zvezdan
Hero member
- Učlanjen(a)
- 12.02.2008.
- Broj reagovanja
- 18
Jutros sam izašao nešto posle pet sati da probam da prevarim nekog krupnog bucka.Uzalud,na vodi se ništa nije dešavalo i ubrzo sam postao svestan da sam promašio tajming.Seo sam na betonski kej,zagledan u daljinu Karpata sa vetrom na licu, počeh budan da sanjarim.Prisetih se starog ribolovca Đorća Martinovića,čoveka od koga sam naučio neke jako bitne stvari o navikama bucova.Čika Đole je bio strastveni vaser-kuglaš,i ja mu to nikad nisam uzimao kao manu,iako je imao komplet mušičarski pribor,fiberglas štap,neki Engleski čekrk i strunu,koji su mu ostali u nekom delu garaže potpuno zaboravljeni.Bio je jako skeptičan prema samom mušičarenju,gajeći neku vrstu slatke iluzije da se tako mogu hvatati samo male ribe.Puno puta sam ga opovrgao,i mi smo deleći kej postali takmaci,pravi,sportski.Tih godina ja sam se pridržavao nekih pravila koja sam,iz poštovanja prema njemu,usvojio,i dan danas ih uzimam kao ozbiljan parametar.Ovo su neka od sećanja na čika Đoletove lekcije.
"Ako hoćeš da uhvatiš krupnog bucova dođi pre sunca,ili u 10 prepodne,možeš čak i oko tri-pola četiri popodne.Nikad nemoj da stojiš na vrhu keja ili visoko,siđi dole,do vode.Uvek bacaj pravo na vodu pa onda privlači.Bacaj samo petnaest minuta,ako neće,pravi pauzu,zapali cigaru,gledaj vodu.Ako ne znaš ge je riba,gledaj galebove!Kupi dvogled,nosi ga u torbici,dobro je da pogledaš ponekad malo dalje uz i niz vodu,da vidiš gde juri riba.Beži od gužve,ako vidiš da neko baca na mestu gde si ti hteo da probaš,ili idi kući ili traži drugo mesto."
Čika Đole je bio ribolovac starog kova,nije vraćao ribu,i ozbiljno se čudio kad bih ja to radio.Nisam mu zamerao,on je bio čovek druge epohe.Ipak njegova iskustva o vremenu izlaska na vodu su se mnogo puta pokazala kao tačna.Govorio je:"Zakasnio si samo dva minuta,okreni se,idi kući i dođi za dva sata.Jeo je i nema šanse da ti lupi.Zapamti kad juri i samo tada ga probaj!"
"Ako hoćeš da uhvatiš krupnog bucova dođi pre sunca,ili u 10 prepodne,možeš čak i oko tri-pola četiri popodne.Nikad nemoj da stojiš na vrhu keja ili visoko,siđi dole,do vode.Uvek bacaj pravo na vodu pa onda privlači.Bacaj samo petnaest minuta,ako neće,pravi pauzu,zapali cigaru,gledaj vodu.Ako ne znaš ge je riba,gledaj galebove!Kupi dvogled,nosi ga u torbici,dobro je da pogledaš ponekad malo dalje uz i niz vodu,da vidiš gde juri riba.Beži od gužve,ako vidiš da neko baca na mestu gde si ti hteo da probaš,ili idi kući ili traži drugo mesto."
Čika Đole je bio ribolovac starog kova,nije vraćao ribu,i ozbiljno se čudio kad bih ja to radio.Nisam mu zamerao,on je bio čovek druge epohe.Ipak njegova iskustva o vremenu izlaska na vodu su se mnogo puta pokazala kao tačna.Govorio je:"Zakasnio si samo dva minuta,okreni se,idi kući i dođi za dva sata.Jeo je i nema šanse da ti lupi.Zapamti kad juri i samo tada ga probaj!"