Kako je Catch & Release stekao popularnost kod nas

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ima i toga. To, kada ne možeš da poneseš više, je poseban problem. Ja tada prekidam ribolov, jer sam obično već prezadovoljan. Ne nastavljam sa nabadanjem, nego idem kući. Može li tako?

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Pa te zato doduše ponekad lokalno stanovništvo juri sa sekiricama, kukama i motikama ;)

dare

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
0
Tema definitivno nije za nase prostore..
Uzmimo samo sta se desavalo u vreme kada je Toplica bila zatrovana,i tada su hrlili u reku i nosili ribe u dzakovima a kamo li ovako kada je sve  donekle OK...????

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
100ka je napisao(la):
Pa te zato doduše ponekad lokalno stanovništvo juri sa sekiricama, kukama i motikama ;)
Čuo sam da neki vašljivko širi neku čudnu i neistinitu priču o tome da su me nekakvi seljaci jurili, a ja bežao, zato što sam nalovio ribe ili nešto slično. Ništa gluplje u životu nisam čuo. Tu, gde su me navodno jurili, mušičarim u proseku oko 50 puta godišnje, u poslednjih 20 godina (20 x 50  ???), i nikad nisam imao nikakve čak ni slične probleme.
Dakle, 100ko, pobratime pun mušičarskih iskustava i dogodovština, znaj da to o čemu pišeš nije čak ni poluistina, već potpuna izmišljotina nekog bolesnika.
Samo jednom me je jedan čovek, na reci, jurio i to, gvozdenom vilom. Bio je to jedan zemljoradnik, pored Crnog Timoka, koji je preorao svu zemlju do reke (mimo propisa). Morao sam da mu izgazim oranje, a on je, uz grdne psovke i pretnje potrčao prema meni sa gvozdenom vilom u rukama. Ništa ga nisam razumeo, ali sam, uz pomoć kvalitetnog kombinezona od neoprena, mirno pregazio hladnu reku i gledao ga sa suprotne obale. Nisam hteo da ga dočekam i proveravam šta je htao da mi kaže :nowink:. Sutradan sam mu pokazao kako treba da postupa sa sportskim ribolovcima. Posle tog objašnjavanja, čak je napravio posebnu putanju sa ukrasnom ogradicom, da uživam dok prolazim  :yeswink:.
Inače, dragi budući kolega, poreklom iz Debelice pokraj Belog Timoka, svoj rekord u količini i težini ulovljenih i odnetih riba ostvario sam baš u tvom selu. Verovao ili ne, tvoji zemljaci su me, svi redom, oduševljeno posmatrali dok sam pronosio ulov kroz selo i pozdravljali me ovacijama. Nijednom od njih nije bilo ni na kraj pameti da mi upute čak ni ružnu reč, a nekolicina me ponudila čak i pićem.
100ko, sa prvim danima proleća poseti svoje predivno selo i tamo osluškuj priče o odnosima lokalno stanovništvo-Mixmaster.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Nažalost lokalno stanovništvo u Debelici je veoma sklono ribokradji tako da bi ti tamo digli spomenik ispred mesne zajednice pored onog što su podigli partizanima da si izvuko kamion ribe. Ali očigledno da postoje i neke sredine gde ljudi paze na svoju reku i ribu u njoj.
Kolkio sam ja upoznat kod nas je ograničenje u ulovu bele ribe (u koju je i klen nažalost svrstan) 5kg, a ti si mi sam jednom prilikom preko SKYPE-a rekao da si na Minićevskoj reci uhvatio odredjeni broj kilograma klenova koji premašuje dozvoljenu količinu. Zato uopšte ne sumnjam u priče koje sam čuo da su te jurili da te biju zbog takvih incidenata, pošto sam te priče čuo sa više različitih strana.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
100ka je napisao(la):
Zato uopšte ne sumnjam u priče koje sam čuo da su te jurili da te biju zbog takvih incidenata, pošto sam te priče čuo sa više različitih strana.
Ovo je baš offtopic, ali ovo je zaista smešno. Dečko iz Beograda, koji tek treba da počne da mušičari, prvo sluša gluposti sa više strana, u koje je neki degen umetnuo i mene. Zaista mi je neverovatno da sujeta i bezobrazluk nemaju granice...
Otvaram temu "Kako je Mixmaster bežao od gnevnih domorodaca", kako bih već jednom pročitao gde, kad, kako i zašto sam ja bežao od motika, srpova i sekira onih kojima je dosadilo da vadim ribe iz reka.  :doh:

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
100KA, OSUDJUJES BEZ OSNOVA PO MIKSOVOJ PRICI..
MIXE,NIJE DA NISI BIO JUREN EVO I SAM SI PRIZNAO A VI SE IZJASNITE ZASTA I ZBOG CEKA SU UMALO RADILE SEKIRE I VILE ALI pm..
--HVALA--

