Furled Leaders

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ja planiram da napravim predvez od tonuceg monofila sa kojim cu bacati nimfe.mozda nece tonuti kao monofilni ,ali ce biti duzine koje ja zelim i imace konus kakav ja zelim da ima.za nimfarenje na malim rekama srbije sigurno moze da sluzi i pleteni predvez jer su uglavnom plitke

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
http://globalflyfisher.com/fishbetter/leadercalc/

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sasats je napisao(la):
ja planiram da napravim predvez od tonuceg monofila sa kojim cu bacati nimfe.mozda nece tonuti kao monofilni ,ali ce biti duzine koje ja zelim i imace konus kakav ja zelim da ima.za nimfarenje na malim rekama srbije sigurno moze da sluzi i pleteni predvez jer su uglavnom plitke

Bilo kakav konus otezava zaranjanje nimfe. Bolja je varijanta koristiti monofil istog precnika (tanjeg) celom duzinom.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
simpson H je napisao(la):
sasats je napisao(la):

Bilo kakav konus otezava zaranjanje nimfe. Bolja je varijanta koristiti monofil istog precnika (tanjeg) celom duzinom.
apsolutno tacno...mada zavisi o kakvoj se vodi radi.ja pecam pastrmku na malim planinskim rekama koje su dosta obrasle i pune stena i kamenja . tako da su tesko pristupacne i vrlo teske za pecanje.zabacaji su kratki cesto kraci od 5-6 m.nimfe dosta otezavam jer ne koristim dodatna otezanja.probao sam tvoju varijantu,ali na kracoj distanci kada je veoma malo kanapa u igri veoma je tesko , cak nemoguce izrolovati pod granjem tesku nimfu bez konusa na predvezu.naj bolje sam to uspevao sa starim predvezima koje sam kidao pa su se skratili na cak manje od duzine stapa .uz tipet od oko 60cm vrlo efikasno izvucem nimfu iz dubine vira i u jednom potezu je plasiram na zeljeno mesto.posto su takve reke relativno plitke jer su retki virovi cija dubina prelazi 2 m nemam problema da dostignem dno i vrlo uspesno lovim ribu

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Baš se spremam da uradim malo ovih lidera i gledam po netu ima li kakvih novih ideja....i setim se youtuba  :D, pa reko daj da vidim, ima li šta...ovo me je oduševilo, izrada ovakvog lidera bez ikakvog alata...vrlo praktično i brzo...a i može sa malo više truda i bez tog jednog jedinog čvorića...ali ako ste na vodi i ipak više volite ovakav lider onda evo recepta:

http://www.youtube.com/watch?v=pbcVaEe3RIs

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
simpson H je napisao(la):
sasats je napisao(la):

To je tocno. Medjutim u nimfolovu imas 5 aspekata problema.

1. kako kvalitetno baciti;
2. kako dovoljno duboko potopiti;
3. kako kontrolirati tonjenje;
4. kako utjecati na kretanje nimfe pod vodom;
5. kako otkrit ugriz ribe.

Svaki od ovih elemenata je opsirna je tema za diskusiju. Kada napravis kompromis ovih zahtjeva, preporucama ti da bazni predvez za lov nimfom ima omer:

konus : prelazni : tipet = 1: 0,5 : 1-2.

Konus uzmes od konusnog najlonskog predveza (slabo tone, po potrebi namascen pliva) kojeg sjecnes na kakvih 2/3. Prelazni dio napravis od 2-3 sekcije fluorokarbona (tone). Slijedi prstencic. Tipet od fluorokarbona (tone i zbog malog promjera pravi manji otpor tonjenju nimfe).

Ukupna duzina predveza ovisi nizu elemanata: dubini, daljini i tehnici bacanja, tipu nimfe, vodjenju koje zelis odraditi, nacinu prepoznavanja ugriza, mogucim indikatorima ili otezanjima na predvezu... Opet duga prica. No, bazna verzija neka bude 1 - 1,5 duzine stapa, odnosno neka ti duzina tipeta bude priblizno jednaka dubini na kojoj u prosjeku lovis.

