Teska je ovo tema... mislim da nema univerzalne formule , da sve zavisi od vrste do vrste, od reke do reke, i da je za bilo kakav zakljucak potrebno dugogodisnje i ozbiljno naucno istrazivanje. Sve ostalo su licni utisci i ubedjenja.Ja zadnje tri godine pecam u Slovackoj, uglavnom na Vahu i Hronu, i na jos nekim manjim recicama... Prve godine kad sam postao clan njihovog saveza, dozvoljena minimalna mera za lipljena i pastrmku je bila 30 cm i mogao si poneti 4 ribe dnevno, samo jedne vrste ili kombinovano, svejedno je bilo. Vec sledece godine, donesena su nova pravila, obzirom da je 10-o godisnje pracenje populacije autohtone potocne pastrmke i lipljena pokazalo stalno opadanje iste, i podignuta je minimalna mera za obadve vrste na 40 cm, uz ogranicenje ulova na 1 komad dnevno, ali mozes uzeti ili potocaru ili lipljena, dok je za kalifornijsku pastrmku ostala min. mera 30 cm i dalje se moze uzeti 4 kom.
Elem, dugogodisnje poribljavanje kalifom iz komercijalnih razloga je uzelo danak, sve manje i manje je potocne pastrmke i lipljena, i sad se radi na tome da se kalifa izlovljava a stite autohtone vrste...
Posebna prica je tek mladica, kao i pravila i propisi koji nju stite.
Uz sve to, velika ovlascenja imaju i lokalna udruzenja, koja mogu dodatno poostriti uslove i uvesti dodatne zabrane na vodama kojim gazduju...
Znaci, ovde su kao resenje problema smanjenja ribljeg fonda doneli odluku o povecanju min. mere i smanjenju broja riba koje mozes poneti. Naravno ovo se odnosi na salmonidne vrste