Musicarenje bucova

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Večina smo lovili bucova dok lovi pri površini ali šta kada je dole na dnu? Ja tu nemam nikakva iskustva. To i što imam je skoro bezveze ili bez večeg značaja. Jednom dok sam na dunavu u popodnevnim satima dubincem lovio babuške na glistu udario bucov. Verujem da je glista lelujala što ga je isprovocralo i on ju zgrabio. Posle je jedan kolega velikim silikoncem (shad 10cm) čačkao dno tražeći večeg smuđa i drmnuo velikog bucova od 5kg... vagan na licu mesta. Trećom prilikom sam ja lovio bucova na površini mušicom i sve neki sitniš. Posle više ni taj sitniš nije radio i ja sam malo posetio jednog kolegu što je čekao soma na nekoliko štapova. Na jednom od štapova je imao i jednog kedera (ukliju od kakvih 12tak cm). Dok sam nešto brbljao sa njim taj štap sa kederom se u jednom trenutku lepo zategno/ukrivio. Posle kraće borbe je izvadio bucova od ravno 6kg. To je i največi kojega sam ja uživo video u životu. Pošto je imao pribor za ozbiljnog soma borba i nije trajala nešto dugo. E sada, ja si razmišljam, a i zvezdan je koliko se sečam nešto govorio o takvim bucovima, kako pronaći takve bucove? Kako voditi strimera. Polako, jig, brzo... ovi bucovi koji su ulovljeni na dnu su baš na prostoru gde ga nitko nikada nije video da raubuje po površini, ako bi ti veliki raubovali to bi bilo na sasvim drugim prostorima :blush: ???. Da li on menja položaje i miruje ili lovi na dnu na terenima gde se na površini nepojavljuje ili? Sve mi se čini da je tu bez pravila i da je prava sreča ili umetnost uloviti takvog sa dna. Te od preko 5kg je umetnost uloviti i na površini :D Jednp što znam zasigurno je da su svi ti sa dna babaroge. Jedino onaj moj na glistu je bio jedva 2kg  :D (na glistu i dubinku  :doh:).

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ja sam proletos hvatao bucove jako blizu dna,jer se zbog nedostatka kedera spuštao dole i hranio se peševima.Vadeći ih iz vode oni bi jadni povratili po nekoliko sitnih peševa,tako da bi u proleće trebalo probati i sa imitacijama peša(Sebastian je upravo postavio neke slike).Ali kako je proleće još daleko a ova sezona još nije gotova,pozabavimo se sadašnjim stanjem na vodama.Ja sam juče video najvećeg bucova u životu,odsekao me je kad je lagano izronio na mestu koje sam prethodno maltretirao strimerima.Potpuno ravnodusno je plivao paralelno sa obalom,nagoneći svojom pojavom jata prilično krupnih skobalja u vratolomni beg.Bacio sam mu jedan realistični strimerčić nekih dva metra iznad glave,povukao,stao,pustio da propadne par santimetara,a onda videvši da je bucovčina obratila pažnju na strimera,kratko cimnuo ka obali.Umesto napada komadina je nastavila svoju patrolu skrenuvši malo više u dubinu.Još par zabačaja ka zamišljenoj trasi ove ribe nisu dale nikakav rezultat.Nakon par minuta,jedan manji komad napravio je istu rutu kao prethodnik,isto se ponašajući.Izgubio sam ih iz vida nakon toga i napravio sam pauzu.Nakon desetak minuta,na nekih 50 metara odatle ugledao sam jato skobalja kako se raspršuje na sve strane pred naletom grabljivca.Požurih do tog mesta,i zaista,ista grdosija je potpuno blazirano plivala na samo par metara od obale.A onda je iznenada krenuo u napad ka jednom busenu trave gde se često skuplja minijaturna mladež kedera,a pojurio je ni manje ni više do svog mlađeg rođaka od nekih stotinak grama.Jedva se jadnik spasao ispred zahuktale nemani,begom u sred travnatog žbuna.Znao sam da krupni bucov ne prašta svojim srodnicima,a juče sam se u to uverio,pa sam danas vezao jednog strimerčića od desetak cm.sa izrazito žutim očima.A o dimenzijijama ovog džina,ne bih pogrešio ako bih napisao da je imao preko 7kg :eek: Još kad bi stala ova dosadna kiša. :(

