Danas sam mušičario

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ne mogu a da ne reagujem na neke stvari ovde.

Covek je najnormalnije prisao da pomogne jer su ljudi drustvena bica i licno mi je drago sto jos uvek ima takvih. Osudjujemo one koji prolaze mirno ulicom pored onesvescenih ljudi bez namere da priteknu u pomoc, cudili smo se amerima nekada dok sam bio mladji zbog toga. Verovali smo u socijalnu pravdu i jednakost, nismo zakljucavali vrata, nije bilo pljacki i ubistava,... verovali smo jedni drugima. I sad svi skoce i zapene sto je neko pokusao da pomogne...
Verovatno covek nije imao predstavu da medju musicarima ima svakakvih osobenjaka i mozda nije bio dovoljno vest sa meredovom i to su jedine dve stvari gde bi mogao da mu "zamerim".
Alp znas i sam da nemam apsolutno nista protiv tebe i koliko postujem tvoje znanje i iskustvo ali napusio si neduznog coveka i to samo sto je prisao da pomogne. Ako se poznajete od ranije to je neka druga stvar...

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
A bre Simpsone nisi ni morao da reaguješ!
Pročitaj ponovo, Alp nije tražio pomoć, čak mu je rekao "da se makne" ali je ovaj "pomagao" na svoju ruku. Ako ima nešto što me nervira - to je upravo to. Mogao je da pita da li treba pomoć i morao je da se izmakne kad je čuo odgovor.

P.S. Ja sam u celom stažu dozvoljavao samo svojim kumovima sa kojima pecam ceo život da prihvate "moju" ribu meredovom. Borba sa ribom je ipak lični čin, uživanje, zadovoljstvo - pa čak i ako riba ode nije mi niko drugi kriv!!!

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Jedno od temeljnih pravila ribolovnog bontona je: "Ne diraj tudju ribu bez pitanja. Ne pomazi, ne smetaj, ne dosadjuj, ne motaj se oko ribolovca, ako on ne pozeli suprotno". Drugo, ja ribe pustam. Nepoznati lik koji mi je krenuo 'pomoci' sasvim sigurno bi ga dohvatio za 'gusu' i sutnuo na kamenje. Poslije bi se morao ili naokolo sramotiti vukuci izmrcvarenog amura, ili ga - sto bi se najvjerojatnije dogodilo - pokloniti onom tko mi je tako 'nesebicno pomogao'. Trganje je bilo najbezbolnije rjesenje za sve.    

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Jedno od temeljnih pravila ribolovnog bontona je: "Ne diraj tudju ribu bez pitanja. Ne pomazi, ne smetaj, ne dosadjuj, ne motaj se oko ribolovca, ako on ne pozeli suprotno". Drugo, ja ribe pustam. Nepoznati lik koji mi je krenuo 'pomoci' sasvim sigurno bi ga dohvatio za 'gusu' i sutnuo na kamenje. Poslije bi se morao ili naokolo sramotiti vukuci izmrcvarenog amura, ili ga - sto bi se najvjerojatnije dogodilo - pokloniti onom tko mi je tako 'nesebicno pomogao'. Trganje je bilo najbezbolnije rjesenje za sve.    

Alp nisam ocekivao da pogresno protumacis moje reci, za Mitu jesam.

Ja sam naglasio da je sam cin ponudjene pomoci kolegi jedna sasvim normalna stvar i lepa ljudska osobina koja se na zalost sve redje vidja. Naravno da bih mu zamerio sto je nastavio da "cacka mecku" kada si mu na to skrenuo paznju ali sam cin ponude pomoci je uvek po meni korektan.
  Zato ti kazem da nije dobro napusiti nekoga zato sto je hteo da pomogne. Iz istog razloga sam na kraju proslog posta i napisao da je sasvim druga stvar ako poznajes ili znas  nesudjenog "pomocnika".
Da sam se nasao u njegovoj ulozi uradio bih isto a od samog tona i reakcije onoga kome sam ponudio pomoc bi zavisio moj dalji nastup. Da me neko napusi na vodi sto sam mu ponudio pomoc pri izvlacenju ribe lose bi se proveo...ako je slabiji :D, a ako je jaci bolelo bi ga danima negde sigurno :)

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Na vodu idem da bih imao mira, ne zato da se s nekim natezem ili tucem. Za svadju, onima koji to vole, ima i boljih mjesta i boljih razloga.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Na vodu idem da bih imao mira, ne zato da se s nekim natezem ili tucem. Za svadju, onima koji to vole, ima i boljih mjesta i boljih razloga.

