Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Na startu da kažem da nisam strogi zagovornik bezuslovnog C&R. Teško je bilo šta zameriti ljudima koji ga primenjuju, jer vraćanje ribe se ne može okarakterisati kao negativno. Možda bi čak u nekim situacijama za vodu bilo korisnije da se ulovljena riba odnese, ali da sada to zanemarimo. Ono što me nervira kod nekih pristalica stopostotnog C&R je često apsolutno arogantan odnos prema onima koji vole da poneku ribu odnesu kući.

Malo sam se zamislio u kojim situacijama ja puštam (ili bih pustio) ulovljenu ribu, iako propisi to ne zahtevaju:

1.  Riba je, po mom mišljenju, nedorasla. Malo mi je glupo da odnesem ribu ispod 2-3kg ako već može da naraste preko 10kg (npr. mera za smuđa i štuku je sramnih 30-35cm  :mad:).

2.  Riba je, na globalnom nivou, retka ili ugrožena. Kada bih, nekom srećom, ulovio npr. vretenara pustio bih ga, sve i da ima 2 kila (pod uslovom da preživi besomučno slikanje  :D).   

3.  Voda je siromašna ribom i veoma osetljiva na svaki spoljni uticaj. Planinski potok može prirodno imati malo ribe (a može neko i "neprirodno" da ga prazni), pa je tu svaka glava dragocena  :yeswink:.

4.  OSTALO: Riba je promašila kalendarski mrest; Ulovio sam (i poneću) krupnu ribu, pa puštam sve ostalo, iako je solidnih gabarita; Ne jede mi se riba ili nema ko da je čisti; Želim da nerviram one oko mene koji su pristalice pokreta "sve u kesu"; Jednostavno mi tako "došlo"; Nešto drugo što mi sada ne pada na pamet; ...  :bye:

A ako mi se baš posreći pa ulovim dobru ribu i pri tom me ne "koči" ništa od gore navedenog, mirne duše je odnesem kući. Kad se sve sabere ovo se prilično retko dešava.

P.S.: Skoro svo mušičarsko vreme provodim na C&R vodi, pa sam samim tim lišen bilo kakvih dilema.

jankoj

Junior member
Učlanjen(a)
14.10.2007.
Broj reagovanja
0
pedjabg je napisao(la):
C&R je stekao popularnost jednostavnim nekritickim i laickim kopiranjem.
Naravno da je negde C&R u nekom trenutku, tj. periodu apsolutno opravdan, ali kao privremena mera.
Potpuni C&R je sustinski nepotreban na vodama na kojima se uspostavi stabilan rezim ribolova, sa pritiskom i uklanjanjem dela zetve u meri koja obezbedjuje stalnost kvaliteta i time atraktivnost ribolova.
Doco, teorija ti je OK. Slazem se da bi cist C&R bio mozda malo protivprirodan ali ne zaboravi da je cist C&R u Srbiji(a narocito u jugoistocnoj) neizvodljiv zbog mentaliteta nasih ljudi, nemogucnoscu cuvanja reka po 24h/dan i.t.d. Zato se za uklanjanje dela “zetve”u nekom novoformiranom C&R reviru se ne moras brinuti.
C&R i nema skoro nikakvu populanost u Srbiji (a narocito u jugoistocnoj). Ova tema je zato pogresno postavljena. Raspravljamo o necemu sto je u minimalnom povoju a neki bi to u startu da zatru(uguse).
Da je C&R opravdan u “nekom trenutku” zaista jeste i smatram da je odmah i sada taj trenutak, makar kao “privremena mera” koja bi trebala da se uvede kao rezim bar u sledecih 5-6 godina na svakoj reci u duzini od min.20-30% njenog salmonidnog toka.Radije sam za C&R nego za potpuni rezim zabrane(koj bi takodje bio moguce resenje da se postigne kvalitet).
Od toga bi imale koristi pre svega pastrmke cija bi se populacija povecala i kvalitativno i kavanititativno. Imali bi korist i svi ribolovci bez obzira dali su pristalice C&R ili ne. Pristalice C&R bi uzivale u svojim revirima na miru i bez prevelike guzve a i oni drugi bi imali koristi jer bi riba iz revira obogacivala i delove toka koj su pod “tradicionalnim rezimom”.
Sto se tice “Berbe” ili kako ti kazes “zetve”, na rekama tipa Mlave, Resave, Crnog Timoka, Rzava.i.t.d. (u celoj Srbiji ima desetak reka tog gabarita) Ta “zetva” ce uvek biti nedovoljna(kvalitativno) da podmiri svih nekoliko hiljada pastrmskih ribolovaca, jer njihova prirodna produkcija(govorim o kvalitetu ribe, znaci da se love i krupne) bi bila dovoljna svega za stotinak ribolovaca a nikako za hiljade...
I zato bez obzira sto ti je teorija OK, praksa u nasoj situaciji zahteva uvodjenje  C&R kao rezima na delu toka svake reke i smatram da ti kao naucnik trebas da budes pristalica primene nekog takvog sistema u Srbiji.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
falco je napisao(la):
Na startu da kažem da nisam strogi zagovornik bezuslovnog C&R. Teško je bilo šta zameriti ljudima koji ga primenjuju, jer vraćanje ribe se ne može okarakterisati kao negativno. Možda bi čak u nekim situacijama za vodu bilo korisnije da se ulovljena riba odnese, ali da sada to zanemarimo. Ono što me nervira kod nekih pristalica stopostotnog C&R je često apsolutno arogantan odnos prema onima koji vole da poneku ribu odnesu kući.

