simpson H je napisao(la):
sasats je napisao(la):
ja planiram da napravim predvez od tonuceg monofila sa kojim cu bacati nimfe.mozda nece tonuti kao monofilni ,ali ce biti duzine koje ja zelim i imace konus kakav ja zelim da ima.za nimfarenje na malim rekama srbije sigurno moze da sluzi i pleteni predvez jer su uglavnom plitke
Bilo kakav konus otezava zaranjanje nimfe. Bolja je varijanta koristiti monofil istog precnika (tanjeg) celom duzinom.
To je tocno. Medjutim u nimfolovu imas 5 aspekata problema.
1. kako kvalitetno baciti;
2. kako dovoljno duboko potopiti;
3. kako kontrolirati tonjenje;
4. kako utjecati na kretanje nimfe pod vodom;
5. kako otkrit ugriz ribe.
Svaki od ovih elemenata je opsirna je tema za diskusiju. Kada napravis kompromis ovih zahtjeva, preporucama ti da bazni predvez za lov nimfom ima omer:
konus : prelazni : tipet = 1: 0,5 : 1-2.
Konus uzmes od konusnog najlonskog predveza (slabo tone, po potrebi namascen pliva) kojeg sjecnes na kakvih 2/3. Prelazni dio napravis od 2-3 sekcije fluorokarbona (tone). Slijedi prstencic. Tipet od fluorokarbona (tone i zbog malog promjera pravi manji otpor tonjenju nimfe).
Ukupna duzina predveza ovisi nizu elemanata: dubini, daljini i tehnici bacanja, tipu nimfe, vodjenju koje zelis odraditi, nacinu prepoznavanja ugriza, mogucim indikatorima ili otezanjima na predvezu... Opet duga prica. No, bazna verzija neka bude 1 - 1,5 duzine stapa, odnosno neka ti duzina tipeta bude priblizno jednaka dubini na kojoj u prosjeku lovis.
Postoje brojne formule, modifikacije i predvezi za posebne namjene u nimfolovu. Jedan od njih je i predvez od monofila koji u odredjenim situacijama ima prednost, ali u citavom nizu slucajeva nedostatke.
Ako ti sto znaci, ovo je debelo iskustvo, ne suha teorija. Nemoj imati predrasude. Probaj.