Furled Leaders

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
0.10 ali pitanje je da li je to tacno. Nisam mazao predvez.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
danas smo moj drug i ja napravili svoj prvi pleteni predvez ....malo smo ga probali ,i prezadovoljni smo karakteristikama

Prilozi

• Picture 032_resize.jpg
    Picture 032_resize.jpg
    143,1 KB · Pregleda: 333
  • Picture 033_resize.jpg
    Picture 033_resize.jpg
    135,5 KB · Pregleda: 331

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Lepo.
Po kom uputstvu ste pravili ?
Koju debljinu silka ste koristili ?
Koliko niti po segmentima ?
Kolika je dužina predveza ?
Moram da koristim stari odmor, žena radi, klinci emigrirali - jedan radi, drugi kod devojke, treći kod babe i dede,  živela sloboda - samo pecanje, a posle imam vremena da se zezam da mi niko ne smeta.
Probaću da napravim.

Veso2

Junior member
Učlanjen(a)
25.06.2007.
Broj reagovanja
0
Mozda nema direktne veze sa temom, ali ipak se radi o furled leaders.. "Hemingway´s" koji se inace proizvode tu negdje kod vas (Uzice??) su se odavno nasli i u mom vlasnistvu.. Trout, Grayling, Salmon.., sve sam ih i probao i koristio - i opet cu! Zadnji preostali, "Chech Nymph" sam poklonio ovom tipu na slici.. Gareth Jones, sef prodaje i razvoja u firmi Airflo - pa nek se sa njim duva u svom Walesu..

Ne vidi se bas najbolje, ali to je taj Hemingway´s..

Zamijenio je svoj monofilni od 4,5 metara (valjda da meni udovolji)..

Neki minut kasnije.. Fercera u praksi!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ne postoji trik koji ce me naterati da koristim bilo kada vise pletene/upredene predveze :D

To moze samo onaj koji nije probao Varivas monofilne predveze koji su inace memory free.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
E da!

A i svaki ciga svoga konja hvali, samo sto je moj konj duplo brzi od svih :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
simpson H je napisao(la):
Ne postoji trik koji ce me naterati da koristim bilo kada vise pletene/upredene predveze :D

Prebrzo napreduješ, Simpsone. :tbumb:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
A koje su karakeristike?
Ne postoji trik koji ce me naterati da koristim bilo kada vise pletene/upredene predveze

To moze samo onaj koji nije probao Varivas monofilne predveze koji su inace memory free.
karakteristike predveza pravis sam.cak i duzinu.moze biti od tvrdjeg ili mekseg monofila,moze se podesiti konus po zelji korisnika...zavisi kakve zahteve imas ...hoces predvez mekan ravnomernog duzeg konusa vece duzine za sitne suve muve da padaju na vodu kao pahulja?? nikakav problem  :smoke: ...ili ti treba ostriji i kraci konus da zakucas muvu u vodu kao ekser i podignes klena iz naj dubljeg brzaka?? ni to ne otezava izradu  :nowink: dali mozda zelis predvez izradjen od tonuceg monofila kraci da mozes da izrolujes teeeeesku nimfu pod granje kad dodjes kod nas na rasinu??  :) napravicemo   :tbumb:  ....pazi ovo nisu trikovi , ovo je stvarnost!!!  :yeswink:
nisam imao prilike da koristim te predveze o kojima pises.koristio sam nekoliko vrsta monofilnih koji deluju kao zica u odnosu na ove koje ja pravim.a pleteni koji su mi bili u rukama nisu mogli da pokriju sve ove potrebe o kojima sam pisao.
sada mogu da napravim predvez kakav meni odgovara za svaki ribolov ...a naj lepse od svega je ....CENA...  :hammer: :hammer: :hammer:
JEL SAM DOVOLJNO HVALIO SVOG KONJA??   :smoke:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
evo nekoliko od danas,od dve vrste monofila razlicite tvrdoce.razlicite su i duzine ,a i konusi.sutra vrsimo njihovu probu na vodi .do sad su probani nepopularnom metodom kod nas...na travi.kada ih probamo jedinom merodavnom metodom na reci dacu svoj skromni sud o njima.mada mi deluju izuzetno  :tbumb:
jedino nisam siguran dali da na vrhu vezem omcu ili da dodam parce monofila koje ce na kraju imati omcu

Prilozi

• Picture 046_resize.jpg
    Picture 046_resize.jpg
    226,2 KB · Pregleda: 328
  • Picture 052_resize.jpg
    Picture 052_resize.jpg
    238,6 KB · Pregleda: 322

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mene zanima ko jos trazi mekan predvez i koja je svrha mekanog predveza? Da se lakse umrsi? Ili da kad zakacis musicu za granu preko puta pa hoces da je pokidas a da ne rasplasis mesto, dobijes gnezdo u rukama. Ili da previs kisu iz vedra neba kada podignes predvez sa vode...

To sto kazes kao zica za monofilne predveze, pa najbolji moguce predvezi se prave od hard mono tipet materijala bas da budu kruti u konusnom delu a ne mekani jer se tako najlakse prenosi energija sa strune.

