DISTANCE CASTING- realna potreba ili ne?

Amos

Senior member
Učlanjen(a)
20.03.2006.
Broj reagovanja
0
Naravno da je potrebno savladati DISTANCE CASTING i treba ga dovesti do savrsenstva. Sve tehnike treba "navezbati" i ako je moguce dodati svoj potpis. Po meni ovo je nepotrebna rasprava, jer dobar i iskusan musicar, osim sto poznaje TEHNIKU mora i da donese pravu odluku o tome koju ce TAKTIKU da primeni na datoj vodi u datom trenutku.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Meni je najsmesnije sto cela ova prica i vecina komentara lici na onu basnu o lisici i kiselom grozdju :lol: :lol:

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Mix mani se "Flyrodders Guide To Pike" i Kazahstana jer kod nas nema slicne vode! A i da je ima brzo je nebi bilo!

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
363
Video klipovi sa takmicenja Best in the West, koje se odrzava svake godine.

http://flyfisherman.com/rmwest/bestinthewest/

ivandrago

Senior member
Učlanjen(a)
18.10.2006.
Broj reagovanja
0
OSH,
savrsen primer da je brzina haul-a najzasluznija za daljinu + XXD od 120 feet-a.
Odlican clip!

Pozdrav!

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
363
Gundersonov stil me vise podseca na Kreh/Jaworowski skolu, popularan medju morskim musicarima, sa dosta ekstenzije i drifta. Takav stil omogucava lakse dalje zabacaje. Rajeff ovoga puta koristi nesto kompaktniji "stroke", ali njegov fantasticni "positive stop", to predavanje energije prilikom zaustavljanja stapa tokom finalnog izbacaja, je fascinantno (nije za dzabe visestruki sampion sveta u bacanju i to u skoro svim fly disciplinama).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nikad nisam video da je musicar koji je uvezbao ovako daleke izbacaje zbog toga imao vise uspeha u ribolovu. Naprotiv.
Mislim da je ova moda long distance zabacivanja jos jedan trik proizvodjaca i prodavaca musicarskih stapova i konaca, kako bi musicari koji imaju vec sasvim solidnu ponudu na trzistu "morali" da kupe nove, specijalne modele stapova i konaca, koji toboze omogucavaju novi, "neophodan", kvalitet - long distance casting. Ja tvrdim da se radi o losem i providnom pokusaju, mada je upalilo kod nekih.
Posto sam protivnik ovakvog pristupa musicarenju, necu se vise mesati u ovo. Bice mi interesantno samo da citam. U stvari, meni je veoma interesantno da posmatram ljude koji zabacuju u distance. Sto da ne? Lep sport.

Amos

Senior member
Učlanjen(a)
20.03.2006.
Broj reagovanja
0
Tako je MixMasteru, nemoj da budes kao oni anti-klenarosi, koji ne silaze klenovskih topica...
Sto se tiche bacanja, na snimcima kod oba TAKMICARA se vidi ona rotacija o kojoj je StY_EsoX pitao i bio potpuno u pravu. Iako su tehnike koje su koristili potpuno razlicite, obojica manje ili vise rotiraju stap oko uzduzne ose i to upolje. Ja sam takodje primetio da dalje bacam kada tako rotiram stap, ali sam mislio da je to zato sto su mi se izlizali snejkovi :hammer: kad ono, bem ti sunce nekakva fizika.

ivandrago

Senior member
Učlanjen(a)
18.10.2006.
Broj reagovanja
0
Mix,
ti ocigledno ne razumes o cemu se ovde radi, nepricamo o takmicarskom zabacivanju vec o zabacajima koji su vise nego potrebni u svakodnevnom ribolovu, osim ako neko nije resio da ceo zivot peca u potoku ispod svoje kuce.

Ne razumem zasto bi nekome davao savete da nema potrebe baca daleko, to se automatski pretvara u hendikep kada taj neko resi da malo putuje ili proba nesto drugo.

Ponavljam, zar nije jednostavnije, elegantnije raznovrsnocu zabacaja pokrivati veci deo reke, i blizu i daleko.
Razvoj tehnike i neprekidno usavrsavenje pribora nam bas to dopusta, daje mogucnost da idemo dalje, olaksava stvari, zasto to ne iskoristiti?

Sta je normalnije, prici ribi fizicki ili joj prici zabacajem i postici isti efekat, pa pribor baz za to i sluzi inace bi se kanapi prodavali na kalemima od petnaest metara a kombinezoni bi bili u nekoj kamo boji, po tvojoj logici svi bi bez problema mogli da i dalje koristimo leskovak sa upredenom konjskom dlakom i da se sunjamo.

Pozdrav!

