Večina smo lovili bucova dok lovi pri površini ali šta kada je dole na dnu? Ja tu nemam nikakva iskustva. To i što imam je skoro bezveze ili bez večeg značaja. Jednom dok sam na dunavu u popodnevnim satima dubincem lovio babuške na glistu udario bucov. Verujem da je glista lelujala što ga je isprovocralo i on ju zgrabio. Posle je jedan kolega velikim silikoncem (shad 10cm) čačkao dno tražeći večeg smuđa i drmnuo velikog bucova od 5kg... vagan na licu mesta. Trećom prilikom sam ja lovio bucova na površini mušicom i sve neki sitniš. Posle više ni taj sitniš nije radio i ja sam malo posetio jednog kolegu što je čekao soma na nekoliko štapova. Na jednom od štapova je imao i jednog kedera (ukliju od kakvih 12tak cm). Dok sam nešto brbljao sa njim taj štap sa kederom se u jednom trenutku lepo zategno/ukrivio. Posle kraće borbe je izvadio bucova od ravno 6kg. To je i največi kojega sam ja uživo video u životu. Pošto je imao pribor za ozbiljnog soma borba i nije trajala nešto dugo. E sada, ja si razmišljam, a i zvezdan je koliko se sečam nešto govorio o takvim bucovima, kako pronaći takve bucove? Kako voditi strimera. Polako, jig, brzo... ovi bucovi koji su ulovljeni na dnu su baš na prostoru gde ga nitko nikada nije video da raubuje po površini, ako bi ti veliki raubovali to bi bilo na sasvim drugim prostorima
???. Da li on menja položaje i miruje ili lovi na dnu na terenima gde se na površini nepojavljuje ili? Sve mi se čini da je tu bez pravila i da je prava sreča ili umetnost uloviti takvog sa dna. Te od preko 5kg je umetnost uloviti i na površini
Jednp što znam zasigurno je da su svi ti sa dna babaroge. Jedino onaj moj na glistu je bio jedva 2kg
(na glistu i dubinku
).