Musicarenje bucova

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
zvezdan je napisao(la):
Najnepovoljniji uslovi za mušičarenje bucova su bistra i spora voda u kojoj su kederi dokle pogled seže,ako je i sunčano,pravac kuća.Idealno vreme za bucova je kad se naoblači,pa je u sred dana kao u sumrak,tad je lud i takvi dani su nezaboravni.Na žalost,ove jeseni nijedan dan nije bio ovakav. 
Zvezdane ko je ono tražio jesen,oblake  :bat: e da si mi malo bliže ne bi ti meni ples kiše plesao, ajd sad idi ti van pa maši, lije ko iz kabla, vjetar ma šta vjetar orkan... al kažu smiriće se do sutra  :blush:, samo mi je današnji štukolov sa Tomasinijem sjebo, mali je planirao da se opet zaletimo reda praviti među škljocama (onako za zabavu) al na ovo nevrijeme ništa, ak se smiri do predveče možda i probam tu tvoju teoriju o tmurnom vremenu i divljanju bajina, pa izvješće slijedi  :bye:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Probaj Gogo sutra, ako nema vetra i kiše, a oblačno je, ulov je zagarantovan.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Teško,bucov je površinski lovac,tako da je ovo vreme za njega ubitačno,najverovatnije se krtoži u nekom debelom zimovniku,mada ako postoji neko mesto gde po ovakvom vremenu keder izlazi na površinu,bucov je verovatno u blizini.

cicvara

Newbie
Učlanjen(a)
09.12.2007.
Broj reagovanja
0
Zvezdan:"Najnepovoljniji uslovi za mušičarenje bucova su bistra i spora voda u kojoj su kederi dokle pogled seže,ako je i sunčano,pravac kuća.Idealno vreme za bucova je kad se naoblači,pa je u sred dana kao u sumrak,tad je lud i takvi dani su nezaboravni.Na žalost,ove jeseni nijedan dan nije bio ovakav."

Potpuno si u pravu, ja tad potražim mesta gde voda pravi talasiće ispod preliva i da strimer seče talasiće kad ga povlačiš i tu je, takvih mesta na Drini ima. Ti talasčići malo me i skrivaju tako da nekad udari pred izvlačenje mušice iz vode, il je prati. 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
E,a gde mušičariš na Drini,ja imam pola familije u Banji Koviljači ali nikad nisam mušičario na tim terenima.

cicvara

Newbie
Učlanjen(a)
09.12.2007.
Broj reagovanja
0
Da na Drini, ono što može bucov, klen. Eto ti šanse za pecanje, u Banji i iznad nje ima odličnih mesta i sva su dostupna autom. Ja sam malo nizvodnije, ima na Drini dosta bucova i to dobrog, al uglavnom ga love varalicom, ja mislim da ga ja jedini lovim mušičarskim priborom od Zvornika do ušća. Stižu mi deca pa će nas biti troica. Ima u Loznici mušičara, ali oni idu uzvodnije na lipljena. Zahvalna riba za FF. 

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Da probam da odgovorim Tomasiniju.Ovako,ako je voda, kao što kažeš,zelenkasto bistra,teško će se na onog strimera polakomiti krupniji bucov,osim ako ga ne juriš rano ujutru ili predveče.Ono jeste dobar strimer,ali za mutnu jesenju vodu,kad je bucov gore ali je vidljivost slabija,tada ova kombinacija boja završava posao.Međutim,po bistroj vodi,on ovaj strimer vidi kao pod lupom.Prvo što će mu izazvati podozrenje je zelena boja za leđa,drugo je žuta glava.Pratiće on strimer,svi koji ga jurimo znamo za ovo :mad:,ali ga neće pokupiti ni u ludilu,a ti ćeš stalno imati osećaj da je bilo za malo.Ali jok,meni se dešavalo da se zaleti kao nenormalan,i u poslednjem trzaju tela,izvije se na neverovatan način da bi izbegao udicu.Uh, svi mislimo promašio je,međutim,retko će se ponovo zaleteti taj tog dana.Jednostavno,u bistroj vodi bucov je na svom terenu,i svaka kreacija koju mu mi ponudimo je,u njegovom slučaju,groteska.Opazi kedere u bistroj vodi i videćeš,bar iz mog iskustva,da oni nemaju onako izrazit zeleno-srebrnast kolor kao kad je voda mutnija.Uglavnom im telašca odaju neku modro-sivu boju,braon,čak i crnu.Takav strimer napravi,od jedne boje,može i bela za stomak,ali vrlo malo.Napravi ceo strimer od jedne boje,siva ili braon su najzahvalnije,neka ne bude mnogo dugačak,a tanak.Za vezivanje uzmi crni konac,kad mu formiraš glavu sa crnim koncem,mnogo bolje deluje u bistroj vodi.I na kraju,produži predvez,tipet neka ti je što tanji,0.20mm. može da čupa i kapitalce.Menjaj mu mušice stalno,pravi duge pauze,...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
I da,probaj da imitiraš živu ribicu,nemoj da vučeš kao sumanut,na takvu vožnju po bistroj vodi ni sitan neće da krene.Probaj sitne trzaje,pa jedan malo duži,pa za sekund zadrži u mestu,kombinuj!