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
363
Kako ja shvatam ovaj Ivanov thread, radi se o tehnici u sluzbi taktike-svi mi postajemo bolji vezaci, graditelji stapova, poznavaoci vodene faune (a i flore), ihtiolozi, ma ko zna sta sve ne, a naravno i bolji bacaci, da bi uspesnije lovili ribu i prilagodili ovaj sport nasim potrebama. Distanca je samo jedan parametar. Svakom je cilj da uhvati ribu i cinjenica je da onaj ko ima sveobuhvatniju tehniku bolje prolazi u ribolovu. Ko daleko baci bez vetra na livadi, bolje ce loviti i na malom potoku po najvecem vetru. Bolja tehnika bacanja-manje mahanja, manje umora, manje gubljenja energije, duzi ribolov, manji gubitak koncentracije. Uopste se ne radi o tome da se uvek mora bacati daleko. Naprotiv, dobar musicar treba biti "kameleon"-prilagodjavati taktike na vodi prema situacijama koje na koje nailazi.

Tacno je da proizvodjaci opreme previse forsiraju distancu, koja nije neophodna za veliki procenat prakticnih situacija. Ali ja okrivljujem ribolovce, a ne proizvodjace, oni moraju nesto da prodaju. Ako neko dodje na jedan od manjih krecnjackih potoka i zavitla bez razmisljanja daleki izbacaj preko kristalno bistrog tisaka na kome dzombe od pastrmki kupe midzeve-poplasice svu ribu i moze odmah da menja mesto. Mozda takvom ribaru ne nedostaje tehnika, ali mu taktika ne valja za tu vodu. Znaci ribar treba da zna kad sta treba da radi-ne postoji jedan recept za svaku vodu i svaku situaciju. Pomagao sam mnogim pastrmskim ribarima koji dodju na okean i osecaju se hendikepiranim, ali to je zato sto nisu imali prilike da vezbaju dalje zabacaje tezim stapovima.

Rajeffa sam gledao u ribolovu u tandemu sa njegovim bratom Timom. Razbijali su ribu i pobedjivali par godina uzastopce-i koristili su normalne taktike, bez herojskih zabacaja. Ali momci imaju i tehniku i taktiku i sta tu ima lose?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nemojte da me cackate. Sad moram ponovo da se umesam u temu koja me nije interesovala. E sad me zanima.
Molim Oldsurehanda ili Ivana da mi daju adresu video klipa ili da mi posalju neki disk sa SNIMKOM na kome musicari moraju da zabacuju suvu muvu daleko da bi uspesno lovili. Nikad nisam tako nesto video, osim na snimcima musicarenja strimerom, lososa, steelheada, bucova i na moru. Voleo bih to da vidim. Stvarno.
Priznajem da sam i ja uvezbao izuzetno kvalitetan i dalek double haul. Uvek ga primenjujem kad riba ne radi, pa vezbam distance casting u prazno. U stvari ponekad ga primenim u musicarenju stuke, ali tad strasno gresim, jer sto dalje ubodem stuku, to je vise travuljine i prepreka izmedju mene i nje. Posle se kajem sto nisam blize prisao ili je bocnuo kad pridje blize, sto i ne mora biti isti dan. Ovako mi se otkaci, ostane upetljana u granju i travi i nece da mi udari bar mesec dana na strimera.
Jedino se ne kajem kada izbacim preko 20 metara da bih dosegao bucova, mada i on pridje mnogo blize, ako je musicar iskusan, strpljiv i tih. Dakle, desavalo se da ubodem i izvucem bucova prilicno daleko od sebe. Sto jes', jes'.
Ali ima nesto veoma bitno sto kad zabacujem u dalj prvo primetim. Odusevljenje posmatraca. Cak i musicari se oduseve kad precizno i lepo izvodis double haul u distance. Svi zaborave na ulov i posmatraju te kao majstora zabacivanja, misleci da je to vrlo vazno za dobrog i uspesnog musicara. Ja ne mislim tako, dok bar na video zapisu ne vidim suprotno.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
363
Mix, ja ne vidim ovde nikakvo cackanje-naprotiv, mislim da skoro isto razmisljamo. Za suvu muvu sam jedino morao da bacam zaista daleko na jezerima, gde se desi da pastrmke patroliraju izvesnim pojasem, ne tako blizu obale i kupe musice. Trik je bilo baciti musicu do tog pojasa, na sred te riblje "staze" i cutati dok je riba ne capi. Na famoznoj Drini nikada nisam pecao.

U lovu na spring creek-ovima ovde kod mene struje su cesto toliko spore i riba je toliko plasljiva da je najbolja tehnika dobro osmatranje struja i plasiranja muve sa sto manje mahanja. Let i pad strune na vodu i kapljice od mahanja plase ribu-sto manje bacanja, a vise procene je dobitna kombinacija. Ali, problem je cesto vetar koji duva niz ove ravnicarske vode i dobra mehanika bacanja (ista mehanika koja omogucava daleke zabacaje) pomaze da se dobro lovi i laksim/meksim stapom (kao sto je fiberglas :hammer: ).

I sam kazes da je musicarenje vise od pecanja na suvu muvu-vremena Halforda i ostale engleske gospode su prohujala sa vihorom. Nekad treba da se pokrije dosta vodene povrsine da bi se ulovila jedna riba (npr. lov brancina /strajpera-oni vole da prate muvu iz daleka i cape je na duzinu predveza, pre nego sto se izvuce musica za novi zabacaj). Primera ima na hiljade-znas vec i sam.

Vrh Dno