Zasto je nekome potrebno da bude sam da bi to nazvao "mir"? Ali ovo ode vec u filosofiju a nije ni vreme ni mesto za to.

I dalje ne razumem zasto neko nekoga uznemirava ako mu ponudi pomoc?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
alp. razumem te nacisto...i ja sam takav kada odem u ribolov, zelim tisinu i mir...da sam hteo da caskam sa nekim isao bi na korzo ili u posjetu prijateljima...jednom je i meni ove godine pristupio turist koji je setao oko jezera da mi pomogne. Talijan - musicar. Dok sam zamarao jednu stuju od 60cm zgrabio meredov sto mi visiona leđima i da mi kao pomogne, ja mu govorim na engleskom da ne treba ali on uporan, ja sada vec konam necu da se svadjam i mislim si: ajd da vidim kako ce polozi taj meredov u vodu, vidim da je sve pravilno uradio i cekao pravi tren, shvatio sam da se radi o iskusnom ribolovcu. Posle se i predstavio. Ok. bilo je super na kraju. Upoznao sam jos jednog kolegu po stapu. Inace da sam ga šrocenio kao nekog mesara i smotanka ja bi lepo stuju izveo namesto gde on ne moze i rukom bi ju prihvatio. Tvoj slucaj je mnogo delikatniji, riba zivota... :( i na tako blesav nacin ode. Istina, da je lepse kada sve sam odradis ali moze se roditi i kakvo lepo poznastvo ili prijateljstvo sa novim kolegom. Mada znam da ima mnogo daveža i među ribolovcima i nekada su takvi susreti nepoželjni ali i neizbežni. U svakom slucaju ja sam jedan od onih koji zaobilaze druge ribolovce na vodi i uglavnom volim sve sam da odradim.
Ako nista drugo, barem si imao amura na muvu, ciljano, i buduci da si ga hteo pustiti isto je kao da si ga i izvadio. Kada ti je puko film pokidao si najlon i to je isto kao da si ga pustio. Jedino sto od svega toga imas samo secanje u glavi...nisi uspeo da se slikaš ili da ga barem malo prihvatiš u ruke, ali...imao si ga i to cilano i zato svaka cast  :tbumb:& :respect1:

pridružujem se Mixu, alp..podeli sa nama malo znanja o ff-u amura na reci (ili opće).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dok ste vi skretali sa teme, ja sam opet mušičario i to opet klenove i pastrmke. Ovog puta više klenove. Zaustavio sam se na dozvoljenih 5 kg, pa prešao na pastrmke, koje sam sve vratio u Nišavu. Klenove sam poklonio potpuno nepoznatim ljudima. Nisam navaljivao, pa valjda neće da se naljute :hammer:.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Ja se nisam naljutio. Samo nije mi jasno to s "pet kila" klenova. Te su dvije tri, maksimum cetiri prosjecne ribe koje se ulove za pola sata. Sto radite kasnije? Kako ti se 'to' poslije da nosat uokolo? Je li klen upotrebljiv za jelo? Kod nas to nitko ne jede. Ne poznam doista nikog tko jede klenove. Bit ce da ih zato ima koliko hoces.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
alp je napisao(la):
Ja se nisam naljutio. Samo nije mi jasno to s "pet kila" klenova. Te su dvije tri, maksimum cetiri prosjecne ribe koje se ulove za pola sata. Sto radite kasnije? Kako ti se 'to' poslije da nosat uokolo? Je li klen upotrebljiv za jelo? Kod nas to nitko ne jede. Ne poznam doista nikog tko jede klenove. Bit ce da ih zato ima koliko hoces.
Mnogo grešiš Alpe. Ovde su klenovi na meti ribokradica i brojnih sportskih ribolovaca i mnogo su ređi. Ovde je klen od 1 kg fenomenalan trofej.  Pet kilograma klenova je san koji se ostvaruje jednom godišnje, ali samo svakom dvadesetom mušičaru. Na Nišavi je uspešno mušičarenje klenova većih od 30 cm majstorija rezervisana samo za par vrhunskih majstora, a nišavska pastrmka na mušicu se nije posrećila ni 1/50 niških mušičara. Proveri galeriju i pronađi mi klenove od 1 kg i nišavske pastrmke  :lol: .
Ovde je klen cenjen na trpezi, jer kvalitetom prednjači u odnosu na skobalje, mrene i karaše. Ako je u Hrvatskoj meso klena zapostavljeno, to je sreća za tu životinju i onda je zaista lako doći do klenova od 50 i više cm...
A ovo, šta sam radio sa 5 kg klenova...? E, to mi predstavlja posebno zadovoljstvo da nosim sa sobom. Volim da znatiželjnici gledaju moj fantastični ulov. Pazi, 5 kg klenova na Nišavi, to je nezamislivo za 99.999% ribolovaca sa ove reke, a ja moram da se trudim da ne prekoračujem tu meru. Zar ti ne bi voleo da si jedan u 100,000? Osećaj kada se pojaviš sa pet ili više kilograma krupnih klenova, a neki "vrsni" mušičar priloži 1 kg "boranije" je za mene nezamenjiv. Zapravo, u tome uživam sa posebnim merakom i tog zadovoljstva se nemam razloga odreći.
Kasnije sam ovih 5 kg klenova poklonio jednom gospodinu, verovatno zemljoradniku, iz sela ...... To je kao da sam mu iz čista mira poklonio prase. Uživam u poklanjanju klenova ljudima koji vole da ih jedu. Nekada sam im mažnjavao pare za to, ali sada sam plemeniti darodavac, nešto kao Crveni Krst (Križ).

Jebote, uživam:
a) dok lovim klenove
b) dok ih pokazujem pacerima
c) dok ih poklanjam seljacima
d) dok pišem ovo

A što je najvažnije to radim kad god poželim. :lol:

P.S. Zato sam i otvorio ovu temu.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Preskocicu  ovo off-ovanje i u skladu sa temom nastaviti dalje.
Danas sam musicario pastrmke i to sa caletom?
Nakon 20 minuta "OBJASNJAVANJA" lagano je skontao osnovne stvari i mogao sam ga ostaviti samog da maje.
Ali iz radoznalosti ostadoh pored njega da vidim kako to deluje....
Nakon 15min. cika Nesa je imao ni manje ni vise nego sasvim solidnu pastrmku....
Aktivnost vrlo slaba kako na nimfu tako i na suvu ....
Nimfa je davala nesto krupnije a suva standard oko 30cm.
Sumirajuci rezultate lep izlazak na vodu i jos lepsi provod.
--------EH KAD OVO NAPISAH "SA CALETOM" PODSETI ME NA ONU POSALICU IZ SREDNJE SKOLE"-----
--Prvi put s'ocem na VUTRENJE-- :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Da ne skrecem sa teme evo i slikice..

Prilozi

• DSC00341.jpg
    DSC00341.jpg
    198,7 KB · Pregleda: 168
  • DSC00342.jpg
    DSC00342.jpg
    201,2 KB · Pregleda: 165
  • DSC00343.jpg
    DSC00343.jpg
    197,8 KB · Pregleda: 156

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.479
lepo lepo, steta sto moj matori nikad nije imao razumevanja za pecanje

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Danas sam mušičario klenove. Imao sam jednog od oko 55cm, par komada od oko 40 cm itd. Dva komada (2 kg) sam zadržao, a ostatak poklonio ljudima koje nikada ne videh.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.479
ooooooooo pa to je vec lep klen, preko 2kg ako se ne varam
svaka cast
imas +

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.