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
ako je od pomoci varalicarsko iskustvo- u cacku,ovcar banja,medjuvrsje, u rano prolece i pred mrest, pre nego bucov krene na povrsinu, lovi se na voblere 5-9cm dubokoronce, i vuce umereno brzo do brzo, tako da kada bih imao uslova i pribora ja bih isto tako postupio samo sa strimerima, mozda bih cak i neku ampulicu sa diskretnom zveckicom navezao na strimer, pa bi ga malo i ozvucila a i razmrdala dodatno, ko zna

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
samo zveckica se vezuje duz udice,jer tako i trzamo strimer, a ne kao kod voblera normalno na uzduznu osu

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
I ja sam razmišljao o nekim zvučnim iritacijama,ali kad njega uplaši pufnasti strimerčić kad padne na vodu, nema tu mnogo zvečkanja.Ja sam ipak pobornik mišljenja da kad bucov neće,onda neće,promašiš mu vreme ručka za pet minuta,menjaj mesto.Ali zato kad je gladan,i taj džin će lupiti na strimerče od 5 santima.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Kada se malo udubim u tu ribu setim se mojih dana na dunavu kako sam neko vreme samo o njemu razmišljao. Baš zanimljiva riba.  :yeswink: Valja imati za njega razne strimere, duge i kratke, Plivajuču strunu, intermediate i dubokoroneču strunu.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
sebastian je napisao(la):
Kada se malo udubim u tu ribu setim se mojih dana na dunavu kako sam neko vreme samo o njemu razmišljao. Baš zanimljiva riba.  :yeswink: Valja imati za njega razne strimere, duge i kratke, Plivajuču strunu, intermediate i dubokoroneču strunu.
Ako bude kiše, neće biti sunca, ako bude sunčano neće biti oblaka... Seb daj malo više kada koristiti plivajuću, kad toneću, kad male a kad velike strimere,podjeli iskustva kada si s kojom varijantom lovio, nemo da moramo to iz tebe izvlačiti kliještima :smoke:
Napravi nam neki pregled u godini koji mjeseci s kojim priborom i strimerima, sigurno ovisi o god. dobu kad i kako, daj da preskočimo malo porodiljske muke mi ostali nestrpljivci...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
sebastian je napisao(la):
Ja nakon jucerašnjeg događaja,eto,mislim kako mi nijedan od prepune kutije strimera(oko 100 i kusur komada) ne valja.Danas ceo dan motam nove strimere kao da ovi od juče i prekjuče ništa ne valjaju :hammer:Ali to je izazov kod mušičarenja bucova,i najveći majstori i znalci često su nadigrani od strane ove plemenite ribe.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Mixmaster je napisao(la):
Jesi li probao popere?

to je ono što ja želim da probam prvom prilikom i to imitaciju pod imenom "Bob's Banger". Ko zna kada če taj dan opet doći, možda sledeće godine  :'( :blush: Zvezdan je jednom prilikom napisao da ih je dobio par na gurglere. Isto se sečam da je pisao da "kada radi onda ide na sve" tako nekako...i sa mojim skromnim bucovskim iskustvom mogu slično da tvrdim. Popere nikada nisam probao jer sam ga lovio sa vrlo skromnim priborom i skromnim strimerima vezanim iz ruke.
@Gogo, da me nisi opet pomešao sa Zvezdanom  ;)  nisam ja baš taki majstor...ali kada več pitaš - tonuču špagu (ima ih više vrsta, super brza, brza i sporotonuče) kada želim loviti pri dnu ili u ekstra brzim limanima gde od jakosti ne može da mnogo tone, ako želim loviti nešto ispod površine da nebi non stop glisirao na površini. Plivajuče skoro stalno tj. kada jurimo aktivnog bucova na na površini i na večini tipova voda (malko brže, sporije, umereni limani itd.). Eto  :) to si i sam znao  ;) ali to je sve što sam i ja znao :D

