Mixmaster je napisao(la):
Ja sam inicirao jedan "projekat" o kome već par godina razgovaram sa upravnikom ove vode i mnogim mušičarima. Svodi se na jedno: bager i buldožer do sela Kraljeva i čist mušičarski revir oslobođen korisnika varalica, larvi, mreža i zavesa. Naravno, catch/release, jer ova rečica drugačije ne može da zadrži bogatstvo potočnom pastrmkom.
Ako se ostvari ovo o čemu ja pišem, jugoistok Srbije će dobiti revir pogodan za održavanje mušičarskih takmičenja, prilagođen potrebama MFS-a.
Uskoro (dogodine, ne može pre) će biti predata dokumentacija i zatražena dozvola za radove od nadležnih institucija, nakon čega će biti urađen pravi projekat uz konsultacije stručnjaka koji su i do sada radili projekte za ovaj deo Srbije.
Ako bi neki bager krenuo da nešto buši i ruši (verovatno drveće, jer ne verujem da se planira izgradnja auto-puta kraj revira...) ja bih prvi lego ispred njega! Moravica ispod jezera je nekih 9 meseci sredina veoma pogodna za život potočnih pastrmki, ali u ona tri ne (jun, juli i avgust).
Tada je Moravica koja ulazi u jezero veoma mala, a uz to se i veliki deo vode gubi isparavanjem sa površine jezera, pa je deo reke nizvodno od jezera sa veoma malo protočne vode. Moravica jedva da curka. Ribe se koncentrišu u dubokim virovima. To je super mesto za život klenova, ali ne i potočnih pastrmki na oko 250-300 metara nadmorske visine, gde letnje temperature prebacuju 40 C. Ako ih ne ubije topla voda, ubiće ih nedostatak kiseonika, mada su ta 2 tesno povezana.
Jedina šansa da te ribe prežive u većem broju je
guuuusta šuma od vrba, topola, jova i drugog drveća kraj njenih obala. Ma ne šuma - džungla! Bilo šta što pravi debelu ladovinu. Po ko uspe da mušičari neka lovi, ko ne zna neka gleda.
Buldožer? Čemu buldožer Mix? Oćeš da praviš plažu i kupalište?
@Dare - Dare Care, hvala! Vidimo se uskoro na vodi.

A ovo za forum i admina/moderatora teško... Mogu samo da postanem moderator na 2 sata, kolko mi treba da grupu tema Tereni preuredim u skladu sa ovim
ovde napisanim.