I jos jedno pitanje, kako izgleda pleteni predvez od 12' koji recimo ja volim da koristim na Drini?

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ne zelim da ulazim u polemiku dali su bolji mono ili pleteni predvezi,ali cu ti odgovoriti...
ili ja neumem da bacam ni posle 6 godina pecanja i preko 100 izlazaka godisnje na reku(sto nije iskljuceno)....ili sam dolazio do sada samo do najgore furde od mono predveza ?? ja priznajem...nisam bacac ,ja sam ribolovac ...
zamisli predvez koji mozes da napravis po svojoj zelji ?? tvrdoce poput kanapa,i konusa koji ce ti omoguciti da preneses energiju stapa do same muve ...kao da je predvez od istog materijala kao kanap??
nikad nisam pecao na drini i neznam koliki se predvezi koriste na toj reci.dali je realna potreba za tom duzinom??a iskreno..nikad nisam ni bacao toliki predvez,tako da nemogu nista da napisem o tome

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
ne zelim da ulazim u polemiku dali su bolji mono ili pleteni predvezi,ali cu ti odgovoriti...
ili ja neumem da bacam ni posle 6 godina pecanja i preko 100 izlazaka godisnje na reku(sto nije iskljuceno)....ili sam dolazio do sada samo do najgore furde od mono predveza ?? ja priznajem...nisam bacac ,ja sam ribolovac ...
zamisli predvez koji mozes da napravis po svojoj zelji ?? tvrdoce poput kanapa,i konusa koji ce ti omoguciti da preneses energiju stapa do same muve ...kao da je predvez od istog materijala kao kanap??
nikad nisam pecao na drini i neznam koliki se predvezi koriste na toj reci.dali je realna potreba za tom duzinom??a iskreno..nikad nisam ni bacao toliki predvez,tako da nemogu nista da napisem o tome

Ma nije uopste polemika hocu da kazem da kao i kod stapova, cekrka, struna,... i predvezi su sasvim individualna stvar i svako uzme ono sto mu odgovara. Sustina je da se prvo proba sto vise stvari da bi se doslo do nekog zakljucka. Dzabe da pricamo o pleteni vs monofilni ako nisi probao i jedne i druge od vise proizvodjaca. Obicno ljudi probaju neku furdu tipa no name ili Climax monofilne pa se razocaraju a onda kazu "monofilni konusni predvezi ne vrede qrcu".

Ako kazes da si ribolovac a ne bacac(sta god to znacilo), zar ti nije logicno da prezentacija bude neuporedivo finija sa jednom niti koja ne pije vodu, dovoljno je kruta u butt delu da prenese energiju, a mekanog tipet dela da omoguci finu prezentaciju, nego nekakvom visenitnom pletenicom?

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
sasats je napisao(la):

Ma nije uopste polemika hocu da kazem da kao i kod stapova, cekrka, struna,... i predvezi su sasvim individualna stvar i svako uzme ono sto mu odgovara. Sustina je da se prvo proba sto vise stvari da bi se doslo do nekog zakljucka. Dzabe da pricamo o pleteni vs monofilni ako nisi probao i jedne i druge od vise proizvodjaca. Obicno ljudi probaju neku furdu tipa no name ili Climax monofilne pa se razocaraju a onda kazu "monofilni konusni predvezi ne vrede qrcu".

Ako kazes da si ribolovac a ne bacac(sta god to znacilo), zar ti nije logicno da prezentacija bude neuporedivo finija sa jednom niti koja ne pije vodu, dovoljno je kruta u butt delu da prenese energiju, a mekanog tipet dela da omoguci finu prezentaciju, nego nekakvom visenitnom pletenicom?
jeste logicno  :yeswink: mada mi se to nije desavalo  :yeswink: ali verovao ti ili ne ovaj home made predvez se ispravlja samo tako  :tbumb: ja sam odusevljen sa blic probom.
nemam razloga da ti ne verujem,pogotovo sto nisam imao dodira sa nekim klasnijim mono predvezima.mozda necu moci sa njim na drinu,ali mislim da cu doci do recepta koji ce na moravi i malim planinskim rekama na kojima pecam zadovoljiti moje potrebe.a da nepricam o zadovoljstvu koje ce mi pruziti cinjenica da pecam na sopstveni predvez koji me takoreci vrlo malo kosta.tako da mogu da experimentisem do mile volje.....dok hvatam klenove  :hammer: :hammer:

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Opet nema mesta iskljucivosti. Prednost predenog predveza je po mom skromnom misljenju "efekat opruge", zatim izuzetna plovnost i dugotrajnost predveza. Posto se energija usled istezanja prenosi bocno na zidove odvojenih niti (posto su uvrtane jedne oko drugih), znatno je umanjen efekat poznat kao memorija i predvez podnosi veca opterecenja nego li monofil od kog je izradjen istog precnika. Nema cvorica a prelazi su po zelji svakog korisnika. Izrada ubija slobodno vreme, a i nekako je retro :) .  Ruznu stranu pokazuje kada treba da zaroni i kada ga filuju olovnom zicom. Vidim da Kuzma pravi predene tonuce, ali ih nisam probao. Treba svasta probati

Vrh Dno