojih 50-100.000 evra godišnje i samo je njegovoj savesti prepušteno da li će ih trošiti na plate ribočuvara ili će dobar deo staviti u džep, možda i skroz legalno kroz visoke plate (čujem da jedan upravik ima 120.000 dinara mesečnu platu!). Imaš ljude koji pošteno rade posao i troše pare da bi čuvali vode i one koji na čuvanje voda gledaju samo kao na dodatni trošak. Pa neko je na forumu napisao da su mu iz Južne Morave 2, koja "upravlja" ovim delom Srbije, rekli da ne idu dalje od Aleksinca (30 km) jer im je predaleko i preskupo gorivo. E to treba menjati. Ako ne možeš da čuvaš teritoriju površine X*X km2, oduzećemo ti pola! To treba da radi neka državna inspekcija na inicijativu ribolovaca. Toga trenutno nema.

Čujem da je predhodnim izmenama zakona bilo predviđeno da na svakih nekoliko (valjda 5) stotina prodatih dozvola moraš da imaš najmanje 1 ribočuvara. Sasvim fina zanonska obaveza. Ipak, korisnički lobi je sredio da se izbaci iz predloga zakona.

Goci ja mislim da ne moze normalno da se cuva reka sa ovom cenom dozvole i ovim nacinom gazdovanja. Mozda bi moglo da je gazdovanje centralizovano a ovako ipak previse zavisi od atraktivnosti samog ribolovackog podrucja. I dosta toga zavisi od saradnje sa policijom. Stvari su proste, jedno je kada policiju cima neko iz D.O.O. a sasvim drugo kad je cima neko iz drzavnog preduzeca ili ministarstva. Jedno je kad je zaposleni cuvar drzavni sluzbenik a sasvim drugo kada je zaposlen kod privatnika na teskom minimalcu uz stalno razmisljanje dal mu je uplacen doprinos. Jedno je kad drzava nabavja 50 Lada Niva na dodjem ti a sasvim drugo kad privatno preduzece nabavlja dve lade uz avansno placanje.

I definitivno cuvanje voda u nasim uslovima bez ozbiljne pomoci policije je nemoguce.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ne znam kako treba... Možda bih mogao da predložim rešenje ako bih se ozbiljno posvetio proučavanju ove problematike.

Zato je ovaj bojkot ovako uopšteno napisan: ne kaže se u njemu da su organizatori bojkota ti koji znaju sve odgovore, već se poziva država da reši probleme i ribolovcima Srbije kaže šta planira da uradi da stanje promeni. Bojkot je način da se to pronalaženje rešenja malo pogura. Možda ih ovaj bojkot motiviše da naprave neku radnu grupu koja će proučiti trenutno stanje, proučiti zakone i njihovu primenu u drugim državama i predložiti rešenje. Organizatori bojkota mogu toj radnoj grupi da ponude pomoć, kao što će moći bilo koji drugi ribolovac Srbije.

batarihter

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
0
@Milan VB..kao sto kaze Simpson...ne sudim ja direktno i licno o tebi vec o onome sto si napisao, ti i svi poput tebe na ostalim forumuma!!!
Tek sad kad je dignuto pitanje o bojkotu,vidi se koliko ljudi peca bez dozvola poslednjih nekoliko godina,jer to sami priznaju,hvale se i jos se i pridruzuju bojkotu!!!  :eek:
E,to je anti-reklama!!!
Zbog takvih smo u stvari i propali....
...i zato i kazem,bolje 1000 ljudi za bojkot,ali ispravnih,koji stvarno nece pecati bez dozvola,koje su do juce imali,i koji ce podrzati bojkot ispravno,nego milion propalica koja samo iskoriscavaju situaciju,i koji ce sutra prvi nastaviti da pecaju bez dozvola,pa makar ista kostala i 100din.za sve vode,i koji nista ne doprinose osim lajanjem na zvezde i pravljenja od sebe postenjacina!!!
..aaaa...ludim od licemerja...

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
batarihter je napisao(la):
@Milan VB..kao sto kaze Simpson...ne sudim ja direktno i licno o tebi vec o onome sto si napisao, ti i svi poput tebe na ostalim forumuma!!!
Zbog takvih smo u stvari i propali....
..aaaa...ludim od licemerja...

E nek si im reko.  :tbumb: :tbumb: :tbumb:

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Ne znam kako treba... Možda bih mogao da predložim rešenje ako bih se ozbiljno posvetio proučavanju ove problematike.

Zato je ovaj bojkot ovako uopšteno napisan: ne kaže se u njemu da su organizatori bojkota ti koji znaju sve odgovore, već se poziva država da reši probleme i ribolovcima Srbije kaže šta planira da uradi da stanje promeni. Bojkot je način da se to pronalaženje rešenja malo pogura. Možda ih ovaj bojkot motiviše da naprave neku radnu grupu koja će proučiti trenutno stanje, proučiti zakone i njihovu primenu u drugim državama i predložiti rešenje. Organizatori bojkota mogu toj radnoj grupi da ponude pomoć, kao što će moći bilo koji drugi ribolovac Srbije.

