muhom na soma

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
recimo situacija kod mene je takva da jedina šansa (to sam ja već smislio u glavi) da se mazne som je držanje velikog strimera-zonkera u leru samom brzaku gde brana kovitla vodu ,i to lerovanje da bude u blizini jata kedera ,jer sam baš gledao sominu od oko 10ak kg letos kako se diže pred mojim očima i kupi par komada iz oblaka kederovine.:čini mi se da sam vec pisao o tome na forumu ,fantastična scena ,nažalost sam kod sebe imao samo #5 i sitne strimere za bucka ,tako da je bilo smešno da nešto više pokušam .naravno som je bio jako blizu obale na možda nekih 4-5 m u vrh glave ali i dubina vode je tu sigurno 10ak metara ,tu leže i krupni smudjevi u potopljenom kršu i niko im ništa nemože ..

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Jao,sve se više palim,ne mogu da smislim ovo vreme!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
kod mene je on dugo u lovostaju pa ja tako nemam previse mogucnosti da ga bocnem ali hocu sigurno. na rekama je to lakse ali snaci cu se ja vec. naravno, mislim na cistu ff tehniku. Vec sam i ja negde piskarao kako bi se to dalo izvesti ff tehnikom ako je na dnu....brzotonuće strune i strimeri vezano na npr. jakim ostrim jig udicama ili udicama sa nekom zastim od kacenja od dno. Moze i obicna ali u reci ce mo obicne ceste i da pustimo na dnu na nekom sporetu ili panju. Kako je sone napisao lerovanje i to je to. Nekada sam ga varalicario silikoncima na isti nacin a na povrsini uglavnom avgusta (sredinom i krajem) kada pocne da raubuje a to radi vrlo slicno bucovu...barem je meni to tada delovalo vrlo slicno. Secam se jednom sam na nekim limanima lovio bucova, raubuje on na sve strane i padne po neki lepotan a bilo je tu i par slicnih rauba te je palo i 2 soma od oko 5kg. Za povrsinu neki banger sa zveckajucim ocima mora 100% da odradi posao.

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
meni je sve ovo vezano za soma naucna fantastika...... :D
ja sam do sada uspeo samo da vidim jedno somce,koje je prolazilo i nije ga previse interesovalo sto ja tu oko njega drndam strimerom....samo je kulturno mahnuo repom.......kontam da,ako ga ima pri povrsini,moze da se prevari i bucovskim strimerima?

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Na Juznoj Moravi videti raub soma nije bas takva retkost kakvu ste spomenuli. Naravno nije ni svakodnevnica ali se ipak desava tu i tamo, ponekad i vise puta u toku dana.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja sam na dunavu to gledao cesto  a posebno krajem avgusta...samo treba pronaći prava mesta.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ma naravno ljudi da nije retkost,ali nije ni toliko svakodnevna pojava!
Ja sam na Dunavu kad krene sezona,svaki dan!Nisam mnogo puta video površinsku aktivnost soma!
U godinu dana vidim dva-tri površinska napada!

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Izgleda da je to prevashodno redje zbog velicine reke. U periodu avgust -septembar na J. Moravi i na mestima gde ga ima desi se da tu kvotu ispuni za jedan dan.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Na Tamišu NIKADA nisam video soma na površini. Na Dunavu tek nekoliko puta... Na velikim i mirnim rekama očigledno da je uglavnom na dnu :(

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Na Savi sam jednom video soma pre 3-4 godine kako je pokupio na površini. Napravio je "lavor" prečnika jedno 1,5-2m, namontirao sam zvečku i bacao je dok me rame nije zabolelo, al ništa :'(

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Ni ja na Tamisu nikada ne vide raub soma, a upecao sam ih nekoliko komada ali na tvistera kao slucajan ulov dok sam jurio smudja.  Na Dunavu sam vidjao raub soma relativno cesto ali bez neke pravilnosti i to se desavalo sporadicno.

Evo nekih mojih zapazanja iz varalicarskog iskustva koja mozda pomognu u lovu soma na strimere.
Som se mnogo cesce drzi dna i ako mu nije strano da izadje i na samu povrsinu da lovi. Vecinu svojih somova sam upecao na dzigove uglavnom poteske glave od 18 do 42 grama, a deo somova sam ulovioi  na voblere ukljucujuci i svog najveceg. E te situacije kada se peca na plitkoronece voblere i som je aktivan na povrsini ili blizu povrsine mogu da budu potencialno zanimljive za strimere. Vreme kada sam imao akcije sa somovima na povrsini su bile sa proleca i u toku leta i to skoro uvek predvece i po mraku. Mesta na kojima sam ih dobijao su bili relatino plitki brzaci ili zatravljeni razlivi u blizini brzaka gde su ulazili za belim ribama(predpostavljam). Ono sto soma privlaci najvise je vibracija i moje je misljenje da je boja totalno nebitna. Znaci onako teoretski predpostavljam da su dobri strimeri koji prave dosta vibracije znaci neki dajveri, mozda poperi, zonkeri, spinsteri itd!

Markovic

Full member
Učlanjen(a)
11.02.2008.
Broj reagovanja
0
Da sam samo jednu stotinku pre slikao video bi se rapic, a mozda i brcic ;)

Prilozi

• P6010007.JPG
    P6010007.JPG
    156,4 KB · Pregleda: 264

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Uhvati li ga Džoni ili ne???

P.S. Ili neko baca prasiće sa nasipa :hammer: