Gradac, reka snova

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
Na otvoru sezone ribolov i nije primaran , nego druzenje , moze lep upis i to je to od ribolova.
Послато са GT-I9300 користећи Тапаток 2

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
530
Tihi reci mi jesi li siguran da si bio u donjem toku ( na prvoj brani na Gracu do Vodovoda)??danije mozda srednji tok kod Konjickog i gore Degurici i Suncak??

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Poenta priče je da se ja teško krećem a neko lako skakuće ko zeka. Malo sam se loše izrazio, nemojte da se profa naljuti na mene, ko će onda da mi bude mentor?

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
tommylee je napisao(la):
Bravo za sve koji su imali vremena da idu na Gradac,kako god ja to vrijeme smatram pravilno utrošenim.
Svaki izlazak daje neko novo iskustvo a biće i bogatijih ulova.
Najviše me nerivra to gaženje po vodi i guranje.
Gradac je mali za gaženje,ja sma iamo pretprošle godine situaciju da su mi ljudi prelazili na drugu stranu.
Svi znate koliko su mali virovi pa kada neko prođe rasturi cjelo mjesto.
Možda bi domaćini trebali uraditi još koji prelaz i zabraniti ulazak u vodu?

Kako misliš da se zabrani ulazak u vodu,da svaki mušičar ima pratioca iza sebe kao na takmičenju,mislim da je to neizvodljivo?
Ne može se očekivati  da korisnik voda baš  sve uspe da iskontroliše,a posebno takve stvari kao što je gaženje,trebalo bi i sami ribolovci da imaju neku svest o tome gde treba i da li uopšte treba gaziti ,a ne da u reci od nekoliko metara stanu ribama na repove i bacaju im tamo gde ih nema.
Mislim da je više nego dovoljno to što je reka prepuna ribe,što je organizacija svega na nivou koji u Srbiji ne postoji,što čuvarska služba u datim okolnostima radi dobro svoj posao,a to da li neko gazi vodu ili smeta drugome tako što mu stane na glavu i hvata njegovu ribu,pa to je smešno očekivati ,posebno u Srbiji.
Nije teško biti fin,uopšte

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
maric je napisao(la):
Ovako, bio sam u subotu na Gracu u donjem toku.Voda katastrofa kao da je na letnjem nivou.Bilo je dosta ljudi koji su varalicarili mada i pored njih uspeo sam da se upisem sa 3 ribe od oko 30 cm ( i jace ) i imao sam jos dva spadanja manjih primeraka..moram priznati da mi je bilo extra (posto je bio lep dan i dobra ekipa) ali sam razocaran stanjem na vodi..za sve vreme pecanja uspeo sam da vidim jedno 3-4 ribe samo..nikada gore stanje i nikada desetkovaniji fond tako da ako iko planira da ide u donji tok ne savetujem mu jer nema sta da upeca :(

Na osnovu čega si zaključio da dole nema ribe?

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
Prošle sezone nisam dolazio na Gradac, tako da sam danas pecao na njemu prvi put još od maja 2012. Izgleda da nisam baš potrefio pravu sezonu da se vratim ovoj reci.
Ne znam je li ovo rekordno nizak vodostaj za ovo doba godine, ako i nije, nije daleko od toga.

Ako neko zna kako se izvodi magijski ritual za prizivanje kiše, nek' mi se javi na PM.  :-*

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    167,7 KB · Pregleda: 221

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Ova godina ce bas kriticna da bude sto se tice vodostaja, to tvrdim.
Ma koliko kise da pada na prolece to nece znatno uticati na vodostaj...

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
530
Pa Pero npr voda je bila mala mogao si skoro svaku pastrmku da vidis, a ja sam na celom potezu zapazio jedno 4-5 kom..e sad mozda ima one sice od 10cm kojoj je i plicak duboki vir..video sam kod Gileta 3 pastrmke..vidi se ko na dlanu..e sad dao Bog da gresim..

