Zato što većinom loviš na Gradcu, Olivere ja bih rekao sljedeće:
1.Manja rijeka riba manje selektivna (razlog manje hrane u vodi) boja ne toliko bitna kao silueta i veličina (najvažnije prikradanje i prezentacija).
2. Veća rijeka riba puno više selektivna i jede u većini slučajeva ono čega u datom trenutku najviše ima u vodi ili je najlakše uhvatljivo ili pak najbolje vidljivo pri određenom kutu svijetla pod kojim sunce obasjava na određenoj dubini taj pljen.

(razlog puno hrane u vodi) boja ključni faktor okidač, zatim veličina pa silueta (prezentacija vrlo važna).
Također ima veze i koja vrsta ribe se lovi ciprinidi vjerujem ne razlikuju boje na način kako to čine solomonidi.
Ovako Olivere ima cijelu repku BiH u spinu za prijatelje ja se ne takmičim često lovim kad im kolo završi na fly i to mi je poseban užitak ponekad a naročito kad ih ulovim više nego pobjednik kola u spinu, znači 90% ribe je ubačena glupa riba koja nema veze sa prirodom ali ipak i kao takva, često od 3-4 ponuđena ista voblera u drugom dekoru jedan uzima iznimno dobro a ostale sporadično tako je i sa silikonima znači boja je uvijek bitna doduše nekad više nekad manje.