Iron Blue Dun

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
338
Možda sam par puta pecao na ovu muvu i mislim da sam bezrazložno zanemario njen potencijal. Planiram to da promenim pa me zanimaju vaša iskustva...
Na #14 debela i mršava varijanta

Prilozi

• 20170108_124115.jpg
    20170108_124115.jpg
    433 KB · Pregleda: 235

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
              Lepe Vrana,i ja volim malo ''jači '' repić  :tbumb:

Zanimljiva mušica jako,stavljam je kada je riba bas izbirljiva .

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
Tu musicu tj jednonevku blue dun ili sivoplavicasta  i isto tako varijantu iron ,, jos nikad nisam vidio u prirodi kod nas mislim na  ex yu,, Mozda je ima sloveniji , ima  neke  slicnosti sa adamsom ,,

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Na 18 i manje  je bombonica kad se midzevi roje....al sto oskudnije vezana. Inace na vecim brojevima je vrh muva. Ja volim grizli pero za nju

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
338
Hvala, Mafke  :)
Ne znam što joj nisam davao šansu nego sam, što reče Dzolix,  forsirao Adamsa kada se roje
Vlado, grizli sam stavlja u rep zajedno za blue dun ispercima, probaću i nožice da pomešam ove dve boje  :tbumb:

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Probaj sto da ne ;)

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
evo jedna iron blue dun , celicno plava  kreja i od mene,, udica je br 16 [
25ix021.jpg
][/img]

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Iron Blue se zove zato što su krila u toj boji znači željezno plava... Znači može kreja i golub i CDC u sivo plavoj nijansi za tjelo obično sivkasti dabing, konac, guljeni paun iz oka, isperak čapljinog pera itd.
MUHA NIJE PLAVA  :doh: i nije bitno kako se što zove nego je naziv tu samo za orijenatciju kako muha izgleda...
Kao mnogi krajiški nazivi npr. kokoškica nema veze sa kokoškom barem ne sad u ovom vremenu u verziji koja se veže recimo na Plivi kao suha muha i označava fazanku na 16-20 veličini sa CDC za krila postavljenim u vodoravnom položaju u odnosu na tjelo tako da stvarno nema veze sa kokoškom...ili ćukić je mali sedž na 14-16 potpuno crn od crnog CDCa sa krlima položenim kao krov kuće ili od vrane recimo dodano pero po vrhu opet nema veze sa Ćukom... ali vjerujem da su neke stare verzije ovih krajiških muha koristile upravo materijale koji su u nazivu muha...

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
silvio je napisao(la):
Iron Blue se zove zato što su krila u toj boji znači željezno plava... Znači može kreja i golub i CDC u sivo plavoj nijansi za tjelo obično sivkasti dabing, konac, guljeni paun iz oka, isperak čapljinog pera itd.
MUHA NIJE PLAVA  :doh: i nije bitno kako se što zove nego .
  ja mislim da je ta muha plavicasta i krilima i tijelom e sad je diskutabilno koja je to nijansa  koja se zove celicno plava ,,,  Ovo na slici je iron blue dun ili celicno plava kreja,,, ja vidim na tijelu plavicastu nijansu a ne samo sivu [
rknart.jpg
][/img]

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
Pogledaj nijansu  boje koja se zove iron blue ili zeljezno plava ,,,ta boja nema veze sa krilima

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
Slike dve muve koje zovu Iron Blue Dun

Prilozi

• baetis niger.jpg
    baetis niger.jpg
    243,8 KB · Pregleda: 174
  • baetis--muticus-subimago.jpg
    baetis--muticus-subimago.jpg
    9,1 KB · Pregleda: 160

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
228
a evo i link da vidite sve stadijume http://www.first-nature.com/insects/e-alainites-muticus.php

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Bravo Ivke, ja se sve kanim ali i uzdržavam od komentara...
Iron Blue Dun se vezuje za imitiranje jedne od te dve vrste: Baetis muticus (sinonim pumilus) i Baetis niger. Inače naziv je dat po boji krila subimaga, a obe imaju telo braon boje koje prelazi u crvenu...
I, da, za sve je kriv Vrana :) Stavi slike muva na udici #14 a insekti su dužine tela 6-8mm  :doh:

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
338
Ja sam se vodio ovim informacijama  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=EdxTteDErp4

http://www.0031flyfishing.com/flytying/iron-blue-dun/

Vrh Dno