Tako je, nije ovo problem koji se resava na forumu mi smo samo inicijalna kapisla da pocnu promene....
Nije ni jednostavan ni jeftin proces da se reke dovedu u red, mozda ce i dozvola da poskupi sve zavisi kakav plan napravi "drzava"....
Bilo kako bilo sve je bolje nego trenutna situacija...

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
U vezi jedne vaše polemike...

Ovaj bojkot ima za cilj sprečavanje krivolova. Pecanje bez dozvole je krivolov. Oni koji celog života pecaju bez dozvole i nose sve što upecaju nikako ne bi trebalo da podrže ovaj bojkot. To im jednostavno nije u dugoročnom interesu. Jedino to mogu oni koji ne kupuju dozvole iz ličnog revolta nezadovoljni stanjem na vodama. Imam drugare koji su iz revolta pre 2-3 godine prestali da kupuju dozvolu, pre toga kupovali 10-15 godina. Tu treba postaviti jasnu granicu između ove dve grupe ljudi.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Goci je napisao(la):
Ovo je samo jednostavni bojkot upozorenja i ako ne urodi plodom već na jesen 2013. će preći u pet puta masovniji generalni bojkot kupovine dozvola za 2014. koji će totalno paralisati rad svih onih koji žive od prodaje dozvola. A vode se na novih pet godina dodeljuju korisnicima decembra 2013...
goci, drago mi je sto se javio neko od organizatora . postavicu ti par pitanja na koja me veoma zanima odgovor?

da li ne kupovina dozvole podrazumeva ne odlazak na pecanje? ili da ne kupujemo i pecamo na crno? ja bi mogao i tako pod uslovom da pecam u mojoj opstini jer cuvara godinama nema ... malo uzvodno u vrnjackoj banji je veoma redovna cuvarska sluzba ali nije mi moranje da idem tamo .kakav je stav organizatora po ovom pitanju?
takodje me zanima da li je formirano neko telo , odbor ili sta vec koje ce dobiti neki odgovor od ministarstva ili sta znam koga i obavestiti ribolovce da posete svoj klub i kupe dozvolu?
npr. svi mi bojkotujemo do primer maja . korisnik vidi da nema kinte , pritegne ministra i ministar obeca iskreno da ce u sto kracem roku izvrsiti neophodne izmene . onda strajkacki odbor obavesti javnost da se strajk obustavlja i mi vec od polovine maja mozemo na pecanje  :)

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Meni sezona sa 1 januarom za ovu godinu kao i svake prethodne je pocela sa tim datumom. Prvi dobri dani i odlazak na vodu su rezultirali to da sam u mesecu januaru vise kontrolisan nego cele godine. Razlog kontrole je prost. Da se u samom startu putem prenosenja informacija medju ribolovcima stavi do znanja da sto pre izvade dozvole, inace.... Nista vise nego za mene psiholoski pritisak koga cu eto sada zaobici  :) mada na mene nije ni imao uticaja. 

Mogu sada samo da pozelim kontra efekat sa lele pa nista ne prodadosmo dozvole.
Neko ce da se zapita oko nekih stvari odozdo na gore i obrnuto. 

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Goci je napisao(la):
čime ste me podsetili na ono drveće iz filma Gospodar prstenova koje sastanči ceo dan i na kraju kaže: "We have agreed that you are not orcs"  :D )
Goci, dobar citat , ali zamerku imam na "ono drvece"... ipak su to Enti, malo postovanja...
http://bs.wikipedia.org/wiki/Enti

dragant

Junior member
Učlanjen(a)
01.05.2012.
Broj reagovanja
0
Од почетка сам био против уплитања политике у овај форм , али сам променио мишљење. Да није било ове досадашње расправе умро бих у незнању.

Ја сам до сада мислио да су добри, исправни пецароши они који купују дозволе и држе се правила, а кад тамо, они су будале! Они други, који не купују, они су прави, они су вишегодишњи борци за правду, хероји борбе за промену постојећег стања, за боље сутра.

Мислио сам да смо ми хедонисти, гурмани који волимо да поједемо упецану рибу нормални, а кад тамо ми нисмо отмени, ми смо бљак! Поготово они који једу кленове. Био сам убеђен да је враћање ухваћене рибе назад у воду измишљено од стране оних који газдују неком водом у циљу смањивања трошкова производње и повећање профита ( једном истом рибом подмире многе риболовце) , али не, то је питање естетике и морала, припадности вишој класи риболоваца. 

Теши ме да има горих од нас. То су они који остављају рибу у фриз. Мислио сам да су они сиромашни , да желе да помогну породици, али не! Они су зли пловкароши. Какви ли су тек они што поделе по комшилуку. Зликовци. 

Најгори су наравно они који лове као аласи, а не плаћају порез држави.  Ако могу аласи, зашто не би могли и они, питају се, па зато што не плаћате  порез, али њихов злочиначки ум то не може да схвати.
Хвала свим учесницима ове дискусије, сад кад знам, много ми је лакше. 

Vrh Dno