Malo sam se zamislio u kojim situacijama ja puštam (ili bih pustio) ulovljenu ribu, iako propisi to ne zahtevaju:

1.  Riba je, po mom mišljenju, nedorasla. Malo mi je glupo da odnesem ribu ispod 2-3kg ako već može da naraste preko 10kg (npr. mera za smuđa i štuku je sramnih 30-35cm  :mad:).

2.  Riba je, na globalnom nivou, retka ili ugrožena. Kada bih, nekom srećom, ulovio npr. vretenara pustio bih ga, sve i da ima 2 kila (pod uslovom da preživi besomučno slikanje  :D).   

3.  Voda je siromašna ribom i veoma osetljiva na svaki spoljni uticaj. Planinski potok može prirodno imati malo ribe (a može neko i "neprirodno" da ga prazni), pa je tu svaka glava dragocena  :yeswink:.

4.  OSTALO: Riba je promašila kalendarski mrest; Ulovio sam (i poneću) krupnu ribu, pa puštam sve ostalo, iako je solidnih gabarita; Ne jede mi se riba ili nema ko da je čisti; Želim da nerviram one oko mene koji su pristalice pokreta "sve u kesu"; Jednostavno mi tako "došlo"; Nešto drugo što mi sada ne pada na pamet; ...  :bye:

A ako mi se baš posreći pa ulovim dobru ribu i pri tom me ne "koči" ništa od gore navedenog, mirne duše je odnesem kući. Kad se sve sabere ovo se prilično retko dešava.

P.S.: Skoro svo mušičarsko vreme provodim na C&R vodi, pa sam samim tim lišen bilo kakvih dilema.

E sokole svaka ti cast! Veoma lepo i pametno napisano!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Potpis! Odavno ne pročitah nešto pametnije napisano!  :tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Sad se setih jednog tekstića koji sam napisao pre par godina za sajtić mog druga Nenada Ignjatova:

My way

Pomalo šaljivo, ali ima tu i istine. Moja razmišljanja pre par godina, sada je možda i drugačije...  8)

Pre ovog ima smisla pročitati Egoistu , jer je moj tekstić donekle nastavak...

brown

Newbie
Učlanjen(a)
31.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ako nesto znaci ja sam za potpuni C/R pristup i u svakoj vrsti recnog ribolova, u nasim uslovima.

pozdrav

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Može biti da je CR dobar, ali pitanje iz naslova ne bavi se time, već "Kako je CR stekao popularnost kod nas".
Ja sam odličan primer čoveka koji popularizuje ovaj princip.

1. ribolovci, kad vide moj ulov, brže-bolje vraćaju svoj u vodu
2. Moj savet (aktuelni sam predsednik mušičarske sekcije) da se uspostavi C/R režim na Moravici kod Niša, uslišen je

Tako sam ja doprineo popularnosti oslobađanja riba. Ne zezam se, imam vidljive rezultate.  :tbumb:  A vi? ???

P.S. Primetio sam da je dozvoljeno kritikovanje mentaliteta jednog naroda ili njegovog isečka. Dopada mi se ta mogućnost. Sada ću ja da raspalim o raznim mentalitetima, kao što čini jankoj
jankoj je napisao(la):
...ali ne zaboravi da je cist C&R u Srbiji(a narocito u jugoistocnoj) neizvodljiv zbog mentaliteta nasih ljudi, nemogucnoscu cuvanja reka po 24h/dan i.t.d.
C&R i nema skoro nikakvu populanost u Srbiji (a narocito u jugoistocnoj).

Ili možda neću, jer mi ne dozvoljava moj mentalitet čistokrvnog jugoistočnog Srbina, koji duboko razmisli pre nego što prihvati neku nelogičnu modu, koja po pravilu dolazi sa severo-zapada (države).  :smoke:  :lol:

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
@ brown. to je tvoj pristup i ja ga cenim. C&R potpuni, uopste nije losa stvar, naprotiv. Problem nasataje kada se od njega napravi dogma, ideologija, nesto sto je jedino ispravno. Ako neko prilazi tome kao individualnom izboru, kao necemu sto njemu pricinjava zadovoljstvo to je pun pogodak....... Medjutim o tome postoje druge teme i slobodno pisi u njima.
@Mixmaster i jankoj. O mentalitetu naroda i/ili jednog njegovog dela? Zvuci ko Satrovo delo! :doh: A sada ozbiljno. Da se ne bi tema pretvorila opet u poligon sever jug, ovo ono i ostale bizareije, malo iskulirajte. jankoj je medjutim u pravu za jednu stvar, koja je meni kao laiku poznata. Gradac ima super rezim gazovanja, Visocica ne. Logika.......bolje da  :-X
Salut

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Laki, ti si izjavio da nikad nećeš mušičariti na reviru. Gade ti se takva mesta. Omiljena reka ti je Visočica, ovakva kakva je.
Jesam li u pravu?
dr.lucky je napisao(la):
@Gradac ima super rezim gazovanja, Visocica ne. Logika.......bolje da  :-X
Salut

Zašto si napisao nešto što je obrnuto od tvojih ubeđenja? Ja sam čuo da gazdovanje Gradcom uopšte nije super.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Kako sam cuo Gradac nije klasican revir. Ali ovo nije tema! vracaj se na temu mix!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Odmsah.

Može biti da je CR dobar, ali pitanje iz naslova ne bavi se time, već "Kako je CR stekao popularnost kod nas".

2. Moj savet (aktuelni sam predsednik mušičarske sekcije) da se uspostavi C/R režim na Moravici kod Niša, uslišen je

Tako sam ja doprineo popularnosti oslobađanja riba. Ne zezam se, imam vidljive rezultate.  thumb  A vi? Huh?

jankoj

Junior member
Učlanjen(a)
14.10.2007.
Broj reagovanja
0
Mixmaster je napisao(la):

Tako sam ja doprineo popularnosti oslobađanja riba. Ne zezam se, imam vidljive rezultate.  thumb  A vi? Huh?

Hej ljudi, nisam ni pomisljao da izazivam rat razvijenog severa i zaostalog juga, jer i ja sam sa juga...
Cela tema je postavljena naopako zato sto C&R nije ni popularan kod nas(mozda se neko plasi da ce uskoro steci popularnost ali u sustini kod velike vecine ribolovaca to nije popularno) I zato jer je neki Master pogresno postavio temu ovde nam ostaje jedino da raspravljamo o C&R, eto bio sam 7 puta na Moravici ove godine-pet puta sam pecao potpuno sam u reviru(ama bas nigde ziva dusa) i dva puta sam imao susret sa ribolovcima(bio je vikend). Istovremeno je skoro uvek bilo ribolovaca par stotina metara ispod revira koji kao da su lesinari, cekaju da neka krupna sidje ispod mosta da je dokraice... Ma kakva bre popularnost taj revir je bio skoro prazan cele godine, idealno mesto za lep i miran ribolov, bez smetala i tako treba i da ostane...

sto se tice: 1. ribolovci, kad vide moj ulov, brže-bolje vraćaju svoj u vodu
1.Lupetanje, hvalisanje , blebetanje...
A sto se tice :2. Moj savet (aktuelni sam predsednik mušičarske sekcije) da se uspostavi C/R režim na Moravici kod Niša, uslišen je

Jedno pricas a za drugo se zalazes, ne moze covek da te uhvati ni za glavu ni za rep, to nije bio tvoj savet vec savet naprednih omladinaca iz Nisa i okoline, KOJ SU MNOGO VECI SPORTISTI OD TEBE,a o toj sekciji necu vise da slusam iz tvojih usta(slusacu samo napredne i pametne mlade clanove sekcije, i postovacu ih, bez obzira sto imaju takvog “predsednika” ljudi ipak razmisljaju svojom glavom)jer udavio si sve sa time da si ti nekakav “osnivac”, (to se hiljadu puta pominje na ovom sajtu)verujem da jesi, ali brate mozes ti da osnujes i 100 nekakvih sekcija to meni nista ne znaci i nikome pametnom to nista ne znaci kad procita tvoje reci na ovom forumu odmah zna sa kime ima posla.
I bolje ne blati C&R kada tebi to na neki nacin ipak odgovara...

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
jankoj je napisao(la):
...slusacu samo napredne i pametne mlade clanove sekcije...

A nas matore??? Ko ce nas da slusa? :mad:  Cista diskriminacija... nema smisla!!! :(

Vrh Dno