Terza

Senior member
Učlanjen(a)
21.03.2008.
Broj reagovanja
0
Cisto da i ja napisem koju na ovo temu...
Mene je pre jadno 5-6 godina muka naterala da vracam ribu nazad u vodu i sad mi je to sasvim normalno,cak sam letos na Toplici provalio i da kolege vise "boli" kad na njihove oci vracam komade od po kilo nazad u vodu(cak su me i psovali sto ih "provociram" na sta sam ja morao adekvatno da odreagujem :hammer:).
...vratimo se na moju muku...
Odemo tako drug i ja na Beli Timok,naravno nosio sam ceger jer je veci od cuvarke i moze vise da stane  :D,
ubio smo klena,imao sam 11 kg!
Kad sam doso kuci majka mi je od vrata rekla da nece da cisti ribu i da joj to vise u kucu ne donosim pa sam seo sam da ocistim...aaaaaaaaaaaaaa...cisto sam ribu do 23:00 do 3:00,od tad nisam odneo kuci ribu manju od 3 kg(pored misice bacam i varalicu i zagrizeni sam bucovdzija)
...kad vratis nazad ribu od 2 kg "ribice" do kilo vise ne gledas kao ulov nego kao zanimaciju i zajebanciju...
Obozavam ribolov i prirodu i skoro sve vracam nazad u vodu zbog sebe jer se ja osecam lepse i nema svrhe puniti ljudima glave kako oni treba da pustaju ribu zbog toga i toga,dok god oni sami ne pronadju neku satisfakciju u tome DZABA!!!!!!!!

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Iskopao sam ovu temu iz naftalina da bih postavio ovaj video ,par stvari tj saveta koje bi trebalo primenivati prilikom C&R...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fke7Mqw7R2w[/youtube]​

Xfactor

Senior member
Učlanjen(a)
09.08.2010.
Broj reagovanja
0
Od kako musicarim ni jednu ribu nisam poneo kuci... Istina, bilo je nekih koje nisam vracao, ali sam ih poklanjao nekom od mestana koji bi tu stajao, gledao kako ja to radim i neumorno postavljao pitanja... Takvim ljudima poklonim svoj ulov iz sazaljenja, zato sto znam da takvi ljudi nemaju sta da jedu, jer su to obicno ljudi koji cuvaju krave ili ovce ili nesto slicno. Zivim u malom mestu, sa mnogo sela pored reke. Od kako znam za sebe ja pecam. Sto se tice musicarenja samouk sam. Inspiraciju sam dobio gledajuci film "A river runs through it" kojim sam dobio na poklon od tate. On je odavno prestao da musicari, ali sam ja kroz film to ipak zavoleo i odlucio da naucim. Proveo sam mnogo dana vezbajuci u dvoristu, a zatim na vodi. Dugo sam bio bez ulova i cesto se na kraju dana razocarao sto nisam upecao nista. Ali sam opet sutra znao da cu se oko 4 sata ponovo vratiti na vodu i pokusavati sve dok ne shvatim. Onog dana kada sam izvadio prvog klena na musicu osetio sam nesto cudno prema njemu. Osetio sam da smo ja i on nesto jednako, da smo ziva bica, da imamo jednaka prava da zivimo... otvorio sam korpu da ga ubacim u nju, ali nesto mi nije dalo... ne znam zasto, ali osetio sam se kao da ne mogu to da mu uradim i vratio ga u vodu. Eto zato nikada ne ubijam ribu zbog sebe. To je moj osnovni razlog, a postoje jos mnogi... kao na primer:

Moj deo Ibra ima veoma malo ribe (poslednjih par godina se poboljsalo, ali je to i dalje malo), a ja ne zelim da istrebim i to malo sto ima. Imam primer Kopaonicke reke par kilometara uz planinu... Prelepa mala recica, predivno staniste potocne pastrmke, ali dzabe... ljudi su je istrebili i zato je sada tu zabranjeno pecanje. Koja je to zalost kada pridjete toj reci onako na 10 metara i jedva po malo nazirete oblik jedne pastrmke u tom delu, pa odete 20 metara nize da bi nasli drugu. Da nije tako ne bih morao da prevalim 100km da bih upecao prvu pastrmku!

U sustini me ne zanima vasa filozofija o C&R, ali nemam potrebu da se hvalim svojim ulovom, to je nesto sto obicno zadrzavam samo za sebe i ponekad podelim sa prijateljima. Niti imam razlog da se dokazujem na taj nacin, niti zelju. Osecam se srecno kada dobro prodjem musicareci, zato srecu podelim sa prijateljima koji umeju da se raduju mojoj sreci.

Eto, toliko od mene.

L.J.

becko

Full member
Učlanjen(a)
07.11.2006.
Broj reagovanja
26
X man , svaka tebi cast, vidim da si mlad momak, samo nastavi tako i ne daj idealima da te napuste , veliki respekt za tebe tvoje stavove i tvojih 17 godina !
pozz igor

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Xfactor Druže:  :respect:

Srećan sam kada vidim mlade ljude sa ovakvim stavovima!  :)

Poslaćeš mi na PP tvoju adresu da ti pošaljem na poklon stare brojeve Spin&Fly magazina, biće mi zadovoljstvo da ih ima ovako pametan mladić!

Vrh Dno