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
Ja ti garantujem da gresis , cak mozes da mislis da si video svaki kamencic a da tu u stvari ne vidis ribe koje su ti pred nosom .

Послато са GT-I9300 користећи Тапаток 2

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
opcenito, ovisi o konfiguraciji dna I takodjer boji...nekada naidjes na jako plitak predel vode I mislis nema ribe jer je ne vidis pa onda tu zakoracis da to pregazis kad odjednom alarmirana riba pocne da se pojavljuje od nikuda bezuci u svim pravcima  ;) Velike ribe je malo lakse uociti mada I one su ponekada tu a mi ih ne vidimo ako se malo bolje ne potrudimo ili je ne poplasimo  :D

ducka

Junior member
Učlanjen(a)
07.04.2011.
Broj reagovanja
0
Slazem se sa Saletom. Kada je vodostaj nizak, a voda veoma bistra, aktivnost pastrmke preko dana se svodi na minimum. Obicno su prikovane za dno, sakrivene ispod velikih stena i prepreka na dnu i cekaju mrak da bi  se aktivirale. Goci i ja smo u subotu bili na Visocici koja je, kao i vecina nasih reka, za ovo doba godine neobicno bistra i niskog vodostaja. Pregazili smo par kilometara reke i prakticno nismo videli ribu. Ja sam nosio fly pribor, a on spin. Preko dana jedina reakcija riba bila je na ultra brzo povlacenje voblera, takozvano tvicovanje. Na "prirodne prezentacije" riba se nije javljala. Zasto bas tvicovanje? Zato sto ovakva prezentacija kod pastrmke izaziva refleksni napad u kome ona i nije bas nacisto na sta je krenula. Osnovna karakteristika ovih napada je losije kacenje ribe. Moje je misljenje da to proizilazi iz toga sto riba tada ne napada mamac sa zeljom da ga pojede vec da otera-ubije neobicnog uljeza koji je usao u njenu teritoriju. Obzirom da je tvicovanje izvodljivo i fly tehnikom uz pomoc strimera, cim sam se preorjentisao na tu tehniku i ja sam isprovocirao napad.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
359
Pun je Gradac k'o oko pastrmkom u to nema sumnje.
Treba vremena da naučiš da osjetiš kuckanje pastrmki na nimfu,imaš uzimanje a i neznaš.
Otiđi kada ne bude gužve i natenane otpecaj.

Pero ja sam se par puta  iznervirao zbog ljudskog bezobrzaluka to sa gaženjem nikada neću shvatiti pogotov na tako maloj vodi kao što je Gradac.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
530
Ma ljudi pricamo o donjem toku gde je riba godinama lovljena na plovak i zivi mamac..prosle godine sam u martu i aprilu imao dosta zezanja a onda su nastupili ljudski kormorani i ocistili vodu od pastrmke  :( e sad jbg gazio sam vodu citav dan i nisam video da je pastrmka nesto bezala ispred mene tj nisam video ni jednu..mozda se povukla zbog dosta ribolovaca tj varalicara ali njih 6-7 su imali samo jednu ribu za ceo dan..prica mi covek da je lik prosle godine u maju na glistu na jednom mestu uhvatio 10 kom pastrmki od 10-15 cm i uredno ih spakovao u kesu i odneo kuci..a to se svake god desava..e sad cemo videti ja bih voleo da nisam u pravu  :D

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
tommylee je napisao(la):
Pun je Gradac k'o oko pastrmkom u to nema sumnje.
Treba vremena da naučiš da osjetiš kuckanje pastrmki na nimfu,imaš uzimanje a i neznaš.
Otiđi kada ne bude gužve i natenane otpecaj.

Pero ja sam se par puta  iznervirao zbog ljudskog bezobrzaluka to sa gaženjem nikada neću shvatiti pogotov na tako maloj vodi kao što je Gradac.

Razumem ja tebe odlično,nema potrebe da se na Gradcu gazi voda osim kad prelaziš sa obela na obalu,pa ja već dugo vremena pecam u patikama i opet hvatam ribu.

Vrh Dno