Mislim da nije nikakv problem pecati deveriku na Bovnu na mušicu. Pre par godina Mix i ja smo pecali grgeče na Bovanskoj brani i tad je gomila ribe bila na površini. Grgeču, bodorke, karaši.... Mestimično su se mogle videti pa par deverika 25-30 cm. Kako sam pecao na viđeno, bacao sam naravno i tim deverikama i jedna je pokupila moju muvu. Nažalost, otkačila se skoro momentalno. Inače, pecao sam na minijaturnog tvistera bledo narandžaste boje, navučenog na udicu #12 sa zlatnom bead glavom.
I sam imam iskustva sa pecanjem deverike na plovak na Bovnu i Goci je u pravu kad kaže da je jedan od najboljih mamaca za deveriku krvni crv - larva, barem u ovom periodu. Ipak, za najkrupnije ribe, majstori plovkarenja savetuju hleb ili kukuruz šećerac. Mislim da bi imitacije trebalo da idu u tom pravcu ali da je najbitniji detalj na mušici za belu ribu neki sjajan detalj, bead head, crystal fleš i sl.
Što se prezentacije tiče, najveći problem je spuštanje na dno. S druge strane, ne treba se isključivo koncentrisati na to. Npr. prošle godine, početkom maja, krupna deverika (30-40cm) je odlično uzimala crvića na metar dubine i manje. Kako sam tad želeo da imam mušičarski štap kod sebe. Rojili su se neki midževi, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je deverika skupljala na površini. Prema tome, mislim da mušičarenje deverike u proleće ne predstavlja nikakav problem. Sigurno ću probati ove godine ali me ovaj zimski period mnogo više privlači.