Postoje brojne formule, modifikacije i predvezi za posebne namjene u nimfolovu. Jedan od njih je i predvez od monofila koji u odredjenim situacijama ima prednost, ali u citavom nizu slucajeva nedostatke.

Ako ti sto znaci, ovo je debelo iskustvo, ne suha teorija. Nemoj imati predrasude. Probaj.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
veoma koristan post alp  :tbumb: ovih dana planiram da napravim nekoliko komada predveza i rado cu uraditi neki po ovim uputstvima

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
    Potpuno se slazem sa g. Puskadijom ali i sa Bojanom. Pecanje nimfom ima vise problema ili pitanja a takodje i vode na kojima pecamo su dijametralno razlicite. Bacanje nimfi se moze resiti i sa monofilom koji napravi najmanji otpor vodenoj struji ali ima i momenata kada ceo predvez moze imati konus.
     Ono sto mi obicno radimo u punoj sezoni a ima veze sa konusom i nimfama je spremnost da sa malo izmena pecamo i na povrsini i u dubini. Za tu namenu spremno je par vrsta upredenih predveza (ciju ulogu moze igrati ii prva trecina nekog monofilnog konusnog sa alkicom na kraju) od 1,2 do 2 m duzine na koje vezujemo vrsni deo vec prema situaciji na vodi. Neki su uradjeni od obojenih najlona i pored funkcije prenosenja energije odlicno pokazuju trenutke kada riba uzme nimfu. Za prilicno plitke reke ( 50 cm dubine) vrsni najlon biti i sedamesetak cm vezan na  duzi upredeni predvez  ili 2,5 m monofila na kracem upredenom predvezu za dublju prezentaciju. Sta je tu povoljnost i zasto ne koristimo samo monofil ? Buduci da na prosecnoj srpskoj (zadrzacu se samo na nasem stanju) vodi morate prepesaciti 4-5 km radi nalazenja plena i mogucnosti za pecanje, nije zgoreg biti spreman i za veoma operativan pristup kada imate i ribe koje se hrane nimfama i na povrsini. Jasno vam je da to resavamo prostom intervencijom na vrsnom delu uz malo mascenja predveza a vracanje na nimfe zahteva promenu monofila i odmascivanje upredenog. Svrha stavljanja upredenog ili dela konusa fabrickog predveza jos je i da produzi i razlozi snagu strune koja u naglom prelazu na paralelni monofilament daje ponekad neodmerene parabole ka granama i stenju.
        Cak i kod potrebe za postizanjem vecih dubina sa manjim nimfama i koriscenjem dugih monofilamnata, opet bih dodao nesto konusno. Na kraju krajeva musicarenje je interesantno i zbog licnih iskustava i kreativnosti, ono sto ja radim ne mora biti pravilo za bilo koga.

Aco Ivanovic

Senior member
Učlanjen(a)
18.03.2009.
Broj reagovanja
0
Konusi + nimfolov = potpuno neozbiljna priča! To znaju svi koji se nimfarenjem ozbiljno bave ...
Sve ostalo je mnogo bla, bla ni oko čega ... nasedanje na marketing i prodaju - ali tako je to svuda u svetu ...
Konusi + dry fly = logično i opravdano!

Pozdrav!

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Konusne predveze koristim godinama pa i dok nimfarim. U zavisnosti od dubine reke na kojoj lovim dodajem monofina u nastavku od pola metra pa dva i vise. U nekim situacima mnogo je vazniji izbor kanapa Intermidiate ili Sinking - tonuci. Pecanjem - koriscenjem samo plivajuceg kanapa i kombinovanjem nekih predveza "neki" put mozete si umanjiti rezultate u nimfarenju. Jedino u slucaju da nimfarim na duzinu stapa onda sve ovo je bespotrebno. Tada i samo monofil zavrsava stvar.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Prilagodljivost razlicitim uvjetima ribolova i kontrola kretanja nimfe u stupcu vode prednosti su dobro koncipiranog visedjelnog predveza. Iako u pojedinim specificnim situacijama predvez od monofila moze imati prednost puno su cesci slucajevi kada od takvog koncepta ima vise stete i problema nego koristi. Nekada je potapanje nimfe bio problem. Danas, za kompletnog ribolovca koji sam veze muhe i dobro rukuje priborom, potapanje je najmanji problem.

