Istina je, ulovio sam soma, teškog 5 kg i dugačkog 100 cm, mušičarskim priborom. Pred nekoliko očevidaca, zaheftao sam ga na baš istog strimera kojim sam ulovio i onu štuku od 4.5 kg! Borba je bila malo neobična, ali sam ga relativno brzo savladao (vežbao blagovremeno na psima

) i prihvatio improvizovanom kukom od drveta, koju mi je pripremio Aca.
Čim sam došao na J. Moravu, danas, primetio sam čudnu, krupnu, grabljivicu kako proganja ribe u jednom viru. Misleći da je krupan bucov, proganjao sam ga bambulama ali bez uspeha. U sledećem viru pojavila se druga "aždaja" i na pomalo čudan način proganjala ribe. Tada mi je bilo jasno da treba da vežem velikog strimera na 0.30mm. Odabrao sam onog kojim sam proletos ulovio svoju najveću štuku, u kompletu sa sajlicom od Toothy Critter-a. Da ne gnjavim sa tim, velika grabljivica je vrlo brzo odustala od proganjanja ribica i prešla na mog strimera. Kada sam je zakačio, bilo mi je čudno što ne besni kao bucov i ne drma glavu kao štuka, već snažno i jednolično vuče prema dubini. Već sam se spremao za plivanje niz J.Moravu (kao na filmu...), kad sam osetio da se i ta ribetina može zaustaviti i okrenuti prema meni. Nastavila je sa "pumpanjem" u mestu, na dnu. U sebi sam nabrajao grabljivice koje žive u ovoj reci i već sam posumnjao na soma.
Brzo sam pregazio do jednog ostrva, iza kojeg je bio jedini tišak, sa planom da ga u potpuno mirnoj vodi zamaram. Kad je primetio da ima ozbiljnog protivnika, som je jurnuo nizvodno i izvukao mi skoro ceo konac. Ipak, stigao sam da ga zaustavim i okrenem prema mirnom, velikom, zalivu.
Tad je naišao Aca, moj brat od strica i stari mušičar i video me kako zamaram alu. Uskoro se i som umorio i pokazao nam svoju glavudžu i beli stomak. Horor!
Na suprotnoj obali, na kojoj je i bio Aca, primetio sam zabodenu raklju od drveta i zamislio je kao kuku. Opet sam gazio do guše i prišao raklji, koja je ubrzo postala "kontra-raklja--kuka". Som je već bio prilično umoran i dohvatio sam ga ovom, za trenutak smišljenom, alatkom i podigao. Malo nas je poprskao, pokušao da nas šamara repom, ali bio je gotov. Uskoro je bio na obali, mrtav...
Dakle, da skratim, istorija mušičarenja soma u Srbiji, počela je danas! Ja najavljujem još ovih riba na svoje strimere. Izgleda da, kada je aktivan, som vrlo lako postaje plen ribolovca, pa i mušičara. Samo treba imati sreću da se nađete u pravo vreme na pravom mestu, kao i kod svake druge ribe.
Interesantno je da sam koristio relativno lagan pribor za ovakvu "mečku",
Štap RST MPL 8' 6", AFTMA 5(!) ,konac DT5F, No name, najjeftiniji i čekrk Shimano Biocraft XT 3-4, bez backing-a!