Što se tiče godišnjih doba...hmm okvirno, malo pred proleče tonuće strune dok je još na dnu; kada se počne aktivnije javljati u proleče i posebno za vreme leta uglavnom plivajuče, jesen može da varira...ali to je sve okvirno. Mnogo puta on zna da iznenadi i da se u red leta spusti na dno i misliš da ga nema i onda neki kolega na dubinac dobije komadinu  :blush: Ja sam uvek koristio razne strimere od 5 - 10cm. Mada, moram priznati, nekako mi ovi manji bili draži.  Zvezdan isto radije koristi manje a i mnogi drugi iskusni bucovđije. Ipak bi Zvezdan ovde mogao nas sve da uči, svaki dan je sa bucovima  ;) skoro da ga pozna u dušu ali ta plemenita riba (citiram Zvezdana) "i najveći majstori i znalci često su nadigrani od strane ove plemenite ribe".

PS.
Imam jednog bangera, a uradit ču još kojega. Odličan rad imaju i više mi se sviđaju od ovih od balse.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Na guglere sam imao jednog kilaša ove godine i par manjih,medjutim to je sve bilo kad je bila malo mutnija voda,kad je voda bistra, što kaže Mix kao rakija,nema druge do tamnih,tankih i to je uglavnom pravo mučenje.Međutim čim bar malo zamuti,lagani vetar namreška površinu,eto idealnog vremena za bucka,tad je dobar i tanak ,i debeo,i poper i gugler...

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Au kakav period naisao za bucova. Dva dana za redom ubijam vreme na J Moravi. Reka je bistra, vodostaj idealan sa jos uvek veoma blagim opadanjem. Ali bucovu ni traga. Ma samo jednom da se javi da znam da je tu. Nista. Mrka kapa. Veci deo arsenala sam mu servirao u svim slojevima, na sve nacine ali jok, pa jok. Nista, idemo dalje. Doduse ni stuka da gukne. Dan vedar, suncan, bez oblaka i vetra...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ja sam se sad vratio sa pecanja i mogu da konstatujem samo jedno,odavno oktobar,odnosno cela jesen,nisu bili ovako loši za ribolov grabljivica.Bucov je potpuno nestao,očigledno je da mu previše bistra voda ne pogoduje pa se povlači u dubinu,voda je još uvek topla pa se  okidač za aktivnije hranjenje ni kod bucova ni kod ostalih grabljivica još nije aktivirao.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Djole je napisao(la):
Au kakav period naisao za bucova. Dva dana za redom ubijam vreme na J Moravi. Reka je bistra, vodostaj idealan sa jos uvek veoma blagim opadanjem. Ali bucovu ni traga. Ma samo jednom da se javi da znam da je tu. Nista. Mrka kapa. Veci deo arsenala sam mu servirao u svim slojevima, na sve nacine ali jok, pa jok. Nista, idemo dalje. Doduse ni stuka da gukne. Dan vedar, suncan, bez oblaka i vetra...
Djole ima i gorih stvari, gledam gdje udara od mene na 2 m, a neće da uzme i tako cijelim kamenjarom, ne smeta mu čak ni to što sam tamo blizu al mi strimere ne j..e , poludio sam juče  :hammer:, od muke danas nisam htio ni ići van.  Teška  :suck: .Daću si 2 dana pauze pa nekim novim strimerima, ono u zelenim varijantama, samo da nađem takve boje.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Najnepovoljniji uslovi za mušičarenje bucova su bistra i spora voda u kojoj su kederi dokle pogled seže,ako je i sunčano,pravac kuća.Idealno vreme za bucova je kad se naoblači,pa je u sred dana kao u sumrak,tad je lud i takvi dani su nezaboravni.Na žalost,ove jeseni nijedan dan nije bio ovakav. 

Prilozi

• ideala.jpg
    ideala.jpg
    86,5 KB · Pregleda: 223
  • ideala2.jpg
    ideala2.jpg
    86,8 KB · Pregleda: 220
Vrh Dno