Tanki visokonosivi monofili kao tipet i tungsten omogucuju potapanje i vise nego sto je potrebno, uz zadržavanje prirodnih proporcija muha cak i na najmanjim udicama, osim u iznimnim slucajevima. Istina, treba nesto znati o vezanju muha, materijalima, 'bubama' i 'bubicama' i malo se potruditi prije ribolova. No, to je dio igre. Nekom zadovoljstvo, nekom nocna mora. Osobno smatram da ribolovac koji nezna vezati funkcionalne radne muhe za svoje potrebe ima jedanak nedostatak kao i onaj koji ne zna bacati. Nije da nece uloviti, ali ...

Prvi problem u lovu monofilom je nekontrolirano tonjenje i zapinjanje po dno, dok pravilno kocipiran konusni predvez omogucuje kontrolirano usporavanje tonjenja, puno bolju pokretljivost gore-dolje i prilagodljivost terenu, od plicaka do virova. Kombinacijom muha razlicitih tezina, smisljenim prebacivanjem strune i djela dobro koncipiranog predveza na vodi vjest ribolovac moze usporiti i ubrzati tonjenje puno bolje preciznije nego u lovu monofilom. Izuzev kod ceskog nimfarenja gdje se tonjenje nimfe kontrolira izravnim kontaktom sa stapom pa je monofil po tom pitanju i vise nego OK. 

Drugi problem zaintrigirat ce ribolovca koji povezuje izgled svoje muhe s ponasanjem prirodne hrane riba. Ono je blago receno raznoliko. Kod izbirljive ribe finese se u kretanju mamca znaciti jednako kao i njegov izgled. Primjerice, ribolovac koji zna posao potpuno razlicitu tehniku vodjenja primjenit ce u lovu pupom Trichoptera koja gotovo okomito juri prema gore, racicem Gammarusom koji vijuga paralelno s dnom ili vijugavom mikro jurilicom iz porodice Baetidae koja se dize koso u smjeru nizvodno. U slucajevima kada lovimo samo monofilom mogucnosti preciznog utjecanja na kretanje nimfe su vrlo ogranicene i svode se uglavnom na dead drift strategiju ili nizvodni swing. A to je samo jedan mali segment iz palete finih trikova koji se mogu izvesti dobro koncipiranim predvezom iz vise segmenata.

Treci, veliki problem vezan uz predveze od monofila je indikacija ugriza. U uvjetima kada se riba vidi to nije osobito bitno. No, namreska li vjetar povrsinu ili se oblaci prekriju sunce ostaju samo dvije opcije. Prepoznavanje ugriza pomocu mini indikatora najjednostavnija je mogucnost koja se po potrebi vrlo brzo i jednostavno kombinira s dobro balansiranim konusnim predvezom za nimfolov, dok ribolov monofilom pretvara u bacacku nocnu moru. Druga je indikacija na trzaj koja je najlosija mogucnost.

Dalo bi se o ovome jos dosta. Puno lakse i brze pokaze se na vodi.

