Gastronomska vrednost rečnih riba

Koja je ukusnija kada je reš?

• Klen

Glasovi: 8 16,3%
  • Pastrmka

Glasovi: 13 26,5%
  • Lipljan

Glasovi: 4 8,2%
  • Bucov

Glasovi: 4 8,2%
  • Krkuša

Glasovi: 20 40,8%

• Ukupno glasača
    49

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
I ja sam skoro probao isto to. Fantazija  :drool:  Još mi se više sviđa dimljeni sveži kravlji sir. Ubija kolko je dobro.

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Broj reagovanja
0
Pastrmka na zaru, susena na promaji, u testu, u foliji pa na zar uh uh uh

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
27
sebastian je napisao(la):
Molim te davaj recept ako je moguce.
usoljeni skobalji se nadime jednostavnom metodom u buretu . ribama se odseku glave i peraja i iseku se na komade. na dno serpe ide red sargarepe zatim se poredja riba doda malo crnog luka i malo sargarepe pa opet red ribe ...i tako dok se ne napuni serpa  . napuni se ulje da prekrije ribu i stavi u rernu . riba je pripremana u selu u sporetu na drva a verovatno moze i na struju. temperatura treba da bude takva da ne prokljuca i ceo proces traje sigurno 7 sati .
ko ovo nije probao ne zna sta je propustio .  :drool:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ovo mi zanimljivo zvuci. Sacuvat  cu ovaj recept. Hvala druze!

Uh, ove dimljene stvari su mi uvek bila slabost :)

black panther

Hero member
Učlanjen(a)
02.09.2014.
Broj reagovanja
2
sebastian je napisao(la):
Ovo mi zanimljivo zvuci. Sacuvat  cu ovaj recept. Hvala druze!
na ovom postu mi pokazuje datum 01.01.1970 neznam da li ste primetili,nije to samo ovde :nowink:
Inace meni je klen spremljen na talandari pa zaliven limunovim sokom za sada br 1,dok ne probam potočaru :)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Sasats,dodaje li se u ovu kombinaciju sirće?Znam da kad keva marinira ribu u teglama,obavezno ide i sirće,pa se to peče u rerni po desetak sati na maloj temperaturi.To je specijalitet,slično je ovome.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
261
Bilo koja riba pa i škobalj se prirpema kao i bilo koje drugo meso.Znači staviti u pajc i do kgod se na površini posude ne bude pojavljivala "pjena",tj. prljavština koja se odvaja i baca.Tada znamo da je iz ribe sve nepotrebno izvučeno.
Ja imam u planu da uradim sebi mini sušaru baš zbog ovoga!

A isto tako dobijao sam par komada sušenog i dimljenog šarana,pa takvog bacim na roštilj  :drool:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
27
zvezdan je napisao(la):
Sasats,dodaje li se u ovu kombinaciju sirće?Znam da kad keva marinira ribu u teglama,obavezno ide i sirće,pa se to peče u rerni po desetak sati na maloj temperaturi.To je specijalitet,slično je ovome.
dobro si me podsetio zvezdane  :doh: potrebna je kiselina . nacede se dva limuna  :tbumb:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
E to,znam da keva tako radi,u tegle se naroka slično ovome što si stavljao ti,uz dodatak sirćeta i još nekih aromatičnih travčica,ruzmarin,bosiljak,pa se peče u rerni na mini temperaturi po celu noć.To posle bude delikates,kosti ribe gotovo da ne postoje.Domaća sardina se pravi po sličnom principu.Ma idi,svašta se može od ribe napraviti,posebno dimljene,treba eksperimentisati.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
27
pa to je to , isti princip u teglama ili u serpi . imam u planu da probam od vise vrsti dimljene moravske ribe ...skobalj , klen , mrena . mislim da ce biti jos bolje

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ovo u tegli može da stoji dosta dugo nakon pečenja,što duže stoji,to mu je bolji ukus.Probaj da izmešaš ribe svakako,svaka ima svoj osoben ukus kad je dimljena.Ja ću sutra da bacim tolstolobika na podvarak u glinenom pekaču.To je vrh.

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Baki-Pa je napisao(la):
I ja sam skoro probao isto to. Fantazija  :drool:  Još mi se više sviđa dimljeni sveži kravlji sir. Ubija kolko je dobro.
i

kako se dimi svezi sir?

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Samo ga stavi u bebi pelenu ( onu krpenu ) i okači u pušnicu. Dim ide kroz neko kamenje da ne bi bio previše topao. Na kraju ispadne nešto između dimljenog kačkavalja i sira. Dobije neku oker boju, nije tvrdo kao kačkavalj ali ni mekano kao sir.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
84
Uhhhhhhhhhhhhh od ove dimljene ribe sam skroz ogladneo,atek sto ste mi mastu razbudili....dimljeni svinjski jezici i govedji repovi.... :doh: :doh: :doh: od sve ribe...u teglama ili kako vec...ja za jezik i rep.

Vrh Dno