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
zvezdane pretekao si me  :tbumb:  Znači, jučer sam mušičario bucove na zelenkasto bistroj Savi. I opet (kao i dan ranije) nisam ulovio ni jednog, iako je bilo još više akcije - tri pračenja strimera, dva prilaženja sasvim do strimera i jedan nerealizirani udarac. Pravi je adrenalinski užitak kad se, nakon što se primiriš u vodi do koljena, a kederi ponovo okupe, pojavi jato bucova i stane ih proganjati na par metara od tebe. Najbolje se pokazao ovaj zelenkasto bijeli strimer, a probao sam i tamnije varijante. Pitanje za iskusnije - zašto imam toliko nerealiziranih pračenja i dodirivanja? Lovim ih u vodi dubine do 1m, na nekih 15m udaljenosti, iako sam pračenja imao doslovce pod nogama.

Sviđa mi se tvoj odgovor, jer u njemu nalazim neke stvari koje sam i sam zapazio, ali mi je trebala ovakva potvrda. Ovo s bojom kedera je točno kako si rekao, jer zakačio sam nekoliko komada i dobro vidio sivkastu boju bez puno sjaja. U nedostatku sivih i smeđih materijala, valjda će poslužiti raščešljane vezice za cipele, vidio sam da ih netko ovdje koristi. Inaće, danas sam već bio na popravnom, međutim nikakve akcije nije bilo iako sam produžio predvez i stavio 0.25 umjesto 0.30. Baš me zanima šta će sutra reć na 0.20 i manje, sivkasto-smeđe strimere.

Prilozi

• IMG_4382.jpg
    IMG_4382.jpg
    262 KB · Pregleda: 211
  • IMG_4411.jpg
    IMG_4411.jpg
    145,2 KB · Pregleda: 225

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Kad ne mogu ja, ima ko može. Kolega Saša iz Brčkog danas me ugodno iznenadio svojom nenadanom posjetom, i nije bilo druge nego da ga, nakon uobičajenog pića, odvedem da proba ulovit svog prvog bucova na mušičarac. Prije toga svako je napravio jedan strimer po osobnom nahođenju. Badava sam mu govorio da se okani bijelog marabua i chartreuse materijala za tijelo, a nije ga diralo ni upozorenje da mi s tim strimerom ne prilazi u krugu 50 metara 8)  Dan je vrlo sparan, oblaci se skupljaju nad zelenkasto bistrom savom. Bucov radi uz samu obalu, kederi pršte. Već u prvim zabačajima ima udarac, vrlo atraktivan, i uskoro u rukama drži svog prvog mušičarskog bucova.  :tbumb:

Prilozi

• IMG_4435.jpg
    IMG_4435.jpg
    165,3 KB · Pregleda: 216
  • IMG_4413.jpg
    IMG_4413.jpg
    172,8 KB · Pregleda: 227
  • IMG_4416.jpg
    IMG_4416.jpg
    146,7 KB · Pregleda: 279
  • IMG_4452.jpg
    IMG_4452.jpg
    115,3 KB · Pregleda: 274

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Eeee moj Tomasini, ne znaš ti Saleta, profu.
Taj ljusku od oraha da veže na štap, uhvatiće ribu.
100% baje nešto, nisu tu čista posla.  :D

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
MM je napisao(la):
Eeee moj Tomasini, ne znaš ti Saleta, profu.
Taj ljusku od oraha da veže na štap, uhvatiće ribu.
100% baje nešto, nisu tu čista posla.  :D

I mislio sam da je tako nešto.
Ko zna, možda bi i ja danas ulovio kojeg, da svog svježe navezanog aduta nisam zaboravio na stolu  :doh:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
i ja tvrdim da su određene boje u određenim uslovima važne ali prezentaciju i vođenje uvek vidim kao najvažnije. tako se bar pokazalo kod mene u praksi. dugo u nazad sam još i kao varaličar bio opterečen da moram imati varalice raznih boja i što više...kako sam lovio skoro svaki dan godinama doživeo sam mnogo tzv. kontradikotrnih situacija kada bi super ulov dobio na neku varku boje koja nema veze sa svim (među ribolovcima) prihvačenim pravilima. Nakon više takvih događaja sam malo drugačije počeo da razmišljam. I to sam posle preneo i u mušičarenje. Prezentacija i vođenje je glavna srvar a to tvrde i mnogi drugi daleko iskusniji od mene. Boja u svakom slučaju može da igra vrlo važnu ulogu, nekada skoro odlučujuču ali nikako nije njena važnost na prvom mestu.
U svakom slučaju valja se držati pravila kakve boje za bistre a kakve za mutne vode i kakve za mrak. Ali valja i experimentirati.

Vrh Dno