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Pa da, jedna od bitnih staavki je na kojoj se dubini nimfari.
Licno najcesce nimfarim na manjim recicama prosecne sirine 8-10m i dubinom oko 1m, umerenog toka.
Na takvim malim vodama predeni predvezi mogu biti samo od pomoci. Jednostavno se lakse prevrnu teske muve. Tu dubinicu postizu nesmetano, s tim sto se trudim da mi je tipet 50 odsto duzi od dubine - ne pecam na preterano teske muve.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
   SasaTS, Djole, Kuzma, vidim da smo dosli do istih zakljucaka, najverovatnije kroz neku pozitivnu praksu. Ima tu mesta za puno eksperimentisanja i sa duzinama i sa debljinama a kad covek napravi dovoljno eksperimenta, formira u glavi neki fajl iz koga i nesvesno izvlaci komponente za sastavljanje dobre postave, ....nimfe, predvez, dodatno otezanje. Dovoljno da se vidi nivo vode i teren na kome ce se pecati i vec se zna koliko teske nimfe vezati, kakav i koliko dug predvez koristiti. Sloboda ekperimentisanja stoji, i sa konusom i bez njega, musicarenje nije stvar dogmi niti se uslovi pecanja mogu u potpunosti podudariti na bilo koje dve reke. Da se u isprobavanju raznih stvari moze ici i izvan uobicajenog neka vam posluzi i primer mog pribora za prolecno nimfarenje u zadnji par godina, no name stap sestica i plivajuca Spey struna klase 9!!! Ne secam se koliko sam puta bacio nesto drugo osim onoga sto sam zeleo i to sa sve predvezom nimfama i cesto dodatnim otezanjem. Ne verujem da bih se uklopio u neki savetovani opis najpozeljnije tehnike bacanja ali to sve stigne tamo gde treba. Salu na stranu nasao sam kombinaciju koja mi daje najbolje rezultate po jakim prolecnim vodama bujicavih slivova triju reka na kojima nacesce pecam cime zelim reci da svako moze usaglasiti svoj pribor, stanje na terenu i dokaz za slicno usaglasavanje je voih nekoliko preklapanja misljenja.  Sve se moze ako na musicarenje ne gledate kao na nesto sto ce vam posluziti da se zatvarate u ograde i robujete tudjoj iskljucivosti.
       Kao sto ALP rece, reci su reci i mogli bi ih sastavljati gotovo kako nam je volja a da ne budu dovoljene za objasnjenje. Ipak drago mi je da smo makar i u recima pronasli  istovetna iskustva,.. ruku na srce, najkonciznije objasnjena u ALPovom postu.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja volim konusne i koristim ih za ff od strimera do suve. volim i sam da ih radim ali ja sam još uvek u fazi experimentisanja i ne mogu mnogo ovde nešto da pametujem...ali mogu da dodam da mi se za dublje vode dopala jedna kombinacija....konusni lider koji je produžen sa (ja tako to zovem) dužim tipetom od dva monofila (debljeg i tanjeg). Ove sezone planiram probati još neke stvari a to su neki trikove kakve je spominjao kolega alp.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
E da vidis Seb podestio da ima tu i varijanti za strimere. Osvrnucu se na sistem koji koristim u lovu sa velikim strimerima za stuku i sa laksim za bucova. Smudja jos ne lovim tako da....

Za stuku monofil 0.50 od oko jednog metra, 30 tak cm dodatka od 0.35 ili 0.30 sta dohvatim pod ruku u zavisnosti od ocekivanja  :) koji su spojeni jacim tippet ring-om i naravno neizostavna sajlica. Ovaj kraci i tanji dodatak monofila nije da bi dobio konus vec da ako zapne negde bolje tu da pukne nego da moram sve da vezujem od pocetka do kraja. I da ponavim opet vrsta samog kanapa resava probleme postizanja dubina.

Kod lova bucova idem na konusni zavrsetkom na 0.23, 0.25 (2X, 1X) i stavljam plafon 0.18 provereni jak monofil. E tu sad sam iskljuciv sto se tice kanapa - Clear Intermediate uopste i ne skidam niti imam nameru (u 90%), tako da i nemam neke potrebe da pravim kombinacije sa predvezom. Kanap i muva fino odrade ono sto mi je potrebno. Ostalih 10% idem sa plivajucim kanapaom i to ako idem na plivajuce strimere, ali to redje praktikujem. 

Vrh Dno